![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
kopia lepsza niz oryginał??
witam,
nie wiem do końca czy to dobry dział na zadanie moich pytań, ale ponieważ rzecz dotyczy kopiowania filmów, umieściłem je tutaj ![]() robię kopię filmu programem Nero, bez ustawiania jakichś parametrów, itp, po prostu bezpośrednio z NeroSmartStart. 1* czy ma to jakieś znaczenie w kwestii jakości kopii? może należy się "pobawić" doborem jakichś ustawień głębiej w programie? 2* jak utworzyć taką kopie aby w book type było DVDROM? 3* czy to że oryginał jest nagrany na DVDR- a ja kopiuje go na DVDR+ ma jakieś znaczenie? 4* czy jest to możliwe aby kopia była lepsza niż oryginał? załączam wyniki z Nero DiskSpeed.. będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu moich (może banalnych) problemów. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Laicyzacja zagadnienia zaiste powala na kolana
![]() Ale żeby nie było, to odpowiem na jedno z pytań Nie ma znaczenia czy nagrywamy oryginał, oryginalną kopię czy kopię ![]() Najważniejsza przy skanie jakości jest jakość nośnika na którym nagrywaliśmy oraz jakość nagrywarki, którą to nagrywaliśmy I tak w zależności o doboru tego parametru mamy całą skalę niekończących się możliwości Od super jakości nośnika z którego kopiujemy do super kaszaniastości nośnika nagrywanego A także od super kaszaniastości nośnika z którego kopiujemy do super jakości nośnika nagrywanego Wszystko to przenika się i oczywiście może też dać wejściową super jakość i wyjściową super jakość I takoż wejściową super kaszaniastość i wyjściową super kaszaniastość Tak więc paleta możliwości jest bardzo szeroka A jedno nie ma wpływu na drugie ![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() ale tak na logikę, to jak z materiału nagranego na kulawym nośniku (Ritek) można stworzyć lepszą jakość poprzez nagranie go na lepszym nośniku (TY)? przecież błędy też się kopiują jak robię kopie 1:1, no nie..? i co znikają jak poczują dużo lepszy podkład w rodzaju TY.. ![]() wiem że są dwa standardy - i + podobno teoretycznie + jest lepszy a na pewno tylko on umożliwia nagranie dvd video jako dvdrom więc postanowiłem nagrywać na +, tak na wszelki wypadek.. no i co mam zrobić mając materiał wyjściowy nagrany na - ? nie dam rady zrobić kopii 1:1 Neronem bo nie ma żadnej opcji wyboru booktype w tym przypadku.. znaczy nie da się tego robić "w locie", tylko trzeba robić kopię na dysk i potem się nią "bawić"? a może rozwiązaniem jest użycie jakiegoś innego programu? przy okazji, czy prędkość zgrywania i wypalania ma jakieś znaczenie w tym przypadku? ja zdaję sobie sprawę, że to o co pytam, to podstawy, które przerabia się na początku przygody z kopiowaniem, no i dla niektórych to śmieszne nie wiedzieć takich rzeczy, ale mnie jakoś ta wiedza umknęła, chyba byłem chory albo na wagarach.. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale przecie***380; to zapis cyfrowy jest... Zapomnia***322;e***347; o mechanizmach korekcji b***322;***281;d***243;w?
Nie wiem, o co Ci chodzi w drugiej cz***281;***347;ci wywodu... I tak, pr***281;dko***347;***263; wypalania ma znaczenie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.08.2003
![]() |
Cytat:
Po drugie do kopiowania proponowałbym użyć innego programu np. ImgBurn (jeśli kopiujesz z kopii ![]() Do ustawienia booktype nie musisz "grzebać" w materiale źródłowym tylko w opcjach programu, czasem w firmware nagrywarki (nie wiem czy Assus to umożliwia) w związku z tym nie ma znaczenia czy kopiujesz z - czy z + |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() a tak właściwie, to co wynika z tych dwóch zaprezentowanych przeze mnie wyników z NeroDiskSpeed? Cytat:
chodziło mi raczej o to, czy może lepiej byłoby zgrać jakimś programem materiał źródłowy na dysk, potem tam coś z nim porobić (tylko co??) i nagrać jako dvdrom Cytat:
bo nigdzie nie widzę, aby w Nero przy wybraniu "kopiowanie dvd" była mozliwość wyboru booktype.. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Smart Starta/Express nie u***380;ywam, ale strzelam, ***380;e i te programy automatycznie zmieniaj***261; Booktype na DVD-ROM (poprawia***263; je***347;li si***281; myl***281;!), zupe***322;nie tak jak to robi Burning Rom, domy***347;lnie, wi***281;c grzeba***263; nigdzie nie trzeba (o ile twoja nagrywarka to wspiera i "pozwala" Nero na automatyczne ustawianie Booktype, w innym wypadku wspiera***263; si***281; najlepiej oprogramowaniem firmowanym)
ale jest czym si***281; przejmowa***263; je***347;li tego nie wspiera? IMO nie, ta "sztuczka" jest potrzebna tylko je***347;li nasz odtwarzacz blokuje odtwarzanie no***347;nik***243;w innych ni***380; DVD-ROM, ale zdaje si***281;, ***380;e trzeba mie***263; szcz***281;***347;cie aby takiego cudaka kupi***263; (popieram to tylko swoimi do***347;wiadczeniami, jeszcze nie mia***322;em styczno***347;ci z DVD, kt***243;re by nie ***322;yka***322;o zwyk***322;ej kopii bez ustawienia BookType) a jako***347;ci materia***322;u wideo ju***380; nie polepszysz, masz co masz i jakby***347; si***281; nie stara***322; to nic nie wsk***243;rasz, to ju***380; jest materia***322; skompresowany, kolejne kompresje ***347;ladowo pogarszaj***261; og***243;ln***261; jako***347;***263;, dotyczy to wszystkiego, muzyki (mp3), avi (xvid/divx), og***243;lnie gdzie mamy do czynienia z kompresj***261; stratn***261;
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Kopia bezpieczeństwa gry The Witcher | Gwynbleidd | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 9 | 20.09.2008 20:49 |
Oryginał, a kopia. | tanagro | Napędy optyczne DVD | 2 | 12.02.2008 21:46 |
Kopia zapasowa Fifa street 2 | aBuSaJe | Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole | 11 | 14.01.2008 20:33 |
pomocy nie moge nagrywac szybciej niz 12x-goral | Góral1 | Napędy optyczne CD | 3 | 01.02.2005 18:34 |
Która spawarka lepsza PleXtor Px-W2410TA vs TDK AI-241040X | QUEST | Napędy optyczne CD | 4 | 03.12.2001 00:24 |