Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.11.2004, 21:35   #1
Kysu
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.04.2003
Kysu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DivX ze ścieżką wielokanałową (nie AC3)

Witam,

Sprawa jest taka: mam film DVD, który posiada 2 ścieżki AC3: oryginalną i z polskim lektorem. Zrobiłem sobie z niego DivX'a z napisami (2CD), ale ponieważ mi się spodobała, również drugą wersję, z lektorem (2CD) (obie wersje dźwięk mp3 stereo, nie AC3).
Teraz mam 4CD i jest to trochę bez sensu, więc pomóżcie proszę, jeśli ktoś robił takie doświadczenia.

Cel: stworzenie filmu DivX (2CD) z dwoma ścieżkami mp3 (1-oryginalny soundtrack stereo, 2-tylko głos lektora mono).

1. Jak sprawdzić, czy stream AC3 z lektorem wykorzystuje na polskiego lektora jedną ścieżkę czy więcej i jak ją zrippować i/lub wyodrębnić.
Pozwoliłoby to na stworzenie słabiutkiej jakościowo, mocno skompresowanej, monofonicznej ścieżki lektora małych rozmiarów.

2. Jak już ją mając dołączyć do pliku z filmem, żeby nie połączyła się ze ścieżką oryginalną, tylko stanowiła odrębną część.
Przy odtwarzaniu takiego filmu "zwykły" player (nie obsługujący wielu kanałów) widziałby tylko ścieżkę oryginalną, a lektor pozostałby "ukryty". Dopiero player wielokanałowy mógłby lektora włączać/wyłączać.

Tak to widzę teoretycznie i będę bardzo wdzięczny za uwagi praktyczne, bo pewnie jedno i drugie troszkę się mijają... :-)

Pzdr,
Kysu
Kysu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2004, 23:33   #2
Agusia
forumholiczka
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.11.2004
Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Agusia ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tutaj znajdziesz odpowiedź
Stary 15.11.2004, 00:21   #3
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Agusia, witamy na forum!

niezle Ci idzie
Stary 15.11.2004, 21:11   #4
Kysu
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.04.2003
Kysu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@Agusia:
Dzieki! Chociaz nie do konca o to mi chodzilo, bo z artykulu wynika, ze obie sciezki sa kompletnymi sciezkami audio, wskutek czego obie zajmuja tyle samo, podwojnie zabierajac miejsce obrazowi. Ale moze cos pokombinuje.

P.S.
A dlaczego wyresetowala mi sie liczba postow
Kysu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: