Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.02.2005, 18:04   #151
Grimlock
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2005
Grimlock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Może to wina ASPI
Grimlock jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.02.2005, 18:42   #152
picasso
Bywalec

Data rejestracji: 15.06.2003
picasso zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grimlock
Może to wina ASPI

Ale jaja!!!!!!!!
Odinstalowałem Aspi i DVD+RW verbatim jest widoczna!!! Nawet komputera nie restartowałem. :-) I jak się to ma do instalowania Aspi które tak ma ponoć wiele problemów rozwiązywać i jest ciągle doradzana na forum?
Dodatkowo Toshiba rekomenduje uzywać jako programu do nagrywania nero i nic sie tam nei wspomina o aspi więc wystarczające jest to z nero.

Ostatnio zmieniany przez picasso : 01.02.2005 o godz. 18:48
picasso jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 18:54   #153
peterka
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.09.2004
peterka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam Toshibę 5272 nie instalowałem żadnego ASPI i wszystko śmiga jak należy z wyjątkiem TDK+R. po nagraniu nagrywarka i inne napędy nie potrafią odczytać danych. na innych płytkach jest OK.Także instalowanie ASPI jest pod znakiem ?
peterka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 19:07   #154
picasso
Bywalec

A czy jest gdzieś jakaś lista rekomendowanych nośników do toshiby R5372B ?
Stary 01.02.2005, 19:12   #155
Grimlock
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez peterka
Mam Toshibę 5272 nie instalowałem żadnego ASPI i wszystko śmiga jak należy z wyjątkiem TDK+R. po nagraniu nagrywarka i inne napędy nie potrafią odczytać danych. na innych płytkach jest OK.Także instalowanie ASPI jest pod znakiem ?
Właśnie jak to jest jeśli nagrywam np. ISO filmu Shrek (kopia zapasowa) na DVD+R TDK to po nagraniu płyta jest pusta - odczyt w nagrywarce i innych napędach DVD.

To samo ISO nagrane na DVD-R TDK chula aż miło.

Czy ten problem występuje tylko na TDK DVD+R? a może na innych płytkach DVD+R? Na SD-R5272 mam ten sam problem co na 5372.

Z tym ASPI... ech. U mnie problem bez zmian.

Mam ogromną prośbę stwórzmy taką listę:

a). Co czyta SD-R5372 i z jaką prędkością
b). Co zapisuje SD-R5372 i z jaką prędkością

Zapisuje i czyta:

TDK DVD-R 4x - 4x (te z facetem na okładce)
TDK DVD-RW Scratch Proof 2x - 2x - Tayio-Yuden?
TDK DVD+RW 4x - 2,4x (te z facetem na okładce) - Philips

Zapisuje i nie czyta 5372 (za to czyta czytnik DVD 8x Toshiba z IBM T23):

TDK DVD+R 8x Colour - TTG02
TDK DVD-R 8x Colour - CMC Magnetics

Zapisuje ale w niczym nie da się odczytac:

TDK DVD+R 4x (te z facetem na okładce)

Mam gorącą prośbę kto może niech dorzuca nowe nośniki. Szczególnie interesują mnie Verbatim'y czy:

DVD+R czyta i zapisuje. To samo DVD-R, DVD-/+RW?

Ostatnio zmieniany przez Grimlock : 01.02.2005 o godz. 19:42
Stary 01.02.2005, 21:34   #156
picasso
Bywalec

czyta i zapisuje jako x8 Platinium DVD+R 8x

po odinstalowaniu force aspi
czyta i zapisuje DVD+RW Verbatim x4

Ostatnio zmieniany przez picasso : 02.02.2005 o godz. 16:10
Stary 01.02.2005, 22:50   #157
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dobra dziś potestowałem jeszcze moją Toshibę SD-R5372B z biosem TU 53. Po wielu bólach udało mi się zrobić działającą kopię gry zab. na CD - SD 3.20.022 - "Far Cry" PL. Gra rusza o ile w tle jest uruchomiony Alcohol 120 % i zaznaczona opcja ignoruj typ nośnika - ATIP. Inaczej nie chodzi (iina sprawa, że system mi siada i z ASPI coś nie tak, może na nowym będzie chodzić bez tych problemów).
Z kolei następnie wziąłem się za CD z "Call of Duty" PL - SD 3.10.015 (lub 3.10.020 po wgraniu patcha 1.5). Tu z kolei poszło bez problemów. Gra rusza, bez Alcohola w tle, ale ATIP musi być zaznaczony.
Do kopiowania użyłem Alcohol 120 % 1.9.2 build 1705. Kopiowałem dla próby z oryginałów na CD-RW.
DVD z "MOHPA" PL zab. SD 3.20.024 nie udało mię zrobić. Sztuczka z ATIP i Alcoholem w tle nie działa.
Co do płyt do Toshiby. Moja lubi Verbatimy DVD+R x 8 TDK DVD+R x 8 (można palić x 12) i Platinum DVD+R x 8 (też można nagrywać x 12). Minusy Platinum x 8 też lubi, ale nagrywa max. x 4.
Co do jakości nagrania radzę spojrzeć na załączone screeny. Zaznaczam, że nagrane płyty chodzą bez problemu w stacjonarnym LG DT 585NY, które jest bardzo wybredne i z nagrywanych płyt np. na LiteOnie SOHW 832 s czytało tylko TDK iVerbatimy (druga sprawa, że te płyty Litek palił rewelacyjnie).
Nie sprawdzałem ich w nagrywarce, czy widzi zawartość. Jak sprawdzę dam znać.
Pozdr.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Toshiba SD-R5372\SD-R5372V-platinum-x8-x12.jpg   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V-tdk-x8-x8.jpg  
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 01.02.2005 o godz. 22:53
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2005, 10:33   #158
Grimlock
Nowy na forum

Zrobiłem trochę dymu w Toshibie, Alstorze i Komputroniku - w związku z zwiększeniem prędkości nagrywania DVD+RW i DVD-RW.

UWAGA:

Taką informację otrzymalismy od dystrybutora:

Z ostatniej chwili:

Toshiba przewiduje w 1 kwartale 2005 nowy firmware dla SD-R5372 z obsługą 6x DVD-RW i 4x DVD-R DL.

W terminie późniejszym przewidywany jest firmware z obsługą 8x DVD+RW i 8x DVD+R DL (żadnych dat ani szczegółów).

Pozdrawiam,

Łukasz Kufel
lukasz.kufel@komputronik.pl
tel. (061) 835-94-56
GSM 0600-49-88-95

Od czasu do czasu warto zrobić mały nalot...
| ABIT NF7-S rev. 2.0 | AMD DURON 1,3GHz | TT VOLCANO 11+ | 512MB KINGSTON HYPERX Dual 2-2-2-6 | GIGABYTE RADEON 9550 @ 420/540 128DDR 128 bit | ZALMAN ZM80D-HP | CHIEFTEC HPC-360-202 | ENLIGHT EN-7237 | WD CAVIAR 80GB JD SATA | TOSHIBA SDR-5372B DVD+/-RW DL | TT HARDCANO 12 | PANASONIC PANASYNC PRO/P50i | HP LASERJET 5L | U.S.ROBOTICS 9106 WI-FI | INTEL PRO/100 S | NEOSTRADA 512Kbit (576 tylko) |
Stary 23.02.2005, 21:40   #159
boryskul
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2004
boryskul w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jakiś czas temu pojawił sie nowy firmware do Tej wypalary, znajdziecie go na www.cdrinfo.pl. No i musze przyznac, ze mam troce klopotu po zainstalowaniu nowego firmware'u, ale sa i dobre strony moczu
1. Po ugrade'dzie zaczela mi wypalac nawet media-store DVD-R!!! To jest spory PLUS
2. Nagranie Prędkoscia 16x płytki DVD-R TDK zajeło jej 5min 30 sek!!! Tez pieknie
3. No i czas na zonk!!! Przestala mi praktycznie wypalac plyty CD!!! Szok, spaprala mi kilka Verbatim'ek i dupa. Nagrywam 12x i to nie zawsze bo zje... robote (w clone cd wyswietla sie jakis: "medium error"). Moze to moja wina, zle wgralem firmware?? (watpie) Mysle ze to sie poprawi z nowym firmware

Tak czy inaczej wypalanie DVD to bajka
boryskul jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.03.2005, 08:58   #160
Dinx
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.03.2003
Dinx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez boryskul
3. No i czas na zonk!!! Przestala mi praktycznie wypalac plyty CD!!! Szok, spaprala mi kilka Verbatim'ek i dupa. Nagrywam 12x i to nie zawsze bo zje... robote (w clone cd wyswietla sie jakis: "medium error"). Moze to moja wina, zle wgralem firmware?? (watpie) Mysle ze to sie poprawi z nowym firmware

Tak czy inaczej wypalanie DVD to bajka
Mam podobne wrażenie. Pojawiły się problemy z zapisem CD , a dokładnie CDRW ( wypalałem na płytkach Sony ). Teraz mam dwie płytki wypalone w pojedyńczej sesji ( jedna z jakąś muzą -mp3, druga z filmem ) i nie mogę ich skasować. Komunikat "błąd zapisu" przy próbie kasowania ...
Ktoś jeszcze ma podobne problemy ?

