![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.02.2009
![]() |
![]()
Witam!
Na wstępie powiem,że przejrzałem mnóstwo wątków na forum,ale nigdzie nie natrafiłem na podobny temat,więc postanowiłem poprosić o pomoc. Otóż ściągnąłem film w formacie mkv o następujących parametrach (odczytane za pomocą MediaInfo): strumień video: angielski,5298 Kb/s (5550 Kb/s),1280*688 (1860),na 23,976 f/s, AVC (Container profile=unknown@3.1) (High@L3.1) (CABAC / 5 Ref frames) strumień audio: 640 Kb/s,48 KHz,6 kanałów,AC-3 Film,niestety nie ma polskiego lektora,ale mam ten sam film w avi,gdzie jest polski lektor.I tu moje pytanie:czy jest jakiś sposób,żeby "wyciągnąć" tego lektora z avi i "wkleić" do matroski.Bardzo by mi zależało,bo to jeden z moich ulubionych filmów...Jeśli jest na to sposób,to będę wdzięczny za podpowiedź,jakich programów użyć i - ewentualnie - krótkie wskazówki,jak je skonfigurować... Z góry dziękuję i pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
VirtualDub Mod
otwierasz avi, zapisujesz audio (streams/steams list/save wav) zamykasz film otwierasz mkv w tej samej zakladce streams dodajesz nowa sciezke save as i wybierasz mkv pamietaj, zeby video zostawic direct stream copy mozesz miec tylko problem z odpowiednim ustawieniem opoznienia dziweku no i wersje filmu musza sie zgadzac |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
1.Wycinamy ścieżkę dzwiękową z filmu i zapisujemy jako ac3 lub mka.
Ponieważ filmy z lektorem mają przeważnie 25,000 fps a HD 23,976 musimy przerobić naszą scieżkę właśnie na 23,976 fps. 2.Dodajemy do mkvmerge ściżkę dzwiękową i w zakładce Format specific options w Stretch by wpisujemy 25000/23976 i Start muxing i mamy prawie dopasowaną ścieżkę dzwiękową która pasuje do filmu z 23,976 fps. 3.Wrzucamy film wraz z przerobioną ścieżką dzwiękową do mkvmerge. 4.Jeżeli dzwięk nam się rozjeżdza to w zakładce Format specific options w Delay(in ms) podajemy w ms o ile ma być przesunięty dzwięk w przód lub w tył np. w przód 1000 (1sek) lub w tył -1000 (-1sek). A tak w ogóle to jaki to film? Może pliki audio już są dostępne?
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez oddwor : 10.02.2009 o godz. 22:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() A film,to "Dzień świstaka". |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
save as z menu plik a nie z okna streamow
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Udało się
![]() Przy okazji miałbym jeszcze jedną sprawę : chętnie zrzuciłbym to na płytkę,żeby móc odtwarzać na stacjonarnym DVD lub Blue Rayu,które zamierzam nabyć w niedalekiej przyszłości.Wiem,że mkv one nie obsługują,więc trzeba by to przerobić na jakiś format,najlepiej HD.Możecie mi podpowiedzieć czym i jak to zrobić?Zetknąłem się z programem ImTOO HD Video Converter,ale jest tam tyle rozmaitych ustawień,że nie bardzo wiem,jak to należałoby skonfiurować...A może jest jakiś inny,lepszy program?Będę wdzięczny za wszelką pomoc! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.02.2009
![]() |
Witam
Mam dwa filmy jeden w rmvb a drugi w DVD i w tym RMVB jest lektor a w DVD nie ma i chciałem wyciąć z rmvb do DVD i właśnie nie wiem jak to zrobić proszę o pomoc. z góry dziękuje i pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
@arcygienek - stacjonarne odtwarzacze BluRay z oczywistych wzgledow nie czytaja MKV, poza jednym - nazywa sie Dune BD Prime i ksoztuje obledne 2200 PLN. Sa tez tansze odtwarzacze ale sa dziwne, bo nie maja czytnika nosnikow optycznych - wszystko sie dam opiera o dysk i siec, czyli dla zwyklego uzytkownika - zaden pozytek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
do popcornow mozna podpiac naped po usb, do e-great tez
a b-110 to juz w ogole mozna choinke zrobic
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Ta, i zrobic sobie z dodatkowych urzadzen USB male osiedle pod telewizorem ;-). Wiadomo ze wyglad i stylistyka to rzecz gustu, ale uzytecznosc to sprawa priorytetowa - odtwarzacze MKV powinny jak najbardizej miec wbudowany czytnik, chocby DVD, nie mowie o BD.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.07.2005
![]() |
do tego jest od groma programow, ktore z'mux'uja nam dzwiek z filmem,virtuladubmod, dzis lepiej juz avidemux.org.
co do dzwieku dvd z rmvb to moze nie byc taka prosta sprawa, gdyz zeby to zadzialalo, trzeba wiedziec ze to napewno ten sam rls filmu. a wiec dvd np nie jest extended edition gdzie sa sceny ktore w wersji w kinie zostaly wyciete, wtedy ciezko nam bedzie audio zsynchronizowac z video, kolejne czesto dvd ma jakies trailery, logosy dystrybutorow a rip moze np. je miec wyciete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Ja też chciałem "wgrać" ścieżkę dzwiękową do filmu, gdyż była ona w formacie truehd, którego mój telewizor nie obsługuje. Wyciągnąłem ścieżkę za pomocą programu dubmod, zapisała mi sie ona w formacie .ac3. Potem zrobiłem tak, jak tu jest napisane, tj.: wgrałem moją ścieżkę do mkvmerge GUI, w okinie "rozciągnij" wpisałem 25000/23976 i kliknąłem "Rozpocznij muksowanie". Program zrobił mi drugi plik w formacie .mka. Potem próbowałem scalić film ze ścieżką dzwiękową, ale wyskakuje mi błąd że te dwa formaty (chodzi chyba o .mkv i .mka) nie pasują do siebie. Proszę pomocy, gdyż bardzo chce obejżeć ten film w fullhd!
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jak dodać ścieżkę dźwiękową do DVD i zostawić istniejące menu ? | pietruszka | DVD-Video | 27 | 21.04.2009 01:04 |
Płyty 4.85 GB - czy można je nagrać na nagrywarce bez overburningu DVD? | Electron | Nośniki optyczne | 11 | 03.04.2007 10:11 |
Zła struktura DVD - czy można to zmienić | marfid | Napędy optyczne DVD | 6 | 28.04.2006 23:46 |
Pranie #@$%*& ! | mr_spock | Off topic | 55 | 06.09.2004 13:01 |
Czy można skopiować gierki nagrane na płycie CDR 650MB na płytę CDR 700MB... | Luzak | Napędy optyczne CD | 13 | 10.11.2000 19:38 |