Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   [FAQ] Stare, ale jare! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/stare-ale-jare-94279/)

seku 19.05.2017 19:59

Ilość załączników: 10
po kilku nie udanych zakupach nadszedł czas na strzał za 10pkt.

tj. Plextor PX-L890SA

kupiony na OLX za 38zł z przesyłką :-)

sprawny w 100% przebieg znikomy nagrał 88 płyt

wszystko oryginalne numery seryjne pokrywają się te z programu PlexUTILITIES jak i na naklejce :-)

oczywiście na nowej platformie Z270 z dodatkowym kontrolerem Marvell
program PlexUTILITIES się gubi i nie wykrywa i trzeba się posiłkować innym komputerem.
Moim zdaniem PlexUTILITIES był napisany bardzo szybko i posiada sporo błędów najważniejszy to ten że jeśli w platformie jest więcej niż jeden kontroler SATA nie potrafi wykrywać nagrywarki. niezależnie gdzie ją podłączymy.

Co mogę powiedzieć ERA Lita-Ona 124 B i jego clonow dobiega końca.
wystarczy trochę poszukać i można kupić poniżej 50zł z wysyłką jedne z najlepszych nagrywarek ostatnich czasów. przez ostatni rok kupiłem Liteo-On Asus i teraz Plextora w sumie mam 6szt. 124B i za żadnego nie dałem więcej jak 50zł

Załącznik 94481

Załącznik 94482

Załącznik 94483

Załącznik 94484

Załącznik 94485

Załącznik 94486

Załącznik 94487

Załącznik 94488

Załącznik 94489

Załącznik 94490

czary2mary 20.05.2017 07:34

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1384245)

Co mogę powiedzieć ERA Lita-Ona 124 B i jego clonow dobiega końca.
wystarczy trochę poszukać i można kupić poniżej 50zł z wysyłką jedne z najlepszych nagrywarek ostatnich czasów. przez ostatni rok kupiłem Liteo-On Asus i teraz Plextora w sumie mam 6szt. 124B i za żadnego nie dałem więcej jak 50zł

Cała era napędów optycznych dobiega w ekspresowym tempie do końca ... wraz z miniaturyzacją techniczną , zmianami na rynkach komputerowych , popularnością urządzeń mobilnych czy telefonów .
Dlatego ich praktyczne zastosowanie obejmuje wyłącznie "archiwum swojej dekady "
Takie życie :)

Leman39 20.05.2017 17:11

Prawie nówka sztuka ;-)
A ja Wam powiem, że nie jeden wyznawca miniaturyzacji, chmuromaniak czy pendrajvowiec zapłacze, kiedy straci ważne dane...
Na serwisie mam mnóstwo przypadków "dysk wczoraj chodził, a dziś nie", "miałem swój ślub na pendrive chciałem obejrzeć i nie działa" - i wiele wiele więcej.
Inna sprawa, że ludzie nie robią kopii, ale posiadanie chociażby jakiegoś archiwalnego nagrania na DVD/BD dodatkowo, daje nam możliwość powrotu ;)
Zwyczajnie "nauczony doświadczeniem" nie zrezygnuję z nośników optycznych tak szybko, jak chciałby tego świat. :P

czary2mary 20.05.2017 17:21

Cytat:

Napisany przez Leman39 (Post 1384293)
Na serwisie mam mnóstwo przypadków "dysk wczoraj chodził, a dziś nie", "miałem swój ślub na pendrive chciałem obejrzeć i nie działa" - i wiele wiele więcej.

Skąd ja to znam ? :hmm: ;)

Ale nie ma już żadnych szans na szeroki powrót technologi optycznej do użytkowego sprzętu w żadnej postaci .
Można powiedzieć że jesteśmy w zamkniętym ciągle zmniejszającym się kręgu.:ysz:

Arepo 21.05.2017 10:46

Spokojnie, CD Audio przeżyje wszystko i napędy będą choć trochę potrzebne ;)

zenonz 04.09.2017 23:51

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1384298)
Ale nie ma już żadnych szans na szeroki powrót technologi optycznej do użytkowego sprzętu w żadnej postaci .
Można powiedzieć że jesteśmy w zamkniętym ciągle zmniejszającym się kręgu.:ysz:

Czyli jak chcę sobie sprawić atramentówkę z możliwością nadruku na płytach to też idę pod prąd? ;)

userChris 05.09.2017 21:21

Witam,

Które z tych rarytasów będzie dobre do nagrywania map DVD+R z ustawieniem booktype DVDROM? Fajnie jakby też testowała ale to nie jest wyjatkiem :)

Mam LG GH22LS30 a do takich rzeczy nie daje rady :(

czary2mary 06.09.2017 08:52

Cytat:

Napisany przez userChris (Post 1389887)
Witam,

Które z tych rarytasów będzie dobre do nagrywania map DVD+R z ustawieniem booktype DVDROM? Fajnie jakby też testowała ale to nie jest wyjatkiem :)

Mam LG GH22LS30 a do takich rzeczy nie daje rady :(

Oczywiście musza być sprawne i w dobrym stanie \ w Pioneer musi być zmodernizowany firmware dla booktype dla DVD-ROM

Pioneer DVR-109\110\111\112\115\116\117\212\215\216\217
LiteOn iHAS x24 A lub B

mikhnal 06.09.2017 10:16

Akurat Pioneer'a DVR-212BK lub DVR-217L mogę sprzedać. Mają ustawione na stałe bitsetting dla płyt DVD+R. Oba w świetnym stanie. Nie będzie tanio, ale to są perełki.

userChris 06.09.2017 17:39

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1389906)
w Pioneer musi być zmodernizowany firmware dla booktype dla DVD-ROM

Jak to się robi? Przez jakiś program czy są gotowe gdzieś w sieci?

W LiteOn iHAS x24 A lub B juz tego nie trzeba robić?

A nagrywarki Nec'a co tu proponujecie troszkę gorzej radzą?

mikhnal 06.09.2017 17:42

Modyfikacja firmware i wgranie do napędu. Moje egzemplarze Pioneera mają już to ustawione i wgrane.

VANTWG 19.11.2017 12:41

Cytat:

Napisany przez Leman39 (Post 1384293)
Prawie nówka sztuka ;-)
A ja Wam powiem, że nie jeden wyznawca miniaturyzacji, chmuromaniak czy pendrajvowiec zapłacze, kiedy straci ważne dane...
Inna sprawa, że ludzie nie robią kopii, ale posiadanie chociażby jakiegoś archiwalnego nagrania na DVD/BD dodatkowo, daje nam możliwość powrotu ;)
Zwyczajnie "nauczony doświadczeniem" nie zrezygnuję z nośników optycznych tak szybko, jak chciałby tego świat. :P

tyle że przy obecnej objętości plików mm płyty odpadają. Ja mam backup ważnych danych na nas oraz lustro na dodatkowym dysku usb podłączonym do nas'a.
Ostatnio chciałem zgrać fotki z płyty dvd która była przechowywana w idealnych warunkach i niestety lipa. Żaden napęd w lapkach nie poradził sobie, dopiero jakiś zabytkowy litek coś tam odczytał, ale i tak nie kompletnie. Więc z backupem na DVD to też trzeba ostrożnie ;)

seku 19.11.2017 14:48

DVD brakuje ale BD-R wystarcza ;-) spokojnie na wszystko jak leci
to prawda magazyn na HDD jest bardzo poręczny i wygodny
każdy przez lata wie co do niego najlepsze jest

ale jak wspomniał Arepo długo długo Audio-CD będzie jeszcze potrzebne

co raz mniej ludzi dostrzega w tym sens kupiłem 3cia płytę Remastered Metallica Master of Puppets i wszyscy pytają po co jak można to mieć na mp3. posłuchać na youtube. taki jest ten świat obecnie lepiej nie będzie

ale i sa ludzie tacy jak ja którzy czerpią satysfakcje w słuchani muzyki z oryginału na CD

zenonz 19.11.2017 21:09

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1394521)
co raz mniej ludzi dostrzega w tym sens kupiłem 3cia płytę Remastered Metallica Master of Puppets i wszyscy pytają po co jak można to mieć na mp3. posłuchać na youtube. taki jest ten świat obecnie lepiej nie będzie

ale i sa ludzie tacy jak ja którzy czerpią satysfakcje w słuchani muzyki z oryginału na CD

Jak słucha się na sprzęcie nie obcinającym wysokich częstotliwości, to przy takiej muzyce od razu słychać różnicę, nawet w samochodzie :) Także albo wygoda, albo jakość ;) Podejrzewam, że większość populacji zadowala się strumieniami 128kb/s ze Spotify, szczególnie jak za sprzęt odsłuchowy służy tablet ;) Tak mi się przypomniało z dzieciństwa, jak ojciec kupił w Pewexie słuchawki Philipsa i robiliśmy porównanie z jakimiś słuchawkami Unitry. Podczas gdy ja z bratem i ojcem byliśmy zachwyceni różnicą to ocena mamy zwalała z nóg - "nie ma różnicy - i tu bębenki i tu bębenki :)"

zenonz 01.12.2017 13:51

Obiekt kolekcjonerski :) piątkowy humor

Ilość załączników: 3
Prawdziwa perełka dla koneserów, na zagranicznej aukcji ktoś chce sprzedać nówkę BTC Dual, ale nie chodzi o DL tylko +/-, wrzucam tu zdjęcia dla hecy :)
Załącznik 109132

Załącznik 109133

Załącznik 109134

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:15.