Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.04.2003, 12:17   #1
dejmag
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.10.2002
dejmag zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
EasyDivX i DivX5.x.x

Zainstalowałem EasyDivX jako że ma polską wersję językową. Przejrzałem posty, byłem na stronie easy, przeczytałem tam help, przeczytałem też dołączony do programu guide i nadal potrzebuję nauki.
Easy używa DivX5.02 - jest dołączony do programu. Miałem 5.02 już zainstalowane ale w zakładce Easy "analiza DVD" nie był on wyświetlany jako kodek zainstalowany w systemie. Odinstalowałem i zainstalowałem go ponownie - tym razem korzystając z tego 5.02 , który był dołączony do Easy. Niestety - Easy nadal nie widzi go jako kodeka zainstalowanego w systemie.
Skutkuje to tym że :
1. W zakładce "Krok 5" lewa część okna służąca do wyboru kodeka jest nieaktywna(widać tam nieadostępne DivX 3, DivX 5 i DivX 5 2-pass);
2. W trakcie próby kopiowania filmu na siłę , czyli pomimio wszystko, pojawia się komunikat o błędzie ---- na stronie easy opisanym jako błąd spowodowany używaniem wersji DivX5.x.x wymagającej rejestracji (Pro) zamiast wersji Bundle. Tego już zupełnie nie rozumiem bo zainstaklowałem DivX 5.02 Bundle właśnie -- ten dołączony do programu.
2. Tu mam kolejny dylemat, taki uboczny. Na stronie DivX są dostępne wersje DivX5.04 --- Free, Pro (ad , z reklamami), i Pro (płatna). Primo - czy można uzywaś wersji 5.04? Secundo - której z tych bezpłatnych - wystarczy Free czy trzeba brać Pro (ad, bundle, jakkolwiek to nazwać)?
3. Pojawia się komunikat o błędzie : " Couldn't find selection "DivX 5 Codec' in Combo Box 0" ----- rozumiem że chodzi chyba o ten nieszczęsny krok 5 w którym nieaktywne są selekcje kodeków -- a to wynika z kolei z tego że pomimo zainstalowania kodeka w systemie Easy twierdzi że go nie ma.
Proszę o pomoc - jak ruszyć z miejscas?
Czytałem porady o przejściu na Nanduba lub GordianKnot ale póki co to chciałym pierwszy raz w życiu zgrać DVD do DivX za pomocą Easy właśnie.
W systemie są też XVid, ffdshow, DirectShow, kodeki WMP.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez dejmag : 25.04.2003 o godz. 12:21
dejmag jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.04.2003, 07:40   #2
daka2
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.02.2003
daka2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja też próbowałem ten program ze względu na obsługę w języku polskim, nie miałem żadnych problemów z kodekami podczas, lecz po zdekodowaniu nie ma wcale dźwięku ale obraz jest super. Może ktoś na ten temat coś wie.
daka2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 23:40   #3
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Uzywam ten program. Nie bylo problemu nigdy z zadnym kodekiem. Dzwiek rowniez jest. Mozliwe ze uzywaliscie ustawienia AC3 wiec dzwiek bedzie odtwarzany przez kodek AC3 Intervideo.

Uzywam rowniez programu Vidomi.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2003, 09:56   #4
daka2
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.02.2003
daka2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zgadza się dźwięk był AC3 i to była przyczyna niemego filmu, teraz jest wszystko w jak najlepszym porządku.
daka2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2003, 11:26   #5
dejmag
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.10.2002
dejmag zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Panowie ,
Mój problem nie dotyczy dźwięku tylko kodeka DivX, jego wersji i "ślepoty" Easy który go nie widzi. Możecie w tej materii coś poradzić? Jeśli chodzi o dźwięk, tak na przyszłośc zapytam,co stoi na przeszkodzie (jak już odpalę Easy) robić dźwięk AC3? Rozumiem że daka2 przeszedł na mp3 i zagrało, ale dlaczego nie zostawić AC3?

Pozdrawiam,
Stary 09.05.2003, 13:41   #6
iceman.wawa
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.04.2003
iceman.wawa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
dejmag napisa***322;(a)
Panowie ,
Mój problem nie dotyczy dźwięku tylko kodeka DivX, jego wersji i "ślepoty" Easy który go nie widzi. Możecie w tej materii coś poradzić? Jeśli chodzi o dźwięk, tak na przyszłośc zapytam,co stoi na przeszkodzie (jak już odpalę Easy) robić dźwięk AC3? Rozumiem że daka2 przeszedł na mp3 i zagrało, ale dlaczego nie zostawić AC3?

Pozdrawiam,
Instalacja kodeka jest zupełnie niezależna. Moim zdaniem ustal najpierw, czy jest to wina instalacji kodeka czy Easy. Po prostu zaintsaluj sobie jeszcze starego, poczciwego Virtual Duba, wczytaj jakieś avi i sprawdź w menu Video opcję Compression. Jeśli widzisz tam swojego kodeka, znaczy się jego instalacja jest OK (ew. możesz sprawdzić czy kompresja przebiega prawidłowo). Wtedy zabierz się za easy... Reinstalacja ? Inna wersja?

Jak nie podołasz, daj sobie spokój i zainstaluj Vidomi, jest również bardzo proste. Niestety, nie radzi sobie z napisami... Albo FlaskMpeg-a... Gordiana to zostaw sobie na koniec, rzeczywiście jest trochę ciężki dla początkujących.
iceman.wawa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: