![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 15.06.2003
![]() |
madmax2 - własnie na dysku mam przygotowany ten bios ale w takim razie daruję sobie narazie aktualizacje jak już dostanę to nagrywarke w łapki, mam ją mieć w tygodniu. Poczekam jeszcze co z tymi ich biosami wyniknie.
darantus - dokładnie, szukałem na jej temat wszelkich informacji łacznie z listami dyskusyjnymi na googlach i raczej z tego co znalazłem ludzie chwalili ten napęd a i ostrej krytyki tutaj na forum za bardzo nie widziałem poza nielicznymi dotyczącymi nośnikówale myśle że na tle tego co tu czytam odnośnie innych napędów to jest i tak nieźle. pozdrawiam |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Bywalec
![]() |
OK a więc jako posiadacz Toshiby z tematu dzisiaj moge się już wypowiedzieć na kilka tematów ale poruszę jeden bo jestem troche wkurzony nie samym napędem co płytami RW.
Kupiłem verbatim dvd+rw x4 nagrałem tam plik o wielkości 3,7gb po nagraniu wszedłem na nosnik zobaczyć czy się nagrało poprzeglądałem jego zawartośc następnie wyłączyłem komputer. po powrocie i włączeniu gdy chce wejść na płytę, wyskakuje mi napis Dysk w stacji E jest neisformatowany. Czy chcesz sformatować go teraz? NO i fajnie bo kurna nie moge odczytać teraz zawartości tej RW. A nie mam pod ręką drugiego napędu a o tej porze nie będe latał po znajomych. Co jest grane z tą cholerną RW.... Przedtem miałem problem bo alcohol cały czas uważał że płyta jest pełna mimo że była nowa. Nero widziało nośnik nagrało.... Co z tym zrobić? |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.01.2005
![]() |
Cytat:
To ja jestem autorem tej krótkiej opinii - Toshibę kupiłem w Kmoputroniku. Wgrałem najnowszy firmware TU53. Niestety nie rozwiązał on problemu Z płytkami TDK DVD+RW 4x. Mam też problem z odczytem płytek TDK DVD-R 8x nagranych z 8x - nagrywałem obraz płyty - po nagraniu płyta jest pusta, a przecież przed chwilą ją nagrałem - Mam też laptopa IBM T23 z DVD 8x produkcji Toshiby - czyta tą płytkę bez zająknięcia, a SD-R5372 nie widzi zawartości płyty. Te same płytki nagrane z prędkością 4x odczytywane są poprawnie przez 5372. Nagrywam tylko na TDK. Miałem też problem z odczytem TDK DVD-RW 2x Scratch Proof. Jestem trochę rozczarowany - mam jeszcze swoją starą nagrywarkę SD-R5272 w biurze i momentami żałuję że ją wymieniłem. Ten problem z odczytem chyba nie był na początku. Próbowałem na różne sposoby rozwiązać ten problem. Na początku myślałem że to heat-pipe'y od Zalmana na grafice przypiekąją taśmę. Toshiba jest na Master-Primary - sama na jednej taśmie. Najnowsza wersja Nero 6.6.0.1, Windows XP SP2 + wszystkie najnowsze poprawki. Mój config: AMD Duron 1,3 GHz, Abit NF7-S rev. 2.0 bios d27, 2x256 Kingston HyperX 3200 2-2-2-6, WD Caviar SE 80GB 8MB cache SATA, Chieftec HPC-360-202, Pozdrawiam UPDATED: Mój problem może być związany z płytkami TDK 8x w takich kolorowych opakowaniach - kilka płytek każda innego koloru. Z tego co ustaliłem płytki pochodzą z fabryki CMC-Magnetic - czyli porażka. Badziewna firma. Spróbuję z Verbatim'ów 8x albo 4x, ewnetualnie stare TDK 4x te z postacią na okładce - one po wypaleniu odczytują się w 5372 bez problemu. Ostatnio zmieniany przez Grimlock : 01.02.2005 o godz. 15:10 |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Dziwne z ta pustą płytą. U mnie też było to samo. Najpierw na DVD+RW Esperanzy nagranej przez szwagra na NEC 3500,. Jak wrzuciłem płytę do nagrwarki to wszystko było oki. Po restracie już nie widziała zawartości płyty. Pomimo kilkukrotnych restarów nic nie pomogło.
Mam też problem z DVD+RW Verbatima x 4. Mogę ją nagrać, ale nie skasować. Problem dotyczy Alcohola 120 % i Nero. Wywala błąd. Pomaga dopiero GameJack w wersji 4 i pełne kasowanie. Mogę wtedy nagrac płytę w Nero. Toshiba SD-R5372B nie potrafi zrobić działającej kopii płyty zab. SD 3.20.024 (na DVD gra "MOHPA" PL) i SD 3.20.022 (na CD gra "Far Cry" PL). Nie pomógł najnowszy Alcohol, Clone CD, BWS czy GameJack. Dotyczy to zarówno biosu TU 31 i TU 53 (odważyłem się zrobić update i poszło ok, ale nie można mieć nic innego na taśmie). A na stronie Clony XXL ma 4 owieczki Dzisiaj sprawdzę jeszcze możliwość zrobienia kopii bezp. gry z SD 3.10.015 (gra "Call of Duty" PL) i dam znać, jak poszło. Pozdr. P.S. System mam przechodzony i te problemy z pustą płytą na mój gust to chyba stąd.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
U mnie na nowo postawionym systemie problem nasilił się jeszcze bardziej. Zastanawiam czy to nie wina IDE SW od nVIDII. Najnowsze stery do nForce 5.10
Za jakiś czas będę miał Verbatim'y Pastele 4x to sprawdzę czy ten problem się powtarza. Ale jak to może być że TDK DVD+R/-R 8x te Colour produkowane przez CMC są prawidłowo nagrywane, ale Toshiba SD-R5372 nie jest w stanie ich przeczytać. Za to DVD 8x Toshiby w laptopie IBM T23 czyta te płytki bez zająknięcia. Mam też problem z bootowaniem z w/w płytek TDK Colour -/+R 8x. Podejrzewam problemy z firmware'em albo powoli sypiącą się nagrywarką. Wiedziałem że to połączenie z Samsungiem nie wyjdzie Toshibie na zdrowie. Wystarczy wziąć na warsztat najnowsze czytniki DVD Toshiby - masakra/porażka. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
![]() |
No o tyle jest to dziwne zjawisko że po nagraniu verbatim+rw x4 w nero zawartośc płyty jest widoczna natomiast po restarcie już nie. Nie wiem jak jest gdy nagramy płyte w nero, wyciągniemy ją z napędu i ponownie włożymy czy też przestanie widzieć jej zawartość.
Może ktoś z angielskim by napisał jakiś email do toshiby?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Może to wina ASPI
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Dobra dziś potestowałem jeszcze moją Toshibę SD-R5372B z biosem TU 53. Po wielu bólach udało mi się zrobić działającą kopię gry zab. na CD - SD 3.20.022 - "Far Cry" PL. Gra rusza o ile w tle jest uruchomiony Alcohol 120 % i zaznaczona opcja ignoruj typ nośnika - ATIP. Inaczej nie chodzi (iina sprawa, że system mi siada i z ASPI coś nie tak, może na nowym będzie chodzić bez tych problemów).
Z kolei następnie wziąłem się za CD z "Call of Duty" PL - SD 3.10.015 (lub 3.10.020 po wgraniu patcha 1.5). Tu z kolei poszło bez problemów. Gra rusza, bez Alcohola w tle, ale ATIP musi być zaznaczony. Do kopiowania użyłem Alcohol 120 % 1.9.2 build 1705. Kopiowałem dla próby z oryginałów na CD-RW. DVD z "MOHPA" PL zab. SD 3.20.024 nie udało mię zrobić. Sztuczka z ATIP i Alcoholem w tle nie działa. Co do płyt do Toshiby. Moja lubi Verbatimy DVD+R x 8 TDK DVD+R x 8 (można palić x 12) i Platinum DVD+R x 8 (też można nagrywać x 12). Minusy Platinum x 8 też lubi, ale nagrywa max. x 4. Co do jakości nagrania radzę spojrzeć na załączone screeny. Zaznaczam, że nagrane płyty chodzą bez problemu w stacjonarnym LG DT 585NY, które jest bardzo wybredne i z nagrywanych płyt np. na LiteOnie SOHW 832 s czytało tylko TDK iVerbatimy (druga sprawa, że te płyty Litek palił rewelacyjnie).Nie sprawdzałem ich w nagrywarce, czy widzi zawartość. Jak sprawdzę dam znać. Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 01.02.2005 o godz. 23:53 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.07.2003
![]() |
U mnie pali i odczytuje bez problemu Dysany DVD+R 1-8x i TDK DVD+R 1-8x innych jeszcze nie sprawdzałem aha i bez problemu zapisuje i czyta Verbatim DVD+RW x4.
Do tego jest cichutka. Czy może ktoś napisać Toshiba 5372 a bitsetting, obsługuje czy nie i jaki program? Dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zmiany bitsettingu chyba nie obsluguje ale dvd+r i chyba dvd+r dl maja automatycznie ustawiany na dvd-rom.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.07.2003
![]() |
tak mi się wydawało ale nie byłem pewny , dzięki.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.05.2004
![]() |
z tego co wywnioskowalem z czytania roznych forum i wlasnego doswiadczenia to firmware ma za zadanie "usrednic" dzialanie wysztkich napedow ... u mnie lepiej chodzila na TU53 niz na TU55 plyt DVD za zeta lub mniej nie widzi poprostu a verbatki x8 potrafia siac bledy veryfikacji nero nawet palone przy predkosci x4 takze poprostu chyba trzeba sie wstrzelic z odpowiednim firmware w odpowiedni hardware nagrywarki ... widac ich jakosc nei jest powtarzalna w procesie produkcji ...
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Jukebox Hero
heh moja toshibka chyba wyzionela ducha
![]() czyta wciaz pieknie ale palone plytki nadaja sie do kosza - nawet TDK. sieje badsectorami na lewo i prawo ![]() z dnia na dzien coraz gorzej ide oddac ja do serwisu ![]() wypalilem nowe firmware TU56 bylo chyba nawet troche lepiej ale uszkodzenie postepuje - 6% unreadable na kazdym CDRW od esperanzy do TDK i dysan
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
Pomimo odinstalowania aspi? |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Jukebox Hero
no dobra toshibka jest w serwisie. tymczasem do trzeciego kompa kupilem LG 4163B (chodzilo mi glownie o DVD-RAM). Jako ze toshibka zjarala mi wszystkie markowe plyty na pierwszy ogien poszedl HAWK DVD-R 4x (plyta wyglada jakby ja z szamba wciagnac). Wlozylem i..... nie dosc ze spawara rozpoznala plyte bez problemu to jeszcze zaproponowala 8x ... komp stary (PIII500+Intel440BX+Seagate 13GB) i plyta marna wiec nie skorzystalem ale 4x poszlo bez problemow... od tych hawkow to moja toshibka mogla sie co najwyzej zawiesic ... no nic w moim kompie siedzi teraz stara niezniszczalna nagrywarka CDRW LG 8x musze czekac az toshibka wroci to zrobie moze jakies testy.. ale na razie 1:0 dla LG. (wlasciwie to 3:0 bo obsluguje DVD-RAM i nagrywa DVD+RW z predkosciami wiekszymi niz 2,4x)...
edit: poczytalem inne topiki o sdr5372 - moze faktycznie pownieniem usunac WSZYSTKIE ASPI z systemu - tylko wtedy 70% aplikacji nie zobaczy sprzetu... Spaware przed oddaniem testowalem na 2 kompach (Athlon3200+nf2 i Duron1000+VIAKT266A). Zadna plyta nie wypalila sie zadowalajaco... Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.07.2005 o godz. 22:26 |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Toshiba Satellite A100-294 problem SD i aparat cyfrowy | zene_k | Off topic | 12 | 07.03.2007 10:08 |
| Toshiba SD M1712-problem | Adam72 | Napędy optyczne DVD | 1 | 25.12.2005 00:03 |
| Martwa Toshiba SD R5372B | madmax2 | Napędy optyczne DVD | 1 | 28.12.2004 01:37 |
| Toshiba SD R5272 nie chce wypalać filmów! | Marcin Sakowski | Napędy optyczne DVD | 2 | 06.08.2004 09:31 |
| Toshiba sd r2102-nieudana zmiana biosu | colourman | Napędy optyczne CD | 0 | 27.01.2004 14:42 |