![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.12.2004
![]() |
Jak zrobic samodzielnie DVD-Rip'a, bez pomocy softu "DVDRip" ?
Temat troche dziwnie napisany, ale wiadomo o co chodzi
![]() Pozyczylem sobie od kolegi ostatnio Blair Witch Project, i chcialbym sobie zrobic ripa, zanim oddam film. Kwestia jest tego typu, ze chcialbym go zrobic samodzielnie, nie uzywajac programu DVDRip, ktory zreszta i tak nie zrobi tego tak jakbym chcial, zeby bylo zrobione. Po pierwsze, nie pasuje mi rozdzielczosc z jaka program ten ripuje film, i po drugie, obraz po zripowaniu jest na caly ekran, a ja chcialbym, aby byl panoramiczny. Efekt koncowy ma byc taki, ze film ma byc w rozdzialce 640x480, o wielkosci 700MB ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
Może Auto Gordnian Knot ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie rozumiem Cie torche... O ile mi wiadomo BWP bylo nakreocne kamera 4:3 zeby dawalo realistyczny efekt amatorskiej kamery. Wciskajac ripowi panorame na sile splaszczysz obraz i bedzie on szpetny i odrazajacy. Ale potem przeczysz sam sobie mowiac ze "Efekt koncowy ma byc taki, ze film ma byc w rozdzialce 640x480, o wielkosci 700MB" - sprecyzuj o co Ci chodzi, to pomozemy...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.12.2004
![]() |
Na ripowaniu filmow dvd jeszcze sie nie znam, dlatego szukam pomocy. Jesli sie nie da tak zrobic to trudno, ale... wiekszosc filmow.avi jakie mam sa to dvdripy, i przewaznie sa w rozdzielczosciach 640x480 z panorama, i obraz nie jest wcale splaszczony, ani jakis brzydki dla oka. Przykladowo, screen [X] cykniety z filmu, ktory ma rozdzielcosc 640x480, czy jest on w jakims stopniu splaszczony ? Chyba nie. Byc moze kopia dvd byla juz oryginalnie z panorama, dlatego obraz jest OK. Czy teraz jesli ja chce zrobic ripa z panorama, z filmu (BWP), ktory oryginalnie na dvd jest w calym ekranie, bedzie konczylo sie splaszczeniem obrazu ? Jesli tak, to pozostaje mi pozostawic tak jak jest, wiec o rozdzielczosc nie bede walczyc, ale co z reszta. Na razie probowalem DVDRip'em skompresowac to do *avi, z wybrana rozdzielczoscia 640x472, i w rezultacie wychodzi cos ok 500-900 MB (w zaleznosci od codeka), i obraz w co tu duzo mowic, kiepskiej jakosci - podczas wiekszego ruchu pojawiaja sie kwadraty. Czekam na sugestie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dzieki za screen, juz mniej wiecej wiem o co Ci chodzi... Z BWP tak nie zrobisz, jako ze obraz 4:3 musi taki pozostac w ripie... Zatem rozdzielczosc bedzie 640 x 480 (lub 512 x 384 - dla filmow pelnoekranowych polecam!) bedzie zawierala w calosci obraz. Co do filmow panoramicznych w tej rozdzielczosci screen to jest to karygodny blad - w filmach panoramicznych czarne pasy powinny byc przyciete, by kodek nie marnowal cennego bitrate na opisywanie czarnych pasow. Rozdzielczosc wowczas powinna wynosic odpowiednio np. 640 x 352 (dla 1.85:1) i 640 x 272 (dla 2.35:1).
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|