Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SDR-5112 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sdr-5112-a-29252/)

rokal 04.02.2004 21:22

Cytat:

Napisany przez alstor_serwis
Witam
Jest to typowy objaw taki sam jak w nagrywarkach CD-RW .
Jeżeli urządzenie DVD nie ma w swoim firmwarze informacji o
danym nośniku to nagrywa go z bezpieczną prędkością. W twoim przypadku x1.
Proponuje wgrać nowy firmware.
Pozdrawiam
Tomek

Widzę żeś znawca techniki DVD. Poproszę Cię więc o poradę: czy znana jest Ci sprawa "ulepszania" nagrywarek jednosystemowych (np. nagrywających tylko minusy) na wielosystemowe (tzn. nagrywające i minusy i plusy) przez wgrywanie nowego, odpowiednio spreparowanego softu? Może udałoby się np. "nauczyć" nagrywarkę Toshiba SD-R5112B poprawnej pracy w obydwu systemach? Z góry dziękuję za wyjaśnienia i ewentualny przepis na taki upgrad'e.

alstor_serwis 05.02.2004 10:09

Witam ,
Niestety żadna zmiana firmware nie da nic . Ten napęd tylko nagrywa płytki w formacie minus ( ograniczenie procesora sterującego ).
A co do prędkości zapisu to niestety są różne szkoły . Jeden chce palić na najgorszych płytach z maksymalna prędkością a potem klnie na nagrywrkę ,że to najgorszy syf bo płyta albo w ogóle nie da się czytać albo połowa nośnika jest uszkodzona .
Inni kupują kiepskie nośniki i wiedząc o tym nagrywają je z taką prędkością aby potem można było je wszędzie odtworzyć .
O tych którzy kupują najlepsze firmowe płytki nie będę pisał bo to jest jasne .
Napędy Toshiby stawiają na najlepszą jakość .Jeżeli stać Cię na dobry nośnik to nagrywasz z największą prędkością i masz pewność ,że płytka jest w 100% do odczytania .
Jeżeli nie stać Cię na dobrzy nośnik to nagrywasz go z taką prędkością aby
był też w 100% do odczytania .Wtedy płytę nagrywasz w 1h ( bo tyle nagrywa się płyta DVD-R x1). Inni producenci nagrywarek chwalą się takim systemem i pisząc o nim ,że ich produkt używa specjalnych algorytmów do obsługi nośników
gorszej jakości
Oto cała filozofia Toshiby i albo się z nią zgadzasz albo nie:)
A dla tych co używają kiepskich nośników polecam przeczytać sobie temat
który jest też na tym forum a dotyczy nośników DVD oto link :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947

Pozdrawiam
Tomek

Waszkins 07.02.2004 19:37

alstor
czy polecasz ten naped 5112?

Alex13 09.02.2004 08:53

Witam
Tu sie zgadzam na slabszych nośnikach ta nagrywarka nagrywa *1 (Esperanza,MediaStore,Vakos)ale bez problemu odczytuja te plyty nagrane przez Toshibe 5112 odtwarzacze stacjonarne i Xbox :)Na lepszy nosnikach TDK,Maxell,Dysan i Xidex nagryw juz z pelna predkoscia *4 i bez problemu odczutuje to Panasonic s35,Samsung i Philps!!.Nagrywarke polecam ,dobry wybor za niska cene żadnych problemow (chyba ze ktos nie lubi czekać 55 min na nagranie na słabych nosnikach),jedna wada czytnika nie czyta płyt dvd+r!!
Pozdrawiam

areo 23.03.2004 16:01

Ten model po prostu nagrywa wolno te kiepskie plyty. Ja testowalem i mozna nagrac plyte w 15 minut tylko musi byc ona dobrej jakosci z tych tanich plyt w 15 minut nagra czerwonego datex. Ma to swoje plusy i minusy po prosty nie zepsuje ci gorszych plyt tylko nagra je powoli.

areo 23.03.2004 16:05

Cytat:

Napisany przez makaron
tak tto wiem ze na maxa to nie bede walił ale czy np esperanza albo princo to w miare dobre nośniki??bo mam je taniej.ale musze wziac z kija pakiet(50szt)

Czerwone Datex probowalem ida w 15 minut

areo 23.03.2004 16:31

Cytat:

Napisany przez Daro99
---------------------------------------------------------
These media are fully approved for the use in SD-R5112:
(DVD-R Media):
Taiyo-Yuden
TDK
Mitsubishi Chemical
Hitachi Maxell
Fuji-Film
PVC (Pioneer)
Ritek
Panasonic
Mitsui Chemical
Sony
CMC
These cover almost all brandnames for DVD-R media,
all other media are burned with 1x for safety reasons.
----------------------------------------------------------
Zostawie bez komentarzy te ich x4.Najtańszą płytke znalazłem za 14zł(TDK)

Mozna nagrac x4 tj w 15 minut plyty po 5 zl czerwone datex sprawdzalem i dziala

Alex13 24.03.2004 12:47

Witam
Zgadza sie na słabszych nośnikach nagrywa *1 ale daje się te płyty odtworzyc bez problemu na stacjonarnych odtwarzaczach,PS2 i Xbox!!
A z tych co sprawdziłem *4 nagrywa na Xidex i Dysan,TDK!!Na Esperanza ,Vakkos,Hawk *1,nie polecam MediaStore nagrywa sie tylko 3.5 gb :(. Za ta cene dobra nagrywarka i 2 lata gwarancji :)!!POLECAM
Pozdrawiam

czopochrup 24.03.2004 16:28

mi nagrrywa x4 xdyski :) bez problemu... ja czekam na nowy fremware :P do niej... :> a ma ktos patcha zeby szlo zmieniac ile sie chce regiony ? O_o albo zeby go odblokowac... ?

Loczek 25.03.2004 08:40

Wejdż tu może coś znajdziesz. http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=31

TolBoy 25.03.2004 17:24

Cytat z ww strony
Cytat:

Toshiba SD-R5112 - 1030, 1031, 1033 (Rev A) / 1031 (Rev B) / 1M32 / 1N30
You can make your drive region free (RPC-1) by using one of these firmware (patch by Hijacker)
Patched X033 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev A
Patched X031 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev B
Patched XM32 RPC-1 (ONLY for drives with 1Mxx firmware)
Patched XN30 RPC-1 (ONLY for drives with 1Nxx firmware)
To be installed correctly, a drive region code must be selected before using the patched firmware.
RPC-2
Jak sprawdzic którą wersje mam Rev A czy Rev B
a jeśli A lub B to co mam pobrac aby mieć najnowszy firmware?

Loczek 25.03.2004 17:57

Sorry ale nie mam Toshiby ale spróbój wejśc w Nero Info. Tam powienienes miec wszystko napisane na temat twojego biosu.

czopochrup 25.03.2004 18:15

tzn femware 1033 to A bodajze :] trza popatrzec... ale tak chyba jest ;)

TolBoy 25.03.2004 18:21

Niestety nie ma takiej informacji
http://www.gleken.digi.pl/maczo/firmware.jpg

czopochrup 25.03.2004 21:10

tzn nie ma w nero info tool

Toshiba SD-R5112 - 1030, 1031, 1033 (Rev A) / 1031 (Rev B) / 1M32 / 1N30
You can make your drive region free (RPC-1) by using one of these firmware (patch by Hijacker)
Patched X033 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev A
Patched X031 RPC-1 (ONLY for drives with 10xx firmware) Rev B
Patched XM32 RPC-1 (ONLY for drives with 1Mxx firmware)
Patched XN30 RPC-1 (ONLY for drives with 1Nxx firmware)
To be installed correctly, a drive region code must be selected before using the patched firmware.
RPC-2

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:12.