Co do tych czterech owieczeczek oznaczajacych możliwości kopiowania zabezpieczeń to mam powazne wątpliwości. Próbowałem zrobić kopię 1:1 gry Gothic 2 Noc Kruka PL ( SafeDisc 4 ) i mimo różnych rad , prób nie udało mi się jak do tej pory.Jak sobie radzicie z zabezpieczniemi?
Dinx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.03.2005, 16:59   #161
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1. Spróbuj skasować uzywając GameJack 4, lub Clone CD - u mnie pomogło, przy DVD+RW Verbatima (możesz też spróbować wyłączyć nagrywanie systemowe).
2. Co, do SD 4 jest cały wątek w dziale zabezpieczenia.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.03.2005, 18:16   #162
boryskul
Nowy na forum

Sprawa jest taka ze chyba oddaje swoja do serwisu!!!! Doszedlem do wniosku ze byla od poczatku walnieta i tak mi sie po trochu sypala, jesli chodzi o zabezpieczone plytki jak np. G2 Noc kruka to moze byc wiele innych problemow z nagraniem, pamietam jak probowalem przegrac Gothic2, nielada wyczyn a wszytsko przez lekkomyslonosc mojego kumpla bo sie wqrwil ze nie moze grac (gra nie dzialala z obrazu plyty na HD) i wypalil na CD w wyniku czego wszystko zaczelo ladnie dzialac .... tak to jest z oryginalnymi grami. Musisz troche poczytac o przegrywaniu plytek i potestowac a wszytsko bedzie gralo.
U mnie Toshiba nie wyapla zadnej plyty CD i tu jest zonk :/
Stary 04.03.2005, 21:16   #163
julocez
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.12.2004
julocez w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE=Dinx]Mam podobne wrażenie. Pojawiły się problemy z zapisem CD , a dokładnie CDRW ( wypalałem na płytkach Sony ). Teraz mam dwie płytki wypalone w pojedyńczej sesji ( jedna z jakąś muzą -mp3, druga z filmem ) i nie mogę ich skasować. Komunikat "błąd zapisu" przy próbie kasowania ...
Ktoś jeszcze ma podobne problemy ?

Mam identyczny problem, nie jestem w stanie po zmianie biosu z TU31 na TU53 nagrać i zarazem skasować żadnej płytki CD-RW. Testowałem TDK, SONY, AKOSS, DATEX 10,12x i MEMOREX 24x. Płyty DVD-RW,+RW kasuje i nagrywa bez pudła. Dawno bym wrócił do starego biosu, gdybym mógł go zdobyć oraz program fleszujacy bios. Na stronie producenta jest tylko nowy bios w wersji exe. Myślę, że coś musieli przekombinować z tym biosem. Szperając po stronach japońskich na tyle na ile mogłem się zorientować szykowany będzie nowy bios TU73 ale jak na razie to Przypomnę że próbowałem najnowszym nero i alkoholem.
julocez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2005, 00:42   #164
boryskul
Nowy na forum

zacznijmy od konca... od alkohola o sie odczep to ze jestem na bani to nie znaczy ze nie znam siea sprzecie .............. bekkkkkkkkkk............. normlanie ma masz to samo co ja, czyli nagrywara wypala DVD wypala jak "****" (bardzo dobze) a CD ni ***** i tu jest ZONK juz niedlugo oddaje wypalare na gwarncje
Sprawdzalem moja na innychkompach i **** to samo!!! to jest cos fabrycznie normalnie.
Normalnie, nie mozan dostac starego firmware i to jest ****ane bo bez niegi zadnego CD ni moge wypalic: /
Stary 05.03.2005, 00:49   #165
boryskul
Nowy na forum

Boulevards of broken dreams - Green Day rulezzz tak czy inaczej ( od.... 8 lat )
a wypalare oddaj na gwarancje tak jak ja, bede zdawal sprawozdania z mojego sledstwa wobedz wypalary jak by co to w******* producentowi, mam nadzijee ze nie wypnie dupy jak yjama(czy jaokos tak) i nie bedzie chciala zwrocic towaru (sprzedala tysiace monitorow z defektem i dupaaaaaaaa nie uznali warancjiiiiiiii; nic tylko moczyc palca w rosole- nie mam pojecia co to znaczy, bo moment temu sam to wymyslilem) no to rozkrecaj sprzet i wbijaj z nim do sklepu aby wymienic. narska ide robic kimawe bo trzeba wtac rano
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: