![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 29.01.2004
![]() |
DTS czy AC3 ??
Mam pytanko jezeli robie kopie bezpie... DVD ;] i mam 2 sciezki w AC3 5.1 i DTC 5.1 to ktora z nich wywalic ? i czy jest sens to robic ? Uzywam IC8 i przy pozostawieniu na plycie DTC i AC3 film kompresuje sie oklo 60% po usunieciu jest jzu ponad 70%.
Czy warto zostawiec DTC i AC3 czy wybrac tylko jeden ??
GiEdoI Ostatnio zmieniany przez godi : 30.03.2004 o godz. 18:28 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Po pierwsze to chyba chodzi o dzwiek w formacie DTS a nie DTC. Lepiej jest zostawic dzwiek DTS. Ma on lepsza jakosc. I przy transkodowaniu najlepiej pozbyc sie wszystkich niepotrzebnych rzeczy, tak aby na film bylo jak najwiecej miejsca. Tyczy sie to menu, dodatkow i sciezek dzwiekowych.
mjq |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 29.01.2004
![]() |
QRdee sory za blad ... oki dzieki .. oczywiscie robie MMO tylko zastanawialem sie co z tym dziwekiem ale juz wiem ...
|
|
|
#4 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Mimo, że jestem wielkim zwolennikiem DTSu to jednak przeważnie zostawiam dodatkowo jakąś ścieżkę AC3. Część z moich znajomych po prostu nie ma dekodera DTS i dla nich taki film będzie jak nieme kino.
|
|
|
|
#5 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zgadzam sie z ideJ'em. Poza tym ponoc jestem dziwny, ale mnie wystarcza DD 5.1
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.03.2004
![]() |
Czy zastanawialiscie sie a moze wiecie czy wraz z kompresja obrazu jest kompresowany rowniez dzwiek. Czy ktos poruwnywal jakosc dzwieku z kopii i z oryginalu
??
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Dźwięk jest wierną kopią oryginału,
choć właściwie nie powiedziałeś o obróbkę w jakm programie Ci chodzi ![]() Teoretycznie "zmiana" audio jest możliwa, ale jaki jest jej sens?
|
|
|
#8 | |
|
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Zresztą patrz odpowiedź powyżej...
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R Ostatnio zmieniany przez 1stwasp : 31.03.2004 o godz. 23:14 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
Jedyne różnice jakie dało się zauważyć pomiędzy DTS a DD to:
1: DTS jest niemal 2 krotnie większy (w MB) niż DD, 2: DTS nagrany jest głośniej niż DD. "Palnij" ktoś słówko na temat parametrów DTS, bo DD znam na pamięć. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 24.05.2002
![]() |
DTS jest na pewno lepszy od ac3 ale kompatybilność jest mniejsza. Ja mam dwa stacjonarne dvd aiwę i panasonica i w obu mozna na wyjściu ustawić dts na pcm więc mozna normalnie słyszeć dźwięk na telewizorze. Ale u mojej koleżanki w samsungu combo (dvd +vhs) dts jest na wyjściu jako stream a DD (AC3) mozna ustawić również na pcm więć takiego dźwieku (DTS) nie słychac. Mam amplituner z dekoderami dts i dd (ac3) i osobiście uważam ze DTS jest lepszy, na moje ucho ma wieksza dynamikę, lepiej słychać efekty.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Dobrze zrobione AC3 w niczym nie ustępuje DTS'owi
Źle zrobiony DTS nie będzie lepszy tylko dlatego, że jako kodek został użyty DTS. Generalnie filmy ze stajni Lucas'a (szczególnie Gwiezdne Wojny) mają bardzo dobrze zrobiony dźwięk w AC3.Info o DTS: http://www.dtsonline.com/ możesz jeszcze zerknąć na http://dvd.wp.pl/magazyn.html?art=2000_28&p=4
|
|
|
|
#12 | |
|
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Tylko efekt końcowy jest taki, że większość osób słyszy inaczej niż mierniki i do wyjścia wzmacniacza podłącza głośnik a nie miernik... osobiście uważam, że DTS jako mniej stratny oferuje użytkownikowi szersze spektrum dźwięku, przez co uzyskujemy większą subtelność brzmienia i zgranie efektów muzyki z efektami specjalnymi. Porównajcie sobie Matrix w DD i Gladiatora w DTS (dla przykładu, oczywiście), a nawet rzeczone tu Gwiezdne Wojny. Ja słuchając DD głośno, po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach mam naturalny odruch ściszenia wzmacniacza, bo mnie zaczyna "męczyć brzmienie" dźwięku. W DTS jakoś nie mam tych odruchów, bo dźwięk jest zwyczajnie mniej syntetyczny, bardziej akceptowalny dla uszu... Aaaaaaaaaaaa, rozpisałem się trochę o percepcji, czyli o zmysłach, zresztą każdy ma swoje preferencje co i jak chce słuchać, ja osobiście wskazuję na DTS...
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R Ostatnio zmieniany przez 1stwasp : 01.04.2004 o godz. 20:56 |
|
|
|
|
![]() |
|
|