![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.01.2005
![]() |
kompresja VHS -> AVI, pomocy!
witam!
mam pytanie w jaki sposób moge zkompresować film z kasety VHS do AVI? Wiem, że za pomocą virtualduba, ale czy ktoś mógłby mi objaśnić to bardziej szczegółowo? (mam grafike NVIDIA GeForce2 Ti) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
masz na karcie vivo (raczej nie masz sadzac po chipsecie)?
![]() masz karte tv? ![]() zaopatrz sie w jeden z wymienionych wyzej podlacz karte i magnetowid kablem video oraz karte muzyczna (linein) z magnetowidem kablem... odpowiednim (na 99% bedzie to minijack do kompa i chinch do vhs) jesli vhs jest mono to przy przechwytywaniu ustaw mono w dzwieku (bo inczaej muza bedzie tylko z jednego kanalu) w jakims prgsie do nagywania dzwieku wybiez linein jako zrodlo i program wylacz w programie dolaczonymdo karty tv (jesli tego uzyjesz) wybiez wejscie video i program wylacz wlacz vduba i wybiez z menu capture avi jak wcisniesz play na magnetowidzie to powinienes zobaczyc obraz w okienku vduba jesli ok to wylacz przechwytywanie, cofnij kasete, ewentualnie popraw ustawienia vduba i jednoczesnie wlacz nagrywanie w vdub i play na vhs czekaj cierpliwie nic ie dotykajac az skonczy klikniecie na vduba powoduje przerwanie przechwytywania! uwagi formale - przechwytuj do xvid + mp3 - juz komp w okolicy 1GHz da rade to zrobic (no - celeron czy duron musza byc troche szybsze, ale athlon czy pentium juz wydola) ustaw 30fps - bo zaleznie od szybkosci kompa zawsze cos tam stracisz z fps |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
dzieki
mam jeszcze jedno pytanie czy da sie podłączyć samą kamere( sony Hi8)ktora nie ma wejścia S-video tylko wejscie chinc do kompa włąśnie do wejścia video na karcie?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
pamietaj ze lacza video sa jednokierunkowe - kamera musi miec wyjscie (napisales wejscie) a komp wejscie (na grafice najczesciej sa wyjscia, chyba ze masz vivo, wtedy jest dwukierunkowe, a na karcie sa najczesciej tylko tv wejscia, czyli ok)
oczywiscie ze mozesz przez video nie majac svideo - nawet czesto tak trzeba bo svideo czasem nie przeniesie koloru (musi pracowac w trybie svideo zeby przeniesc, co w sporej czesci modeli vhs jest niemozliwe, zawsze jest napisaene w specyfikacji) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
dlaczego w VD ojawia sie bład "no capture driver avalible" podczas uruchamiania opcji Capture file??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
do czego podlaczyles ten kabel? czy napewno do wejscia video? no i zawsze vdub moze ni byc kompatybilny z danym uzadzeniem, wtedy trzeba uzyc innego programu
kompatybilny zawsze bedzie ten dolaczony do sprzetu (logiczne w sumie) i raczej jakis powinien byc dolaczony nawet do wersji oem (inna sprawa co do funkcjonalnosci - raczej bedzie slabiutka) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|