Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.05.2005, 14:11   #1
petrumi
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.06.2004
petrumi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NEC2500A , jakość nagranych płyt DVD-R

Witam.
Mimo że jestem zarejestorowany zaglądam do Was tylko jak mam problem. Niestety brak czasu uniemożliwia mi przeszukanie całego forum , zwłaszcza że nie wiem jakiś słów użyć w szukajce zeby dostać pełna odpowiedz.
Dlatego liczę na zrozumienie i juz przechodzą o kilku pytań. Przedtem jeszcze tylko opis sprzętu: Nec2500A (wczoraj wgrałem bios 1.0), WinXP Sp2 itp. AMD2500+ 2GB ram
Zasadniczo staram się nagrywac na dobrych nośnikach typu "printable'.
Kupiłem ostatnio 50szt. Verbatim Dvd-r x8 i na kompie działają dobrze.
Jednak niekóre te płyty (nagrane x2) nie są widziane przez Mante Prince (najnowszy bios).

1. Czy może za wolno nagrywam ? Czy jeśli płyta jest x8 to należy tak szybko nagrywać? Słyszałem , że verbatimy źle się nagrywają x2... ??
2. Jakim softem sprawdzić jakość nagranej płyty ? Testowałem tylkko skan powierzchni oraz plików w Nero CD/DVD Speed..
3. Wiem ,że można sprzwdzić kto wyprodukował dany nośnik (fabryka). Czy to zrobić i czy jest jakis ranking tych fabryk ? Płyty kupuje dość rzadko ale w większych ilościach , dlatego może warto sprawdzić co jest "w środku"

Być może temat jest na forum Manty ale tutaj chyba znajdę też odpowiedź na moje pytania.

z góry dzieki
petrumi

ps. czy warto dla samego nagrywania płyt zrobić sobie kopie systemu na osobnej partycji (mam dużo miejsca na dwóch dużych dyskach) i nie isntalowac tam dużo smieci ? Albo jakoś jeszcze podnieść wydajnośc / stabilność tego systemu ?? Co wpływa na jakość nagrywania od strony Windowsów ??

edit:
nie wiem czemu ale nie mogę uruchomić w nero 'disk quality test" - ma nieaktywny przycisk 'początek"....

Ostatnio zmieniany przez petrumi : 06.05.2005 o godz. 14:21
petrumi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.05.2005, 20:04   #2
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Na Necu 2500A nie zrobisz nigdzie żadnego Quality Testu

Taki sprzęcik jak masz to z paluszkiem w pupci wystarczy na to twoje nagrywanie i x8

Faktycznie nagrywanie x4 na Necu da lepsze rezultaty niż x2 - może też i x8 będzie niewiele gorsze niż x4

Bios to sobie wgraj od Herriego 1.07 lub 1.08

Co do rankingu fabryk, rodzaju płytek i jakości nagrywania

Sprawdź topik Nośniki DVD-R/+R

Tam znajdziesz odpowiedzi na te pytania

Stary 06.05.2005, 20:35   #3
Cinos
Bywalec

Data rejestracji: 12.04.2004
Cinos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja mam Neca 2500A tez z biosem 1.0A wypalam 4x (TDK i Verbatimy + i -) i 2.4x kiepskei DVD+-RW reszta 4x i wszystko jest okey
Generalnie polecam wypalanie 4x bo na calej płycie jest jednolity zapis.
jak wypalalem 8x to plyta miala 3 odcienie i tam gdzie bylo 6 i 8 sie kiepsko czytalo lub w ogóle(nosnik na 80%)
Cinos jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: