![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.11.2009
![]() |
Czym nagrywać?
Witam wszystkich,
mam kilka pytań fachowych. To pewnie nie ten dział, ale nie mogłem doszukać się lepszej lokalizacji ![]() Chodzi mi o nagrywanie z dekodera C+. Próbowałem nagrywać przez kartę graficzną VIVO (128MB) i program Ulead Video Studio 10, ale efekty były raczej mizerne. Czy ktoś mógłby mi poradzić w co musiałbym się uzbroić (oprócz cierpliwości ), żeby można było porządnie nagrywać z dekodera. Chodzi mi o ew. kartę (TV?), program itd...Nie mam zbyt wiele pojęcia o tym i dlatego proszę o pomoc. Aha, komp: Athlon 64 3000+, 1GB pamięci (to na razie, bo niedługo będzie coś lepszego). Za każdą dobrą radę będę dźwięczny ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Karta TV, powiedzmy któryś z winfastów, da radę.
Program jest w zestawie.
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
No i znowu jest problem, bo kilka typów tych Winfastów jest. A który wybrać
![]() ![]() No to może napiszę co chciałbym zrobić. Chcę móc nagrać np. film z dekodera C+. Jeżeli format mpg, to naprawdę niech to będzie dobra jakość. Albo divx i też dobrej jakości. Tak, żeby mnie szlag nie trafiał przy oglądaniu, że obraz niewyraźny albo coś innego nie tak... No i żeby w takiej przyzwoitej jakości film (o długości, powiedzmy 110-120 minut) zmieścił mi się na płytęDVD. W strukturze DVD ( te VOB i inne takie...) Czy to niemożliwe? Chyba nie mam zbyt dużych wymagań? A może jednak? Co powiecie o karcie Leadtek WinFast TV 2000 XP? Czy może jakieś inne sugestie? Ostatnio zmieniany przez jurek1951 : 01.12.2009 o godz. 18:59 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nikt nie chce pomóc
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Administrator
Zlotowicz
Nie flooduj.
Nikt tu nie siedzi non stop, to nie jest nasza praca - sam "w międzyczasie" przejechałem ponad 400km, a jadąc samochodem nie korzystam z internetu. Winfasty nagrywają (m.in) mpegi w rozdzielczości 720x576, czyli w zasadzie dokładnie odpowiadającym dvd-video - wystarczyło poczytać specyfikacje dostępne w internecie. Możliwa jest kompresja w locie do dvix (czy inne kodeki też - nie pamiętam), ale wiąże się to z ryzykiem gubienia klatek. Piszę z doświadczeń, jako były posiadacz tv 2000 expert. Do dvd-video bez problemu się takiego empega później przerobi
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nie mam zamiaru "floodować" (obojętnie co by to nie znaczyło!?)
Chcę tylko podkreślić, że jakoś na tym forum mało chętnych do pomocy bliźniemu. Spróbuj zadać pytanie na forum np. wędkarskim czy użytkowników jakiejś konkretnej marki auta... I nie czuj się dotknięty, bo Ty akurat na moje pytanie odpowiedziałeś. I za to wielkie dzięki. Wiem, że mozna było poczytać w internecie. Tylko, że są tam często krańcowo sprzeczne opinie na temat tego samego sprzętu cz metody i tyle się wie pod koniec czytania ile na początku. To jedno. Druga sprawa, to trzeba w temacie siedzieć, żeby ten cały żargon zrozumieć. A nie da się tego opanować z dnia na dzień.To dwa. A na naukę od podstaw w trybie przyśpieszonym nie bardzo mam czas (ja też pracuję). I jeżeli jako początkujący proszę o pomoc na forum, to też nie bez powodu. Niewiedza mnie chyba nie dyskwalifikuje? Co do karty Winfast Expert. To raczej taka taniocha? I jeżeli gubi klatki, czy ma inne mankamenty, to może polecisz mi coś lepszego? Na metodę prób i błędów mnie nie stać (nie tylko finansowo). Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez jurek1951 : 02.12.2009 o godz. 07:37 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Administrator
Zlotowicz
Gubi klatki przy kompresji w locie. Przy zapisie do mpeg - nie gubi.
W zasadzie nie ma mankamentów, bo gubienie klatek przy kompresji w locie to rzecz normalna, aczkolwiek niemile widziana. Nie bardzo mógłbym polecić coś innego, bo od pewnego czasu nie mam dostępu do kart tv, więc niejako wypadłem z obiegu. Zaś znaczenie słowa "floodować" można w sekundę znaleźć w google, czy też jakiejkolwiek stronie poświęconej netykiecie. A nie tylko na tym forum jest "mało chętnych" - wiem o czym piszę, bo jestem uzależnionym użytkownikiem dużej ilości for (forów?) dyskusyjnych, więc mam porównanie. I w zasadzie wszędzie jest nie tyle mało chętnych, co mało czasu, bo ludzie pracują, a nie siedzą na forum.
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
Dzięki,
czytałem jednak w necie, że ta karta (Expert 2000) miewa problemy z dźwiękiem. Podobno rzadko udaje się nagrać coś w stereo bo przeważnie sama z siebie nagrywa w mono (nie ma wbudowanego dekodera fonii/dobrze mówię?/). Wiesz coś o tym? I poleciłbyś tą kartę z czystym sumieniem? ![]() Bo jak tak, to kupię i po kłopocie. Program do nagrywania jest w standarcie, czy trzeba uważać? A jeżli nie to jaki inny ewentualnie? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Administrator
Zlotowicz
Miałem tę kartę już kilka lat temu - u mnie bez żadnego problemu nagrywała dźwięk w stereo.
Bardzo ważne jest ustawienie wszystkiego jak należy (opcje fonii i wizji). Dla przykładu - domyślnie rozdzielczość nagrywanej wizji była 758 (albo 768 - już nie pamiętam) x 576 i wiele programów do edycji video nie chciało tego obrabiać - po przestawieniu na 720x576 - jak ręką odjął. ![]() Na forum zagląda kilka osób bardziej obeznanych w temacie kart TV - niestety niezbyt często (z braku czasu, jak przypuszczam).
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
Super.
Jeszcze jedno małe pytanie i już więcej nie będę Cię niepokoił. Z dekodera C+ dam radę nagrać w zadowalającej jakości? Dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Administrator
Zlotowicz
Nie mam stuprocentowej pewności, ale raczej tak - sam nagrywałem jedynie z telewizji kablowej (UPC) i jakość była więcej niż zadowalająca.
Teoretycznie - nie powinno być żadnych kłopotów. ![]() Na temat jakości HD się nie wypowiadam, bo nie mam najmniejszego pojęcia, zresztą AFAIK ta karta nie do tego służy.
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| czym mam wypalić pliki *.mpc? | Rumberto | Napędy optyczne CD | 8 | 14.12.2003 15:00 |
| Nie chce nagrywać! - POMOCY! | kraluk | Napędy optyczne CD | 10 | 11.11.2003 21:18 |
| Czym nagrywac .CUE/.MP3 | Rondo | Napędy optyczne CD | 7 | 30.07.2003 12:06 |
| Czym połączyć *.avi'ki ? Help?! | Prześladowca | DivX, Xvid, Matroska i inne | 3 | 13.03.2003 08:01 |
| Samsung na czym nagrywać | Edison | Napędy optyczne CD | 4 | 23.01.2002 20:00 |