![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.01.2004
![]() |
Witam
Mam następujący problem Przy napisach są dwie opcje pierwsza do napisów na stałe natomiast druga do napisów wywoływanych. No własnie i tu zaczynają sie schody najlepiej wybrac opcję drugą bo wtedy napisy położone są nie na filmie tylko na czarnym pasku u dołu ekranu ale tyle już kombinowałem i za djabła nie mogę ustawić polskich znaków. Ma ktoś podobny problem? ale nakręciłem mam nadzieję że zrozumiecie o co mi chodzi pozdrawiam |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() |
A więc tak. Masz rację. w napisach włączanych/wyłączanych brak jest polskich ogonków.
Winę za to ponosi skrypt: <subpictures> <stream> <textsub filename="E:\TFM_Subtitle_File.srt" characterset="ISO8859-1" fontsize="28.0" font="tahoma.ttf" horizontal-alignment="center" vertical-alignment="bottom" left-margin="60" right-margin="60" top-margin="20" bottom-margin="35" subtitle-fps="25.000" movie-fps="25" movie-width="720" movie-height="574"/> </stream> </subpictures> Który kodowanie zamiast ISO8859-2 bierze ISO8859-1. Widocznie autor nie wziął pod uwagę tego faktu nie wiem jego by się trzeba było zapytać. O ile problemu nie ma przy "stałych" napisach bo można w każdej chwili owe kodowanie zmienić o tyle nie wiem czy jest czasna aby to zmienić przy napisach włączanych (nie widziałem takiej opcji). Byc może ktoś ma inny pomysł rozwiązania tej sytuacji. Popatrze jeszcze na to dokladnie ale nie sadze abym cos wymyslil. I jeszcze jedno. Mowa oczywiscie o TFM w wersji 1.0 tak ? |
|
|
|
![]() |
|
|