![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.09.2004
![]() |
Uszkodzone palniki
Witam wszystkich,
Śledząc forum i jednocześnie bazując na swoich doświadczzeniach postanowiłem, że założe nowy temat związany z przypuszczalnym uszkodzeniem nagrywarki (obojętnie jaki model jaki producent). Myślę, że wiele osób przeglądająć przyklejony nowy bios, widzi że tam omawia się podobne kwestie, ale tam jest prawie 2 tyś. odpowiedzi. Dlatego zapraszam do tego wątku jeśli ktoś problemy z nagranymi płytami, problem z nagrywarką, ale raczej hardwar-owy, a nie problem jak podpiąć, jak zainstalować ASPI itp. A teraz mój temet: Kupiłem nagrywarę Liteon 832, wszystko pięknie, nawet to że niechce palić na płytkach typu Hawk, Samsung itp. to jeszcze spoko. Ale jeśli mam płyty typu Verbatim Pastel to powinno być ok. Przynajmniej tak twierdzi większość. Otórz nie pod koniec płytki zawsze pojawiająsię błędy Pi dochodzące do 200, a to jest już problemem dla niektórych odtwarzacz stacjonarnych DVD. Doszło nawet do tego że zacząłem bawić się biosem, najpierw opje force fallback, potem inne, niby daje to poprawę przy końcu płytki, ale takową płytkę trzeba nagrywać x8, a to przynajmniej umnie powoduje sporo szpilek na całej płycie. Dobra wpadłem na pomysł aby zmienić strategię zapisu z T01 na T02 i wypalać w x4. I o dziwo, super cały powieżchnia płyty skanowana kprobe ma max błędów PI do 6-8. I tak było przez 2 tygodnie, ale teraz z powrotem przy końcu płytki wypala mi z błędami tyle, że mniejszymi bo dochodzącymi do 150. Ooprócz tego czasami w trakcie testu występuje coś takiego jak serwo error, na samym końcu płytki. Proszę czytających o poradę, może mieliście dośwadczenia z serwisem. Czy odsyłać do nich? Jak się przygotować do rekalamcji? Ja wpadłem na pomysł żeby dołączyć te nagrywane płytki, dołaczyć wykresy kprobe i list z opisem zainstaniałej sytuacji. No dobra, ale nie dodałem, że są płyty na któych nagrywarka pali bardzo dobrze, to TDK i Sony z fabryki Ricoha - na tych nośnikach nie mam żadnych problemów. Jak sądzicie czy serwis nie odeśle mi tego sprzętu z opisem - usterek nie stwierdziono. pozdraiwam całe forum. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.10.2004
![]() |
Czy jesteś pewny, że masz 832s a nie np. 851s@832s? Pytam bo u mnie też były problemy z servo error po przeflashowaniu 851 na 832, w dodatku w moim przypadku 851s@832s płyty nagrywał tak, że były nieodczytywalne. Po powrocie do biosu przeznaczonego dla 851s wszystkie problemy zniknęły i jest ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
@DonAlberto juz raz ci mowilem ze czasami nosniki ktore myslisz ze sa bardzo dobrymi moga rozczarowac ale wydaje mi sie ze jeszcze mozesz pobawic sie nowym biosem ale sciagnij go ze strony liteon i nie uzywaj omni tylko uruchom exe jezeli faktycznie masz 832 i wtedy zobaczysz czy bedzie ok czy nie a wtedy idziesz do servisu i mozesz wziasc nowszy model lub jak chcesz ten sam
![]() albo wbij sobie ten bin bez modyfikacji w omni: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=12099 Ostatnio zmieniany przez legion : 29.10.2004 o godz. 11:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.09.2004
![]() |
Ależ oczywiście jestem pewien, że mam 832, przynajmniej jest na nim tak naklejka, takowy także kupowałem, bo napęd nie ma 2 miesięcy. Z biosami zacząłem kombinować dopiero wtedy gdy przeprowadziłem wszystkie testy, tak jak wspominałem zadowalające wyniki były tylko na ricohu. I zapewne oddałbym ją do serwisu już 2 tygodnie temu ale dzięki lekturze forum postanowiłem poeksperymentować i myslałem, że już sobie poradziem z tymi błędami, ale nie na długo.
Pozatym mam też pytanie czy w polsce jest jakiś serwis liteona tak jak lg, bo teraz już wiem, źe miejsce w którym kupowałem nie testuej samemu litka tylko odsyła dalej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jak masz takie jaja to wroc do oryginalnego biosu 832 i oddaj ja do serwisu, moze dostaniesz taki sam model lub wyzszy (nowszy)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Przynajmniej taka jest prawidłowość ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.10.2004
![]() |
![]()
Witam,
Chcialem stworzyc nowy temat, ale mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mial za zle jesli podczepie sie do tego ![]() Chcialem zapytac jak moge zdiagnozowac czy nagrywarka jest zepsuta. Sa do tego jakies programy? Jakies metody? EDIT-------------------------START-------------- No racja jest ze najpierw trzeba przeszukac forum... Zainstalowalem program Kprobe- oto wynik testu jednej z plytek: http://img31.exs.cx/img31/731/kprobe1.jpg (288 KB) Ktos moze zinterpretowac ten wynik, bo ja nie bardzo potrafie... ![]() Czy ktos moze mi powiedziec czemu przy testowaniu tym kprobe dioda od nagrywarki sie w ogole nie swieci? EDIT----------------------------------END---------- Mam dosc popularna nagrywarke - LITE-ON LDW-851S. Kupilem ja kilka miesiecy temu ale w zasadzie za duzo nie nagrywalem. Nagralem, moze z 10 plyt DVD i kilkanascie CD. Nagrywam DVD tylko na plytach Verbatima 4x i 8x Certified. Glownie nagrywam obrazy innych plyt CD. Ostatnio wrocilem do tych wczesniej nagranych i (o zgrozo) okazalo sie, ze z kilku z nich w ogole nie moge zgrac plikow ![]() Nie zmienialem zadnego firmware'u ani nic takiego, no i chyba nic takiego nie bede robil zeby mi sie z gwarancja nic nie stalo. Prosilbym o jakies konstruktywne i w miare szczegolowe odpowiedzi jak zdiagnozowac problem bo jestem raczej laikiem w tych tematach. BTW: tak wyglada prakycznie calkowicie zapelniona plytka DVD ![]() Z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez crazy_driver : 30.10.2004 o godz. 00:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Nie wymienialem firmware'u, bo wydawalo mi sie, ze wszystko dziala bez zarzutu - do wczoraj. Ponadto widze mnostwo postow gdzie wiara pisze, ze cos skopala wgrywajac nowy firmware. Podejscie nie glupie tylko asekuracyjne, bo jesli ktos by mi powiedzial, ze nagrywarka jest zepsuta to po co mam zmieniac firmware?? Ktos mi pozniej powie w sklepie, ze przez nieumiejetne wgranie nowego oprogramowania zepsulem nagrywarke i mam po gwarancji. Nie wiem zreszta jak oni do tego podchodza. W samochodach tak to wyglada-sam grzebiesz, tracisz gwarancje. Napisalem, ze jestem laikiem i prosze o sugestie, a Twoja byla nader chamska i glupia. Gratulacje. Ostatnio zmieniany przez crazy_driver : 30.10.2004 o godz. 12:26 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
W przypadku problemów z napędem PIERWSZĄ rzeczą jaką należy zrobić jest aktualizacja firmware pochodząca od producenta sprzętu. Jeśli problem nie zniknie, należy wtedy szukać dalej. Mówienie, że "firmware nie będę zmieniać, bo nie uważam tego za stosowne" traktuję jako BS. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wymiatacz
![]() |
Nie ma wpływu na gwarancję, jeśli to jest firmware od producenta (niemodyfikowane) i przeznaczone do tego właśnie modelu. Dla ułatwienia, możesz je pobrać stąd:
http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
z przymrozeniem oka !!
wszystkich chyba nie uszkodzisz ?
![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez zorg : 04.03.2010 o godz. 11:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.10.2004
![]() |
![]()
No to moze teraz ja. Czy ktos potrafi powiedziec co jest grane?
LiteOn SOHW-832S firmaware VS04 Oto wynik testow nosnika dodanoego do nagrywarki. Plyte DVD-R nagralem z predkoscia powyzej x4 (nie pamietam dokladnie). Plyta gra, nie ma z nia problemow. A ponizej wynik testow nosnika Memorex. Plyte DVD+R nagralem z predkoscia x4. Przy weryfikacji pojawiaja sie bledy CRC. Czyli to co na plycie nie zgadza sie ze zrodlem. Czy ktos moglby powiedzic mi dlaczego tak jest? Czy to oznacza ze nagrywarka jest zepsuta? Po wgraniu firmware VS0E zepsulem jeszcze jedna plyte. Juz nie mam co psuc. Prosze o pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|