Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372-sd-r5372v-42179/)

szymekk27 03.08.2005 16:31

Toshiba SD-R 5372V

Mam mały kłopot

nie mogę znaleźć testu ZAPISU plikiem testowym w programie Nero :(
test ODCZYTU płyty mam, ale ZAPISu jakoś nie mogę znaleźć ...

prosiłbym o wskazówki gdzie w/w test mogę znaleźć, gdyż z tego co się orientuję nagrywarki Toshiby SD-R5372 zarówno B jak i V nie mają możliwości sprawdzenia błędów typu Pi, jitter itp.

pozdrawiam

szymekk27 03.08.2005 10:44

Toshiba SD-R 5372V

cyt:
Toshiba ma strefowy zapis a więc dokonuje rekalibracji lasera nie na całej powierzchni ale wybranych stałych strefach. - slawekj - post z dnia 14.12.2004. godz. 18:49

Oczywiście w nowym modelu o oznaczeniu SD-R5372V napęd ten dokonuje rekalibracji lasera na całej powierzchni płyty, a nie na wybranych strefach, jak model starszy SD-R5372B.
(przynajmniej tak wynika ze strony www.toshiba-europe.com)

Co do zrobieniu testu w Nero postaram się w najbliższym czasie.
Niestety z racji tego że nagrywarkę mam w domu, a internet w pracy potrwa to dzień-dwa.

pozdrawiam Kolegę slawekj

slawekj 02.08.2005 18:06

Cytat:

Napisany przez szymekk27
Witam
Pragnę zwrócić jeszcze uwagę na kwestię występowania na rynku dwóch odmian SD-R5372. Odmiana starsza z dopiskiem B oraz odmiana nowsza, z polepszoną optyką oraz z kalibracją lasera na całej powierzchni płyty DVD, czyli model V
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów

Ja również pozdrawiam Kolegę i mam prośbę o zrobienie testu zapisu plikiem testowym Nero dowolnej płytki i załączenie screen'u.

Osobiście znam tylko jedną metodę analizy i kalibracji lasera na całej powierzchni płytki.
Z wykresu zapisu przekonamy się jak działa OPC Toshiby SR-R5372V. :taktak:

:)

szymekk27 02.08.2005 17:43

Toshiba SD-R 5372V

Witam

Od około miesiąca jestem posiadaczem DVD-+RW Toshiba model SD-R5372V , BIOS seria Tu1x = Tu11

Chciałbym się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami dotyczącymi tego sprzętu.A więc, nagrywarkę mam podpiętą jako MASTER na kanale IDE1 (pg Abit AV83rd-Eye) Na dzień 02.08.2005. większych kłopotów z nią nie mam.Jeśli chodzi o ASPI, wykorzystuję te zawarte w Nero 6.6.0.15a+PL pack. Nagrywam głównie na TDK, Verbatim, Sony, zarówno w + jak i -.

TDK+R x8 SLIM - idą jako x8 - 0 błędów
Verbatim +R BOX x8 - tu mnie spotkała kinderniespodzianka, idą jako x4 = 0 błędów, jak nagram x8 to nie widzi w ogóle płyty nagrywarka
Sony -R x8 spindel - idą jako x8 = 0 błędów

Pragnę zwrócić jeszcze uwagę na kwestię występowania na rynku dwóch odmian SD-R5372. Odmiana starsza z dopiskiem B oraz odmiana nowsza, z polepszoną optyką oraz z kalibracją lasera na całej powierzchni płyty DVD, czyli model V
Z testów które przeprowadziłem, model starszy z BIOSami z serii Tu5x po wgraniu najnowszego BIOSu TU56 nie ma żadnych kłopotów zarówno z zapisem -+R jak i RW ( nie występuje kłopot z zaniżaniem prędkości nagrywania znany mi z nowszego modelu BIOS serii TU11 <tyczy się konkretnie Verbatima +R> )

Ogólnie rzecz biorąc z nagrywarki jestem zadowolony.
Utwierdza mnie w tym fakt, iż po nagraniu zarówno płyt wszystkich 3 marek o których wspomniałem, w Nero CDSpeed w sekcji skanowanie powierzchni dysku po nagraniu na dzień 02.08.2005. nie ma ani jednego źle nagranego sektora = 100 % odczytanych sektorów bez błędów.

ps. mam nadzieję że po upgradzie BIOSu powyższy "kłopot" z Verbatimem +R x8 zniknie jak ręką odjął ;) (oczywiście na nowy BIOS do modelu V trochę sobie poczekam zanim Toshiba go wypuści.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów

sobrus 26.07.2005 11:41

Zgadzam sie co do tego ze hawki to nie plyty ale fakt nagrania czegokolwiek na nich zrobil na mnie pozytywne wrazenie (chodzi mi glownie o optyke nagrywaki a nie firmware itp - toshiba tez widziala te hawki (wiec to nie firmware) ale tylko jesli byla zimna tzn zaraz po starcie kompa. oczywiscie nic na nich nagrac nie mogla (zatrzymywalo sie przy ok 1%) ale je widziala. Po uzyskaniu temperatury powyzej 30 st przestawala je rozpoznawac.
A i jeszcze jedno - kupilem nagrywarke w wersji OEM wiec nero nie dostalem. Przez caly czas palilem na darmowym sofcie i dzialalo bez wiekszych problemow. (Nero tez sprawdzalem zwlaszcza ostatnio do testow - ale tez nie chcialo palic). Poza tym co to za nagrywarka (lub polityka firmy) ktora skazuje uzytkownika na uzywanie oprogramowania konkretnego producenta?.

picasso 26.07.2005 00:42

Cytat:

Napisany przez sobrus
no dobra toshibka jest w serwisie. tymczasem do trzeciego kompa kupilem LG 4163B (chodzilo mi glownie o DVD-RAM). Jako ze toshibka zjarala mi wszystkie markowe plyty na pierwszy ogien poszedl HAWK DVD-R 4x (plyta wyglada jakby ja z szamba wciagnac). Wlozylem i..... nie dosc ze spawara rozpoznala plyte bez problemu to jeszcze zaproponowala 8x ... komp stary (PIII500+Intel440BX+Seagate 13GB) i plyta marna wiec nie skorzystalem ale 4x poszlo bez problemow... od tych hawkow to moja toshibka mogla sie co najwyzej zawiesic ... no nic w moim kompie siedzi teraz stara niezniszczalna nagrywarka CDRW LG 8x musze czekac az toshibka wroci to zrobie moze jakies testy.. ale na razie 1:0 dla LG. (wlasciwie to 3:0 bo obsluguje DVD-RAM i nagrywa DVD+RW z predkosciami wiekszymi niz 2,4x)...

edit:
poczytalem inne topiki o sdr5372 - moze faktycznie pownieniem usunac WSZYSTKIE ASPI z systemu - tylko wtedy 70% aplikacji nie zobaczy sprzetu...
Spaware przed oddaniem testowalem na 2 kompach (Athlon3200+nf2 i Duron1000+VIAKT266A). Zadna plyta nie wypalila sie zadowalajaco...

No tak ale wiesz to że jakaś nagrywarka nagrywa na jednych z najgorszych płyt na rynku to żaden atut bo tak czy siak trwałość takiego nośnika liczy się w dniach. Akurat wybredność toshiby to według mnie atut bo zmuszała do nagrywania na normalnych płytach, a nie tych z odzysku.

Jednak intryguje mnie kwestia nagłych problemów z Toshibą. Sam wiele nie nagrywam i narazie nie wystąpiły problemy wspomniane wyżej przez właścicieli Toshiby. No i sprawa aspi....
Na stronie Toshiby znalazłem tekst, że rekomendują do nagrywania Nero, (taka krótka notka w opisie nagrywarki możliwe, że nic nie znacząca) ciekawe jak wychodzi to w praniu z innym softem do nagrywania i kłopotliwym aspi.
Co może być czynnikiem zapalnym do wystąpienia problemów z nagrywarką.

Jak znajdę czas to poszperam w sieci może na jakichś zagranicznych forach będzie więcej informacji o ewentualnych problemach.

Grimlock 25.07.2005 22:32

A mi po wgraniu firmware'u TU56 Toshiba nie nagrywa CD-R bez względu na nośnik i prędkość. Nagrywara jest już w Alstorze i czeka na wymianę optyki.

sobrus 25.07.2005 22:19

no dobra toshibka jest w serwisie. tymczasem do trzeciego kompa kupilem LG 4163B (chodzilo mi glownie o DVD-RAM). Jako ze toshibka zjarala mi wszystkie markowe plyty na pierwszy ogien poszedl HAWK DVD-R 4x (plyta wyglada jakby ja z szamba wciagnac). Wlozylem i..... nie dosc ze spawara rozpoznala plyte bez problemu to jeszcze zaproponowala 8x ... komp stary (PIII500+Intel440BX+Seagate 13GB) i plyta marna wiec nie skorzystalem ale 4x poszlo bez problemow... od tych hawkow to moja toshibka mogla sie co najwyzej zawiesic ... no nic w moim kompie siedzi teraz stara niezniszczalna nagrywarka CDRW LG 8x musze czekac az toshibka wroci to zrobie moze jakies testy.. ale na razie 1:0 dla LG. (wlasciwie to 3:0 bo obsluguje DVD-RAM i nagrywa DVD+RW z predkosciami wiekszymi niz 2,4x)...

edit:
poczytalem inne topiki o sdr5372 - moze faktycznie pownieniem usunac WSZYSTKIE ASPI z systemu - tylko wtedy 70% aplikacji nie zobaczy sprzetu...
Spaware przed oddaniem testowalem na 2 kompach (Athlon3200+nf2 i Duron1000+VIAKT266A). Zadna plyta nie wypalila sie zadowalajaco...

Grimlock 24.07.2005 21:39

Dzięki za wskazówki, ale myślę nad czymś z LightScribe :)

madmax2 24.07.2005 21:37

NEC 3540a, lub Benq 1640 będziesz miał zero problemów.
NEC-a sam kupiłem to wiem, a co do Benq to wystarczy poczytać posty na forum.
Przy Benq możesz tez mierzyć jitter.
P.S.
"Komputronik" - porządna firma - mi wymienili na nowy sprzęt w 11 dni.

Grimlock 24.07.2005 20:46

Pewnie dostanę "przebranego" Szajsunga w Toshibę. Porażka. Gdzie te dawne dobre czasy? Zachciało mi się DL to teraz mam. A tak poza tym to do 5272 nie wychodzą żadne nowe firmware'y.

Tylko teraz to nie wiem co kupić

madmax2 24.07.2005 20:42

U mnie po wgraniu TU 56 zj...ała dwie płyty - Sony x 8 i Verba x 16.
Nagrywałem i nagle totalny zwis kompa przy 80 i 37 %, przypominający stare, dobre czasy Win 98 i ME :blee:
Zaznaczam, jednka, że być może to wina systemu i Nero (nie przeinstalowywałwem nic). Bo jak nagrałem x 4 na Alcoholu to poszło ładnie.
Ja swoją też sprzedaję.
Pozdr.

Grimlock 24.07.2005 20:22

No i się doigrałem. Wgrałem firmware TU56 i nagrywarka nie chce nagrywać CD.
CDRW, DVD-/+R/W i DL nagrywa ok, a CD nie. Ciągle tylko Write-Error. Wgrywałem najprzeróżniejsze wersje Nero, sprawdzałem nagrywarkę na dwóch kompach i to samo. Różne taśmy, kanały, kontrolery Nvidia, Intel.

Testowałem na TDK D-View 48x, D-View 52x i Verbatim 52x - kaplica. Przy każdej prędkości jaja. Na TU55 nie było takich cyrków oprócz problemów z TDK DVD-RW Scratch Proof - nagrywały się bez problemu i czytały na innych napędach a na 5372 nie.

Moja Toshiba jest z września 2004 (data produkcji), cholera pewnie przez 3 tygodnie będę bez sprzętu. Skutek kupowania w Komputroniku.

Jak wymienią na nową to chyba ją sprzedam i poszukam czegoś innego. Po cholerę sprzedawałem 5272 !?

sobrus 23.07.2005 14:38

sprawdzalem na aspi Nero i BurnOnCD/DVD (oraz bez ASPI - niektore programy nie wykorzystuja ASPI) . aspi adapteca nie mam od dawna bo gryzie sie z nforce2.
Kiedys dzialalo OK - kiepskiej jakosci plyty moze nie palily sie rewelacyjnie ale badsectorow nie bylo. Teraz nawet TDK laduja w koszu.
Sprawdze moze jeszcze na drugim kompie (VIA KT266A) :/
troche jestem zawiedziony mam dwie spawary LG (2000 i 2003) i obie dzialaja jak nowe - a toshibka wytrzymala pol roku :(

edit:
Na drugim kompie jest moze minimalnie lepiej - ale to moze kwestia przypadku. Sektory (CDRW) nie byly "nieczytelne" a zaledwie "uszkodzone" (a na spawarze LG wszystko jest OK) niestety nie mam juz plytek ani checi zeby testowac dalej - ostatnie 5 sztuk tdk dvd+r 8x i jakies 3 suprateki leza w smietniku (wiecej plyty nie-RW do niej nie wsadze). Tak czy inaczej nagrywara w poniedzialek leci do serwisu i do powrotu nie chce jej widziec (niezle mnie wkurzyla). Niech oni sie teraz tym martwia. W koncu 2 lata gwarancji do czegos zobowiazuje.
W sumie ta nagrywarka zepsula mi juz wiecej plyt (glownie DVD bo CD wypalala wspaniale) niz pozostale 2 razem wziete. Mam o niej coraz gorsza opinie - ale to moze jakies uszkodzenie poczekam az wroci z serwisu.

picasso 21.07.2005 14:45

Cytat:

Napisany przez sobrus
heh moja toshibka chyba wyzionela ducha :(
czyta wciaz pieknie ale palone plytki nadaja sie do kosza - nawet TDK.
sieje badsectorami na lewo i prawo :(
z dnia na dzien coraz gorzej
ide oddac ja do serwisu :(
wypalilem nowe firmware TU56 bylo chyba nawet troche lepiej ale uszkodzenie postepuje - 6% unreadable na kazdym CDRW od esperanzy do TDK i dysan :(

Pomimo odinstalowania aspi?

sobrus 21.07.2005 14:30

heh moja toshibka chyba wyzionela ducha :(
czyta wciaz pieknie ale palone plytki nadaja sie do kosza - nawet TDK.
sieje badsectorami na lewo i prawo :(
z dnia na dzien coraz gorzej
ide oddac ja do serwisu :(
wypalilem nowe firmware TU56 bylo chyba nawet troche lepiej ale uszkodzenie postepuje - 6% unreadable na kazdym CDRW od esperanzy do TDK i dysan :(

madmax2 20.07.2005 22:47

Ilość załączników: 2
Dzisiaj Toshiba wróciła z serwisu - dostałem nową z biosem TU 53.
Wywaliłem ASPI Adapteca z systemu i nagrałem płytkę - Sony DVD+R x 8. Paliłem też z prędkością x 8.
Test PI/PO poniżej. Jeszcze niżej test transferu. Co dziwne PI sporo, rzekłbym - mała tragedia, PIF mogą być, a transfer very, very.
No i płyta chodzi spoko na stacjonarnym DVD Manta Emperor 2 (wcześniej te same płytki się ścinały). Muszę, gdzieś dorwać Benq to zrobię test Jitter.
Pozdrawiam.

Załącznik 22948

Załącznik 22949

madmax2 16.07.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez picasso
No właśnie, a mówiłem nie używać ASPI z Toshibą :bicz: ||

Madmax2 jeżeli masz ASPI to odinstaluj i zdaj relacje.

Jak mi napęd wróci z serwisu to popróbuję i dam znać, jak poszło.
Qrcze może rzeczywiscie to ASPI. Ja je wrzuciłem po reinstalacji systemu, a wcześniej przez nieuwagę ich nie wgrałem i OS chodził bez ASPI.
Narka.

picasso 16.07.2005 11:01

No właśnie, a mówiłem nie używać ASPI z Toshibą :bicz: ||

Madmax2 jeżeli masz ASPI to odinstaluj i zdaj relacje.

krzychwizzard 16.07.2005 10:19

Bios TU56

Witam!

Zauktualizowałem do numeru TU56 i wszystko jest OK! :) Zresztą nigdy nie mialem problemów. Jedyny jaki ostatnio mnie spotkał to że nagle płytki 16x i 8x nie wypalały mi się tak jak powinny. Zarówno 16x jak i 8x wypalały się średnio 6x. Problem opisałem w innej dyskusji. (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54413).

Ale poradziłem sobie z tym. Poprostu odinstalowałem sterowniki ASPI Adapteca i nagle wszystko powróciło do właściwego stanu. (zainstalowałem je niewiem czemu po reinstalacji windowsa ??? )

Płytki Verbatim 16x printable nagrywają sie 5:27min a 8x - 7:35.
DL model Ritek 2.4x też przetestowałem i działają bez zarzutu w stacjnonarnym odtwarzaczu (przynajmniej w 3 testowanych) 8 )

Pozdrawiam
Szczęśliwy użytkownik Toshiba :)

picasso 15.07.2005 18:48

Skoro TU55 jest powalony to co tracisz wrzucając najnowszy? :) a nuż poprawia to co w TU55 zostalo zwalone? kto odważny no kto? tester potrzebny! :)

madmax2 15.07.2005 16:53

Pewnie równie powalony, co TU 55.

Bosskg 15.07.2005 16:41

Nowy bios

Pokazal sie nowy bios do toshiby o numerku TU56.
Zmiany:
* support for writing DVD-R dual layer media (4x media standard) with 5x
* support for writing DVD+R double layer media (8x media standard) with 5x
* support for CPRM on DVD-R dual layer
* improvement of write quality on DVD+/-R 16x media

Wgral go ktos juz? Jak sie sprawuje?
A oto link: http://www.toshiba-europe.com/storag...EBTU56_WIN.zip

Tlizzy 14.07.2005 20:53

Toshiba? lol

No dołączam sie do tej litanii, mnie sklep oddał kasę bo nie mieli na wymianę ( i faktycznie to nowy bios ją zrypał, optyka padła) i kupiłem Neca ND-3520A odpukać jest ok ale korekcja niestety kiepska. Do odczytu zniszczonych płyt używam liteona DVD..167, jest lepszy

picasso 14.07.2005 20:30

Cytat:

Napisany przez madmax2
A znasz na tyle angielski?

Dlatego użyłem określenia "może ktoś" co jednoznacznie wskazuje na to, że moja znajomość nie jest wystarczająca. Ale na boga to jest forum nie wierze że nikt z posiadaczy toshiby nie zna angielskiego w stopniu wystarczającym, aby wyjaśnić problem. Ewentualnie można napisać po polsku tutaj na forum, a ktoś na pewno przetłumaczy te kilka zdań. :blee:
Jeżeli się okazuje, że najlepiej pracowała na najstarszym biosie to może czas żeby toshiba umożliwiła powrót do starszej wersji biosu skoro nie udaje im się napisać poprawnie nowszych.

madmax2 14.07.2005 20:01

Cytat:

Napisany przez picasso
Słuchajcie , to skoro jest tyle przypadków problematycznych po zapodaniu TU55, może by ktoś nastukał jakiś list do toshiby z prośbą o wyjasnienie i ewentualnie łaskawie by poprawili bios?

A znasz na tyle angielski?

picasso 14.07.2005 18:31

Słuchajcie , to skoro jest tyle przypadków problematycznych po zapodaniu TU55, może by ktoś nastukał jakiś list do toshiby z prośbą o wyjasnienie i ewentualnie łaskawie by poprawili bios?

madmax2 13.07.2005 20:47

A poniżej jescze:
1) Platinum DVD+R x 8, palona x 12 na biosie TU 55, od Ricoha.
Tu to już totalna masakra.

2) Platinum DVD-R x 8, palona x 12 na biosie TU 55, od CMC Magnetics.
Wykres może dobry, ale pod koniec płyty co chwila ścinki.

Pozdr.

madmax2 13.07.2005 16:32

Cytat:

Napisany przez picasso
Ja jak narazie nie widzę żadnych objawów negatywnych, bios TU 55. Jednak nie nagrywam więcej niż pozwala na to płyta. Z zasady używam płyt verbatim lub sporadycznie Platinium. Aspi mam odinstalowane, nagrywarka jest na jednej taśmie ze starym cd-romem LG. Ale tak jak mówię nie dostrzegłem jakichś problemów w działaniu i jakości nagraywania...

Ja też uzywałem Platinum i Verbatim, TDK, Traxdata, Sony.
Problem polegał na tym, że jak wypaliłem płytę nawet z prędkością dedykowaną np. x 8 to liczba błędów była porażająca.
W przypadku Traxdaty DVD+R x 8 nagranej x 8 płyta była nie do odczytu nawet w nagrywarce.
Sony DVD-R x 8 ścinała sie w napędach stacjonarnych i qpa. A wszystko po aktualizacji biosu, z tym, że być może jak pisałem wyżej napęd może być walnięty.
Zresztą wystarczy spojrzeć na różnice jakości Platinum palonych na biosie TU 31, a TU 55 (opis screenu -pierwsza cyfra - prędkość dedykowana, druga prędkośc z jaką wypalałem). ((
Pozdr.

picasso 13.07.2005 13:16

Ja jak narazie nie widzę żadnych objawów negatywnych, bios TU 55. Jednak nie nagrywam więcej niż pozwala na to płyta. Z zasady używam płyt verbatim lub sporadycznie Platinium. Aspi mam odinstalowane, nagrywarka jest na jednej taśmie ze starym cd-romem LG. Ale tak jak mówię nie dostrzegłem jakichś problemów w działaniu i jakości nagraywania...

madmax2 12.07.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez tomdolar
Mam toshibe od dwóch miesiecy orginalnie była na biosie TU 53 wszystko było oki paliłem filmy dvd x8 a nawet x12 po zmianie biosu na TU 55 lipa błedów cała masa ,zmuszony jestem nagrywać x4 aby było OK .
Sadziłem ze to wina systemu lub cos skopałem w ustawieniach ,ale cos mi sie wydaje ze bios jest kulawy albo jego zmiana powoduje jakies anomalie ,własnie wróciłem do TU 53 zobacze z jakimi efektami .

U mnie podobnie, chociaż wszystko skopał już bios TU 53, a nalepiej wszystko chodziło na oryginalnym TU 31.
I co mnie podkusiło, żeby flashować bios. ???
No cóż zobaczę, co na to serwis.

VIZZARD - nic dodać, nic ująć. :)

VIZZARD 12.07.2005 09:36

Cytat:

Napisany przez madmax2
Mam te same odczucia. Dla odmiany DVD-ROM Toshiba SD-M1712 służy mi już bez problemu trzeci rok.
Spotkałem się zresztą z opinią, że to jedne z najlepszych DVD-ROM-ów jakie wyprodukowano.
Pozdr.

Faktycznie

Toshiba była marką dopóki nie zaczęła śmierdzieć Samsungiem ... :\

tomdolar 12.07.2005 00:40

Mam toshibe od dwóch miesiecy orginalnie była na biosie TU 53 wszystko było oki paliłem filmy dvd x8 a nawet x12 po zmianie biosu na TU 55 lipa błedów cała masa ,zmuszony jestem nagrywać x4 aby było OK .
Sadziłem ze to wina systemu lub cos skopałem w ustawieniach ,ale cos mi sie wydaje ze bios jest kulawy albo jego zmiana powoduje jakies anomalie ,własnie wróciłem do TU 53 zobacze z jakimi efektami .

madmax2 11.07.2005 21:46

Mam te same odczucia. Dla odmiany DVD-ROM Toshiba SD-M1712 służy mi już bez problemu trzeci rok.
Spotkałem się zresztą z opinią, że to jedne z najlepszych DVD-ROM-ów jakie wyprodukowano.
Pozdr.

somber 11.07.2005 21:24

heh po raz pierwszy przejechalem sie na toshibce ... a tak bardzo lubielm jej napedy i ten sentyment ... ;/

madmax2 11.07.2005 16:04

U mnie to samo. Przy TDK x 16, po nagraniu x 12 wywalało bad sektory w Nero. Przy x 4 wszystko było GIT.
Z tymi biosami coś jest. Bo na TU 31 paliłem Platinum (producent Ricoh) DVD+R x 8 z prędkością x 12. Liczna błędów PI wynosiła około 200, a płyta smigała w każdej stacjonarce.
Po aktualizacji na TU 53 i potem TU 55 wszystko się z...bało. Na tej samej płycie ilość błedów PI ponad 2000.
Jak nagrywałem x 4 ( na obnojetnie, jakim biosie) wszystko było ok.
Rozmawiałem w tej sprawie z seriwsem. Powiedzieli, że prawdopodobnie laser pada i nie ma odpowiedniej mocy, aby utrzymać właściwą jakość płyty przy wyższych prędkościach nagrywania.
Obecnie czekam na decyzję serwisu, bo tam wysłałem napęd.
Problemy są dwa
1. Toshiba wydała powalony bios,
2. Napęd padł ( u mnie już po raz drugi), a jeżeli to prawda to Toshiba = Szajsung.
Pozdr.

somber 10.07.2005 23:09

z tego co wywnioskowalem z czytania roznych forum i wlasnego doswiadczenia to firmware ma za zadanie "usrednic" dzialanie wysztkich napedow ... u mnie lepiej chodzila na TU53 niz na TU55 plyt DVD za zeta lub mniej nie widzi poprostu a verbatki x8 potrafia siac bledy veryfikacji nero nawet palone przy predkosci x4 takze poprostu chyba trzeba sie wstrzelic z odpowiednim firmware w odpowiedni hardware nagrywarki ... widac ich jakosc nei jest powtarzalna w procesie produkcji ...

somber 10.07.2005 22:53

hmmm ja ostatnio mam problemy z nagrywaniem plyt DVD nawet na verbatimkach x8 jak pale przy x4 potrafia byc bledy po veryfikacji w nero ... a wypalam zwykle dane zadnych obrazow itp ... any idea whats going on ??
jakich nosnikow uzywacie czy polecacie do SD-R5372 ??
pozdro

Toxiq 01.07.2005 22:25

dzieki madmax zrobilem tak jak napisales :) nagrywara jest super poprostu wypala mi soniaki 8semki z predkoscia 12x :DDDDDDDDDDDD
czyta wszystko zapisuje wszystko REWELACJA
dziekuje za uwage..:)
na czas dostepu mozna przymknac oko ogolnie predkosc jesy dobra wazne zeby byla nie zawodna mam nadzieje ze sie taka okaze.
eh teraz mi zainstalwala 800mega w nie calo minute spoko :)

madmax2 22.06.2005 15:55

Chodziło mi o to, że to kwestia softu do nagrywania. Ani Clone CD, ani Alcohol 120 % nie umożliwiają wyboru profilu przy kopiowaniu płyt DVD, a skoro Toshiba robi SD 3.20 na CD to na DVD tez powinna.
Sam odczyt płyty DVD zab. SD jest nieco, że tak powiem dziwny, bo nie pjawiają się w jego trakcie błędne sektory.
Z SD trochę powalczyłem i sądzę, że dobór odpowieniej płyty pozwoliłby na zrobienie kopii działającej bez wspomagania. Na razie mam oryginał "MOHPA" więc nie zamierzam wydawać pieniędzy na kolejne próby.
Zresztą, w którymś poście, w tym wątku ktoś pisał, że zrobił działającą kopię tej gry na tej Toshbie z biosem TU 31 i na płycie TDK DVD-R x1-x8.
Co do Litka 832 nie przeczę, jego możliwości kopiowania zabezpieczeń są duże tyle, że jezeli chodzi o np. SD 3.20 to ja musiałem kombinować. Odczyt płyty Alcoholem, zapis Clonem.
Z Toshibą pewnie też uda się. Jak będę miał czas i nastrój to popróbuję.
Pozdr.

nowygiena 22.06.2005 11:53

...jako uzupełnienie podam, że Toshiba radzi sobie bez problemu z SD 3.20.022 na CD, na DVD z SD 3.20.024 z tym, że w tle musi być włączony Clone CD z zaznaczoną opcją -ukryj nośnik CDR (inaczej z kopii nie ruszy)

Pytanie :BEZ problemu ?
To czemu ten Clonecd?
Jak by było bez problemu,to by niepotrzebne były stuczki z clonem.
Aha nie chciałem ci dopiec czy coś podobnego.
A bez problemu nagrywa SD 3 i 4 Litek 832S oraz Samsung TS-H 292A.
Sam mam takowe i kopie gierek chodzą bez wspomagania.

Toxiq 21.06.2005 21:03

dzieki za odpo. mam nfotce i stery SW zobacze jak bez nich czy to pomoze bios mam najnowszy jeszcze to moze byc wina plyty idac takim tropem bo cos mis ie kontroler wali na plycie:(

madmax2 19.06.2005 22:39

Sprawdź DMA i zainstaluj ASPI. Jeżeli masz płyte główną na Nforce to odinstaluj sterowniki IDE SW.
Poza tym zaktualizuj bios na najnowszy. prędkośc nagrywania to x 4 i wszystko powinno być ok.
Pozdr.

Toxiq 19.06.2005 21:48

witam ja mam ta nagrywarke i mam z nia duzy problem po 1 nagrywa mi dvdr soniaki 8x tylko z predkoscia 2.4x po drugie czyta dvd romy z taka sama predkscia wyzej nie idzie i dalej plytki oryginalne np film zacinaja sie przy odtwarzaniu tak na 30 sekund co 10 min ;(( trafilem chyba na wadliwy model :( jak narazie mam ja pare dni i tylko tyle zauwazylem z minusow i ogolnie wolna jest nie jest demonem predkosci :(

madmax2 08.06.2005 20:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez picasso
Czy mogł by ktoś rozwinąć wątek dotyczący nagrywania płyt zabezpieczonych safediskiem? Coś ktoś pisał o udanej kopii z safedisk przy pomocy alkohol'a i podpianania pod wirtuala... chodzi o wirtuala z alkohol'a?

Odpowiedź znajdziesz w tym wątku:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hiba+SD-R5372B

jako uzupełnienie podam, że Toshiba radzi sobie bez problemu z SD 3.20.022 na CD, na DVD z SD 3.20.024 z tym, że w tle musi być włączony Clone CD z zaznaczoną opcją -ukryj nośnik CDR (inaczej z kopii nie ruszy)

Myślę, że dla forumowiczów istotne będzie, że Toshiba po aktualizacji biosu do TU 55 pali bez problemu płyty DVD+R DL Traxdaty x 2,4.
Wypaliłem jedną (robiłem kopię bezp. ważnego filmu). Płytę sprawdziłem w dwóch stacjonrakach:
Manta Emperor 2 i Sony DAV 550S.
W obu hula bez problemu.
Poniżej screen z testu transferu - moim zdaniem niezły.
Test z PI/PO zamieszczę później.

picasso 26.05.2005 21:57

Czy mogł by ktoś rozwinąć wątek dotyczący nagrywania płyt zabezpieczonych safediskiem? Coś ktoś pisał o udanej kopii z safedisk przy pomocy alkohol'a i podpianania pod wirtuala... chodzi o wirtuala z alkohol'a?

madmax2 22.05.2005 17:44

No i poniżej kilka nowych screenów.

Po kilku miesiącach użytkownia tej nagrywarki mogę powiedzieć, że najlepiej wychodzi palenie na nośnikach TDK i Verbatim
TDK można (o ile nagrywarka pozwala) palić szybciej niż wynosi max. prędkość zapisu podawana przez producenta płyty. Np. TDK x1-x8 mozna spoko palić z dobrą jakością x 12 i film odtwarzany jest nawet w wymagajacych stacjonarkach.
Z kolei jeżeli chodzi o inne nośniki raczej z wyższej półki np. Sony i Platinum również można nagrać je dobrze, ale bez przesadzania z prędkością.
Optymalna szybkość to x 4, a jako dowód proponuję rzut oka na pkoniższy screen.
Opis screenów oznacza - I cyfra max. prędkość z jaką można wypalić płytę i II prędkość z jaką faktycznie wypalono płytkę.
Pozdr.

madmax2 14.05.2005 19:22

I jeszcze jeden mały wykresik.

TDK DVD-R x 16 palony x 12 (szybciej nie można - nagrywara nie chce).
Dodam, że płyta jest czytana nawet przez wybredne LG DT 585 NY bez ścinek.

Załącznik 20803

madmax2 02.05.2005 10:41

Zgadzam się całkowicie. Użyłem takiego napedu, jaki miałem pod ręką.
Dla porównania tak, jak obiecałem test tego samego Memorexa na Nero CD/DVD Speed na NEC 3520:

Pozdr.

Bartez 01.05.2005 19:32

Wszystko byłoby OK, gdyby ten LiteOn nie był napędem combo. Generalnie zasada jest taka, że test na PI/PIF powinno się przeprowadzać na nagrywarkach DVD, a nie DVD-ROMach, czy COMBO. Związane jest to z nieco inną korekcją, jaką posiadają te urządzenia.

madmax2 01.05.2005 19:18

Ilość załączników: 4
Oki Panowie kilka nowych screenów.

Wszystko jest w opisie. Pierwsza cyfra oznacza dedykowaną prędkość zapisu płyty, druga prędkość z jaką została nagrana. Na koniec bios w palarce.
Z tych płyt testowanych na stacjonarnym LG Dt 585 NY chodzą bez problemu Verbatim i Memorex.
Platinum z małymi przycięciami.
Co ciekawe Memorexa zapodałem w Nero CD/DVD Sopeed na NEC-u 3520 i wyszło około 40 PI i 7 PIF (screena zapodam później). I Wierz tu programom testującym.
Pozdr.

Załącznik 20443

Załącznik 20444

Załącznik 20445

Załącznik 20446

jawlo 30.04.2005 14:52

tak mi się wydawało ale nie byłem pewny , dzięki.

sobrus 29.04.2005 01:00

zmiany bitsettingu chyba nie obsluguje ale dvd+r i chyba dvd+r dl maja automatycznie ustawiany na dvd-rom.

jawlo 29.04.2005 00:07

U mnie pali i odczytuje bez problemu Dysany DVD+R 1-8x i TDK DVD+R 1-8x innych jeszcze nie sprawdzałem aha i bez problemu zapisuje i czyta Verbatim DVD+RW x4.
Do tego jest cichutka.
Czy może ktoś napisać Toshiba 5372 a bitsetting, obsługuje czy nie i jaki program?
Dziękuję i pozdrawiam

jawlo 29.04.2005 00:05

U mnie pali i odczytuje bez problemu Dysany DVD+R 1-8x i TDK DVD+R 1-8x innych jeszcze nie sprawdzałem aha i bez problemu zapisuje i czyta Verbatim DVD+RW x4.
Do tego jest cichutka.
Czy może ktoś napisać Toshiba 5372 a bitsetting, obsługuje czy nie i jaki program?
Dziękuję i pozdrawiam

VanGreeg 27.04.2005 13:14

Witam,

Mam ten napęd już jakiś czas, w międzyczasie zaktualizowałem firmware do TU55 i mogę powiedzieć kilka słów:
1) Płyty CD wyższej jakości oraz markowe nagrywa po prostu wspaniale!
2) Taniochy CD nie nagrywa wogóle, to znaczy widzi czystą, nagrywalną płytę, zaczyna nagrywanie i to wszystko, po shwili wyskakuje "error", a płyta jedt nietknięta...
3) DVD+R nagrywa wspaniale, nie próbowałem jeszcze wetknąć jej taniochy, ale z TDK i Platinium radzi sobie bez zastrzeżeń
4) DVD+R DL nagrałem jak dotąd dwie - na TU53 nagrałem X-Disc-a, niestety w stacjonarnym odtwarzaczu film nieco "skacze", to znaczy co kilka sekund robi sobie prz_erwę, natomiast już na TU55 nagrałem Imation i działa wspaniale - nie widać nawet momentu zmiany warstwy.

Reasumując, napęd jest niewiele, bo raptem około 50 PLN tańszy, od Pioneer-a 109, który obsługuje dwuwarstwowe płyty zarówno DVD+R jak i DVD-R (choć jeszcze takowych nie widziałem), do tego z dotychczasowym Pioneer-em (A04) nie miałem żadnych problemów a służył mi dość długo... Jeśli szkoda wam 50 PLN i decydujecie się ograniczyć jedynie do markowych nośników gwarantuję zadowolenie, w innych przypadkach polecam Pioneer-a.

madmax2 26.04.2005 18:56

Żadnych problemów, chociaż jest mały prztyczek. Z testów na stronie cdrfrekas wynika, że nagrywanie x 8 na DVD+RW nie działa. Testowali dostepne obecnie nośniki Verbatima i Riteka i mogli nagrać tylko x 4 (chyba, że żle zrozumiałem - angielskiego się nie uczyłem). Za to nagrywanie x 6 na DVD-RW działa.
Cóż do garnka z miodem Toshiba dolała łyżkę dziegciu.
Poniżej link do testu:

http://www.cdfreaks.com/article/195

Pozdr.

picasso 25.04.2005 20:05

a jak obserwacje działania z nowym biosem? nie pojawiły się jakieś nieoczekiwane problemy? bo sie zastanawiam nad zapodaniem...

madmax2 18.04.2005 17:04

Ja też nie żałuję zakupu tego palnika.Wcześniej miałem Litka SOHW 832S i muszę przynać, że Toshiba jest lepsza. Np. o ile nagrałem na Litku DVD+R lub DVD+RW mimo, że zpais był dobrej jakości z małą liczbą błędów PI/PO to takiej płyty niemogłem odtworzyć w DVD-ROM Toshiba SD-M1712. Wszelkie próby kończyły sie komunikatem "Dysk jest uszkodzony, lub używa formatu niezgodnego z systemem Windows". Z płytami palonymi na Toshibie nie ma takiego problenmu wszystko chodzi bez zarzutu. Jakośc nagranych płyt DVD jest wysoka, przynajmniej jeżeli chodzi o nośniki typu Memorex, Verbatim, Platinum, TDK, czy Sony. Platinumy + i Sony - mimo, że są dedykowane do prędkości x 8 można palić spokojnie, bez straty jakości x 12 i tak nagrane płyty są bez problemu odtwarzane w stacjonarkach. Liczba błędów PI/PO nie przekracza odpowiednio 100 i 30, a z reguły waha sie pomiędzy 20, a 40 (jako napędu testowego używałem NECa 3500 i programu Nero CD/DVD Speed). Dalej nagrywarka radzi sobie bez problemu z płytami zabezpieczonymi. Mozna robić kopie bezpieczeństwa płyt zabezpieczonych SafeDisc 3.20 na CD i DVD. Na CD nawet bez korekcji EFM - z tym, że płyta chodzi tylko z nagrywarki. Z korekcją chodzi też w DVD-ROM. Płyty z muzyka to też nie problem , no i wspaniała korekcja błędów. Warto też dodać, że Toshiba w nowych biosach dodała nowe funkcje podnoszące znacznie możliwości naoędu.
Pozdr.
Pozdr.

picasso 17.04.2005 23:39

taką samą opinie chcę wyrazić.. już ją posiadam jakiś czas i zadowolony jestem z zakupu i faktu, że nie dałem się porwać w pęd i wir kupowania benq'ów czy też liteon'ów.
Dzisiaj nagrywałem kuzynowi płytę, po skończonym nagrywaniu kiedy wyjmuję płytę żeby mu dać na jego twarzy wymalowało się totalne zdziwnienie "TO JUŻ???" a chodziło dokładniej o to że tej nagrywareczki praktycznie nie słychać :)
Od nowości aktualizowałem bios tylko raz, a że aktualnie chodzi ok to nie eksperymentuje.

boryskul 17.04.2005 23:19

Mineło trochę czasu od kiedy kupiłem toshibe sd-r5372 i muszę powiedzieć, że jestem zadowolny. Co jakiś czas pojawia się nowy bios, który zwieksza szybkości :piwo: i jest ok. Chociaż mam juz 2 egzemplaż tej samej wypalary bo za pierwszym razem dostałem felerny egzemplaż i chrzaniło mi sie wszystko a szczególnie Nero. Ale już jest ok bo dostałem nową 8 ) Jak narazie wypala praktynie bez zajaknięcia... gdzieś kiedyś jeden Datex czy jakoś tak sie nie chciał wypalić :bicz: ===> Datex. Muszę powiedzieć, ze warto zakupić tą wypalarę, nie pożałujecie.

qazzy 18.03.2005 12:55

firmware wgral sie bezproblemowo, kilkanascie sekund i po strachu :)
na razie nagralem CD Platinum 52x (prod.Plasmon) i DVD+RW Sony 4x (prod.Philips). niestety Platinum nadal jest widziany jako 32x a Sony jako 2,4x :( w Nero CD/DVD speed:disc quality test wyniki nie odbiegaja od tego co bylo na starszej wersji biosu
BTW: jak to jest z bledami C2 dla danych? w artykule na cdrinfo napisali ze ich sprawdzanie ma sens tylko przy nagrywaniu cdaudio, natomiast dla danych nie ma sensu bo o niczym nie swiadczy, ale ja nie jestem o tym tak do konca przekonany bo w koncu to sa jakies bledy...

Dinx 17.03.2005 07:18

Cytat:

Napisany przez madmax2
A instaluje się bez problemu. Jak chodzi nagrywarka na tym biosie? Testowałeś już coś?
Pozdr.

Dołączam się do pytania.

madmax2 16.03.2005 19:40

Cytat:

Napisany przez Grimlock
Jest już najnowszy firmware TU-55 z obsługą 8x DVD+RW i 6x DVD-RW dla nagrywarki SD-R5372:

http://www.toshiba-europe.com/storag...&model=SDR5372

A instaluje się bez problemu. Jak chodzi nagrywarka na tym biosie? Testowałeś już coś?
Pozdr.

picasso 16.03.2005 16:04

zdrajca :D

Dinx 16.03.2005 13:59

Dziękuję

Cytat:

Napisany przez Grimlock
Jest już najnowszy firmware TU-55 z obsługą 8x DVD+RW i 6x DVD-RW dla nagrywarki SD-R5372:

Dziękuję.Trzeba spróbowac poprawić.Chociaż już wymontowałem Toshibkę a wsunąłem Litka :-). Pozdrawiam

Grimlock 16.03.2005 13:42

Jagal 13.03.2005 02:32

Moje doświadczenia z Toshiba SD-R5372, TU53

Verbatim DVD-R 8x, Verbatim MCC 02RG20 - pierwsza płyta padła podczas wypalania w nero 8x, reszta jak na razie ok. Alcohol wypala płytę 6,1 ale prędkość nagrywania waha się w granicach 3x-8x

http://republika.pl/jagal/verbatim.gif

Monarch DVD+R 8x, Ritek R03 - płyta wypalona na LG 16x, Toshiba nie widzi płyty, udało się jej to 2x na kilkadziesiąt prób (miałem cierpliwość), TSSTcorp TS-L532A nie na problemu z odczłtaniem płyty

Esperanza DVD-R 4x - wypalona na Liteon, w ogóle nie widzi, cały czas pali się dioda kontrolna. TSSTcorp TS-L532A też nie widzi płyty

Esperanza DVD-R 4x, GSC001 - 2 z 10 płyt padły przy wypalaniu w nero 4x

Philips DVD+R 8x, CMC MAG E01 - 2 z 3 płyt padły podczas wypalania w nero 8x

Esperanza DVD+R 8x, Verbatim MCC 003 - Toshiba czasem nie widzi płyty nagranej 8x, nagrywane 4x widzi bez problemu.

Emtec DVD+RW 4x, Optodisc OP4 - wypala tylko 2,4x

Supratec DVD+RW 4x, INFODISC A10 - jw

Esperanza DVD+RW 4x, INFODISC A10 - jw

Verbatim DVD+RW 4x, Verbatim MKM A02 - wypala 4x

Z płytami CD nie miałem żadnych problemów.

Męczące jest czekanie na wyszukanie płyty, które trwa nawet 30s :[

Miałem jeszcze dziwną sytuację. Nagrałem Emtec DVD+RW 4x (wypala tylko 2,4x), później skasowałem płytę w nero szybkim kasowaniem i nagrałem ponownie całe 4,7GB, co dziwne w windowsie pokazuje że na płycie jest 4,7GB danych, ale rozmiar sesji w Nero wynosi tylko 4GB i 700mb praktycznie nie jest odczytywalne. Niektóre pliki są po prostu puste, ale kopiowalne.

Dinx 09.03.2005 14:05

Bios

Czy to znaczy że nikt więcej o tym nowym biosie nie słyszał? :(

madmax2 07.03.2005 19:44

Ja myślę, ze to może od tej zmiany taśm (ale to tylko mój domysł). Sam niedawno robiłem format HDD i reinstalkę. Przed tym moja Toshiba nie chciała np. czytać i kasować niektórych płyt DVD RW. Po reinstalce wszystko chodzi bez problemu. Za to w trakcie wgrywania poszczególnych programów (zwłaszcza tych do nagrywania) palnik nie chciał czytać tej płyty, którą nagrał na starym systemie. Poza tym na starym systemie instalowałem i deinstalowałem kilka różnych softów do palenia płyt. Efektem był misz masz i problemy z kasowaniem i nagrywaniem.
Teraz po reinstalce wszystko chodzi bez problemu.
Moaj rada podepnij taśmy tak, jak były. W razie czego sprawdź system. Jak nie pomoże to serwis.

Dinx 07.03.2005 08:29

Najbardziej dziwi

Najbardziej dziwi fakt że po wgraniu nowego biosu wszystko mi "fruwało" do czasu :( bez problemu. Paliłem jak i co chciałem. Dopiero niedawno "coś się stało" i zonk. Nie przeinstalowywałem systemu, nie wgrywałem (chyba ) nic co mogło by wprowadzić zamęt.Jedyne co zrobiłem to zmieniłem taśmy - ale podpinałem urządzenia tak jak poprzenio.Taśmy zmieniałem na okrągłe aby poprawić chłodzenie.
Czy ktoś jeszcze słyszał coś na temat szykowania nowego biosu ?

boryskul 05.03.2005 00:49

Boulevards of broken dreams - Green Day rulezzz tak czy inaczej :P ( od.... 8 lat :P )
a wypalare oddaj na gwarancje tak jak ja, bede zdawal sprawozdania z mojego sledstwa wobedz wypalary jak by co to w******* producentowi, mam nadzijee ze nie wypnie dupy jak yjama(czy jaokos tak) i nie bedzie chciala zwrocic towaru (sprzedala tysiace monitorow z defektem i dupaaaaaaaa nie uznali warancjiiiiiiii; nic tylko moczyc palca w rosole- nie mam pojecia co to znaczy, bo moment temu sam to wymyslilem) no to rozkrecaj sprzet i wbijaj z nim do sklepu aby wymienic. narska ide robic kimawe bo trzeba wtac rano

boryskul 05.03.2005 00:42

zacznijmy od konca... od alkohola o sie odczep :P to ze jestem na bani to nie znaczy ze nie znam siea sprzecie :P.............. bekkkkkkkkkk............. normlanie ma masz to samo co ja, czyli nagrywara wypala DVD wypala jak "****" (bardzo dobze) a CD ni ***** :P i tu jest ZONK juz niedlugo oddaje wypalare na gwarncje
Sprawdzalem moja na innychkompach i **** to samo!!! to jest cos fabrycznie normalnie.
Normalnie, nie mozan dostac starego firmware i to jest ****ane bo bez niegi zadnego CD ni moge wypalic: /

julocez 04.03.2005 21:16

[QUOTE=Dinx]Mam podobne wrażenie. Pojawiły się problemy z zapisem CD , a dokładnie CDRW ( wypalałem na płytkach Sony ). Teraz mam dwie płytki wypalone w pojedyńczej sesji ( jedna z jakąś muzą -mp3, druga z filmem ) i nie mogę ich skasować. Komunikat "błąd zapisu" przy próbie kasowania :) ...
Ktoś jeszcze ma podobne problemy ?

Mam identyczny problem, nie jestem w stanie po zmianie biosu z TU31 na TU53 nagrać i zarazem skasować żadnej płytki CD-RW. Testowałem TDK, SONY, AKOSS, DATEX 10,12x i MEMOREX 24x. Płyty DVD-RW,+RW kasuje i nagrywa bez pudła. Dawno bym wrócił do starego biosu, gdybym mógł go zdobyć oraz program fleszujacy bios. Na stronie producenta jest tylko nowy bios w wersji exe. Myślę, że coś musieli przekombinować z tym biosem. Szperając po stronach japońskich :) na tyle na ile mogłem się zorientować szykowany będzie nowy bios TU73 ale jak na razie to ??? Przypomnę że próbowałem najnowszym nero i alkoholem.

boryskul 04.03.2005 18:16

Sprawa jest taka ze chyba oddaje swoja do serwisu!!!! Doszedlem do wniosku ze byla od poczatku walnieta i tak mi sie po trochu sypala, jesli chodzi o zabezpieczone plytki jak np. G2 Noc kruka to moze byc wiele innych problemow z nagraniem, pamietam jak probowalem przegrac Gothic2, nielada wyczyn a wszytsko przez lekkomyslonosc mojego kumpla :D bo sie wqrwil ze nie moze grac (gra nie dzialala z obrazu plyty na HD) i wypalil na CD w wyniku czego wszystko zaczelo ladnie dzialac :D .... tak to jest z oryginalnymi grami. Musisz troche poczytac o przegrywaniu plytek i potestowac a wszytsko bedzie gralo.
U mnie Toshiba nie wyapla zadnej plyty CD i tu jest zonk :/

madmax2 04.03.2005 16:59

1. Spróbuj skasować uzywając GameJack 4, lub Clone CD - u mnie pomogło, przy DVD+RW Verbatima (możesz też spróbować wyłączyć nagrywanie systemowe).
2. Co, do SD 4 jest cały wątek w dziale zabezpieczenia.
Pozdr.

Dinx 04.03.2005 08:58

Cytat:

Napisany przez boryskul
3. No i czas na zonk!!! Przestala mi praktycznie wypalac plyty CD!!! Szok, spaprala mi kilka Verbatim'ek i dupa. Nagrywam 12x i to nie zawsze bo zje... robote (w clone cd wyswietla sie jakis: "medium error"). Moze to moja wina, zle wgralem firmware?? (watpie) Mysle ze to sie poprawi z nowym firmware:]

Tak czy inaczej wypalanie DVD to bajka :D

Mam podobne wrażenie. Pojawiły się problemy z zapisem CD , a dokładnie CDRW ( wypalałem na płytkach Sony ). Teraz mam dwie płytki wypalone w pojedyńczej sesji ( jedna z jakąś muzą -mp3, druga z filmem ) i nie mogę ich skasować. Komunikat "błąd zapisu" przy próbie kasowania :) ...
Ktoś jeszcze ma podobne problemy ?

Co do tych czterech owieczeczek oznaczajacych możliwości kopiowania zabezpieczeń to mam powazne wątpliwości. Próbowałem zrobić kopię 1:1 gry Gothic 2 Noc Kruka PL ( SafeDisc 4 ) i mimo różnych rad , prób nie udało mi się jak do tej pory.Jak sobie radzicie z zabezpieczniemi?

boryskul 23.02.2005 21:40

Jakiś czas temu pojawił sie nowy firmware do Tej wypalary, znajdziecie go na www.cdrinfo.pl. No i musze przyznac, ze mam troce klopotu po zainstalowaniu nowego firmware'u, ale sa i dobre strony moczu :P
1. Po ugrade'dzie zaczela mi wypalac nawet media-store DVD-R!!! To jest spory PLUS
2. Nagranie Prędkoscia 16x płytki DVD-R TDK zajeło jej 5min 30 sek!!! Tez pieknie
3. No i czas na zonk!!! Przestala mi praktycznie wypalac plyty CD!!! Szok, spaprala mi kilka Verbatim'ek i dupa. Nagrywam 12x i to nie zawsze bo zje... robote (w clone cd wyswietla sie jakis: "medium error"). Moze to moja wina, zle wgralem firmware?? (watpie) Mysle ze to sie poprawi z nowym firmware:]

Tak czy inaczej wypalanie DVD to bajka :D

Grimlock 23.02.2005 10:33

Zrobiłem trochę dymu w Toshibie, Alstorze i Komputroniku - w związku z zwiększeniem prędkości nagrywania DVD+RW i DVD-RW.

UWAGA:

Taką informację otrzymalismy od dystrybutora:

Z ostatniej chwili:

Toshiba przewiduje w 1 kwartale 2005 nowy firmware dla SD-R5372 z obsługą 6x DVD-RW i 4x DVD-R DL.

W terminie późniejszym przewidywany jest firmware z obsługą 8x DVD+RW i 8x DVD+R DL (żadnych dat ani szczegółów).

Pozdrawiam,

Łukasz Kufel
lukasz.kufel@komputronik.pl
tel. (061) 835-94-56
GSM 0600-49-88-95

Od czasu do czasu warto zrobić mały nalot...

madmax2 01.02.2005 22:50

Dobra dziś potestowałem jeszcze moją Toshibę SD-R5372B z biosem TU 53. Po wielu bólach udało mi się zrobić działającą kopię gry zab. na CD - SD 3.20.022 - "Far Cry" PL. Gra rusza o ile w tle jest uruchomiony Alcohol 120 % i zaznaczona opcja ignoruj typ nośnika - ATIP. Inaczej nie chodzi (iina sprawa, że system mi siada i z ASPI coś nie tak, może na nowym będzie chodzić bez tych problemów).
Z kolei następnie wziąłem się za CD z "Call of Duty" PL - SD 3.10.015 (lub 3.10.020 po wgraniu patcha 1.5). Tu z kolei poszło bez problemów. Gra rusza, bez Alcohola w tle, ale ATIP musi być zaznaczony.
Do kopiowania użyłem Alcohol 120 % 1.9.2 build 1705. Kopiowałem dla próby z oryginałów na CD-RW.
DVD z "MOHPA" PL zab. SD 3.20.024 nie udało mię zrobić. Sztuczka z ATIP i Alcoholem w tle nie działa.
Co do płyt do Toshiby. Moja lubi Verbatimy DVD+R x 8 TDK DVD+R x 8 (można palić x 12) i Platinum DVD+R x 8 (też można nagrywać x 12). Minusy Platinum x 8 też lubi, ale nagrywa max. x 4.
Co do jakości nagrania radzę spojrzeć na załączone screeny. Zaznaczam, że nagrane płyty chodzą bez problemu w stacjonarnym LG DT 585NY, które jest bardzo wybredne i z nagrywanych płyt np. na LiteOnie SOHW 832 s czytało tylko TDK iVerbatimy (druga sprawa, że te płyty Litek :spoko: palił rewelacyjnie).
Nie sprawdzałem ich w nagrywarce, czy widzi zawartość. Jak sprawdzę dam znać.
Pozdr.

picasso 01.02.2005 21:34

czyta i zapisuje jako x8 Platinium DVD+R 8x

po odinstalowaniu force aspi
czyta i zapisuje DVD+RW Verbatim x4

Grimlock 01.02.2005 19:12

Cytat:

Napisany przez peterka
Mam Toshibę 5272 nie instalowałem żadnego ASPI i wszystko śmiga jak należy z wyjątkiem TDK+R. po nagraniu nagrywarka i inne napędy nie potrafią odczytać danych. na innych płytkach jest OK.Także instalowanie ASPI jest pod znakiem ?

Właśnie jak to jest jeśli nagrywam np. ISO filmu Shrek (kopia zapasowa) na DVD+R TDK to po nagraniu płyta jest pusta - odczyt w nagrywarce i innych napędach DVD.

To samo ISO nagrane na DVD-R TDK chula aż miło.

Czy ten problem występuje tylko na TDK DVD+R? a może na innych płytkach DVD+R? Na SD-R5272 mam ten sam problem co na 5372.

Z tym ASPI... ech. U mnie problem bez zmian.

Mam ogromną prośbę stwórzmy taką listę:

a). Co czyta SD-R5372 i z jaką prędkością
b). Co zapisuje SD-R5372 i z jaką prędkością

Zapisuje i czyta:

TDK DVD-R 4x - 4x (te z facetem na okładce)
TDK DVD-RW Scratch Proof 2x - 2x - Tayio-Yuden?
TDK DVD+RW 4x - 2,4x (te z facetem na okładce) - Philips

Zapisuje i nie czyta 5372 (za to czyta czytnik DVD 8x Toshiba z IBM T23):

TDK DVD+R 8x Colour - TTG02
TDK DVD-R 8x Colour - CMC Magnetics

Zapisuje ale w niczym nie da się odczytac:

TDK DVD+R 4x (te z facetem na okładce)

Mam gorącą prośbę kto może niech dorzuca nowe nośniki. Szczególnie interesują mnie Verbatim'y czy:

DVD+R czyta i zapisuje. To samo DVD-R, DVD-/+RW?

picasso 01.02.2005 19:07

A czy jest gdzieś jakaś lista rekomendowanych nośników do toshiby R5372B ?

peterka 01.02.2005 18:54

Mam Toshibę 5272 nie instalowałem żadnego ASPI i wszystko śmiga jak należy z wyjątkiem TDK+R. po nagraniu nagrywarka i inne napędy nie potrafią odczytać danych. na innych płytkach jest OK.Także instalowanie ASPI jest pod znakiem ?

picasso 01.02.2005 18:42

Cytat:

Napisany przez Grimlock
Może to wina ASPI :pisze:

Ale jaja!!!!!!!!
Odinstalowałem Aspi i DVD+RW verbatim jest widoczna!!! Nawet komputera nie restartowałem. :-) I jak się to ma do instalowania Aspi które tak ma ponoć wiele problemów rozwiązywać i jest ciągle doradzana na forum? :blee:
Dodatkowo Toshiba rekomenduje uzywać jako programu do nagrywania nero i nic sie tam nei wspomina o aspi więc wystarczające jest to z nero.

Grimlock 01.02.2005 18:04

Może to wina ASPI :pisze:

picasso 01.02.2005 17:24

No o tyle jest to dziwne zjawisko że po nagraniu verbatim+rw x4 w nero zawartośc płyty jest widoczna natomiast po restarcie już nie. Nie wiem jak jest gdy nagramy płyte w nero, wyciągniemy ją z napędu i ponownie włożymy czy też przestanie widzieć jej zawartość.
Może ktoś z angielskim by napisał jakiś email do toshiby?:)

Grimlock 01.02.2005 16:58

U mnie na nowo postawionym systemie problem nasilił się jeszcze bardziej. Zastanawiam czy to nie wina IDE SW od nVIDII. Najnowsze stery do nForce 5.10

Za jakiś czas będę miał Verbatim'y Pastele 4x to sprawdzę czy ten problem się powtarza.

Ale jak to może być że TDK DVD+R/-R 8x te Colour produkowane przez CMC są prawidłowo nagrywane, ale Toshiba SD-R5372 nie jest w stanie ich przeczytać. Za to DVD 8x Toshiby w laptopie IBM T23 czyta te płytki bez zająknięcia. Mam też problem z bootowaniem z w/w płytek TDK Colour -/+R 8x.

Podejrzewam problemy z firmware'em albo powoli sypiącą się nagrywarką.
Wiedziałem że to połączenie z Samsungiem nie wyjdzie Toshibie na zdrowie. Wystarczy wziąć na warsztat najnowsze czytniki DVD Toshiby - masakra/porażka.

madmax2 01.02.2005 16:43

Dziwne z ta pustą płytą. U mnie też było to samo. Najpierw na DVD+RW Esperanzy nagranej przez szwagra na NEC 3500,. Jak wrzuciłem płytę do nagrwarki to wszystko było oki. Po restracie już nie widziała zawartości płyty. Pomimo kilkukrotnych restarów nic nie pomogło.
Mam też problem z DVD+RW Verbatima x 4. Mogę ją nagrać, ale nie skasować. Problem dotyczy Alcohola 120 % i Nero. Wywala błąd. Pomaga dopiero GameJack w wersji 4 i pełne kasowanie. Mogę wtedy nagrac płytę w Nero.
Toshiba SD-R5372B nie potrafi zrobić działającej kopii płyty zab. SD 3.20.024 (na DVD gra "MOHPA" PL) i SD 3.20.022 (na CD gra "Far Cry" PL). Nie pomógł najnowszy Alcohol, Clone CD, BWS czy GameJack. Dotyczy to zarówno biosu TU 31 i TU 53 (odważyłem się zrobić update i poszło ok, ale nie można mieć nic innego na taśmie). A na stronie Clony XXL ma 4 owieczki :(
Dzisiaj sprawdzę jeszcze możliwość zrobienia kopii bezp. gry z SD 3.10.015 (gra "Call of Duty" PL) i dam znać, jak poszło.
Pozdr.
P.S.
System mam przechodzony i te problemy z pustą płytą na mój gust to chyba stąd.

Grimlock 31.01.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez picasso
Jako że mało na forum jest tematów dotyczących tego napędu (aż tak bezawaryjny?:) ) chciałem prosić użytkowników powyższego o wypowiedzenie sie o tej nagrywarce. Sam zamówiłem za około 300zł wybierając pomiędzy wszystkim o czym się tu pisze, pomiędzy liteonami, Beńkami itp itd.
Prosił bym o rzeczowe opisy doświadczeń z tą nagrywarką które wynikają z samego napędu a nie błędów użytkownika czy też jego flustracji bo nagrywarka mu nie chce nagrywać na największym szajsie jaki jest na rynku.
Ja sam napędu mam zamiar używać do zrzucania danych z dysku, nagrywania płyt audio, dvd , lecz nie z przeznaczeniem do odtwarzaczy stacjonarnychgłownie dane, projekty....

Na Bechmarku znalazłem jeden komentarz dotyczący tego napędu oto on:

"Kilka dni temu wymieniłem Toshibę SD-R5272 na SD-R5372. Oprócz większych prędkości nagrywania i obsługi DL R9 w/w niewiele się różnią. W SD-R5372 mechanizm wysuwania szuflady działa bardziej miękko dla tak jak np. w LG CED-8120B. Jedyny problem jaki zauważyłem to taki, że płytki TDK DVD+RW 4x są rozpoznawane jako 2,4x i nie można wybrać większej prędkości, w SD-R5272 takie błędu nie było. Czekam na najnowszy firmware którego jeszcze nie ma. Ogólnie nagrywarka doskonale radzi sobie z porysowanymi płytkami, zaskakuje niezwykle cichą pracą, nawet przy nagrywaniu CD-R z prędkością 48x. Z nagrywaniem też nie ma problemów, ale jakość zależy w dużej mierze od płytek (głównie DVD+/-RW). Jeśli kogoś stać na Toshibę to zazwyczaj stać i na dobre płytki. Polecam"

pozdrawiam :spoko:

Witam wszystkich,

To ja jestem autorem tej krótkiej opinii - Toshibę kupiłem w Kmoputroniku.

Wgrałem najnowszy firmware TU53. Niestety nie rozwiązał on problemu Z płytkami TDK DVD+RW 4x. Mam też problem z odczytem płytek TDK DVD-R 8x nagranych z 8x - nagrywałem obraz płyty - po nagraniu płyta jest pusta, a przecież przed chwilą ją nagrałem - Mam też laptopa IBM T23 z DVD 8x produkcji Toshiby - czyta tą płytkę bez zająknięcia, a SD-R5372 nie widzi zawartości płyty. Te same płytki nagrane z prędkością 4x odczytywane są poprawnie przez 5372. Nagrywam tylko na TDK. Miałem też problem z odczytem TDK DVD-RW 2x Scratch Proof.

Jestem trochę rozczarowany - mam jeszcze swoją starą nagrywarkę SD-R5272 w biurze i momentami żałuję że ją wymieniłem. Ten problem z odczytem chyba nie był na początku.

Próbowałem na różne sposoby rozwiązać ten problem. Na początku myślałem że to heat-pipe'y od Zalmana na grafice przypiekąją taśmę. Toshiba jest na Master-Primary - sama na jednej taśmie.

Najnowsza wersja Nero 6.6.0.1, Windows XP SP2 + wszystkie najnowsze poprawki.

Mój config:

AMD Duron 1,3 GHz, Abit NF7-S rev. 2.0 bios d27, 2x256 Kingston HyperX 3200 2-2-2-6, WD Caviar SE 80GB 8MB cache SATA, Chieftec HPC-360-202,

Pozdrawiam

UPDATED:

Mój problem może być związany z płytkami TDK 8x w takich kolorowych opakowaniach - kilka płytek każda innego koloru. Z tego co ustaliłem płytki pochodzą z fabryki CMC-Magnetic - czyli porażka. Badziewna firma.

Spróbuję z Verbatim'ów 8x albo 4x, ewnetualnie stare TDK 4x te z postacią na okładce - one po wypaleniu odczytują się w 5372 bez problemu.

Malo 25.01.2005 11:21

trochę płytek już nagrałem i jak do tej pory padła tylko jedna płyta DVD. Pod koniec nagrywania napęd jakby się zawiesił i po kilku minutach wypisał błąd zapisu. Była to kompilacja zawierająca dużo plików MP3, płytka to TDK DVD+R x4, nagrywanie w Nero 6. Ta sama kompilacja nagrana chwilę później na TDK DVD+R x8 (x4 już nie miałem) z prędkością x8 wypalona bez problemu.
Padło też kilka CD-R ale to Msonic i Hawk.

A to płytki, na których do tej pory nagrywałem:

TDK DVD+R x4 - bez problemu (oprócz tej jednej w/w) - różne dane

TDK DVD+R x8 - bez problemu - (gry na PS2 (obraz ISO) nagrywane w DVD Decrypter i Alcoholu - płytki palone x4, działają na konsoli

Esperanza DVD+R x8 - bez problemu, filmy DVD odczytywane bez problemu na jednych odtwarzaczach, a na innych (Philips-nie wiem jaki model) nie (film się przycina). Ale nie wiem czy to nie wina samego DVD, może nie czyta tych + za dobrze.

a z CD

TDK x48 - bez problemu

Msonic x48, x52 - Nero rozpoznaje jako x4, x8 - dobre ;) do nagrania jako CD-Audio do odtwarzaczy, które nie odczytują szybciej nagranych płyt (a są takie)

Hawk x52 - a te rozpoznaje normalnie i proponuje zapis od x8 wzwyż (brakuje tego x4)

Esperanza CD-RW HS - nagrana bez problemów x10

W wolnej chwili sprawdzę je w CD Speed i podziele się wynikami. Chyba, że jest jakieś inne oprogramowanie testujące działające z Toshibą SD-R 5372.
Do odczytu mam DVD-ROM Toshiba SD-M1602

peterka 20.01.2005 18:42

Cytat:

Napisany przez tomaj
Odebrałem moja tosie5372b z gwarancji. Czas naprawy wynosił ustawowe 14 dni. Serwis Alstor spisał się na medal. Nie dostałem jednak nowego napędu co mnie załamało, a wymieniono całą optykę i żeby się zdziwić zalepili obudowę naklejką gwarancyjną - gleba i nici z czyszczenia lasera za rok... To wszystko i tak jest najmniej dziwne. Po naprawie sprzęt nagrywa jak błyskawica, czyta wszystko to czego nie czytał nec3500. Jestem conajmniej mile zaskoczony. Po wgraniu biosu TU53, wszystko równie dobrze się pali i czyta. :piwo:

Moja Toshiba (wcześniejszy model)5272 także była w serwisie w Alstorze także naklejka z plombą ale o dziwo nr na obudowie jest inny niż odczytany w nero infotool także jest inna versja biosu.Opis naprawy-wymiana OPU.Wniosek jest taki,że wymienili cały środek tylko "blachy"zostały stare i dlatego ta naklejka.Sprawdź u siebie czy nr.na obudowie jest identyczny z tym podawanym przez nero(przed naprawą był taki sam).Dlaczego tak zrobili niewiem?-ważne że nagrywa prawidłowo!

tomaj 20.01.2005 02:10

Tosia z gwarancji

Odebrałem moja tosie5372b z gwarancji. Czas naprawy wynosił ustawowe 14 dni. Serwis Alstor spisał się na medal. Nie dostałem jednak nowego napędu co mnie załamało, a wymieniono całą optykę i żeby się zdziwić zalepili obudowę naklejką gwarancyjną - gleba i nici z czyszczenia lasera za rok... To wszystko i tak jest najmniej dziwne. Po naprawie sprzęt nagrywa jak błyskawica, czyta wszystko to czego nie czytał nec3500. Jestem conajmniej mile zaskoczony. Po wgraniu biosu TU53, wszystko równie dobrze się pali i czyta. :piwo:

madmax2 19.01.2005 18:12

Z wirtuala u mnie też działa. Tylko po nagraniu z płytki to już nie.

A tak swoja drogą , jak wybrałeś profil. Alkohol nie umozliwai wyboru profili, przy DVD tylko Cd?
Pozdr.

Dinx 19.01.2005 07:39

Cytat:

Napisany przez Coolo
Jak dobrze pamiętam to odczyt robiłem z ustawionym profilem safedisc 2/3.
następnie zamontowałem obraz w virtualu idopiero wtedy nagrywałem.
Ostatnio też robiłem kopię EURO 2004 zab safedisk 3.10.020 (wersja CD) iteż bez problemów :)

Podwieszałeś w Alkoholu czy Daemonie ?

Coolo 18.01.2005 20:20

Jak dobrze pamiętam to odczyt robiłem z ustawionym profilem safedisc 2/3.
następnie zamontowałem obraz w virtualu idopiero wtedy nagrywałem.
Ostatnio też robiłem kopię EURO 2004 zab safedisk 3.10.020 (wersja CD) iteż bez problemów :)

madmax2 18.01.2005 17:29

W sklepie nie było TDK więc kupiłem Verbatima x 4 DVD-R. Odczyt i zapsi robiłęm Alcoholem 120 % 1.9.2. build 1705.
Bez rezultatu. Jaką bym opcję nie ustawił w Alkoholu nagrana płyta nie chdzi. Gra startuje i momentalnie woła o oryginalny DVD.
Coolo, a ty jak dokładnie robiłeś kopię?
I czy chodzi Ci bez podmiany exeka?
Pozdr.
P.S.
Myślę, że problem tkwi w Alcoholu i jego braku wspracia dla DVD (bark możliwości wybrania profilu odczytu i zapisu). Nastepna wersja pewnie umożliwi bezproblemowe nagrywanie DVD i pewnie dlatego tyle czasu najnowsza to 1.9.2.

madmax2 16.01.2005 21:16

Ja paliłem na DVD+RW Verbatima i qpa. Nie rusza i krzyczy o oryginalny dysk - zarówno jak wrzucę płytę do nagrywary i napędu DVD. Ale być może to też kwestia rodzaju płyty. No coż odżałuję te kilka złotych i spróbuję zrobić kopię na TDK DVD-R. W końcu trzeba mieć zapas, zwłaszcza, ze oryginał mam jeden i kosztował sporo.
Pozdr.
P.S. Dam znać jak mi poszło.

Coolo 16.01.2005 19:10

[I][QUOTE=madmax2]
1. Nie potrafi wykonać działającej kopii bezpieczeństwa płyty zabezpieczonej Safe Disc 3.20.024 (gra Medal of Honor Pacific Assault).

A mnie się udało bez przeszkód. 8 )
Paliłem Alcoholem 120% na TDK R- x8 nagrywara widzi jako cd audio ale na drugim napędzie dvd jest ok :)
PS mam bios TU 31

picasso 16.01.2005 18:25

A ja dodam w formie pytania jedną rzecz której nie potrafie zrozumeć może mi ktoś to pomoże wyjaśnić...

Mianowicie nagrałem na DVD+RW x4 (verbatim) duzy plik przy pomocy Nero, kompilacja UDF 3,4gb - jeden plik (domyślne ustawienia) po nagraniu mogę odczytać płytę bez najmniejszych problemów, jednak po restarcie systemu płyta jest niewidoczna i próba jej odczytania kończy się monitem coś w rodzaju ... wolumin nie jest sformatowany czy chcesz go sformatować teraz?.
Nie wiem co się dzieje dlaczego po nagraniu płyta jest widziana i działa a po restarcie nagle pojawia się problem?
Co jest grane? :| :| :| :|
Nagrywarka to oczywiście Toshiba.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:53.