Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 16.01.2005, 11:22   #3
stig
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.06.2002
stig w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mantar
Co do RW i szybkości mozesz się nieco rozczarować - ponieważ te nagrywarki (wiekszość nowych) jest przewymiarowana względem nośników
Oczywiscie wiem i licze sie z tym. Jednak za jakis czas (jak historia pokazuje) beda takie nosniki w sprzedazy (a takze szybsze), a predkosci nagrywania znowu nieco wzrosna i na swoim palniku bede mogl wypalac te pelne 8x.
Cytat:
Napisany przez mantar
Płyty - jesli dane są wazne a zwykle są płyty powinny być nie oszczędnościowe zawsze markowe
Tylko takie biore pod uwage. Nie chcialbym zaliczyc "wpadki", kiedy okaze sie, ze np. wszystkie moje zdjecia np. z kilku sesji -- szlag trafil przez zaoszczedzenie 3 zl...
Cytat:
Napisany przez mantar
a jesli chodzi o format - nowszy jest plusowy oferuje wiecej mozliwośći choc nie wszystkie obecnie mozna juz wykorzystać.
Jakiego typu sa to mozliwosci? Sa istotne dla zwyklego smiertelnika ("palacza")? Moje pytanie odnosnie typu nosnikow, dotyczylo raczej ich jakosci wykonania (wypalania danych) (?) i kompatybilnosci (?) etc. Jesli jednak, ktorys z formatow doda mi istotnych mozliwosci -- oczywiscie uwzglednie to... Jednak chcialbym wiedziec, czy te "ficzery" na cos mi sie zdadza.
Cytat:
Napisany przez mantar
Ja sprawdzam ilość błedów po nagraniu i oceniam czy płyta bedzie ok
Kazda wypalona plyte tak sprawdzasz? Czy np. tylko pierwsza z pudelka? Chociaz przy takiej ilosci danych (co wiaze sie z wiekszym zapotrzebowaniem na bezpieczenstwo kopii), a co za tym idzie mniejsza czestotliwoscia palenia (w stosunku np. do CD) pewnie warto sprawdzac kazda plyte. (?)

Cytat:
Napisany przez mantar
Odnoście pytania o kompatybilność - niespotkałem się jeszcze z historią by napęd DVD-ROM w komputerze miał kłopoty z czytaniem płyt z nagrywarek DVD
Hmmm... Moze bylo to w pionierskich czasach DVD, jednak czytalem o tym (chyba wlasnie na tym forum). Chodzilo o to, ze plyta wypalona na "palniku" firmy "x" nie dala sie odczytac na odtwarzaczu firmy "y" (komputerowym). Pamietam, ze wlasnie po tych opiniach czy zazaleniach przestalem sie interesowac temat komputerowego DVD, az do czasu wlasnie ustabilizowania sie tej sytuacji. Skoro piszesz, ze nigdy o tym nie slyszales -- moze wlasnie ten czas nadszedl...
Wracajac do meritum -- czy do kompletu z nagrywarka, ktora wybralem, polecasz takze cos z tej samej "stajni"? Czy odpowiednim zalozeniem jest zakup odtwarzacza DVD tej samej marki co "palnik"?

Cytat:
Napisany przez mantar
Płyty DL - czy pytasz o kompatybilność z komputerowymi DVD czy stacjonarnymi?
Oczywiscie o komputerowe DVD.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi i... licze na kontynuacje.
Pozdrawiam
stig jest offline  

Twoje uprawnienia: