![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.01.2004
![]() |
DTS czy AC3 ??
Mam pytanko jezeli robie kopie bezpie... DVD ;] i mam 2 sciezki w AC3 5.1 i DTC 5.1 to ktora z nich wywalic ? i czy jest sens to robic ? Uzywam IC8 i przy pozostawieniu na plycie DTC i AC3 film kompresuje sie oklo 60% po usunieciu jest jzu ponad 70%.
Czy warto zostawiec DTC i AC3 czy wybrac tylko jeden ??
GiEdoI Ostatnio zmieniany przez godi : 30.03.2004 o godz. 18:28 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Po pierwsze to chyba chodzi o dzwiek w formacie DTS a nie DTC. Lepiej jest zostawic dzwiek DTS. Ma on lepsza jakosc. I przy transkodowaniu najlepiej pozbyc sie wszystkich niepotrzebnych rzeczy, tak aby na film bylo jak najwiecej miejsca. Tyczy sie to menu, dodatkow i sciezek dzwiekowych.
mjq |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.01.2004
![]() |
QRdee sory za blad ... oki dzieki .. oczywiscie robie MMO tylko zastanawialem sie co z tym dziwekiem ale juz wiem ...
![]() |
#4 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Mimo, że jestem wielkim zwolennikiem DTSu to jednak przeważnie zostawiam dodatkowo jakąś ścieżkę AC3. Część z moich znajomych po prostu nie ma dekodera DTS i dla nich taki film będzie jak nieme kino.
![]() |
![]() |
#5 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zgadzam sie z ideJ'em. Poza tym ponoc jestem dziwny, ale mnie wystarcza DD 5.1
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.03.2004
![]() |
Czy zastanawialiscie sie a moze wiecie czy wraz z kompresja obrazu jest kompresowany rowniez dzwiek. Czy ktos poruwnywal jakosc dzwieku z kopii i z oryginalu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Dźwięk jest wierną kopią oryginału,
choć właściwie nie powiedziałeś o obróbkę w jakm programie Ci chodzi ![]() Teoretycznie "zmiana" audio jest możliwa, ale jaki jest jej sens?
![]() |
#8 | |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Zresztą patrz odpowiedź powyżej...
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R Ostatnio zmieniany przez 1stwasp : 31.03.2004 o godz. 23:14 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
Jedyne różnice jakie dało się zauważyć pomiędzy DTS a DD to:
1: DTS jest niemal 2 krotnie większy (w MB) niż DD, 2: DTS nagrany jest głośniej niż DD. "Palnij" ktoś słówko na temat parametrów DTS, bo DD znam na pamięć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.05.2002
![]() |
DTS jest na pewno lepszy od ac3 ale kompatybilność jest mniejsza. Ja mam dwa stacjonarne dvd aiwę i panasonica i w obu mozna na wyjściu ustawić dts na pcm więc mozna normalnie słyszeć dźwięk na telewizorze. Ale u mojej koleżanki w samsungu combo (dvd +vhs) dts jest na wyjściu jako stream a DD (AC3) mozna ustawić również na pcm więć takiego dźwieku (DTS) nie słychac. Mam amplituner z dekoderami dts i dd (ac3) i osobiście uważam ze DTS jest lepszy, na moje ucho ma wieksza dynamikę, lepiej słychać efekty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Dobrze zrobione AC3 w niczym nie ustępuje DTS'owi
![]() Info o DTS: http://www.dtsonline.com/ możesz jeszcze zerknąć na http://dvd.wp.pl/magazyn.html?art=2000_28&p=4
![]() |
![]() |
#12 | |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Tylko efekt końcowy jest taki, że większość osób słyszy inaczej niż mierniki i do wyjścia wzmacniacza podłącza głośnik a nie miernik... osobiście uważam, że DTS jako mniej stratny oferuje użytkownikowi szersze spektrum dźwięku, przez co uzyskujemy większą subtelność brzmienia i zgranie efektów muzyki z efektami specjalnymi. Porównajcie sobie Matrix w DD i Gladiatora w DTS (dla przykładu, oczywiście), a nawet rzeczone tu Gwiezdne Wojny. Ja słuchając DD głośno, po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach mam naturalny odruch ściszenia wzmacniacza, bo mnie zaczyna "męczyć brzmienie" dźwięku. W DTS jakoś nie mam tych odruchów, bo dźwięk jest zwyczajnie mniej syntetyczny, bardziej akceptowalny dla uszu... Aaaaaaaaaaaa, rozpisałem się trochę o percepcji, czyli o zmysłach, zresztą każdy ma swoje preferencje co i jak chce słuchać, ja osobiście wskazuję na DTS...
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R Ostatnio zmieniany przez 1stwasp : 01.04.2004 o godz. 20:56 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|