![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.02.2005
![]() |
Cinema Craft Encoder SP 2.70 - VBR problem
witam
Mam problem z Cinema Craft Encoder SP 2.70. chce przekonwertowac plik AVI (DV) do MPEG-2 (DVD). ustawiam w opcjach CCE SP VBR i 2-pass encoding. MAX bitrate daje na 9000. AVG =5000. MIN=0. Daje encode i wszystko jest ok dostaje plik z dzwiekiem i obrazem. Jednak video ogladajac wlasciwosci w TMPGEnc DVD Author wyswietla ze bitrate jest 9800 i nie mozliwe jest utworzenie obrazu DVB, poniewaz wyswietlany jest komunikat o niekompatybilnosci ze standardem .. za duzy bitrate.. moje pytanie CO jest nie tak skoro ustawiam max bitrate na 9000 a otrzymuje 9800. obraz i dzwiek kodowane sa do osobnych plikow. problem ten nie wystepuje gdy uzyje np CANOPUS PRO CODER 2 czy innych koderow. prosze o pomoc pozdrawiam Wolku |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
no tak ustwaisz bitrate 9000 - ale jest to bitrate dla obrazu, musisz do tego doliczyc bitrate dzwięku która standardowo wynosi 448!!!!!
TMPEGnc DVD Author wyświetla ci komunikta że nie możesz przekroczyc Ogólnej Bitraty 9000!!! wiec ustaw bitrate dla video 8500 i powinno wszystko byc ok.!!! pozdro
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
no ale dzwiek koduje do mp2 - 128 kbps wiec powinno styknac .. poza tym na mojej Yamaha (stacjonarne DVD) idzie a na MANTA juz nie i nie wiem czemu .. strumien powinien byc w sumie 9000+ 128 wiec 9128.
nie wiem czy masz moze TMPGEnc DVD author ale on tam podaje wartosc osobno dla video i osobno dla audio i dla samego wideo wyswietla sie juz 9800. jesli wejde w CCE w opcje "VBR bit allocation" to jest tam pole "Local bitrate settings" i MAX jest tam ustawione na 9800 ale zmienianie go nic nie daje .. poza tym zadziala to tylko gdy mam juz plik .VAF. czekam na odpowiedz pozdrawiam wolku Ostatnio zmieniany przez wolku : 27.02.2005 o godz. 01:10 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forumator
![]() |
mozliwe ze zaradzi temu WYŁĄCZENIE w cce -> zakładka video ->DVD VIDEO complian ( w sumie to w tej zakładce możesz odznaczyć wszystko)
teraz tak sobie mysle i tez mialem taki kłopot jak ty z tym ze ja ustawiłlem bitrate na 5000 a w TMPEGnc DVD Author wyskakiwa mi taki sam błąd jak tobie ( to co napisałem powinno pomóc)!!!
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
hmm cos nie widze takiej opcji
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
aa dobra juz chyba mam odznaczylem opcje "FOR DVD" i teraz juz jest 8000 bo tak sobie wpisalem .
teraz kolejne pytanko czy nalezy zaznaczac w opcjach advanced "Close all GOPs" ![]() oraz co daje opcja "Encode the last frame as an I frame" pisza ze polepszy stop klatke.. ale czy to bedzie zgodne ze standardem DVD czy kazdy odtwarzacz to odczyta?? pozdro |
|
|
|
|
|
#7 | |||
|
Forumator
![]() |
Cytat:
) - ale szczerze mówiąc nie wiem czy to coś daje Cytat:
![]() musisz porobic troche testów, tylko w ten sposób uzyskasz optymalne rozwiązanie Cytat:
wydaje mi sie ze bitrata do 6000 jest wystrczająca potem już nie widze różnicy - wpływ na jakość wynikowego obrazu będzie miała ilość przebiegów pozdrawiam
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!! Ostatnio zmieniany przez Ufil123 : 27.02.2005 o godz. 01:54 |
|||
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
ok thx
kolejne pytanko cos duzo ich sie zrobilo ![]() ile zajmuje menu bo nie wiem jak optymalnei wykorzystac miejsce na plytce.. podejrzewam ze rozmiar zalezy od tego co w nim bedzie ale czy jest jakis sposob na przewidzenie ile miejsca ono zajmie ?? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Forumator
![]() |
Cytat:
standardowe menu (Menu główne + Sceny + Setup) składające się tylko z Bitmap zajmuje MAX 1MB (no chyba że jest bardzo rozbudowane o dodatki MAX 2Mb) natomist jeżeli w skał menu będzie wchodzić jakiś ruchomy element (np w tle bitmapy wyświetla się zwiastun filmu ) to wielkość menu zależy oczywiście od wielkości zwiastuna + bitmapy - robie takie menu i nie przekraczają 100MB ale tak jak mówie zależy to już od wielkość pliku które dodasz do menu Cytat:
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!! Ostatnio zmieniany przez Ufil123 : 27.02.2005 o godz. 02:15 |
||
|
|
|
![]() |
|
|