Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.03.2005, 08:29   #1
Dinx
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.03.2003
Dinx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Najbardziej dziwi

Najbardziej dziwi fakt że po wgraniu nowego biosu wszystko mi "fruwało" do czasu bez problemu. Paliłem jak i co chciałem. Dopiero niedawno "coś się stało" i zonk. Nie przeinstalowywałem systemu, nie wgrywałem (chyba ) nic co mogło by wprowadzić zamęt.Jedyne co zrobiłem to zmieniłem taśmy - ale podpinałem urządzenia tak jak poprzenio.Taśmy zmieniałem na okrągłe aby poprawić chłodzenie.
Czy ktoś jeszcze słyszał coś na temat szykowania nowego biosu ?
Dinx jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.03.2005, 14:05   #2
Dinx
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.03.2003
Dinx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bios

Czy to znaczy że nikt więcej o tym nowym biosie nie słyszał?
Dinx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2005, 02:32   #3
Jagal
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.10.2004
Jagal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moje doświadczenia z Toshiba SD-R5372, TU53

Verbatim DVD-R 8x, Verbatim MCC 02RG20 - pierwsza płyta padła podczas wypalania w nero 8x, reszta jak na razie ok. Alcohol wypala płytę 6,1 ale prędkość nagrywania waha się w granicach 3x-8x

Monarch DVD+R 8x, Ritek R03 - płyta wypalona na LG 16x, Toshiba nie widzi płyty, udało się jej to 2x na kilkadziesiąt prób (miałem cierpliwość), TSSTcorp TS-L532A nie na problemu z odczłtaniem płyty

Esperanza DVD-R 4x - wypalona na Liteon, w ogóle nie widzi, cały czas pali się dioda kontrolna. TSSTcorp TS-L532A też nie widzi płyty

Esperanza DVD-R 4x, GSC001 - 2 z 10 płyt padły przy wypalaniu w nero 4x

Philips DVD+R 8x, CMC MAG E01 - 2 z 3 płyt padły podczas wypalania w nero 8x

Esperanza DVD+R 8x, Verbatim MCC 003 - Toshiba czasem nie widzi płyty nagranej 8x, nagrywane 4x widzi bez problemu.

Emtec DVD+RW 4x, Optodisc OP4 - wypala tylko 2,4x

Supratec DVD+RW 4x, INFODISC A10 - jw

Esperanza DVD+RW 4x, INFODISC A10 - jw

Verbatim DVD+RW 4x, Verbatim MKM A02 - wypala 4x

Z płytami CD nie miałem żadnych problemów.

Męczące jest czekanie na wyszukanie płyty, które trwa nawet 30s :[

Miałem jeszcze dziwną sytuację. Nagrałem Emtec DVD+RW 4x (wypala tylko 2,4x), później skasowałem płytę w nero szybkim kasowaniem i nagrałem ponownie całe 4,7GB, co dziwne w windowsie pokazuje że na płycie jest 4,7GB danych, ale rozmiar sesji w Nero wynosi tylko 4GB i 700mb praktycznie nie jest odczytywalne. Niektóre pliki są po prostu puste, ale kopiowalne.
Jagal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2005, 13:42   #4
Grimlock
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2005
Grimlock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jest już najnowszy firmware TU-55 z obsługą 8x DVD+RW i 6x DVD-RW dla nagrywarki SD-R5372:

http://www.toshiba-europe.com/storag...&model=SDR5372
| ABIT NF7-S rev. 2.0 | AMD DURON 1,3GHz | TT VOLCANO 11+ | 512MB KINGSTON HYPERX Dual 2-2-2-6 | GIGABYTE RADEON 9550 @ 420/540 128DDR 128 bit | ZALMAN ZM80D-HP | CHIEFTEC HPC-360-202 | ENLIGHT EN-7237 | WD CAVIAR 80GB JD SATA | TOSHIBA SDR-5372B DVD+/-RW DL | TT HARDCANO 12 | PANASONIC PANASYNC PRO/P50i | HP LASERJET 5L | U.S.ROBOTICS 9106 WI-FI | INTEL PRO/100 S | NEOSTRADA 512Kbit (576 tylko) |
Grimlock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2005, 21:57   #5
picasso
Bywalec

Data rejestracji: 15.06.2003
picasso zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy mogł by ktoś rozwinąć wątek dotyczący nagrywania płyt zabezpieczonych safediskiem? Coś ktoś pisał o udanej kopii z safedisk przy pomocy alkohol'a i podpianania pod wirtuala... chodzi o wirtuala z alkohol'a?
picasso jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.06.2005, 20:25   #6
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez picasso
Czy mogł by ktoś rozwinąć wątek dotyczący nagrywania płyt zabezpieczonych safediskiem? Coś ktoś pisał o udanej kopii z safedisk przy pomocy alkohol'a i podpianania pod wirtuala... chodzi o wirtuala z alkohol'a?
Odpowiedź znajdziesz w tym wątku:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hiba+SD-R5372B

jako uzupełnienie podam, że Toshiba radzi sobie bez problemu z SD 3.20.022 na CD, na DVD z SD 3.20.024 z tym, że w tle musi być włączony Clone CD z zaznaczoną opcją -ukryj nośnik CDR (inaczej z kopii nie ruszy)

Myślę, że dla forumowiczów istotne będzie, że Toshiba po aktualizacji biosu do TU 55 pali bez problemu płyty DVD+R DL Traxdaty x 2,4.
Wypaliłem jedną (robiłem kopię bezp. ważnego filmu). Płytę sprawdziłem w dwóch stacjonrakach:
Manta Emperor 2 i Sony DAV 550S.
W obu hula bez problemu.
Poniżej screen z testu transferu - moim zdaniem niezły.
Test z PI/PO zamieszczę później.
Dołączone obrazki
File Type: png Traxfata x 2,4,.png (33.2 KB, 319 oglądane)
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.06.2005, 21:48   #7
Toxiq
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.06.2005
Toxiq w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam ja mam ta nagrywarke i mam z nia duzy problem po 1 nagrywa mi dvdr soniaki 8x tylko z predkoscia 2.4x po drugie czyta dvd romy z taka sama predkscia wyzej nie idzie i dalej plytki oryginalne np film zacinaja sie przy odtwarzaniu tak na 30 sekund co 10 min ; trafilem chyba na wadliwy model jak narazie mam ja pare dni i tylko tyle zauwazylem z minusow i ogolnie wolna jest nie jest demonem predkosci
Toxiq jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2005, 11:53   #8
nowygiena
Aopenowiec

Data rejestracji: 14.04.2005
nowygiena zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
...jako uzupełnienie podam, że Toshiba radzi sobie bez problemu z SD 3.20.022 na CD, na DVD z SD 3.20.024 z tym, że w tle musi być włączony Clone CD z zaznaczoną opcją -ukryj nośnik CDR (inaczej z kopii nie ruszy)

Pytanie :BEZ problemu ?
To czemu ten Clonecd?
Jak by było bez problemu,to by niepotrzebne były stuczki z clonem.
Aha nie chciałem ci dopiec czy coś podobnego.
A bez problemu nagrywa SD 3 i 4 Litek 832S oraz Samsung TS-H 292A.
Sam mam takowe i kopie gierek chodzą bez wspomagania.
Stary 07.03.2005, 19:44   #9
madmax2

Ja myślę, ze to może od tej zmiany taśm (ale to tylko mój domysł). Sam niedawno robiłem format HDD i reinstalkę. Przed tym moja Toshiba nie chciała np. czytać i kasować niektórych płyt DVD RW. Po reinstalce wszystko chodzi bez problemu. Za to w trakcie wgrywania poszczególnych programów (zwłaszcza tych do nagrywania) palnik nie chciał czytać tej płyty, którą nagrał na starym systemie. Poza tym na starym systemie instalowałem i deinstalowałem kilka różnych softów do palenia płyt. Efektem był misz masz i problemy z kasowaniem i nagrywaniem.
Teraz po reinstalce wszystko chodzi bez problemu.
Moaj rada podepnij taśmy tak, jak były. W razie czego sprawdź system. Jak nie pomoże to serwis.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
Stary 18.03.2005, 12:55   #10
qazzy
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.01.2005
qazzy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
firmware wgral sie bezproblemowo, kilkanascie sekund i po strachu
na razie nagralem CD Platinum 52x (prod.Plasmon) i DVD+RW Sony 4x (prod.Philips). niestety Platinum nadal jest widziany jako 32x a Sony jako 2,4x w Nero CD/DVD speed:disc quality test wyniki nie odbiegaja od tego co bylo na starszej wersji biosu
BTW: jak to jest z bledami C2 dla danych? w artykule na cdrinfo napisali ze ich sprawdzanie ma sens tylko przy nagrywaniu cdaudio, natomiast dla danych nie ma sensu bo o niczym nie swiadczy, ale ja nie jestem o tym tak do konca przekonany bo w koncu to sa jakies bledy...
qazzy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2005, 23:19   #11
boryskul
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2004
boryskul w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mineło trochę czasu od kiedy kupiłem toshibe sd-r5372 i muszę powiedzieć, że jestem zadowolny. Co jakiś czas pojawia się nowy bios, który zwieksza szybkości i jest ok. Chociaż mam juz 2 egzemplaż tej samej wypalary bo za pierwszym razem dostałem felerny egzemplaż i chrzaniło mi sie wszystko a szczególnie Nero. Ale już jest ok bo dostałem nową 8 ) Jak narazie wypala praktynie bez zajaknięcia... gdzieś kiedyś jeden Datex czy jakoś tak sie nie chciał wypalić ===> Datex. Muszę powiedzieć, ze warto zakupić tą wypalarę, nie pożałujecie.
boryskul jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2005, 23:39   #12
picasso
Bywalec

taką samą opinie chcę wyrazić.. już ją posiadam jakiś czas i zadowolony jestem z zakupu i faktu, że nie dałem się porwać w pęd i wir kupowania benq'ów czy też liteon'ów.
Dzisiaj nagrywałem kuzynowi płytę, po skończonym nagrywaniu kiedy wyjmuję płytę żeby mu dać na jego twarzy wymalowało się totalne zdziwnienie "TO JUŻ" a chodziło dokładniej o to że tej nagrywareczki praktycznie nie słychać
Od nowości aktualizowałem bios tylko raz, a że aktualnie chodzi ok to nie eksperymentuje.
Stary 18.04.2005, 17:04   #13
madmax2

Ja też nie żałuję zakupu tego palnika.Wcześniej miałem Litka SOHW 832S i muszę przynać, że Toshiba jest lepsza. Np. o ile nagrałem na Litku DVD+R lub DVD+RW mimo, że zpais był dobrej jakości z małą liczbą błędów PI/PO to takiej płyty niemogłem odtworzyć w DVD-ROM Toshiba SD-M1712. Wszelkie próby kończyły sie komunikatem "Dysk jest uszkodzony, lub używa formatu niezgodnego z systemem Windows". Z płytami palonymi na Toshibie nie ma takiego problenmu wszystko chodzi bez zarzutu. Jakośc nagranych płyt DVD jest wysoka, przynajmniej jeżeli chodzi o nośniki typu Memorex, Verbatim, Platinum, TDK, czy Sony. Platinumy + i Sony - mimo, że są dedykowane do prędkości x 8 można palić spokojnie, bez straty jakości x 12 i tak nagrane płyty są bez problemu odtwarzane w stacjonarkach. Liczba błędów PI/PO nie przekracza odpowiednio 100 i 30, a z reguły waha sie pomiędzy 20, a 40 (jako napędu testowego używałem NECa 3500 i programu Nero CD/DVD Speed). Dalej nagrywarka radzi sobie bez problemu z płytami zabezpieczonymi. Mozna robić kopie bezpieczeństwa płyt zabezpieczonych SafeDisc 3.20 na CD i DVD. Na CD nawet bez korekcji EFM - z tym, że płyta chodzi tylko z nagrywarki. Z korekcją chodzi też w DVD-ROM. Płyty z muzyka to też nie problem , no i wspaniała korekcja błędów. Warto też dodać, że Toshiba w nowych biosach dodała nowe funkcje podnoszące znacznie możliwości naoędu.
Pozdr.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
Stary 25.04.2005, 20:05   #14
picasso
Bywalec

a jak obserwacje działania z nowym biosem? nie pojawiły się jakieś nieoczekiwane problemy? bo sie zastanawiam nad zapodaniem...
Stary 26.04.2005, 18:56   #15
madmax2

Żadnych problemów, chociaż jest mały prztyczek. Z testów na stronie cdrfrekas wynika, że nagrywanie x 8 na DVD+RW nie działa. Testowali dostepne obecnie nośniki Verbatima i Riteka i mogli nagrać tylko x 4 (chyba, że żle zrozumiałem - angielskiego się nie uczyłem). Za to nagrywanie x 6 na DVD-RW działa.
Cóż do garnka z miodem Toshiba dolała łyżkę dziegciu.
Poniżej link do testu:

http://www.cdfreaks.com/article/195

Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: