![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.09.2003
![]() |
Znikający LG H20L
Witam,
Mam spory problem z LG H20L- mam tą nagrywarkę od około 4 miesięcy. Od czasu do czasu nagrywarka znika z systemu. Zdarza się to głównie tak, że po włączeniu komputera, gdy płyta została w napędzie - mimo że wcześniej chodziła dobrze - po załadowaniu WinXp napędu już nie ma. Zdarzało się również że po włożeniu płyty napęd znikał, jakby płyta się zacinała (ale nie wiem czy to dobre określenie) Wielokrotnie nagrywarka przestała także reagować nawet na przycisk wysuwania tacki, jakby płyta się zacinała/źle ułożyła (wtedy nawet przy restarcie BIOS jej nie widzi) i trzeba było ją otwierać awaryjnie. Gdy robiłem to przy wyłączonym kompie, to po włączeniu jest taki dziwny dźwięk jakby nagrywarka zaskakiwała. Ale czasami restart i awaryjne otwieranie nie pomaga, wtedy delikatne poruszenie napędem i ponowne włączenie komputera już pomaga. Zdarza się również tak (rzadko) że włączeniu komputera ten zachowywał się dziwnie. Mysz się jakby zacinała, pierwsze moje skojarzenia to konflikt przerwań, ale w menadżerze urządzeń wszystko ok. Ręcznie odinstalowałem napęd z menadżera i problem natychmiast ustąpił - więc to wina napędu. - To raczej nie jest problem kabla, kabel wymieniłem i dalej to samo. - To raczej nie jest problem systemowy, bo tak się działo zarówno na świeżo postawionym WinXP jak i przed reinstalacją. podgląd zdarzeń zgłasza taki błąd: "Urządzenie 'HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L' (IDE\CdRomHL-DT-ST_DVD-RAM_GSA-H20L_______________1.01____\6&28f17bba&0&0.0.0) zniknęło z systemu bez uprzedniego przygotowania go do usunięcia." Nagrywarka podłączona do IDE jako jedyne urządzenie. Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna rzecz i tutaj proszę o radę. Mam obudowę TT Aguila i napędy są tam mocowane za pomocą specjalnych zaczepów jak na tym zdjęciu: http://www.bigbruin.com/2006/imagevi...la&file=17.jpg Zastanawiam się nad tym, czy może te problemy nie są spowodowane tym że napęd nie jest przykręcony na sztywno i może podczas startu komputera - gdy napęd ma ten moment rozruchu, gdzieś ta wtyczka IDE się poluzuje i napęd traci kontakt z komputerem - czy to możliwe ? Nie bardzo mam jak sprawdzić, bo nie wiem czy do tej obudowy tradycyjnie przykręcę napęd. Żeby była jasność - takie rzeczy zdarzają się raz na jakiś czas, nieregularnie, przy różnych płytach. Nagrywarka wypala, odczytuje, ale są także opisane wyżej kwiatki. Zastanawiam się nad oddaniem jej do serwisu, ale ciężko będzie im to sprawdzić, bo przecież na pierwszy "rzut oka" działa... |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
je***347;li naped jest pod***322;***261;czony prawid***322;owo tzn ta***347;ma 80***380;yl + nie obluzowany kabel zaslania , zworka prawid***322;o w***322;o***380;ona to stawiam na serwis
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Mo***380;e odwieczny problem LG - zasilacz?
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sprawdź jeszcze molexa, a najlepiej podłącz do innego.
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.09.2003
![]() |
dzięki za rady, faktycznie sprawdzę molexa, choć ma wrażenie że próbowałem już go dociskać i siedzi mocno.
Zasilacz dobry - Seasonic 430 W Co do zworki, hmm tutaj muszę się zastanowić i dokładnie sprawdzić, ale czy byłby to możliwe żeby napęd ogólnie działał, tylko czasami znikał z powodu zworki ? Jak wspomniałem wcześniej - 1 napęd na kablu, podłączony do jedynego złącza IDE (płyta P5B Deluxe). Jak powinna być umieszczona zworka ? (nie mam dokumentacji napędu) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Spamerzyna
Data rejestracji: 24.09.2006
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() http://www.benchmark.pl/r.php?file=h...c_S12_430.html
![]() |
![]() |
#9 |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
Seny, pit i collons! Ostatnio zmieniany przez Prezesik : 07.02.2007 o godz. 23:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|