Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Jak *dobrze* nagrać pliki AVI (DivX) na DVD±R? (https://forum.cdrinfo.pl/f16/jak-dobrze-nagrac-pliki-avi-divx-dvd-r-36688/)

Pawek 04.07.2004 14:59

Cytat:

Napisany przez grzes07
o jednej rzeczy zapomniales to nie problem nagrac ale odtworzyc na DVD stacjonarnym format Divx lub Xvid, mala grupa odtwarzaczy DVD ten format "lyka"

Nie dość, że mało "łyka", to jeszcze te co "łykają" mają bardzo małą tolerancję jeśli chodzi o sposób kodowania, itp... Jeśli film nie był kodowany wg określonych schematów, to też na 90-95% nie zostanie "łyknięty".

Dlatego proponuję zainteresować się przerabianiem na ""VCD"", ""SVCD"" - nie wiem tylko, czy na płytki DVD tak się da... Ale, tak analizując sprawę, to nie widzę większych przeciwskazań... :idea:

grzes07 04.07.2004 14:39

o jednej rzeczy zapomniales to nie problem nagrac ale odtworzyc na DVD stacjonarnym format Divx lub Xvid, mala grupa odtwarzaczy DVD ten format "lyka"

latet 04.07.2004 14:34

Cytat:

Napisany przez skorpion2k2
6. Płyta musi być zamknięta Disc-At-Once (jedna sesja - ISO)

Czyli żelazna zasada, że odwtwarzać stacjonarny musi dostać system plików UDF obowiązuje tylko dla filmów DVD?

A próbowałeś to testować krzyżowo? Tzn. nagrać pliki AVI w UDF/ISO, a film DVD i ISO? Spróbuj, jesli łaska :mruga:

Dzieki,

latet

skorpion2k2 04.07.2004 12:33

Ilość załączników: 1
6. Płyta musi być zamknięta Disc-At-Once (jedna sesja - ISO)
7. Można umieszczać dowolne pliki (pamiętając, że w przypadku znalezienia przez odtwarzacz np plików *.JPG zostaną wyświetlone na ekranie przez czas ustalony przez producenta odtwarzacza, 3-4 sekund; obecnie pliki z rozszerzeniem TXT nie mają znaczenia, ale lada moment mogą być interpretowane przez odwarzacze z powodu ciągłego unowocześniania oprogramowania wewnętrznego; pliki MP3, WMA - mogą zostać automatycznie odtworzone).
8. Długość nazw plików, które mają zostać pokazana na panelu odtwarzacza lub na ekranie TV zależy od konkretnego modelu odtwarzacza, w moim Samsungu HT-DB750M - nazwa na wyświetlaczu odtwarzacza 8 znaków a na ekranie do 16 znaków

Ja umieszczam nazwy o dowolnej długości pamiętając tylko, aby na początku "NAZWY" występowały wyrazy, numery odróżniające plik, nazwy filmów, muzyki od pozostałych.
Pozdrawiam

latet 04.07.2004 10:04

Jak *dobrze* nagrać pliki AVI (DivX) na DVD±R?

Witam,

Przymierzam się do przegrania swojej kolekcji plików AVI na nośniki DVD***177;R. Chcę to zrobić tak, aby jak najwięcej odtwarzaczy stacjonarnych poradzilo sobie z tym i wyświetlało filmy poprawnie, włącznie z polskimi napisami. (Na razie jednak nie posiadam żadnego stacjonara).

Jak to zrobić najlepiej, aby zapewnić max. kompatybilność z odtwarzaczami? Wiem, że takie odtwarzacze nie są jeszcze bardzo popularne, ale przybywa ich i zapewne są tu użytkownicy, którzy będę wiedzieć jakich błedów trzeba unikać.

Jak na razie wiem tylko, żeby:
  1. Nie przesadzać z długością nazw plików i folderów (ale jaka jest tu granica rozsądku?).
  2. Unikać wszelkich dziwnych znaków w tych nazwach.
  3. Nie tworzyć głębokich struktur podfolderów.
  4. Napisy przygotować w plikach formacie SRT i nadać im takie same nazwy jak pliki AVI.
  5. Dodatkowo można dołączyć pliki .txt.

Nie wiem natomiast czy dodanie w folderze z filmem i napisami jakiś innych, dodatkowych plików nie zaszkodzi? (konkretnie chciałbym dodać pliki .md5 z sumami kontrolnymi Total Commandera).

No i pytanie zasadnicze - można taką płytkę nagrać w ISO, czy koniecznie trzeba w UDF/ISO?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dzięki,

latet

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:58.