![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
DVHK GROUP
Data rejestracji: 28.06.2005
![]() |
Mam toshibe od dwóch miesiecy orginalnie była na biosie TU 53 wszystko było oki paliłem filmy dvd x8 a nawet x12 po zmianie biosu na TU 55 lipa błedów cała masa ,zmuszony jestem nagrywać x4 aby było OK .
Sadziłem ze to wina systemu lub cos skopałem w ustawieniach ,ale cos mi sie wydaje ze bios jest kulawy albo jego zmiana powoduje jakies anomalie ,własnie wróciłem do TU 53 zobacze z jakimi efektami . |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Cytat:
I co mnie podkusiło, żeby flashować bios. No cóż zobaczę, co na to serwis. VIZZARD - nic dodać, nic ująć.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 15.06.2003
![]() |
Ja jak narazie nie widzę żadnych objawów negatywnych, bios TU 55. Jednak nie nagrywam więcej niż pozwala na to płyta. Z zasady używam płyt verbatim lub sporadycznie Platinium. Aspi mam odinstalowane, nagrywarka jest na jednej taśmie ze starym cd-romem LG. Ale tak jak mówię nie dostrzegłem jakichś problemów w działaniu i jakości nagraywania...
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
![]() |
Cytat:
Ja też uzywałem Platinum i Verbatim, TDK, Traxdata, Sony. Problem polegał na tym, że jak wypaliłem płytę nawet z prędkością dedykowaną np. x 8 to liczba błędów była porażająca. W przypadku Traxdaty DVD+R x 8 nagranej x 8 płyta była nie do odczytu nawet w nagrywarce. Sony DVD-R x 8 ścinała sie w napędach stacjonarnych i qpa. A wszystko po aktualizacji biosu, z tym, że być może jak pisałem wyżej napęd może być walnięty. Zresztą wystarczy spojrzeć na różnice jakości Platinum palonych na biosie TU 31, a TU 55 (opis screenu -pierwsza cyfra - prędkość dedykowana, druga prędkośc z jaką wypalałem). Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 13.07.2005 o godz. 16:39 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() |
A poniżej jescze:
1) Platinum DVD+R x 8, palona x 12 na biosie TU 55, od Ricoha. Tu to już totalna masakra. 2) Platinum DVD-R x 8, palona x 12 na biosie TU 55, od CMC Magnetics. Wykres może dobry, ale pod koniec płyty co chwila ścinki. Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 14.07.2005 o godz. 20:01 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() |
Pewnie równie powalony, co TU 55.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Bywalec
![]() |
Skoro TU55 jest powalony to co tracisz wrzucając najnowszy?
a nuż poprawia to co w TU55 zostalo zwalone? kto odważny no kto? tester potrzebny!
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.12.2004
![]() |
Bios TU56
Witam!
Zauktualizowałem do numeru TU56 i wszystko jest OK! Zresztą nigdy nie mialem problemów. Jedyny jaki ostatnio mnie spotkał to że nagle płytki 16x i 8x nie wypalały mi się tak jak powinny. Zarówno 16x jak i 8x wypalały się średnio 6x. Problem opisałem w innej dyskusji. (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54413).Ale poradziłem sobie z tym. Poprostu odinstalowałem sterowniki ASPI Adapteca i nagle wszystko powróciło do właściwego stanu. (zainstalowałem je niewiem czemu po reinstalacji windowsa ) Płytki Verbatim 16x printable nagrywają sie 5:27min a 8x - 7:35. DL model Ritek 2.4x też przetestowałem i działają bez zarzutu w stacjnonarnym odtwarzaczu (przynajmniej w 3 testowanych) 8 ) Pozdrawiam Szczęśliwy użytkownik Toshiba
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Bywalec
![]() |
No właśnie, a mówiłem nie używać ASPI z Toshibą
![]() Madmax2 jeżeli masz ASPI to odinstaluj i zdaj relacje. Ostatnio zmieniany przez picasso : 16.07.2005 o godz. 11:23 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() |
Cytat:
Qrcze może rzeczywiscie to ASPI. Ja je wrzuciłem po reinstalacji systemu, a wcześniej przez nieuwagę ich nie wgrałem i OS chodził bez ASPI. Narka.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
![]() |
NEC 3540a, lub Benq 1640 będziesz miał zero problemów.
NEC-a sam kupiłem to wiem, a co do Benq to wystarczy poczytać posty na forum. Przy Benq możesz tez mierzyć jitter. P.S. "Komputronik" - porządna firma - mi wymienili na nowy sprzęt w 11 dni.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.01.2005
![]() |
Dzięki za wskazówki, ale myślę nad czymś z LightScribe
| ABIT NF7-S rev. 2.0 | AMD DURON 1,3GHz | TT VOLCANO 11+ | 512MB KINGSTON HYPERX Dual 2-2-2-6 | GIGABYTE RADEON 9550 @ 420/540 128DDR 128 bit | ZALMAN ZM80D-HP | CHIEFTEC HPC-360-202 | ENLIGHT EN-7237 | WD CAVIAR 80GB JD SATA | TOSHIBA SDR-5372B DVD+/-RW DL | TT HARDCANO 12 | PANASONIC PANASYNC PRO/P50i | HP LASERJET 5L | U.S.ROBOTICS 9106 WI-FI | INTEL PRO/100 S | NEOSTRADA 512Kbit (576 tylko) | |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Małe porównanie:
Prodisc 16x dvd+r 16x (PRODISCR04) Imation 16x dvd+r 16x (RICOHJPNR03) CMC 16x dvd+r 16x (CMCMAGM01) Verbatim 16x dvd+r 16x (MCC004) Digitank 16x dvd+r 16x (Infomer30) Dla przykładu BenQ 1620 TDK +R 16x (TDK 003) Verbatim +R 16x (MCC 004) Wnioski: Jak widać z porównania zapisu 16x Toshiby SD-R5372V kolejnych różnych nośników wykresy są bliźniaczo podobne. Jest to dalej OPC strefowe bez analizy jakości nośnika na całej powierzchni. Obecnie jest tylko jeden system analizy podczas zapisu na całej powierzchni (Walking Optimal Power Control II oraz Tilt Control) BenQ 1620 i 1640 i oem tych modeli. Z wykresu zapisu na BenQ widać działanie tego systemu a wykresy są różne z uwagi na różnice w jakości zapisywanego nośnika. Prośba o zwrócenie uwagi na czasy zapisu Toshiby. Są krótsze od zapisu na BenQ a czasy zapisu Toshiby równe mimo różnych nośników. To następny dowód, że Toshiba nie dokonuje analizy na całej powierzchni tylko strefowo.
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 04.08.2005 o godz. 13:23 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Dark Side
Data rejestracji: 02.08.2005
![]() |
Toshiba SD-R 5372V
Wygląda na to że masz rację z tymi strefami zapisu i analizą nośnika.
Wygląda również na to, iż Toshiba się nie popisała niestety. Mam tylko jedno pytanie do Ciebie, slawekj, czy napęd BenQ seria 1620,1640 (może prócz Plextora PX-716A) są jedynymi napędami które posiadają OPC z analizą na całej powierzchni dysku ? I drugie moje pytanie Jak naprawdę ma się ta metoda zapisu (analiza całej płyty, nie strefowa) w porównaniu do metody zapisu strefowej, która to metoda jak rozumiem jest wykorzystywana w napędach innych marek. Chodzi mi głównie o jakość/trwałość zapisanych nośników, zarówno - jak i + w czasie, być może ktoś przeprowadził tego typu testy ? Muszę powiedzieć że troszkę się nauczyłem z czytanych tu postów ![]() (ale jak mówi przysłowie "człowiek uczy się całe życie, a i tak umiera głupi") I tym jakże optymistycznym akcentem kończę swoją wypowiedź w niniejszym poście ![]() pozdrawiam wszystkich ps. ja jednak zostanę na razie przy Toshibie, powiedzmy ze względu na "sentyment", z drugiej strony też problemów z nią nie mam większych więc to chyba wyjaśnia wszystko prawda
hardware: Chieftec seriaB black, zasilacz Enermax EG-495AX-VE, pg.ABIT AV83rd-Eye, cpu.AMD64 3500+ (Winchester), went.Zalman 7000Cu, 2x1GB Kingstone 400CL3A (kości Samsung UCCC -2,5-3-3-7), hdd. WD Caviar RE 250gb SATA, kg.Leadtek 6800 128DDR tv/dvi, km. SB Audigy2ZS retail, gl.Creative T5900 5.1, DVD-ROM LG GDR-8164B black OEM, DVD/RW Pioneer DVR-111DBK OEM black, fdd i inne duperele ![]() software: WinXP HE PL OEM+ parę innych programików ... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Stałe OPC ( Optimum Power Calibration) zapisuje z tą samą mocą wiązki promienia lasera i zadaną prędkością.
Zmienne strefowe OPC analizuje w wyznaczonych obszarach płytki nośnik i dokonuje przy różnicach w OPC napędu a stanem faktycznym płytki zmiany rekalibracji lasera i prędkości zapisu. Zmienne OPC + WOPC analizuje proces zapisu na całej powierzchni nośnika i natychmiast dokonuje rekalibracji i zmiany prędkości w zależności od występujących błędów nośnika. Zgodnie z moją wiedzą system zapisu OPC + WOPC pozwala na optymalny zapis z najmniejszymi błędami PI/PIF i Jitter. Czym mniejsze błędy PI/PIF i Jitter tym mniejsza szansa na powstanie błędów odczytu PO. Czy ma to wpływ na żywotność danych ? Tego nie wiem. ![]()
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Toshiba Satellite A100-294 problem SD i aparat cyfrowy | zene_k | Off topic | 12 | 07.03.2007 10:08 |
| Toshiba SD M1712-problem | Adam72 | Napędy optyczne DVD | 1 | 25.12.2005 00:03 |
| Martwa Toshiba SD R5372B | madmax2 | Napędy optyczne DVD | 1 | 28.12.2004 01:37 |
| Toshiba SD R5272 nie chce wypalać filmów! | Marcin Sakowski | Napędy optyczne DVD | 2 | 06.08.2004 09:31 |
| Toshiba sd r2102-nieudana zmiana biosu | colourman | Napędy optyczne CD | 0 | 27.01.2004 14:42 |