![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.01.2010
![]() |
![]()
Witam,
Przypadek jest prosty. Udział biorą: MPC HC 1.3.1249.0 DirectVobSub 2.39 1) Oglądam serial z napisami pobranymi NapiProjekt 2) W pewnym momencie napisy zaczynają się "rozjeżdżać" - w 90% przypadków pomaga odpowiednia zmiana w ustawieniach "Timing" DirectVobSub (np. -2000ms delay) - w pozostałych 10% przypadków (najczęściej dotyczy to MKV) trzeba dokonać korekty SpeedRatio (najczęściej 1000:958) 3) Niestety, komputer zawsze znajduje się parę metrów ode mnie (jest tylko źródłem, resztę załatwia TV+amplituner) i w efekcie muszę dość często biegać i zmieniać ustawienia (zdarzają się odcinki, gdzie opóźnienie muszę zmianiać co kwadrans - pewnie tam, gdzie wycinane były reklamy Rozwiązaniem tego problemu jest skorzystanie z mojego telefonu, który umożliwia zdalne sterowanie laptopem (na poziomie myszy i klawiatury). ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niektórzy to lubią kombinować jak koń pod górę...
A nie prościej, zamiast kombinować jakieś skróty i klepać w klawiszki poświęcić pół minuty, żeby dopasować napisy do filmu np. w jakimś Subedit? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Nigdy nie wiem, czy napisy będą w 100% dobre czy nie. Czasem są przez cały czas w porządku, czasem rozjadą się raz w całkowicie niedeterministycznym miejscu, a czasem rozjeżdżają się parę razy w ciągu 45 minutowego odcinka.
Aby poprawić synchronizację, musiałbym całość obejrzeć na wyrywki, by sprawdzić, gdzie się rozjeżdża. A oglądanie serialu kryminalnego na wyrywki to tak, jak zaczynanie książki kryminalnej od ostatniego rozdziału, by od razu wiedzieć, kto zabił... Nie przeszkadza mi samo poprawianie synchronizacji w locie. Przeszkadza mi to, że za każdym razem muszę się naklikać i nabiegać. Tylko tyle. /Podtrzymuję swoje pytanie. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.03.2008
![]() |
Nieno lolencjusz..
Jak ci tak na tym bardzo zalezy, to ustaw odtwarzanie napisów za pomocą MPC HC. Najpierw wybierz renderer: VMR renderless/EVR Custom presenter, a potem playback>>>autoload subtitles. Player automatycznie sam wczyta napisy i tymczasowo wyłączy Vobsuba. Jak nie wczyta to przeciągnij i upuśc. No i teraz użyjesz swojego magicznego skrótu: u mnie jest (chyba domyślnie) F1 delay- oraz F2 delay+. W opcjach ustawisz dowolną wartość opóźnienia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Mogę prosić o rozwinięcie tematu? Nie widzę w tym, co piszę, nic zabawnego.
Cytat:
Tak BTW, na razie wyeliminowałem czynnik biegania ![]() Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 05.01.2010 o godz. 12:29 Powód: EDYTUJ nie gryzie. ;-p |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() ![]() Wg mnie lepiej się ogląda odcinek w całości niż trzy razy poprawiać w trakcie, no ale twoja wola. Jakaś konkretna przyczyna, która przemawia za Vobsubem że musisz tak sobie zycie utrudniać?? Napisy z MPC a vobsub to TEN SAM KOD... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Bazują na tym samym kodzie, ale to nie jest ten sam kod. VobSub ma więcej możiwości konfiguracyjnych, które się czasem przydają (chociażby synchronizacja w przypadku przygotowania napisów do filmu z innym FPS niż kopia, którą właśnie oglądamy - przydaje się wyjątkowo często do MKV (SpeedRatio 1000:958).
Po prostu szukałem możliwości takiej konfiguracji oprogramowania, by mieć wszystko co potrzebne (a o wiele przecież nie proszę) w jednej konfiguracji, bez konieczności żonglowania. Ale cóż... widzę, że albo wezmę kod VobSub-a i sam go sobie przerobię (brak czasu), albo zostanę z żonglerką ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
No dobra. Powiem tak. Nie ma możliwości sterowania skrótami z klawiatury Vobsubem, w każdym razie ja nie znam.
Wybacz ale te 90% przypadków to sobie możesz normalnie przed seansem zmienić delay na początku filmu w jakimś programie do napisów lub allplayerem_onefile - ja go tylko do tego używam ehehe Nie wiem skąd taki dziwny fps ratio który musisz zmieniać. Czemu nie szukasz napisów na innych stronach. Czy opcja znajdź i dopasuj napisy nie ingeruje czasem w ten fps?? Lepiej go ręcznie ustawić. Też przed seansem. Dalej twierdze że utrudniasz sobie życie ![]() CZy może odcinek jest pocięty żeby usunąc reklamy?? No to inna sprawa. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
dvd z kamery | rogmanmajkel | DVD-Video | 16 | 26.05.2007 18:48 |
NOSNIKI DVD-R/+R | Jabba the Hutt | Nośniki optyczne | 4458 | 05.08.2005 14:16 |
Zmiana aspect ratio - jak ?? | kovalek | DVD-Video | 1 | 06.10.2004 11:39 |
Zmiana aspect ratio | Salat3 | DivX, Xvid, Matroska i inne | 1 | 01.10.2004 15:28 |
Fan Speed Ratio - jak to ustawic ?? | Laser | Off topic | 1 | 12.07.2003 10:52 |