Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 24.03.2005, 13:40   #1
roman01
Wymiatacz

Data rejestracji: 22.11.2004
roman01 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
WAZNE - Problem z przesunietym z dźwiękiem i jak to zrobić dobrze.

Witam wczesniej juz pisałem o przesunięciu dźwięku jednak nadal problem jak był nie został rozwiązany. To znaczy przekonwertowałem film który ma 25 klatek na samo Video (*.mpv) i jak się okazało na 2.5 godzinny film został także skrócony o około 2-3 minuty.
Drugi problem to, że jak i czym mam przekonwertować dźwięk by także on zmienił swoją długość do długości danego filmu tymbardziej robiłem to przez Demux w VirtualDubMod i wyodrębnił mi on dźwięk ale długości oryginalnego filmu czyli filmu źródłowego. Proszę Was o dokładniejsze odpowiedzi. Z góry dzięki za odpowiedź.
roman01 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.03.2005, 00:18   #2
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
. To znaczy przekonwertowałem film który ma 25 klatek na samo Video (*.mpv)
czym to przekonwertowałeś i czy nie zmieniłeś fps filmu??

Cytat:
Drugi problem to, że jak i czym mam przekonwertować dźwięk by także on zmienił swoją długość do długości danego filmu tymbardziej robiłem to przez Demux w VirtualDubMod i wyodrębnił mi on dźwięk ale długości oryginalnego filmu czyli filmu źródłowego
a w jakie postaci jest dzwięk ??mp3??wav?? aha i czy jest VBR czy CBR??

jesli przerabiasz divx'a na dvd to najlepiej jak wyciągniesz dzwięk z avi (nie virtualdubem) i zapiszesz go do postaci WAV - ponieważ w większości filmów dzięk jest zapisywany w postaci mp3 metodą VBR dlatego też dzieją sie z tym różne głupoty

P.S.

napisz pdostawowe parametry filmu oraz programy jakimi dokonujesz poszczególnych operacji

pozdro
Stary 25.03.2005, 02:46   #3
roman01
Wymiatacz

1. Film przekonwertowałem a włąsćwiei tylko samo Video (mpv) programem Mainconcept Mpeg Encoder.

2. Dźwięk wycinałem poprzez VirtualDubMod funkcje Demux Audio czy jakoś tak. I poźniej wrzucałem go do Adobe Audigy by zerknąć na ściężke czy jest wszystko OK ewentulanie ją podgłosić po czym zapisywałem do pliku mp3 o parametrach taich samych dla damego pliku i wrzucałem do AC3Machine.
Stary 25.03.2005, 23:51   #4
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to najlepiej by było jakbyś wyciągnoł dzwięk z filmu np. EditStudio i zapisał go bezpośrednio do WAV to by mogło rozwiązać kłopot

aha jak wyciągasz dzwięk VirualDubMod'em to mimo iż jest zapisywany do postaci wav to tak naprawde mp3 (no chyba że w filmie jest wav) - łatwo to sparwdzić..WAV jest plikiem bez kompresji i powinien zajmować ponad 1G - jeśli twój dzwięk wyciągniety VirualDubMod'em zajmuje np. ok 300M to już masz odpowiedź..........zrób tak jak napisałem wcześniej i może skończą się problemy

AHA co ważne żeby sparwdzić czy dzwiek pasuje do filmu wystarczy jak wczytasz film do VirtualDuba a nastepnie w zakładce Audio wczytasz WAV i chwile poogladasz film (lub poszczególne dialogi) i sparwdzisz czy wszystko jest oki, jeśli będzie sie zgadzać to na 100% w końcowym efekcie czyl i DVDviedo będzie wszystko fajnie śmigać i nie bedzie mowy o przesunięciu ( sam tak robie od 2 lat i jak narazie nigdy się nie zawiodłem)
Stary 11.02.2006, 11:25   #5
jacek07
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.04.2005
jacek07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Przyłączę sie do tego tematu.
Mam ściągnięte pliki .mpv i .mpa z tunera satelitarnego.
Kiedy zrobię z tego DVD infoeditem to mam dzwięk przesunięty o około 2 sekundy( jest dzwięk wcześniej).
Robiłem to i z filmem i z koncertem Queen.
W obu przypadkach jest dokładnie ta sama różnica.
Jak to z sobą z synchronizować? Pomocy
Jacek
jacek07 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2006, 22:50   #6
roman01
Wymiatacz

A długość plku mpa i mpv jest taka sama ?? czy nie różnie się tymi 2 sekundami bo ja miałem podobny problem i w tym tkwił problem u mnie. Ewentualnie sprobuj przekompresować najlepiej plik mpg do 2 plików mpa i mpv programem MainConcept Mpeg Encoder. Pozdrawiam
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: