Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.09.2005, 19:56   #31
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez rork
Czy test by był nadal obiektywny jakby Liteon był pierwszy a Benq powiedzmy za samsungiem ?

To pytanie czysto retoryczne

pozdro
Ale tak nie jest a zbieżność testów BenQ to potwierdza.

Nigdy nie podważam testów napędów jednakowo ocenianych.
Oczywiście mam uzasadnione wnioski do np. jakości testowanych płytek.
Mimo dobrej strategii wyniki mogą być skrajnie inne i w tym przypadku test w/g mnie nie jest obiektywny.
Z jakością BenQ należy się pogodzić.
Wszystkie Serwisy tematyczne mówią jednym głosem.
Tak jest dzisiaj. Czy jutro też tak będzie.
Zobaczymy...

slawekj jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.09.2005, 19:59   #32
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Nikt długości panelu nie mierzy.
A czasy zapisu i odczytu są w każdym teście i serwisie.
Przyklad:
Samsung
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...14776&PageId=1
Plextor
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...11953&PageId=1

Widze ze nie albo nie przeczytales dokladnie tego co napisalem, albo nie wiesz co testuja pod podanymi linkami.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Tu nie ma co analizowac. Mierzenie czasow i predkosci nie jest zadnym testem. Przydatnosc tego typu badan jako oderwanego kryterium jest znikoma.
Ale wyjasnie, zeby nie robic zbytnich skokow myslowych. W testach np. na wspomnianym cdrinfo.com testy predkosci i czasu sa testami 'przy okazji', sa dopelnieniem, dodatkiem, a nie trzonem jak w przypadku Chipa, zeby juz tak poetycko powiedziec.

Zobacz, tutaj np. http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1953&PageId=27 cdrinfo.com testuje booktype. Moze nastepny test Chipa bedzie polegal na tescie mozliwosci zmiany bitsetingu. Wtedy pewnie ten test bedzie OK, o ile Benq 1640 bedzie na 1. miejscu

Wiem ze Twoj sentyment do Chipa jest prawie tak wielki jak do Benq, ale ja go nie podzielam. Dla mnie nie ma tu miejsca na sentymenty. Zarowno w przypadku testow, jak i napedow. Licza sie konkrety.
pawelblu jest offline  
Stary 15.09.2005, 20:07   #33
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sentyment jak sentyment. Czytam różne magazyny.
Warto znać opinie innych, nie mam monopolu na wiedzę.
BenQ to przemyślana konstrukcja i metoda zapisu.
Choć nie wszystko ma na max to ogólna ocena wśród obecnie produkowanych napędów jest najwyższa.
Takie są fakty.
Pojawi się lepszy... będą następne testy.

slawekj jest offline  
Stary 15.09.2005, 20:24   #34
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Panowie

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline  
Stary 15.09.2005, 20:35   #35
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Hmm co do Chipa to w ich testy zawsze jakoś odstawały od innych czasopism jak np. ENTER,PC WORLD i były mało merytoryczne (czepianie się detali nie mających wpływu na jakość techniczną produktu, albo wytykanie czegoś jednemu produktowi, a drugiemu nie pomimoi takich samych "braków") przyznam si, że nie kupuję-czytam Chipa od ponad 3lat ale wydaje mi się, że nic się nie zmieniło w tej materii, co do BenQ'a ... to już nic nie powiem .

rork jest offline  
Stary 15.09.2005, 21:08   #36
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
moim zdaniem test jest do kitu (bynajmniej nie dlatego ze mam sd-r5372 ktore wypadlo fatalnie bo mam tez GSA-4163 )
1. Nie uzyli najnowszych biosow. SD-R 5372 z najnowszym biosem potrafi nagrywac DVD-R DL.
2. Od kiedy SD-R5372 nie obsluguje RAW-DAO (!!! to nawet nagrywarki 16x CD-RW potrafia!)
3. Wynik testu zalezy chyba tylko od ilosci dolaczonych srubek i predkosci zapisu - nie ma prawie nic o jakosci a to jest przeciez najwazniejsze. Roznice w wynikach sa w wiekszosci testow nieznaczne (np 3,900 vs 4,000) a roznica w punktacji ogromna. Dla przecietnego uzytkownika te 100kB/s nie ma najmniejszego znaczenia.

Takie wnioski wyciagnalem z ogladania tego przez 2 minuty. Gdybym znal lepiej pozostale spawarki to pewnie cos by sie jeszcze znalazlo
sobrus jest offline  
Stary 15.09.2005, 21:25   #37
slawekj
Guru

Toshiba SD-R5372 słabo oceniona. I słusznie.
Potwierdzenie:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2232&PageId=24
ocena: 20/30.

Oceny napędów zbieżne.

Tak w testach bywa z biosami.
BenQ też nie był testowany na najnowszym biosie BSLB z obsługą SolidBurn.

slawekj jest offline  
Stary 15.09.2005, 21:28   #38
anoni.m
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2003
anoni.m zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może i test jest do kitu ale jest!
Od dłuuuuuuuuuuuugiego już czasu czekam na wyniki testów LG GSA-4163B i LiteOn SOHW-1693S. Czekałem, czekałem ... aby wybrać sobie nagrywarkę. Nie doczekałem się i ostatnio kupiłem LG GSA-4163B. Jestem całkowicie zadowolony i nie interesuje mnie ile i jakich błędów będzie miała płyta po nagraniu. Interesuje mnie tylko to, aby płyta po nagraniu się odtwarzała a napęd zbytnio nie hałasował no i oczywiście aby nie był awaryjny. Pozostałe parametry i testy pozostawiam pasjonatom których kręci to ile błedów pi czy innych jest po nagraniu.
Dla mnie (przeciętnego użytkownika nagrywarka ma nagrywać i się nie psuć.

Ostatnio zmieniany przez anoni.m : 15.09.2005 o godz. 21:29 Powód: poprawa literówki
anoni.m jest offline  
Stary 15.09.2005, 21:34   #39
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
aa własnie przypomniałem sobie kiedy TEST LG 4163B na cdrinfo ?? za 6 miesiecy temu miał być czy jakoś tak ? Pewnie cały czas go testuja a wyniki zobaczymyu dopiero za ...jakis czas 8 )
pozdrawiam

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline  
Stary 15.09.2005, 21:35   #40
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez anoni.m
...testy pozostawiam pasjonatom których kręci to ile błedów pi czy innych jest po nagraniu.
Tu pełna zgoda. Przy mniejszych błędach PI/PIF lepiej i szybciej się kręci.

slawekj jest offline  
Stary 15.09.2005, 22:06   #41
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez anoni.m
[B]Pozostałe parametry i testy pozostawiam pasjonatom których kręci to ile błedów pi czy innych jest po nagraniu. Dla mnie (przeciętnego użytkownika nagrywarka ma nagrywać i się nie psuć.
A mnie jednak to interesuje. Jeśli tuż po zapisie masz wysoki poziom błędów, to może płytka jest jeszcze odczytywana, ale nie długo. A ja, przeciętny użytkownik, chciałbym obejrzeć sobie jeszcze raz ten film, np. za 3 miesiące.
Reetou jest offline  
Stary 15.09.2005, 22:36   #42
luminat
Gość

Data rejestracji: 12.12.2002
luminat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj

Toshiba SD-R5372 słabo oceniona. I słusznie.
Masz calkowita racje. Mialem do czynienia z ta nagrywarka dvd - takiego zlomu to nawet samsung i liteon nigdy nie produkowal. Moj kumpel posiada ta nagrywarke - mial jej az 3 sztuki, rozne rev i padają jak mucha. Nagły restart pracy komputera podczas pracy tej nagrywarki (odczyt lub zapis) powoduje, ze zaczyna ona wariowac - caly czas swieci sie dioda i nie odczytuje plyt.
luminat jest offline  
Stary 16.09.2005, 00:33   #43
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Oktawian_15
Gdyby wzieli pod uwage awaryjnosc ! a nie z jaka predkoscia sie kreci to... pozdro
peace and love
Wykonanie testu awaryjności jest praktycznie niemożliwe. Wyobraź sobie, że osoby testujące siedzą kilka miesięcy przy urządzeniach i sprawdzają kiedy się zepsują

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Tylko ze wiesz, jak ktos zrobi test w ktorym bedzie sie mierzylo dlugosc panelu i kolejnosc wyjdzie taka sama jak w jakims serwisie ktory robi porzadny test, to czy test mierzenia dlugosci panelu mozna uznac za wyznacznik oceny napedu, a tym samym test za dobry.
W teście Chipa rzeczywiście długość napędu ma pewien wpływ na wynik w ocenie "Budowa i wyposażenie", łącznie z wieloma innymi rzeczami, które wcale nie są tak zupełnie bez znaczenia np.: dostarczane oprogramowanie. Ale to tylko 15 % całej oceny.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Tu nie ma co analizowac. Mierzenie czasow i predkosci nie jest zadnym testem. Przydatnosc tego typu badan jako oderwanego kryterium jest znikoma.
No to się zdziwiłem, zawsze sądziłem, że szybkość (w przypadku odczytu) to drugi poza jakością zapisu najważniejszy parametr decydujący o klasie tego sprzętu.

Przecież przykładowo patrząc na niedawną recenzję Samsunga TS-H552U, nie gdzie indziej tylko na CDRinfo mamy oddzielny punkt ***8222;Odczyt CDSpeed***8221;. Mierzona jest tam prędkość odczytu, która według Ciebie nie jest żadnym testem, więc po co to wszystko ?. Widaomo, że jako jedyne kryterium wchodzące w skład oceny byłoby nieobiektywne, ale jest to ważna część, która tworzy całość.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Ja wiem ze niektorzy kazdy test w ktorym benq 1640 jest na 1. miejscu, a plex 716A za samsungiem uwazaja za super, ale to jest oznaka braku obiektywizmu, a nie trafnosci tego testu.
Popatrzmy na wyżej wspomniany test, czyżby w większości przypadków Samsung był przed Plextorem, czyżby brak obiektywizmu
Stary 16.09.2005, 01:04   #44
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Moze nastepny test Chipa bedzie polegal na tescie mozliwosci zmiany bitsetingu. Wtedy pewnie ten test bedzie OK, o ile Benq 1640 bedzie na 1. miejscu
problem z odtwarzaniem wypalanych płyt bez zmiany bitsettingu na DVD-ROM dotyczy starych stacjonarnych odtwarzaczy DVD i obecnie praktycznie nie istnieje

Cytat:
Napisany przez sobrus
Nie uzyli najnowszych biosow.
z tego co pisali użyli najnowszych biosów dostępnych w danej chwili

Cytat:
Napisany przez sobrus
nie ma prawie nic o jakosci a to jest przeciez najwazniejsze
sprawdzili zapisane nośniki czy nie zawierały błędów za pomocą programu CDCheck (patrz plik załączony przez kolegę slawekj), oznaczało to tylko tyle, że płytka jest czytelna, ale rzeczywiście nic dokładniejszego nie zrobili

Cytat:
Napisany przez Reetou
Jeśli tuż po zapisie masz wysoki poziom błędów, to może płytka jest jeszcze odczytywana, ale nie długo. A ja, przeciętny użytkownik, chciałbym obejrzeć sobie jeszcze raz ten film, np. za 3 miesiące.
zasadniczo mogę się zgodzić, gdyż taka jest teoria

w praktyce wygląda to jednak tak, jak ostatnio ktoś na forum pisał, że na tłoczonej płytce audio miał kilka tysięcy błędów C1 a płytka chodziła pierwsza klasa

np.: KProbe pokazuje u mnie co chwilę różne wyniki na tym samym nośniku i nie mam pojęcia od czego to zależy, wszystko działa oczywiście super

sam stosuję przy nagrywaniu DVD zasadę markowych płyt (Verbatim, TDK) i tych, których po zapisie nie mogłem odczytać było uwaga 0 ! sztuk, a nagrywam dosyć dużo

dlatego zacząłem już od pewnego czasu dochodzić do ogólnie znanego wniosku, że teoria to jedno, a praktyka drugie ...

a może mam takie szczęście ?

pozdrawiam
Stary 16.09.2005, 01:42   #45
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
No to się zdziwiłem, zawsze sądziłem, że szybkość (w przypadku odczytu) to drugi poza jakością zapisu najważniejszy parametr decydujący o klasie tego sprzętu.
Wedlug mnie: Zapis, potem korekcja - w sensie jak naped poradzil sobie z odczytem, ale nie chodzi mi o prekosc, tylko jakosc, a cala reszta jest rzedu 'dodatku'.
Cytat:
Napisany przez Arepo
Przecież przykładowo patrząc na niedawną recenzję Samsunga TS-H552U, nie gdzie indziej tylko na CDRinfo mamy oddzielny punkt ***8222;Odczyt CDSpeed***8221;. Mierzona jest tam prędkość odczytu, która według Ciebie nie jest żadnym testem, więc po co to wszystko ?. Widaomo, że jako jedyne kryterium wchodzące w skład oceny byłoby nieobiektywne, ale jest to ważna część, która tworzy całość.
Jezeli test napedu polegalby tylko na Odczyt płyt - CDSpeed i Odczyt - porównanie, to bylby zblizony do testu Chipa. Podajrzewam ze jego autor dostalby niezly opierdziel od reszty redakcji. Tylko nie wiem czy zauwazyles, jest tam jeszcze 'kilka' innych punktow. I to te 2 ktore wymienilem sa dodatkiem do tamtych 6 tworzacych trzon (zapis i korekcja) + 3 (wstep, podsumowanie i firmware), a nie na odwrot. Nie wiem juz jak to obrazowo opisac zebyscie to zrozumieli. To tak jakby sie zjadlo przystawke, ale udawalo sie, ze zjadlo dwudaniowy obiad z przystawka i deserem.
Cytat:
Napisany przez Arepo
Popatrzmy na wyżej wspomniany test, czyżby w większości przypadków Samsung był przed Plextorem, czyżby brak obiektywizmu
Powiem krotko choc moze zbyt prostacko - wisi mi to, co juz nie raz mialem okazje zaprezentowac. Ja swoich nagrywarek nie utozsamiam ze swoim zyciem. Watpie jednak by testy ktore kompleksowo porownuja napedy (czyli nie takie jak w Chipie, ale takie jak np. na cdrinfo.com), wskazywaly na przewage Samsunga. Np. w przytoczonych przez slawka recenzjach mimo sumy gwiazdek 23 nie nalezy zapominac ze Plextor otrzymal jedna wiecej za zapis, a te 3 ktore udalo sie wybronic Samsungowi to dosc malo. Ratuja go jedynie gwiazdki za obsluge zabezpieczonych plyt. Poza tym ten model Samsunga do ktorego porownujemy plexa 716 pojawil sie ok. pol roku po plexie 716 (mowie o wydaniu europejskim plexa, od wydania amerykanskiego, pewnie bedzie ok. rok), wiec jest to dosc duzo. Wczesniej, choc tez po plexie 716, pojawil sie inny model Samsunga ktory zgarnal zaledwie 19 gwiazdek, znowu nie popisujac sie w zapisie.

No i ... zobacz ile mozna powiedziec na postawie takiego testu w cdrinfo.com (choc potraktowalismy go i tak bardzo pobieznie odnoszac sie tylko do gwiazdek), a ile o napedzie mozesz powiedziec po tescie chipa ??
pawelblu jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: