![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 01.10.2003
![]() |
Witam
mała informacja po zmianie firmware TU31 na TU53 moja toshiba widzi poprawnie płytki HAWK DVD-R X4 przedtem w ogóle nic nie widziała***8230;. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.09.2003
![]() |
Cytat:
Przypomne coś mojego z komentarzy, bo nikt nie potwierdził, ani nie zaprzeczył: Firmware TU53, Nero 6.6.0.3 Zauważone "kwiatki" 1) TDK DVD+RW 1-4x więcej danych tutaj Nie można wypalać szybciej niż 2.4x 2) Creation DVD-RW (ver. 1.1) 2x Certified aka Optodisc Technology Corp., OPTODISCW002 Płyta po nagraniu nie jest odczytywalna w jakimkolwiek DVD, łącznie z samą nagrywarką 3) Hawk DVD-R x4 (opisany na początku posta) aka Monarch Photonics Corp, ENGAGE 01 Nero podaje, że można wypalać x4, ale faktyczny zapis trwa dwa razy dłużej Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nośniki 2 i 3 to siary jakich mało i wstyd tym karmić jakąkolwiek nagrywarke, ale fakt jest faktem. Nośnik, który do tej pory nie sprawiał mi jakichkolwiek problemów to Verbatim DVD-R DataLifePlus 4x certified aka Mitsubishi Chemical Corp, MMC 01RG20 DVD Decrypter 3.5.1.0 nie mógł osiągnąć większej prędkości ripowania niż x4 (niezależnie czy napęd został nakarmiony oryginalnym tłokiem 4-ro czy 9-cio gigowym). Jak to się ma do deklaracji producenta o zdjętym rip-locku? Napiszcie proszę czy to tylko ja mam takiego pecha, czy ten napęd to faktycznie taka porażka? |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.05.2004
![]() |
a co z czasem rozpoznawania plyt
poprzednio być koło 30sek.? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
![]() |
oj tak długo było teraz jest raczej okolo 5s(w nero.shrinku, dectrypter...)
Ostatnio zmieniany przez darantus : 25.12.2004 o godz. 01:29 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() |
A toshiba obsługuję zmianę booktype i czy są do tego jakieś programy, bo w necie takowych obsługujących ten napęd nie znalazłem??
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
![]() |
Witam
ta TDK DVD+RW u mnie wypaliła 4X, do tej pory mialem tylko problem z tym HAWkiem(do czasu zmiany na TU53) jak narazie bez problemu u mnie to VD-R(PROSTORE)4X.DVD-R(+R)PLATINUM 8X,TDK-R(+R) 1-8X,DVD+R(VAKOSS) 1-8X pali u mnie 12x;DVD+R(DYSAN) 1-2.4X VD-R(VERBATIM)4X;z RW u mnie bez problemu OMEGA DVD+(-)RW 4X i 2,4X VD+RW MINT 4X:tylko tak kupiona EMTEC DVD+RW 1-4X z Certified pali u mnie tylko2,4X. Jesli chodzi o ripowanie na DVD D...to umnie 7-9Xz ostaniej chwili DVD-R(IMATION??) 4X tez bez problemu Ostatnio zmieniany przez darantus : 27.12.2004 o godz. 21:31 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Chłopaki, czy ktoś z Was ma bios do Toshiby SD-R5372 B bulk w pliku BIN. Szukałem po całym Necie i nic. Chodzi o wersję TU53, ale TU31 też moze być, ewentualnie, czy ktoś ma soft do przeróbki tego biosu Toshiby z exe na bin. Sprawa GARDŁOWA.
Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Bywalec
![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() |
Taki to ja też mam. Sęk w tym, ze jak go wgrałem to napęd siadł, nie reaguje na komendy, a dida miga na zielono i system go widzi, jako TS H552A - jak spawarę Samsunga. No i potrzebny mi bios w formacie BIN, exe nie chce działać, a z BINa to jakoś spróbuję reanimować napęd.
Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.05.2004
![]() |
Madmax podpinam sie pod prozbe o biosik do 5372 ale woalal bym TU31 bo flashowanie do 53 przeszlo bez problemowo ale dziwnie sie zachowuje od tego momentu zamraza na kilka minut system po wlozeniu/wyjeciu plyty a przy wypalaniu staje na 5% przy Lead-out ... coraz bardziej wqrwia mnie ta nagrywara a 4 owieczek jakos nie widzialem ani na starym ani na nowym biosie ;/
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.05.2002
![]() |
To mój pierwszy post na tym forum, więc na początek się przywitam - Dzień dobry
![]() Choć na forum jestem obecny od jakiegoś już czasu to dotąd tylko jako "czytacz", dziś debiucik jako "pisarz". Po wielu dniach czytania testów (i czekania na CDRinfo-wy test ) i przymierzania się przed chwilą zakupiłem tytułową nagrywarkę w Proline Katowice www.proline.pl. Bios to TU-31, a napęd jest z grudnia.Z dyskusji i testów wyłonił się problem odpowiedniego doboru płyt do w/w napędu. W związku z tym moje pytanie do osób posiadających tą Toshibę - napiszcie jakich płyt używacie, a które lepiej omijać z daleka (nie chodzi mi że np. wszystkie Mediastore są do kitu, tylko o konkretne nośniki). Wiem że jedna seria może być robiona w jednym zakładzie, a druga w innym, ale zawsze jest to jakaś informacja, ktora może być pomocna i pozwoli zaoszczędzić złotóweczki. Chodzi zarówno o płyty DVD+-R/RW (DL) jak i o CD-R/RW Ja mam obecnie do dyspozycji płyty TDK DVD+R 4x takie jak na obrazku http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=3568 sprawdzę w ciągu kilku dni jak się nagrywają i napiszę. Pozdrawiam Korzystając ze zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim udanego wypalania i ani jednej zniszczonej płyty (no i wypalarki oczywiście)
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.05.2004
![]() |
Cytat:
Zanim zrobilem nieszczesny Update do TU51 palila na wyszstkim bez problemu nawet TEAC W552E nie palil dobrze na tych plytach z max predkoscia ale po updacie cos sie zwalilo i albo zrobila sie cholernie wybredna co do nosnikow albo wogole ten bios nei jest wskazany do tego konkretnego modelu SD-R5372. poporstu nie moge nic odczytac ani zapisac bo poprostu naped sie wiesza np stoi na 5% lead-out a jak zostawilem dzisiaj do rana az doszla do 9% i nadal stala pozatym strasznie lubi freezowac system ;/ wczesniej na TU31 nei bylo takich problemow takze POMYSLCIE ZANIM ZROBICIE FLASHOWANIE DO TU53 CZY WARTO .... |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 15.06.2003
![]() |
Jako że mało na forum jest tematów dotyczących tego napędu (aż tak bezawaryjny?
) chciałem prosić użytkowników powyższego o wypowiedzenie sie o tej nagrywarce. Sam zamówiłem za około 300zł wybierając pomiędzy wszystkim o czym się tu pisze, pomiędzy liteonami, Beńkami itp itd.Prosił bym o rzeczowe opisy doświadczeń z tą nagrywarką które wynikają z samego napędu a nie błędów użytkownika czy też jego flustracji bo nagrywarka mu nie chce nagrywać na największym szajsie jaki jest na rynku. Ja sam napędu mam zamiar używać do zrzucania danych z dysku, nagrywania płyt audio, dvd , lecz nie z przeznaczeniem do odtwarzaczy stacjonarnychgłownie dane, projekty.... Na Bechmarku znalazłem jeden komentarz dotyczący tego napędu oto on: "Kilka dni temu wymieniłem Toshibę SD-R5272 na SD-R5372. Oprócz większych prędkości nagrywania i obsługi DL R9 w/w niewiele się różnią. W SD-R5372 mechanizm wysuwania szuflady działa bardziej miękko dla tak jak np. w LG CED-8120B. Jedyny problem jaki zauważyłem to taki, że płytki TDK DVD+RW 4x są rozpoznawane jako 2,4x i nie można wybrać większej prędkości, w SD-R5272 takie błędu nie było. Czekam na najnowszy firmware którego jeszcze nie ma. Ogólnie nagrywarka doskonale radzi sobie z porysowanymi płytkami, zaskakuje niezwykle cichą pracą, nawet przy nagrywaniu CD-R z prędkością 48x. Z nagrywaniem też nie ma problemów, ale jakość zależy w dużej mierze od płytek (głównie DVD+/-RW). Jeśli kogoś stać na Toshibę to zazwyczaj stać i na dobre płytki. Polecam" pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() |
Zalecam ostrożność z aktaulizacją biosu. U mnie coś poszło nie tak (mimo, że prąd cały czas był, a i flashowałem inne napędy wiele razy) i kaplica. W sieci nie ma biosów do tego napędu w formacie BIN i żadne MTkFlash nie pomoże, trzeba odstawić do serwisu, gdzie obiecali wymienić płytę główną od napędu.
Do czasu spopularyzowania napędu i powstania odpowiedniego oprogramowania (podobnego, jak w LiteOnach) z flashowaniem ostrożnie. Pozdr.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Bywalec
![]() |
witam
<picasso> napewno czytałeś na forum wszystkie posty na temat T5372, u mnie super nagrywa wszystkie płytki nawet te nie markowe, zero problemów nawet po zmianie biosu, czy problem z rozpoznaniem prędkości jakiejś płytki jest poważnym PROBLEMEM w nagraniu DVD, każdy chwali SWOJE... |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Toshiba Satellite A100-294 problem SD i aparat cyfrowy | zene_k | Off topic | 12 | 07.03.2007 10:08 |
| Toshiba SD M1712-problem | Adam72 | Napędy optyczne DVD | 1 | 25.12.2005 00:03 |
| Martwa Toshiba SD R5372B | madmax2 | Napędy optyczne DVD | 1 | 28.12.2004 01:37 |
| Toshiba SD R5272 nie chce wypalać filmów! | Marcin Sakowski | Napędy optyczne DVD | 2 | 06.08.2004 09:31 |
| Toshiba sd r2102-nieudana zmiana biosu | colourman | Napędy optyczne CD | 0 | 27.01.2004 14:42 |