Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2004, 23:53   #121
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dinx
Wierzę i wyobrażam sobie. Przykro mi że tak się stało, ale akurat to w niczym Ci nie pomoże. Chciałem byś wiedział, że łączę się z Tobą w smutku
Mnie się udało - instalacja przebiegła pomyślnie. Wypaliłem już parę płyt i wszystko gra OBY TAK DALEJ.
... a właśnie ? ... wczoraj skopałem dwie płytki 800MB. Więcej nie próbowałem. Ciekawe czy to ma związek z biosem ? Narazie nie wiem. Płytki były dobre - TDK.

Co do instalacji biosu to gdzieś przeczytałem że napęd do którego wgrywamy bios powinien być podpięty sam, pod jedną taśmę jako master, pod drugi kontroler IDE. No dobrze jest mieć jakiś UPS na wypadek nagłego zaniku prądu - no ale o tym to wszyscy chyba wiedzą.
No właśnie pewnie stąd mam problem. Wcześniej, jak miałem podpięte na Secondary dwa napedy - na master LiteOna 832 s, a na slave Toshiba SD-R1712 flashowałem bios do Litkai było wszystko dobrze. Potem wyjąłem Litka i włożyłem Toshibę i zacząłem flashowanie. Może obie Toshiby się pogryzły.
Wcześniej tak przypuszczałem. Teraz po lekturze Twojego postu mam prawie pewność. |No cóż człowiek uczy się całe życie.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.01.2005, 01:29   #122
picasso
Bywalec

Data rejestracji: 15.06.2003
picasso zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli miałeś dwie toshiby podpięte to z całą pewnością to było przyczyną. Też gdzieś czytałem że raczej powinno się mieć tylko jeden napęd podpięty podczas flashowania a w tym wypadku mało że dwa to ejszcze jednego producenta .
picasso jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 11:39   #123
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez picasso
Jeżeli miałeś dwie toshiby podpięte to z całą pewnością to było przyczyną. Też gdzieś czytałem że raczej powinno się mieć tylko jeden napęd podpięty podczas flashowania a w tym wypadku mało że dwa to ejszcze jednego producenta .
Mam kilka usprawiedliwień:

1) tego dnia akurat rodzina podjęła wobec mojej osoby krucjatę antykomopową,
2) mój niespełna 3 - letni synek usilnie skakał po mnie w trakcie podłączania spawary, a efekt jego skoków przypominał skutki trzęsienia ziemi o skali 9 Richtera,
3) ponieważ miałem problem z wkręcenie śubek (non stop wypadały)zwyzywałem spawrę ( a jednak do rzeczy martwych nalezy mieć poprawna postawę emocjonalną, niby martwe, a potrafią sie odwdzięczyć),
4) wczesniej tak sie udawało, to dlaczego teraz nie
Suma summarum efekt był taki jak pisałem wyżej.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 14:37   #124
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
mam problem z sd-r5372 i InCD. za nic nie moge sformatowac plyty (ani CDRW ani DVD-RW). mam najnowsza wersje InCD ze strony Ahead. Program wywala błąd od razu po wcisnięciu "formatuj", z komunikatem "nagrywarka odpowiada nieprawidlowo na polecenie zapisu". czy ktos wie jak to rozwiązać? sprawdzałem na firmware TU31 oraz TU53. Z moja poprzednia nagrywarka (CDRW LG52x) dzialalo bez problemu.
wg specyfikacji sd-r5372 obsluguje packet writing, poza tym InCD jest dodawany do nagrywarki (ja akurat kupilem OEM ) wiec wszystko powinno dzialac. InCD nie ma problemu z zobaczeniem nagrywarki.

Co do reszty moich wrazen to sa bardzo pozytywne. Jakosc nagrywanych plytek CD jest wyzsza niz w mojej poprzedniej spawarze LG (konsola dreamcast zaczela nagle czytac bez problemu tanie niefirmowe plytki ktorych dotad zupelnie nie widziala). DVD nie mam z czym porownac, ale udalo mi sie wypalic kilka plyt z ktorymi problem mieli moi koledzy (manta dvd-r 4x - STRASZNY SYF OMIJAJCIE Z DALEKA - niektore plytki byly porysowane jeszcze w zafoliowanym pudelku pomijam tragiczna jakosc nosnika!!! a cena 2zl za sztuke!!! w cake!!!)
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 15:42   #125
Koolo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.01.2002
Koolo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
manta dvd-r 4x a cena 2zl za sztuke!!! w cake!!!
To rzeczywiście super okazja i rozsądny wybór jak TDK x 8 (cake 25 szt.) są max. po 2,50 zł ;-)
Nigdy nie zrozumiem jakie procesy zachodzą w mózgu człowieka kupującego taki syf bo na pewno nie chodzi o cenę (0,50 zł różnicy).

Ostatnio zmieniany przez Koolo : 01.01.2005 o godz. 15:47
Koolo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 16:11   #126
picasso
Bywalec

otóż to nawet nie chodzi o zakup Sobrusa lecz ogólną tendencje do kupowania największego dziadostwa oszczędzając te 50 groszy, ale później się za to obrywa utratą danych, z czasem fatalnym odczytem takiego nośnika, a co ostatnio obserwuje na forum to najbardziej obrywają napędy bo nie chcą nagrywać na najgorszym g..... nawozie na rynku.
Niedawno znajomy który finansowo stoi bardzo dobrze kupił płyty za 99groszy, jakieś totalne noname z widoczną niedbałością wykonania nośnika. Oczywiście podniecony nowym napędem nagrywał na max prędkości wychodząc z założenia ze skoro tyle pisze na nośniku to tyle będzie nagrywał(a chyba nawet nie bylo na nich napisu z jaką prędkością max nagrywać-srebrne z obydwu stron).
Płyty po nagraniu do niczego się nie nadawały (zresztą przed nagraniem też). A te które się nagrać udały padły po 2 tygodniach. Więc też nigdy nie pojmę zakupu tego co w ogóle nie powinno być w handlu chyba że nie chodzi o dane lecz tylko nagrywanie dla samego nagrywania niezależnie od efektów końcowych.
Jak by tak przetrzepać posty na forum to by połowa wyleciała gdyż dotyczą tandetnych nośników i z tym związanych problemów.

Ostatnio zmieniany przez picasso : 01.01.2005 o godz. 16:38
Stary 01.01.2005, 22:05   #127
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
a kto mowi ze to byly moje plyty? dziadostwo chodzi po 1,2zl a i tak jest duzo lepsze niz te manty!!! to nie byl syf! to bylo cos duzo gorszego !! i to jeszcze za jaka cene
zreszta nie dziwie sie osobie ktora je kupila - nie kazdy jest obeznany w temacie plyt DVD-R a cena 2zl za sztuke sugerowala, ze nie bedzie to syf totalny. okazalo sie ze jest inaczej.
zapisalem sobie "producenta" (jak dla mnie to trudno go nazwac producentem to chyba jakies odpadki z innych fabryk) tego g....a okazal sie nim (znany z "swietnej" jakosci pytek) LONGTEN 001.
a "firma" manta ma u mnie przerabane za dystrybucje takiego swinstwa. (jak dla mnie to nie firma ale oszusci).
Stary 02.01.2005, 17:17   #128
somber
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.05.2004
somber w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
R5372 nie jest taka zla jak sie wie jak z nia obchodzic ... poszukalem pochodzilem i popytalem. przedewszystkim flashowac tylko i wylacznie wtedy kiedy dziala poprawnie, jesli nie dziala poprawnie sprawdzic sterowniki plyty glownej, ustawienia zworek i to z czy jest podpieta na tasmie niestety czasem sie zdaza podobnie jak w przypadku W552E czy MP7200A ze naped bywa wyczulony z czym siedzi w parze. np. u mnie zeby chodzla R5372 bezproblemowo musze wzucic na slave stary dysk samsunga ;] dziwne ale skuteczne inaczej bylo z W552E tam trzeba bylo wyjc ten dysk zeby palia dobrze. nie jestem specem ale jak dla mnie to jest to kwestia plyty glownej i chipsetu, tu akurat nforce 2. jesli zdazy wam sie ze w serwise odmowia wam przyjecia lub po przyjeciu odmowia naprawy ze wzgledu "na nie umiejetne postepowanie przy flashowaniu" proponuje potraktowanie sprzetu zapalarka elektryczna do gazu ... poprostu nie zostanei co diagnozowac tylko wymienic elektronike.

ogolnie po malych perypetiach z napedem i koncowym ustabilizowaniem jego zachowania jestem zadowolony z toshibki pali ladnie czyta tez np HWAKI czy TITANIUMy pali przy 32x bezblednie czego wszystkie moje wczeniejsze nagrywarki nie byly w stanie wykonac powyzej 8x. takze polecam ogolnie ludziom ktorzy maja odrobine cierpliwosci i jeszcze bardziej polecam www.znak.pl naprawde maja przystepne ceny ;]
somber jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2005, 21:23   #129
darantus
Bywalec

Data rejestracji: 01.10.2003
darantus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
WITAM
...prawie się wszystko zgadza(zworki na plycie kto ma.. niech ustawia) ale pali 32X ...raczej tylkoDVD...( moze myślisz o CD)

Ostatnio zmieniany przez darantus : 02.01.2005 o godz. 21:33
darantus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2005, 13:23   #130
sobrus
Jukebox Hero

maly test plytek CD (nagrywane na nagrywarce CDRW LG, predkosc 8 lub 16x, mimo ze mozliwy byl zapis 52x) czytane w konsoli dreamcast bez "podkreconego" lasera (wybredny sprzet):
- fornet (tanie syfy noname, supratec itp) - no disc inserted (nawet plytka sie nie rozkrecila) - plytka do kosza. bledy odczytu mozliwe nawet na komputerze.
- plasmon (np niektore hawki, millenium green) - czasem dzialala ale rzadko - wiekszosc do kosza. przy szybszym wypalaniu bledy czasem nawet na kompie (np na esperanza titanum).
- moser baer (tdk, mmore, a nawet niektore hawki(!)) - zawsze dzialala bezproblemowo nawet wypalona na 52x.

a tak widzi i wypala te plyty toshiba:
fornet - tylko 8x.
plasmon -32x
moser baer- 48x

ale za to WSZYSTKIE wypalone plytki dzialaja bez zarzutow dreamcast czyta nawet fornety! ZERO bledow! MAX transfer)

nie wiem jak wy ale ja wole poczekac te 10 min i miec bezproblemowo dzialajaca plyte. (widzialem gdzies glosy niezadowolenia "toshiba beee" ze hawki 52x pala sie max 32 tu akurat jedna minuta nie robi mi absolutnie zadnej roznicy)
dla mnie jakosc nagrywania CD tej toshibki to po prostu rewelka. na LG palenie na syfach nawet na 8x nie gwarantowalo dobrego nagrania.

dodam jeszcze ze na sprzedawanych obecnie tanich smieciach nawet moja stara nagrywarka LG 8x nie wypala plytek tak jak bym chcial (mimo wieku stan nagrywarki doskonaly, jakosc wykonania sprzetu nieporownywalna z niczym obecnie sprzedawanym) mimo ze "tanie syfy" sprzed 4 lat (koszt WTEDY cos ponizej 2zl za plyte) do dzis czytaja sie bez problemu . jakosc plytek wtedy byla o niebo lepsza. wylada na to ze plytki przez te 4 lata wcale nie stanialy, tylko pojawily sie tansze syfy ktorych jakosc jest beznadziejna. dobrze ze producenci nagrywarek wreszcie zaczynaja to zauwazac i stad zapewne te (sluszne) ograniczenia predkosci.

jednym slowem niewazne co pisze na opakowaniu plytki. wazny jest producent. niektore hawki to marne plasmony inne to moser baer a wiec niemalze TDK (a cena jest ta sama!!!) . a potem ktos pisze ze HAWKi to syf. to prawda ale tylko czesciowa. szkoda ze nie mozna sprawdzic producenta jeszcze w sklepie. w wielu przypadkach speed rating na nadruku to najzywklejsze klamstwo (chyba ze ma sie cos co wypala 52x nawet na plytkach drewnianych )

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.01.2005 o godz. 13:55
Stary 03.01.2005, 20:59   #131
sobrus
Jukebox Hero

dziwna rzecz:
po wlozeniu plytki DVD-RW do napedu alcohol podal dostepne predkosci nagrywania: 2x oraz ... 6.1X.
co prawda nie pali z predkoscia 6x (bo i jak skoro płytka jest 2x) ale byc moze toshiba robi jakies przymiarki do podniesienia predkosci nagrywania plyt RW.
moj firmware to TU53 nie pamietam czy na TU31 bylo tak samo.
Stary 03.01.2005, 22:58   #132
Marxter
Bywalec

Data rejestracji: 30.12.2004
Marxter w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
dziwna rzecz:
po wlozeniu plytki DVD-RW do napedu alcohol podal dostepne predkosci nagrywania: 2x oraz ... 6.1X.
co prawda nie pali z predkoscia 6x (bo i jak skoro płytka jest 2x) ale byc moze toshiba robi jakies przymiarki do podniesienia predkosci nagrywania plyt RW.
moj firmware to TU53 nie pamietam czy na TU31 bylo tak samo.
Na to wygląda:
Cytat:
Co ciekawe, już w najbliższych tygodniach spodziewany jest darmowy upgrade oprogramowania nagrywarki SD-R5372 (firmware), umożliwiający przyspieszenie prędkości zapisu płyt DVD-R do poziomu 16x oraz prędkości zapisu płyt DVD+RW do poziomu 8x.
DVD-R do x16 już podnieśli, może następny bios podniesie również prędkość DVD+RW i DVD-RW ?
Marxter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2005, 16:28   #133
picasso
Bywalec

Question

czy ktoś z posiadaczy Toshiby 7352 i dodatkowego czytnika dvd mógł by zapodać jakieś testy nośników po nagraniu?
Stary 07.01.2005, 22:58   #134
picasso
Bywalec

OK a więc jako posiadacz Toshiby z tematu dzisiaj moge się już wypowiedzieć na kilka tematów ale poruszę jeden bo jestem troche wkurzony nie samym napędem co płytami RW.
Kupiłem verbatim dvd+rw x4 nagrałem tam plik o wielkości 3,7gb po nagraniu wszedłem na nosnik zobaczyć czy się nagrało poprzeglądałem jego zawartośc następnie wyłączyłem komputer. po powrocie i włączeniu gdy chce wejść na płytę, wyskakuje mi napis Dysk w stacji E jest neisformatowany. Czy chcesz sformatować go teraz?
NO i fajnie bo kurna nie moge odczytać teraz zawartości tej RW. A nie mam pod ręką drugiego napędu a o tej porze nie będe latał po znajomych.

Co jest grane z tą cholerną RW....
Przedtem miałem problem bo alcohol cały czas uważał że płyta jest pełna mimo że była nowa.
Nero widziało nośnik nagrało....
Co z tym zrobić?
Stary 16.01.2005, 13:37   #135
Yacko
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.12.2004
Yacko zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przyłączam się do pytania, nie widziałem testów. Jednak miałem okazję testować ten napęd na kilku płytach DVD-R Mint i TECHMASTER za 90gr i wszystkie są poprawnie odczytywane przez stacjonarne odtwarzacze DVD, na których oglądałem wypalone filmy.
Yacko jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: