Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.10.2003, 03:13   #1
Kosteg
Bywalec

Data rejestracji: 05.10.2003
Kosteg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niewidoczne napisy

Mam film DVD nagrany w formacie 16:9.Mapisy na nim wyświetlane są tak nisko że tylko na telewizorze w formacie 4:3 są widoczne . Niestety mam panoramiczny telewizor i żaden sposób nie mogę ich ustawić, ledwie widać ich górną krawędź. Jak przegrać taki film i jakim programem, żeby było można normalnie go obejżeć.
Przy oglądaniu mam wrażenie że obraz jest za bardzo powiększony
Kosteg jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.10.2003, 03:28   #2
Kosteg
Bywalec

Przy oglądaniu na komputerze napisy mieszczą sie w kadrze filmu. A na telewizorze film się tak zachowuje jak by był wyświetlany na ekranie 4:3(obcina dolną i górną krawędź)Jak uniknąć tego po przegraniu aby był widoczny pełny format 16:9
Kosteg jest offline  
Stary 28.10.2003, 20:22   #3
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie mam panoramy ale... jak masz ustawiony setup w DVD? 16:9 czy 4:3? Może to jest problem. DVD masz ustawione w tryb 4:3 i w związku z tym tak są nakładane napisy w overlayu i dlatego na TV 4:3 widać je na czarnym tle a w panoramie są też na czarnym tle ale poniżej krawędzi ekranu.

Np. ja mam DVD cały czas ustawione na 16:9 bo to daje oryginalny obraz bez zmian bez względu na TV. Ale mam w domu drugi, starszy TV który na tym ustawieniu nie bardzo działa. Obraz jest poszatkowany i skacze. Trzeba przełączyć DVD na "4:3 letterbox" albo "4:3 pan&scan".

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 29.10.2003, 04:26   #4
Kosteg
Bywalec

setup mam ustawiony na 16:9 i napisy są na filmie a nie na czarnym pasku, film jest od razu wyświetlany tak jak bym włączył opcję panscan i nie da się go pomniejszyć
Kosteg jest offline  
Stary 29.10.2003, 15:19   #5
dk75
Wyjadacz ;)

hmm... dziwne.
Ja mam prosty odtwarzacz DVD i TV 4:3 bez bajerów więc się nie znam ale przychodzą mi do głowy jeszcze dwa przypadki:
- włączony zoom w DVD
- włączony zoom w TV

Tylko nie bardzo rozumiem zależność "panscan" - panorama... to mi nie pasuje. Pan&Scan jest używany tylko do wyświetlania filmów 16:9 na TV 4:3 z tym że są dwa mechanizmy - montażowy (na etapie montażu preprodukcyjnego odpowiednio przysłania się boki filmu i nagrywa taki przerobiony 4:3 na DVD - wiekszość filmów kinowych w formacie 4:3) i w czasie odtwarzania (film na płycie zapisany jest w 16:9 ale są zapisane również znaczniki dla funkcji "pan&scan" na których podstawie player DVD dokonuje przycięcia widocznego obrazu - podobno parę jakiś płyt to ma ale słyszałem to gdzieś jako legendę).

Hardware:
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 29.10.2003, 20:15   #6
Kosteg
Bywalec

To widocznie ja trafiłem na taką legendę.A wygląda to tak jakbym włączył na DVD zum (u mnie podobnie działa panscan). Tylko że ten zum jest podstawowym trybem wyświetlania i nie da sie go pomniejszyć, na kompurerze film jest do obejrzenia bez żadnego problemu. Zastanawiam się czy ktoś źle nie przypisał filmu z formatu 16:9 do formatu 4:3(nie jest to orginał-więc może zła obróbka)
Kosteg jest offline  
Stary 29.10.2003, 21:44   #7
dk75
Wyjadacz ;)

Więcej w sprawie tej kopii co masz to ci nie doradzę bo jak mówiłem wczesniej nie mam panoramicznego TV to nawet nie wiem jak tam standardowo wygląda sprawa napisów.
A nie możesz w samym TV zmniejszyć obrazu (zoom na "-").

Jedynym rozwiązaniem będzie ponowne zremasterowanie filmu ale tego to jednym programem i prosto nie zrobisz.

Najpierw musisz wyripować strumień video .m2v, potem napisy to tekstu w formacie SRT i skonwertowac do SSA (albo od razu SSA jak się da), wyripować strumień AC3, na podstawie napisów SSA stworzyć napisy dla wybranego programu do autoringu (najlepszy wydaje się Maestro i Reel) i w programie do autoringu zebrać to do kupy, zrobić menu (o originalnym możesz zapomnieć), chaptery, zmasterować i wypalić.

Ripowanie video i audio możesz zrobić np. SmartRipperem, napisy wyripować SubRipem (zdaje się że on zapisuje również do SSA, a jak nie to są konwertery z SRT do SSA). Mając strumień m2v, strumień AC3 i napisy w SSA poczytaj o złożeniu tego do kupy w wątku "divx/xvid do DVD PAL + polskie napisy" czy coś podobnego, zaraz na samej górze listy tematów w tym dzi9ale forum.

Hardware:
Software:
dk75 jest offline  
Stary 13.11.2003, 19:15   #8
Kosteg
Bywalec

Dzięki za radę , tak zrobiłem iwszystko działa
Kosteg jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: