![]() |
Ilość załączników: 2
Ponizej zamieszczam dwa screeny płyt palonych na Toshibie SD-R5372b:
1. TDK x 8 , palona x 8: 2. Platinum x 8, palona x 12: Obie płyty chodzą bez problemu w bardzo wybrednym stacjonarnym LG DT 585NY. Z pozostałych moich doświadczeń wynika, że Toshiba SD-R 5372b (bios TU 31): 1. Nie potrafi wykonać działającej kopii bezpieczeństwa płyty zabezpieczonej Safe Disc 3.20.024 (gra Medal of Honor Pacific Assault). 2. Z małym problemem wykonuje kopie płyt zab. Cactus Data Shield 200. 3. Nie potrafi zrobić kopii płyty zab. Key2audio. Napęd widzi zawartość płyty, ale jej nie odtwarza, zarówno poszczególnych ścieżek i całej płyty. Nie można też zgrać prawidłowo ścieżek i całej płyty. Próbowałem Nero 6.6.0.5, EAC i Alcoholem 120 %.(To dodatek po edycji postu. Po wielu bólach udało się zgrać płytę zab. Key2audio EACiem. Chyba wcześniej coś zrobiłem nie tak. Zgrałem bez problemu poszczególne ścieżki.) Być może nowy bios, coś zmieni, ale ja już miałem wpadkę przy flashowaniu biosu i jestem ostrożny. Czuję jeszcze sentyment do starego Litka 451s@832s, ale Toshiba zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Pozdr. P.S. Odczyt płyt DVD był robiony na tym samym sprzęcie co w teście CDRinfo, tylko z nowszym, biosem. |
Przyłączam się do pytania, nie widziałem testów. Jednak miałem okazję testować ten napęd na kilku płytach DVD-R Mint i TECHMASTER za 90gr i wszystkie są poprawnie odczytywane przez stacjonarne odtwarzacze DVD, na których oglądałem wypalone filmy.
|
OK a więc jako posiadacz Toshiby z tematu dzisiaj moge się już wypowiedzieć na kilka tematów ale poruszę jeden bo jestem troche wkurzony nie samym napędem co płytami RW.
Kupiłem verbatim dvd+rw x4 nagrałem tam plik o wielkości 3,7gb po nagraniu wszedłem na nosnik zobaczyć czy się nagrało poprzeglądałem jego zawartośc następnie wyłączyłem komputer. po powrocie i włączeniu gdy chce wejść na płytę, wyskakuje mi napis Dysk w stacji E jest neisformatowany. Czy chcesz sformatować go teraz? NO i fajnie bo kurna nie moge odczytać teraz zawartości tej RW. A nie mam pod ręką drugiego napędu a o tej porze nie będe latał po znajomych. Co jest grane z tą cholerną RW.... Przedtem miałem problem bo alcohol cały czas uważał że płyta jest pełna mimo że była nowa. Nero widziało nośnik nagrało.... Co z tym zrobić? |
czy ktoś z posiadaczy Toshiby 7352 i dodatkowego czytnika dvd mógł by zapodać jakieś testy nośników po nagraniu? :zongluje:
|
Cytat:
Cytat:
|
dziwna rzecz:
po wlozeniu plytki DVD-RW do napedu alcohol podal dostepne predkosci nagrywania: 2x oraz ... 6.1X. co prawda nie pali z predkoscia 6x (bo i jak skoro płytka jest 2x) ale byc moze toshiba robi jakies przymiarki do podniesienia predkosci nagrywania plyt RW. moj firmware to TU53 nie pamietam czy na TU31 bylo tak samo. |
maly test plytek CD (nagrywane na nagrywarce CDRW LG, predkosc 8 lub 16x, mimo ze mozliwy byl zapis 52x) czytane w konsoli dreamcast bez "podkreconego" lasera (wybredny sprzet):
- fornet (tanie syfy noname, supratec itp) - no disc inserted (nawet plytka sie nie rozkrecila) - plytka do kosza. bledy odczytu mozliwe nawet na komputerze. - plasmon (np niektore hawki, millenium green) - czasem dzialala ale rzadko - wiekszosc do kosza. przy szybszym wypalaniu bledy czasem nawet na kompie (np na esperanza titanum). - moser baer (tdk, mmore, a nawet niektore hawki(!)) - zawsze dzialala bezproblemowo nawet wypalona na 52x. a tak widzi i wypala te plyty toshiba: fornet - tylko 8x. plasmon -32x moser baer- 48x ale za to WSZYSTKIE wypalone plytki dzialaja bez zarzutow dreamcast czyta nawet fornety! ZERO bledow! MAX transfer) nie wiem jak wy ale ja wole poczekac te 10 min i miec bezproblemowo dzialajaca plyte. (widzialem gdzies glosy niezadowolenia "toshiba beee" ze hawki 52x pala sie max 32 tu akurat jedna minuta nie robi mi absolutnie zadnej roznicy) dla mnie jakosc nagrywania CD tej toshibki to po prostu rewelka. na LG palenie na syfach nawet na 8x nie gwarantowalo dobrego nagrania. dodam jeszcze ze na sprzedawanych obecnie tanich smieciach nawet moja stara nagrywarka LG 8x nie wypala plytek tak jak bym chcial (mimo wieku stan nagrywarki doskonaly, jakosc wykonania sprzetu nieporownywalna z niczym obecnie sprzedawanym) mimo ze "tanie syfy" sprzed 4 lat (koszt WTEDY cos ponizej 2zl za plyte) do dzis czytaja sie bez problemu . jakosc plytek wtedy byla o niebo lepsza. wylada na to ze plytki przez te 4 lata wcale nie stanialy, tylko pojawily sie tansze syfy ktorych jakosc jest beznadziejna. dobrze ze producenci nagrywarek wreszcie zaczynaja to zauwazac i stad zapewne te (sluszne) ograniczenia predkosci. jednym slowem niewazne co pisze na opakowaniu plytki. wazny jest producent. niektore hawki to marne plasmony inne to moser baer a wiec niemalze TDK (a cena jest ta sama!!!) . a potem ktos pisze ze HAWKi to syf. to prawda ale tylko czesciowa. szkoda ze nie mozna sprawdzic producenta jeszcze w sklepie. w wielu przypadkach speed rating na nadruku to najzywklejsze klamstwo (chyba ze ma sie cos co wypala 52x nawet na plytkach drewnianych ;) ) |
WITAM
...prawie się wszystko zgadza(zworki na plycie kto ma.. niech ustawia) ale pali 32X ...raczej tylkoDVD...( moze myślisz o CD???) |
Witam
R5372 nie jest taka zla jak sie wie jak z nia obchodzic ... poszukalem pochodzilem i popytalem. przedewszystkim flashowac tylko i wylacznie wtedy kiedy dziala poprawnie, jesli nie dziala poprawnie sprawdzic sterowniki plyty glownej, ustawienia zworek i to z czy jest podpieta na tasmie niestety czasem sie zdaza podobnie jak w przypadku W552E czy MP7200A ze naped bywa wyczulony z czym siedzi w parze. np. u mnie zeby chodzla R5372 bezproblemowo musze wzucic na slave stary dysk samsunga ;] dziwne ale skuteczne inaczej bylo z W552E tam trzeba bylo wyjc ten dysk zeby palia dobrze. nie jestem specem ale jak dla mnie to jest to kwestia plyty glownej i chipsetu, tu akurat nforce 2. jesli zdazy wam sie ze w serwise odmowia wam przyjecia lub po przyjeciu odmowia naprawy ze wzgledu "na nie umiejetne postepowanie przy flashowaniu" proponuje potraktowanie sprzetu zapalarka elektryczna do gazu ... poprostu nie zostanei co diagnozowac tylko wymienic elektronike. ogolnie po malych perypetiach z napedem i koncowym ustabilizowaniem jego zachowania jestem zadowolony z toshibki pali ladnie czyta tez np HWAKI czy TITANIUMy pali przy 32x bezblednie czego wszystkie moje wczeniejsze nagrywarki nie byly w stanie wykonac powyzej 8x. takze polecam ogolnie ludziom ktorzy maja odrobine cierpliwosci i jeszcze bardziej polecam www.znak.pl naprawde maja przystepne ceny ;] |
a kto mowi ze to byly moje plyty? dziadostwo chodzi po 1,2zl a i tak jest duzo lepsze niz te manty!!! to nie byl syf! to bylo cos duzo gorszego !! i to jeszcze za jaka cene :D
zreszta nie dziwie sie osobie ktora je kupila - nie kazdy jest obeznany w temacie plyt DVD-R a cena 2zl za sztuke sugerowala, ze nie bedzie to syf totalny. okazalo sie ze jest inaczej. zapisalem sobie "producenta" (jak dla mnie to trudno go nazwac producentem to chyba jakies odpadki z innych fabryk) tego g....a okazal sie nim (znany z "swietnej" jakosci pytek) LONGTEN 001. a "firma" manta ma u mnie przerabane za dystrybucje takiego swinstwa. (jak dla mnie to nie firma ale oszusci). |
otóż to nawet nie chodzi o zakup Sobrusa lecz ogólną tendencje do kupowania największego dziadostwa oszczędzając te 50 groszy, ale później się za to obrywa utratą danych, z czasem fatalnym odczytem takiego nośnika, a co ostatnio obserwuje na forum to najbardziej obrywają napędy bo nie chcą nagrywać na najgorszym g..... nawozie na rynku.
Niedawno znajomy który finansowo stoi bardzo dobrze kupił płyty za 99groszy, jakieś totalne noname z widoczną niedbałością wykonania nośnika. Oczywiście podniecony nowym napędem nagrywał na max prędkości wychodząc z założenia ze skoro tyle pisze na nośniku to tyle będzie nagrywał(a chyba nawet nie bylo na nich napisu z jaką prędkością max nagrywać-srebrne z obydwu stron). Płyty po nagraniu do niczego się nie nadawały (zresztą przed nagraniem też). A te które się nagrać udały padły po 2 tygodniach. Więc też nigdy nie pojmę zakupu tego co w ogóle nie powinno być w handlu chyba że nie chodzi o dane lecz tylko nagrywanie dla samego nagrywania niezależnie od efektów końcowych. Jak by tak przetrzepać posty na forum to by połowa wyleciała gdyż dotyczą tandetnych nośników i z tym związanych problemów. :klnie: |
Cytat:
Nigdy nie zrozumiem jakie procesy zachodzą w mózgu człowieka kupującego taki syf bo na pewno nie chodzi o cenę (0,50 zł różnicy). |
mam problem z sd-r5372 i InCD. za nic nie moge sformatowac plyty (ani CDRW ani DVD-RW). mam najnowsza wersje InCD ze strony Ahead. Program wywala błąd od razu po wcisnięciu "formatuj", z komunikatem "nagrywarka odpowiada nieprawidlowo na polecenie zapisu". czy ktos wie jak to rozwiązać? sprawdzałem na firmware TU31 oraz TU53. Z moja poprzednia nagrywarka (CDRW LG52x) dzialalo bez problemu.
wg specyfikacji sd-r5372 obsluguje packet writing, poza tym InCD jest dodawany do nagrywarki (ja akurat kupilem OEM :( ) wiec wszystko powinno dzialac. InCD nie ma problemu z zobaczeniem nagrywarki. Co do reszty moich wrazen to sa bardzo pozytywne. Jakosc nagrywanych plytek CD jest wyzsza niz w mojej poprzedniej spawarze LG (konsola dreamcast zaczela nagle czytac bez problemu tanie niefirmowe plytki ktorych dotad zupelnie nie widziala). DVD nie mam z czym porownac, ale udalo mi sie wypalic kilka plyt z ktorymi problem mieli moi koledzy (manta dvd-r 4x - STRASZNY SYF OMIJAJCIE Z DALEKA - niektore plytki byly porysowane jeszcze w zafoliowanym pudelku pomijam tragiczna jakosc nosnika!!! a cena 2zl za sztuke!!! w cake!!!) |
Cytat:
1) tego dnia akurat rodzina podjęła wobec mojej osoby krucjatę antykomopową, 2) mój niespełna 3 - letni synek usilnie skakał po mnie w trakcie podłączania spawary, a efekt jego skoków przypominał skutki trzęsienia ziemi o skali 9 Richtera, 3) ponieważ miałem problem z wkręcenie śubek (non stop wypadały)zwyzywałem spawrę ( a jednak do rzeczy martwych nalezy mieć poprawna postawę emocjonalną, niby martwe, a potrafią sie odwdzięczyć), 4) wczesniej tak sie udawało, to dlaczego teraz nie :bicz: Suma summarum efekt był taki jak pisałem wyżej. Pozdr. |
Jeżeli miałeś dwie toshiby podpięte to z całą pewnością to było przyczyną. Też gdzieś czytałem że raczej powinno się mieć tylko jeden napęd podpięty podczas flashowania a w tym wypadku mało że dwa to ejszcze jednego producenta :-o .
|
Cytat:
Wcześniej tak przypuszczałem. Teraz po lekturze Twojego postu mam prawie pewność. |No cóż człowiek uczy się całe życie. Pozdr. |
No nagrałem pierwszą cd platinium na toshibie, nagrało ładnie(ocena na oko :) )
Owszem troche czasu jej zajmuje "zatrybienie" nośnika ale nie jest to rzecz upierdliwa po tym jak przesiadłem się z zabytkowej nagrywarki TEAC CD-W54E, ale gdy już załapie płytkę to przeglądanie jej zawartości jest bardzo szybkie . Rozumiem ze na toshibie nie da sie sprawdzić jakości nagranej płyty? Napęd faktycznie cichy nie wydaje z siebie żadnych dziwnych dźwięków. Tyle mogę powiedzieć po 2 wypaleniach nośnika oraz oglądnieciu 3 filmów dvd. |
Cytat:
doświadzcenia super ,DVD+R u mnie widac nawet jako 12X(biosTU53) ale to juz inny temat o prędkosci nagrywania.... Pozdrawiam |
JA jeszcze nic na niej nie nagrywałem dzisiaj mysle zrobic jakies pierwsze nagrywanie na dvd, niestety z płyt udało mi się dopaść tylko platinium x8 wolał bym jakies verbatimy. Jakie macie doświadczenia z platinium dvd x8 na toshibie?
|
Cytat:
Mnie się udało - instalacja przebiegła pomyślnie. Wypaliłem już parę płyt i wszystko gra OBY TAK DALEJ. ... a właśnie ? ... wczoraj skopałem dwie płytki 800MB. Więcej nie próbowałem. Ciekawe czy to ma związek z biosem ? Narazie nie wiem. Płytki były dobre - TDK. Co do instalacji biosu to gdzieś przeczytałem że napęd do którego wgrywamy bios powinien być podpięty sam, pod jedną taśmę jako master, pod drugi kontroler IDE. No dobrze jest mieć jakiś UPS na wypadek nagłego zaniku prądu - no ale o tym to wszyscy chyba wiedzą. |
czyli ta toshiba jest bardzie samsung czy samsung bardziej toshiba bo jak to pierwsze to raczej niezadobrze dla toshiby . w takim wypadku to chyba wybiore nec'a a miala byc toshiba :(
|
Cytat:
|
Coś tam pisze na naklejce toshiba samsung blablabla mam nadzieje ze samsung robił tylko oobudowe :)
|
Cytat:
Podsumowując z kombinacjami z tym npędem trzeba się wstrzymać do czasu, jak wyjdzie oprogramowanie umożliwiające reanimację sprzętu, a na to trzeba czasu i spopularyzowania Toshiby. Pozdr. P.S. Wyobraźcie sobie, nowy napęd , nawet nie zdążyłem nagrać żadnej płyty i taki numer. Ze względu na kulturę nie napiszę ile i jakich słów używałem. |
czy to prawda ze toshiba ta jest robiona przez samsunga :(
|
Cytat:
Ja bios wgrałem TU53. Narazie nie widze problemów Jednak tym razem będę powściągliwy z oceną. Z czym po wgraniu biosu miał problem nasz kolega? Wybaczcie nie chce mi sie szukać. Pozdrawiam |
Przeproś Toshibkę :bicz: || bo ja ją właśnie kupiłem i mnie zestresowałeś :) . Bios w wersji TU31 i narazie nie aktualizuje ze względu na nieciekawe doświadczenie jednego z kolegów z forum w kwestii aktualizacji.
|
Pluginy
OK, mam Nero 6.6.0.3 i wszystko działa prawidłowo. Przypadkiem jednak wpadłem na powód mojego wczesniejszego zgryzika. Winą jak się okazało nie była wersja nero, ani tym bardziej sama Toshiba.
Zawiniły pluginy które wgrałem. Najpierw wgrałem Nero Mega Plugin Pack i do tej pory wszystko działało. Później przyprawiłem nerona dodatkowymi pluginami które gdzieś kiedyś ściągnąłem ( taki zestaw 33 wtyczek ) i właśnie to powaliło wszystko. Po usunięciu tych ostatnich wszystko wróciło do normy i działa prawidłowo. Pozdrawiam |
Cytat:
Nagrywarki samej nie moge zainstalowac bo nie mam wolnego juz gniazda IDE. Pod 1 mam podpiete dwa dyski . Pod dwojeczke naped i nagrywarke. Nie moge ich pomieszac, tzn naped z jednym dyskiem a nagrywarka z drugim - za dużo zabawy - krótkie taśmy. Pozdrawiam |
A próbowałeś Toshibe w wersji sama na drugiej taśmie jako master, a dodatkowo odinstalować całkowicie Nero i zainstalować na nowo np. 6.6.0.3?
|
Cytat:
|
nie weim co jest u ciebie sprobuj pod alkoholem czy ja zobaczy / moja bez problemu byla widziana pod nero 6.6.0.1 jak i wczesniejszej wersji. pod alkoholem tez bez problemu. tylko ta meczarnia z odczytem i nagrywaniem lol ciesze sie ze mam juz to za soba..
|
Potrafić się ukłonić
Jestem wkur...ny tak zachwalałem ten napęd :(. Teraz mnie drażni. Wprawdzie ma jeszcze szanse na rehabilitację , ale...
Nero 6.6.0.1 dalej przeszukuje ta nieszcześną magistrale i NIC !!! Próbowałem różnych myków Toshiba jako master , jako slave - to samo !!! Wgrałem stery ASPI - dalej to samo :( . Wywaliłem nagrywarkę LiteOn - zamiast wstawiłem napęd LG-DVD i dalej to samo . Nagrywarka jako master , później jako slave - dalej to samo. Coś z nią poje...ne jest !!!. Na domiar wgrałem nowy bios - ciekawe co teraz sie urodzi... , w każdym razie w Nero dalej przeszukuje magistralę ..... ręce opadają :( . Kto mi chce wpiep...yć za moje wczesniejsze , pochlebne posty - proszę - reki nie podniose - nadstawie drugi policzek. Pozdrwaiam zdołowany dinxxxx :( |
platinum dvd-r x8 i esperanza tez minus wypalam tylko na minusach. nie mialem zadnego plusa niestety.. ale powiem ze pionek zamiata toshibe z kazdej strony. bardzo stabilny naped - jak juz zacznie cos czytac to jedzie do konca z ta sama predkoscia. toshiba miala problem nawet z odczytem przed chwila nagranych na niej plyt... bardzo dlugi dostep do plyty. po wlozeniu plyty do napedu slychac ze laser nie daje rady (meczy sie ze zlapaniem sciezki). strasznie sie zawiodlem na tym sprzecie.
po wlaczeniu zczytywania na toshibie pelnej dvd - wrazenia byly bardzo zle. naped sie rozpedzal i za chwile zwalnial i takie dziwne skwierczenie lasera jak przy porysowanych plytach (plyta jak lustro). w sumie to nagrywakra wypalila te platinumy minus x8 z predkoscia x4 i gra chodzila bez zarzutu ale nie po to kupuje nagrywarke x16 zeby palic na niej x4 :) moze to wina kompatybilijnosci nosnika ale dajcie spokoj zeby dwa najbardziej popularne nosniki nie byly suportowane? masakra. jak poprawia firmware to moze cos z tego bedzie - a narazie omijam z daleka toshibe... |
Bionix napisz jakich platinum ci nie rozpoznaje +R czy -R ? Ba ja wkładam Platinum+R x8 i rozpoznaje x8 i x12 nawet. Z tym że jak nagrywam x12 to czasem są błędy, ale x8 OK. Bios mam po update ale i wcześniej też dobrze nagrywał te Platinum x8 i x12. Aczkolwiek jak przeczytałem testy na tej stronie to od razu kupiłem Traxdata cake 10szt po 2 zł.
|
Witam to moj pierwszy post na tym forum. Chcialbym przestrzec wszystkich przed tym napedem... zamiast kupic odrazu pioneera 108, to nie, musialem sie w***ac w toshibe...
Wczoraj stalem sie nieszczesliwym posiadaczem sd-r5372. pierwsze co mnie wnerwilo to naped nie rozpoznaje plyt x8 - platinum x8, esperanza x8 widziane jako x4 :(... i za chiny nie da sie tego ustawic na wiecej.... po drugie naped jak ma zczytac jakies mniejsze pliki okolo 50 mb to zupelnie nie daje rady z duzymi plikami jeszcze jako tako. nie znam sie na korekcjach itd wszystkie moje spostrzezenia sa na oko i tak jak mowie zrobic imiga nero to jakas pomylka w ogole raz odczyt 8 mb/sec zaraz 200 kb mieli strasznie. gdzie plyty swiezo wypalone bez zadnych rys... wypakowywalem rary z plyty dvd i naped meczyl sie z tym az 30 min aaaarrrggghhhh nie dalem rady zaczalem szukac w necie co sie kurna dzieje z tym napedem - trafilem tutaj, poczytalem i pojechalem do sklpeu wymienic na pionka 108 - w proline wymienili mi bez najmniejszego problemu i teraz niebo a ziemia dvd r platinum x8 pali sie x12 :O w szoku bylem naprawde plyta ktora na toshibe wypakowywala sie 30 min na pionku wypakowala sie w 12... zupelnie inny standrad teraz jestem zadowolony... polecam pioneera 108 w pelnej krasie nie ma co zastanaiwac sie nad 40 zł (bo tyle mnie wyniosla doplata).... jeszcze jedno toshiba tak samo chodzila na TU32 jak na TU53 . moze to nowy naped i producent nie zrobil jeszcze dobrego softu do niej i to ja zdyskwalifikowalo...masakra |
madmax2 - własnie na dysku mam przygotowany ten bios ale w takim razie daruję sobie narazie aktualizacje jak już dostanę to nagrywarke w łapki, mam ją mieć w tygodniu. Poczekam jeszcze co z tymi ich biosami wyniknie.
darantus - dokładnie, szukałem na jej temat wszelkich informacji łacznie z listami dyskusyjnymi na googlach i raczej z tego co znalazłem ludzie chwalili ten napęd a i ostrej krytyki tutaj na forum za bardzo nie widziałem poza nielicznymi dotyczącymi nośnikówale myśle że na tle tego co tu czytam odnośnie innych napędów to jest i tak nieźle. pozdrawiam |
witam
<picasso> napewno czytałeś na forum wszystkie posty na temat T5372, u mnie super nagrywa wszystkie płytki nawet te nie markowe, zero problemów nawet po zmianie biosu, czy problem z rozpoznaniem prędkości jakiejś płytki jest poważnym PROBLEMEM w nagraniu DVD, każdy chwali SWOJE... |
Zalecam ostrożność z aktaulizacją biosu. U mnie coś poszło nie tak (mimo, że prąd cały czas był, a i flashowałem inne napędy wiele razy) i kaplica. W sieci nie ma biosów do tego napędu w formacie BIN i żadne MTkFlash nie pomoże, trzeba odstawić do serwisu, gdzie obiecali wymienić płytę główną od napędu.
Do czasu spopularyzowania napędu i powstania odpowiedniego oprogramowania (podobnego, jak w LiteOnach) z flashowaniem ostrożnie. Pozdr. |
Toshiba SD-R5372B - twoje doświadczenia
Jako że mało na forum jest tematów dotyczących tego napędu (aż tak bezawaryjny?:) ) chciałem prosić użytkowników powyższego o wypowiedzenie sie o tej nagrywarce. Sam zamówiłem za około 300zł wybierając pomiędzy wszystkim o czym się tu pisze, pomiędzy liteonami, Beńkami itp itd.
Prosił bym o rzeczowe opisy doświadczeń z tą nagrywarką które wynikają z samego napędu a nie błędów użytkownika czy też jego flustracji bo nagrywarka mu nie chce nagrywać na największym szajsie jaki jest na rynku. Ja sam napędu mam zamiar używać do zrzucania danych z dysku, nagrywania płyt audio, dvd , lecz nie z przeznaczeniem do odtwarzaczy stacjonarnychgłownie dane, projekty.... Na Bechmarku znalazłem jeden komentarz dotyczący tego napędu oto on: "Kilka dni temu wymieniłem Toshibę SD-R5272 na SD-R5372. Oprócz większych prędkości nagrywania i obsługi DL R9 w/w niewiele się różnią. W SD-R5372 mechanizm wysuwania szuflady działa bardziej miękko dla tak jak np. w LG CED-8120B. Jedyny problem jaki zauważyłem to taki, że płytki TDK DVD+RW 4x są rozpoznawane jako 2,4x i nie można wybrać większej prędkości, w SD-R5272 takie błędu nie było. Czekam na najnowszy firmware którego jeszcze nie ma. Ogólnie nagrywarka doskonale radzi sobie z porysowanymi płytkami, zaskakuje niezwykle cichą pracą, nawet przy nagrywaniu CD-R z prędkością 48x. Z nagrywaniem też nie ma problemów, ale jakość zależy w dużej mierze od płytek (głównie DVD+/-RW). Jeśli kogoś stać na Toshibę to zazwyczaj stać i na dobre płytki. Polecam" pozdrawiam :spoko: |
Cytat:
Zanim zrobilem nieszczesny Update do TU51 palila na wyszstkim bez problemu nawet TEAC W552E nie palil dobrze na tych plytach z max predkoscia ale po updacie cos sie zwalilo i albo zrobila sie cholernie wybredna co do nosnikow albo wogole ten bios nei jest wskazany do tego konkretnego modelu SD-R5372. poporstu nie moge nic odczytac ani zapisac bo poprostu naped sie wiesza np stoi na 5% lead-out a jak zostawilem dzisiaj do rana az doszla do 9% i nadal stala pozatym strasznie lubi freezowac system ;/ wczesniej na TU31 nei bylo takich problemow takze POMYSLCIE ZANIM ZROBICIE FLASHOWANIE DO TU53 CZY WARTO .... |
To mój pierwszy post na tym forum, więc na początek się przywitam - Dzień dobry :)
Choć na forum jestem obecny od jakiegoś już czasu to dotąd tylko jako "czytacz", dziś debiucik jako "pisarz". Po wielu dniach czytania testów (i czekania na CDRinfo-wy test :) ) i przymierzania się przed chwilą zakupiłem tytułową nagrywarkę w Proline Katowice www.proline.pl. Bios to TU-31, a napęd jest z grudnia. Z dyskusji i testów wyłonił się problem odpowiedniego doboru płyt do w/w napędu. W związku z tym moje pytanie do osób posiadających tą Toshibę - napiszcie jakich płyt używacie, a które lepiej omijać z daleka (nie chodzi mi że np. wszystkie Mediastore są do kitu, tylko o konkretne nośniki). Wiem że jedna seria może być robiona w jednym zakładzie, a druga w innym, ale zawsze jest to jakaś informacja, ktora może być pomocna i pozwoli zaoszczędzić złotóweczki. Chodzi zarówno o płyty DVD+-R/RW (DL) jak i o CD-R/RW Ja mam obecnie do dyspozycji płyty TDK DVD+R 4x takie jak na obrazku http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=3568 sprawdzę w ciągu kilku dni jak się nagrywają i napiszę. Pozdrawiam Korzystając ze zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim udanego wypalania i ani jednej zniszczonej płyty (no i wypalarki oczywiście) :) |
Madmax podpinam sie pod prozbe o biosik do 5372 ale woalal bym TU31 bo flashowanie do 53 przeszlo bez problemowo ale dziwnie sie zachowuje od tego momentu zamraza na kilka minut system po wlozeniu/wyjeciu plyty a przy wypalaniu staje na 5% przy Lead-out ... coraz bardziej wqrwia mnie ta nagrywara a 4 owieczek jakos nie widzialem ani na starym ani na nowym biosie ;/
|
Taki to ja też mam. Sęk w tym, ze jak go wgrałem to napęd siadł, nie reaguje na komendy, a dida miga na zielono i system go widzi, jako TS H552A - jak spawarę Samsunga. No i potrzebny mi bios w formacie BIN, exe nie chce działać, a z BINa to jakoś spróbuję reanimować napęd.
Pozdr. |
|
Chłopaki, czy ktoś z Was ma bios do Toshiby SD-R5372 B bulk w pliku BIN. Szukałem po całym Necie i nic. Chodzi o wersję TU53, ale TU31 też moze być, ewentualnie, czy ktoś ma soft do przeróbki tego biosu Toshiby z exe na bin. Sprawa GARDŁOWA.
Pozdr. |
Witam
ta TDK DVD+RW u mnie wypaliła 4X, do tej pory mialem tylko problem z tym HAWkiem(do czasu zmiany na TU53) jak narazie bez problemu u mnie to:DVD-R(PROSTORE)4X.DVD-R(+R)PLATINUM 8X,TDK-R(+R) 1-8X,DVD+R(VAKOSS) 1-8X pali u mnie 12x;DVD+R(DYSAN) 1-2.4X:DVD-R(VERBATIM)4X;z RW u mnie bez problemu OMEGA DVD+(-)RW 4X i 2,4X:DVD+RW MINT 4X:tylko tak kupiona EMTEC DVD+RW 1-4X z Certified pali u mnie tylko2,4X. Jesli chodzi o ripowanie na DVD D...to umnie 7-9X z ostaniej chwili DVD-R(IMATION??) 4X tez bez problemu |
Cytat:
Przypomne coś mojego z komentarzy, bo nikt nie potwierdził, ani nie zaprzeczył: Firmware TU53, Nero 6.6.0.3 Zauważone "kwiatki" 1) TDK DVD+RW 1-4x więcej danych tutaj Nie można wypalać szybciej niż 2.4x 2) Creation DVD-RW (ver. 1.1) 2x Certified aka Optodisc Technology Corp., OPTODISCW002 Płyta po nagraniu nie jest odczytywalna w jakimkolwiek DVD, łącznie z samą nagrywarką 3) Hawk DVD-R x4 (opisany na początku posta) aka Monarch Photonics Corp, ENGAGE 01 Nero podaje, że można wypalać x4, ale faktyczny zapis trwa dwa razy dłużej Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nośniki 2 i 3 to siary jakich mało i wstyd tym karmić jakąkolwiek nagrywarke, ale fakt jest faktem. Nośnik, który do tej pory nie sprawiał mi jakichkolwiek problemów to Verbatim DVD-R DataLifePlus 4x certified aka Mitsubishi Chemical Corp, MMC 01RG20 DVD Decrypter 3.5.1.0 nie mógł osiągnąć większej prędkości ripowania niż x4 (niezależnie czy napęd został nakarmiony oryginalnym tłokiem 4-ro czy 9-cio gigowym). Jak to się ma do deklaracji producenta o zdjętym rip-locku? Napiszcie proszę czy to tylko ja mam takiego pecha, czy ten napęd to faktycznie taka porażka? |
A toshiba obsługuję zmianę booktype i czy są do tego jakieś programy, bo w necie takowych obsługujących ten napęd nie znalazłem??
|
oj tak długo było teraz jest raczej okolo 5s(w nero.shrinku, dectrypter...)
|
a co z czasem rozpoznawania plyt
poprzednio być koło 30sek.? |
Witam
mała informacja po zmianie firmware TU31 na TU53 moja toshiba widzi poprawnie płytki HAWK DVD-R X4 przedtem w ogóle nic nie widziała***8230;. |
Cytat:
Zresztą w ostatnim numerze też się nie popisali. Pal diabli ich koncepcje, ale wysokie miejsce w testach nagrywarek DVD dla Samsunga, o napedach optycznych którego czytałm wiele, ale raczej negatywnych opinii dziwi. No cóż, co kraj to obyczaj. Pozdr. |
Cytat:
|
Cytat:
:D |
Cytat:
:) |
Cytat:
:mruga: |
Cytat:
|
Hm jak przeczytasz PCWORDA z grudnia jest tam tescik najnowszych nagrywarek to humor Ci się od razu polepszy toshiba jest na 2-3 miejscu***8230;.
|
Ja nadal nie mam zaufania ani do NECa ani do Toshiby.
A po tescie Toshiby to juz wogole sie zalamalem :) I nadal nie wiem jaki naped kupic - Benka, Pionka...? |
Tak długo czekałem na testy Toshiby 5327 że musiałem się z nią pożegnać.
Nagrywarka działała pięknie do czasu... aż przestała widzieć płyty CD-RW, nie chciała nagrywać CD-R i sporadycznie gubiła DVD.Oddałem ją do serwisu, ciekawe jak szybko ją naprawią. Kupiełm NEC 3500A i drugą:) Toshibę 5372 (coś musze mieć na święta:)). Porównałem oba i można się załamać ale na niekorzyść NECa. NECuś po nagraniu płyty CD-R 703MB danych nie potrafił jej odczytac już przy 80%. Toshiba za to radziła sobie z ta płytką bardzo lekko i płynnie. Śmieszne. Jak wróci z serwisu moja tosia to na pewno wyrzucę z kompa neca. Coś ostatnio bawię się w testy monitorów LCD i wypalaczy DVD... można się nieco zdziwić.... |
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Dinx sprawdź sterowniki ASPI, to powinno pomóc ;)
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Jesli tylko w Nero sa problemy to moze wystarczy poczekac na nowa wersje.
A to Nero z netu, czy z plytki dolaczonej do nagrywarki ? Mozliwe ze ta wersja Nero nie "zna" tego napedu ? A inne programy dzialaja ? |
Cytat:
|
Cytat:
To moze najpierw zobacz czy dziala jako samodzielny naped ? A dopiero potem łącz nagrywarki "w pary" :) Zdarza sie ze dyski tarde roznych firm tez sie nie za bardzo lubia... |
Cytat:
|
Witam
jak jest podpięta do płyty?? sama na taśmie?? czy z innym napędem a może aspi jakie... są wgrane??? |
Nero 6.6.0.1 vs Toshiba SD-R5372
Cytat:
Po uruchomieniu Nero Burning Rom wyskakuje mi komunikat : "przeszukiwanie magistrali SCSI oraz IDE proszę czekać..." i tak można sobie czekać i czekać ... Miał ktoś podobny problem? Jakieś lekarstewko? :idea: Przez Nero StartSmart wchodzę i wszystko jest OK.Nagrywarka jest rozpoznawana. System WinXP Pro SP.1 Pozdrawiam |
A czy wogole ktos ma procz Sławka tego Benka ?
Ja bym za bardzo na opinni jednego uzytkownika nie polegal. Skoro to taki boski naped, to czemu ma problemy z RAW-DAO ? W sumie to chyba kazda gierka w tym trybie byla nagrywana :) Bo przeciez podstawowym trybem w programach do powielania (Alkohol, CDRWin i inne) jest wlasnie RAW-DAO. SAO to jest dobre do nagrywania plikow z dysku przez Nero :) Oczywiscie ze nagrywarka DVD nie bedzie jedynym napedem w kompie. Ale jak sie trafi gierka do skopiowania ? A czasem sie trafia... Z tego co juz wyczytalem Toshiba na "4 owieczki" jesli chodzi o kopiowanie zabezpieczen. Niestety moje napedy (CDRW Plextor oraz DVD Asus) nie maja az takich parametrow. Ledwo co daja sobie rade ze starym Safediskiem 2.0. Wiec oczywiste jest, ze gierki bede zgrywal i nagrywal w nagrywarce DVD ! Nie bedzie to czesto, ale jednak. Poza tym nie rozumiem opinii, ze Beneq ma doskonala jakosc zapisu, a Toshiba nie ma. Skad niby to wiadomo ? Testowal to juz ktos ? To raczej Toshiba jest bardziej znana i doswiadczona firma jesli chodzi o napedy optyczne. A jakis "beneq" - co to wogole za firma, skad ona sie wziela ? Czy ktos rok temu o niej slyszal ? Nie mowie ze to firma zla... ale jakie ona ma doswiadczenie w produkcji napedow optycznych ? Szczegolnie w porownaniu z Toshiba :) I mam nadzieje, ze jeszcze W TYM ROKU zobaczymy na stronie oczekiwany od prawie 2 miesiecy test tego napedu :) Test BenQ tez by sie przydal i Pionieera rowniez. A tu niestety testowane sa prawie same liteony... i jeden NEC :) Juz sie dowiedzialem :) BenQ to byly ACER. Zmienili nazwe tak samo jak LG to byly Goldstar. I slusznie, bo Acer nie kojarzyl sie nigdy z dobra jakoscia. Firme Acer stawialo sie na rowni z innymi koreanskimi koncernami jak Samsung czy Goldstar (teraz LG). Jakos mi sie wierzyc nie chce, ze obecnie Acer (tzn BenQ) taki sie zrobil "king of quality". |
W sumie to te kilka(naście) płytek nie sprawi większego problemu jeśli zostawię sobie w kompie jeszcze mojego wysłużonego BTC BCE 4012IM do odczytu tego czego nie będzie czytał BenQ.
Toshiba to jak dla mnie jedna wielka niewiadoma. |
Cytat:
|
[QUOTE=zalev]Widzę, że niestety już pojawiają się w miarę duże problemy, a napęd posiada jeszcze tak niewiele osób...
Ja dalej nie mogę się zdecydować czy Toshiba SD-R5372 czy BenQ DW1620 ??? Hej, zależy co chcesz robić tą palareczką. Jeżeli myślisz o robieniu kopi zapasowych zabezpieczonych gier, programów ( czasami chociażby) to popatrz na to : http://www.clonyxxl.net/moderatori/l...32a719a7ceca8e Wprawdzie nic jeszcze nie powiem na temat mojej Toshiby (dopierow w sobotę ją podłączę - prawdopodobnie ). Później jakiś czas musi mi posłużyć abym mógł obiektywnie się o niej wypowiedzieć.Narazie z tego co wyłowiłem z róznych opisów wynika iż jest to wredna maszynka jeżeli nie chce się zainwestować w lepsze nośniki. Mnie to osobiście nie przeszkadza.Nie interesuje mnie ilość tylko jakość. Pozdrawiam |
Właśnie przeglądam płytki CD-R które są w moim posiadaniu w poszukiwaniu tego nędznego RAW-DAO. Sprawdzę po kilka płyt z każdego rodzaju (kilka filmów, gier, programów, itp.) i jeśli będą tam płyty RAW to BenQ raczej odpada...
EDIT: No niestety płytki tego typu zajmują dość dużo miejsca w mojej kolekcji co wstępnie eliminuje ten napęd w potyczce z Toshibą. |
Cytat:
|
Zalev moim skromnym zdaniem oba napędy są dobre. Mogę jedynie coś powiedzieć o toshiba bo ją posiadam i wszystkie problemy dotychczasowe opisałem cztery posty wyrzej. Nagrałem przez miesiąc z 30 płyt i to różnych (datex, giga master, esperanza, sony, platinum, maxmax, sigma ) i ZERO PROBLEMÓW! aż wreszcie nieszczęsny TDK! Uważam że nowe napędy są zazwyczaj niedopracowane, po to są też często te nowe biosy. Producenci płytek, szczególnie tych tanich :) pewnie też nie są bez winy. Pewnie nie ma takiego napedu, który by nie miał zadnych problemów.
|
Racja. Tyle, że nowy firmware do Toshiby jest już pewny i, jak zapowiada większość szanujących się witryn o wypalaniu, wyciśnie naprawdę wiele z tej nagrywarki.
Nowy firmware do BenQ'a to jedna wielka niewiadoma - większa kompatybilność nośników nie wystarczy. A co z optyką? Może już jest wyciśnięta na maxa i szybciej/lepiej się już na Benku nie da? Niom chyba że poprawią kwestię odczytu RAW-DAO (z tego co słyszałem nie czyta żadnych płytek CD wypalonych tą techniką) i stanie się możliwe łamanie zabezpieczeń SafeDisc wyższych niż 2.9 :) |
To że do Toshiby wypuszczą nowy biosik to jeszcze nic nie znaczy do Benq pewnie też za jakiś czas wypuszczą nowy firmware tak jak i do innych wypalarek - pewnie też. Ale wybór należy tylko do Ciebie. :niepow:
|
Widzę, że niestety już pojawiają się w miarę duże problemy, a napęd posiada jeszcze tak niewiele osób...
Ja dalej nie mogę się zdecydować czy Toshiba SD-R5372 czy BenQ DW1620 ??? Jak na razie to wygrywa BenQ, ale co będzie po wypuszczeniu tego firmware'u do Toshiby :cool: ? Wiem, że zaraz zostanę zmieszany z błotem przez "wszystkowiedzących" i dostanę mnóstwo upomnień w stylu "Skorzystaj z funkcji SZUKAJ" ale mam prośbę: Napiszcie co kupilibyście na moim miejscu: BenQ'a czy Toshibę? (@slawekj - ciebie się o zdanie nie pytam bo mimo wszystko stwierdzisz, że BenQ jest lepszy mimo że pewnie nie widziałeś drugiego napędu na oczy a testów w sieci jak na lekarstwo; nie próbuję cię krytykować - stwierdzam tylko fakty :piwo: ) |
Na razie wypaliłem kilka płyt Platinum DVD+R - speed 8x, po 2.5 zł. Przy nagrywaniu 8x nie zauważyłem błędów, natomiast przy nagrywaniu tych płyt 12x zdarzają się błędy przy weryfikacji. Płytka jest dedykowana do prędkości 8x, więc błędy przy 12x uznałem za rzecz normalną. Chyba będę musiał zrezygnować z prędkości większej niż 8x, albo kupię lepsze płytki. Sęk w tym że przechowuję na dysku ważne dane i trwałość nagrania ma dla mnie podstawowe znaczenie.
Natomiast co mnie zmartwiło to sposób obsługi płytek CDR. Zwłaszcza odczyt płytki z dużą ilością małych plików jest wolny, nagrywarka często bardzo zwalnia odczyt co jest słyszalne przez zmniejszenie "gwizdu". Jedną z płytek CDR odczytuj prawie dwa razy dłużej niż mój napęd CDRW Sony CRX195E1. Miałem nadzieję że obędzie się bez dwóch napędów w kompie, a tak będę musiał mieć nagrywarkę DVD i osobną CD. Ciekawi mnie czy komuś udaje się nagrać Toshibą 5372 płytę CD z overburnem - 800 lub 870 MB ? Ja jeszcze nie próbowałem. |
Mam Toshiba SD-R5372 i zauważyłem parę niepokojących rzeczy a mianowicie, z różną predkoscią nagrywa mi płytki 4x, gdzie powinna robić to w około 15min to zdarza się jej 30 min tak jakby przełanczała się w tryb 2x. Nie są to płytki najwyższych lotów bo giga mastery lub dateksy na esperanzach 4x tego nie ma. Poza tym kupiłem TDK 1-8x (2.5zł) i próbowałem nagrać 8x i po 7% nagrywania w przypadku dwóch płyt błąd. Na razie nie próbowałem nagrywać pozostałych z mniejszą predkością. Kumpel miał problem z philipsami ale na liteon. Używam Nero 6.6.0.1 PL i Alcohol 120 1.9.2. Sprawdzałem TDK na obu programach w tym samym miejscu padły 7%.
|
Szukajka nie gryzie. Użyj jej zanim zapytasz o coś takiego...
[POST] |
Cytat:
a reszty narazie nie wiadomo. |
Cytat:
Jedyne nagrywarki 16x to jest NEC i Benek, reszta to starocie na ktore nikt nie zwraca uwagi. Te napedy dlatego wygraly w tescie chipa, bo to byly jedyne 16-tki. Wiec konkurencja byla dla nich bardzo słaba. Nie ma ani porownania ich do Toshiby, ani do Pionka 108, ani do innych 16tek. W sumie test Chipa do niczego sie nie przydaje. Jedyny moral z niego taki, ze lepiej kupic nagrywarke 16x niz wolniejsza :D Bo 60% czy 70% calej punktacji to była punktacja za prędkość :) |
A przewidywane ceny pierwszych palników DVD-R DL ktoś zna???
|
ale jak juz mowimy o nowosciach to tak wspomnialem :)
|
wiem wiem... Plextory rulez i w ogóle :taktak:
tylko zapomniałem wpomnieć o jednym "szczególe" - nie zamierzam na nagrywarkę wydawać więcej niż 400 zł :help: |
Cytat:
|
To może ja jeszcze poczekam??? Tylko ile jeszcze :)
5 nagrywarek które wymieniłem są w ścisłej czołówce tyle że człowiek nie ma kasy na posiadanie wszystkich pięciu więc musi wybrać jedną dostosowaną do swoich potrzeb... A niedługo jeszcze ma wyjść ten nowy NEC 3520 czy jakoś tak... BOSHE! |
Wszystkie wypowiedzi dają dużo światła, dlatego za nie osobiście dziękuję.
Zostaję przy Toshibie ( Spedpol się spóźnia - dzisiaj powinienem ją mieć :( ) Pozdrawiam |
Cytat:
A możliwość kompletnego testu przed i po nagraniu to najważniejsze zalety oprogramowania i możliwości tego napędu. Zła decyzja co do nośników. Jeżeli jakość to tylko markowe. Nie muszą być najdroższe. Ale w cenie 3-4 zł - box jest duży wybór dobrych płytek. Wówczas sukces zapewniony. :taktak: :) |
Ja jestem bardzo zainteresowany! Odłożyłem zakup wypalary na jakiś czas bo teraz jest na rynku niemałe zamieszanie.
Ostatnio porównywałem kilka napędów pod kątem przydatności dla mojej skromnej osoby (wypalanie szybkie, częściej na niemakowych niż markowych nośnikach, musi czytać co nagrał itp.). Testowane napędy: Lite-On SOHW1633S Toshiba SD-R5372 Pioneer DVR-108 BenQ DW1620 NEC ND3500A. Jak dla mnie wygrał BenQ. Jeśli popełniłem duży błąd, proszę, wyprowadźcie mnie z niego :) A co do pliku z CHIP'a to jak możesz podeślij mi go na maila: zalev@grafik.3d.pl lub arek@zalewski.tk |
W końcu ktoś nie podniecił się prędkościa zapisu tylko jego jakością i mądrze opisał jakie parametry są ważne w nagrywarce.
Dość ciekawe są wyniki testu w CHIP 12/2004 - nie nazwa decyduje o jakości. Proponuję nie skupiać się na artykule w tej gazecie tylko zdobyć plik w formacie exela gdzie bardzo dokładnie wyszczególnione sa parametry kilkunastu napędów. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to podeślę. Powodzenia. |
Cytat:
cytat " to g...no". Każdy napęd wypala jak może najlepiej. Pytanie co zrobić żeby wypalać zawsze dobrze plusy i minusy. To jest prawdziwe wyzwanie dla producentów. O tym przekonał się nie tylko LiteOn. Samo przyspieszanie to nie wszystko. Płytka jest wypalona. Jest czytana. Czyli wszystko w porządku ? Właśnie nie. Nic nie jest dobrze. A testy pokazują. Raz tak raz inaczej. A powinno być zawsze dobrze. I dlatego nowe rozwiązania i oprogramowanie testujące. To że piszę o BenQ to nie dlatego że go mam. To był świadomy wybór od strony metody zapisu i rezultaty są. Równo pali minusy i plusy i do tego DL (dopuszczone do wypalania z określoną prędkością). I o to chodzi. I sprawa błędów Jitter czyli rozsynchronizowanie pitów i landów. To najważniejsze błędy po wypaleniu. Sam się przekonałem wypalając na Litku 1633S płytkę ze zmienioną strategią zapisu. Minimalne błędy PI/PIF. Ale na DVD Player'ze nie do odczytu. Teraz się okazało. Duże błędy Jitter. Jak mało doceniane i nie sprawdzane. To jest klucz do sukcesu. :taktak: Ostateczny wybór należy do Nas. :spoko: :) |
Cytat:
sorry ale nie zgodze sie z toba. |
Cytat:
Nie wnikam w trwałość i niezawodność bo jak życie pokazuje to wielka loteria. Nie ma jednakowej płytki. Podobieństwo kończy się na nośniku. Bez możliwości pomiaru błędów TE/FE żadna nagrywarka nie zapisze optymalnie płytki. Oczywiście bądą dobrze nagrane. Ale więcej z przypadku a nie celowo. Toshiba ma strefowy zapis a więc dokonuje rekalibracji lasera nie na całej powierzchni ale wybranych stałych strefach. Płytki są jednak różne i ta metoda zapisu nie zawsze jest skuteczna. Podobny zapis ma również Nec 3500 który testuje. Jakość końcowa znacząco odbiega od BenQ 1620. Dlaczego to już opisałem. I tak jest z każdym napędem. Ja nie odradzam zakupu. Wskazuję tylko technologię zapisu która decyduje o jakości nagrania. :) |
Cytat:
Pozdrawiam, Marek |
Czy ta nagrywark obsługuje Bitsetting?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:53. |