![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
Niezbędnik - odtwarzanie DivX
Witam!
Przygotowuje się do napisania krótkiego artykułu o odtwarzaniu filmów i codec***8217;ach, jakie są do tego niezbędne. Tu proszę Was o konsultacje ***8211; czy zaproponowany zestaw wystarczy do bezproblemowego odtwarzania wszystkich (większości) popularnych divx***8217;ów. Proszę tylko unikać podawania jakichkolwiek gotowych paczek z codec***8217;ami, gdyż z doświadczenia wiem, że więcej z nimi problemów niż pożytku. XviD 26012003 DivX ;-) MPEG-4 Audio Compressor 4.02 DivX 4.02 DivX 5.03 AC3 Codec Jako odtwarzacz : Bestaplayer 1.0 Dodatkowy soft: ffdshow (20030103) Z moich doświadczeń wynika że taki zestaw wystarczy do odtwarzania większości (praktycznie wszystkich) filmów. Proszę o komentarze.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.02.2003
![]() |
proponowalbym zostawic tylko xvid i divx 5.02. Zamiane odtwarzacza na allplayer i dodanie directvobsub.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Proponowal bym rowniec podac czyja produkcja jesli chodzi o xvid (Koepi, Nic, uManiac)
To co wymieniles powinno wystarczyc w wiekszosci przypadkow z tym, ze ja bym dorzucil DivX 3.11a, bo jezeli ktos uzyl kompresji SBC z 3.11 (co sie zdarza) to bez tej wersji moga byc problemy... chociaz pewnosci niemam. |
![]() |
![]() |
#4 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Moja propozycja jest taka:
divx311 divx5.03(zawsze uzywam nowszego w miare pojawiania_ filtr ac3 XviD-22052002-1(taki uzywam a chyba jest juz nowasza wersja) Najnowsze sterowniki do kart graficznej(napewno nie te systemowe) A odtwarzacz subedit. Bestplayer nie byl aktualizowany od chyba roku jak nie wiecej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
O Jezu, po co tyle tego do jednej rzeczy ?? 2 czy 3 wersje DivX ? Sheeesh...
Ja na początek instaluję zawsze najnowszego DivXa, ale TYLKO po to, aby móc wczytywać filmy pod VirtualDub'em (cięcie itp.). Do ODTWARZANIA wystarcza zestaw : ffdshow XviD (różne beta opcje tylko to ugryzie) filtry OGG DirectShow (TUTAJ ) do dźwięku OGG Vorbis i filmów w kontenerach OGG (*.OGG i *.OGM) kodek AC3 (ten z WinDVD, NIE z PowerDVD, bo strasznie przekompresowuje dźwięk) kodek DivX Audio z dowolnego pakietu (np. z NIMO) Głównym dekoderem jest ffdshow, który daje najwyższą jakość i jest najszybszy. ![]() Uwaga: aby uzyskać najwyższą możliwą jakość, trzeba mu zmieniać iDCT (w opcjach "miscellaneous") w zależności od tego, czy film jest skompresowany starym DivXem (opcja "Info", raportowany kodek: div3), czy nowszym. Kiedy trzeba, w opcji "Codecs" można mu ustawić, aby używał zewnętrznego XviDa, jeśli mamy film skompresowany z dziwnymi opcjami. directvobsub nie używałem, więc nawet nie wiem, co to. ![]() Odtwarzacz : BS Player. Jest niesamowity i szybki. Bardzo szybki. I tyle, to naprawdę najlepszy setup pod względem jakości. Zanim ktoś się ze mną pokłóci, proponuję sprawdzić. ![]() ![]() P.S. Wersja XviDa raczej nie ma znaczenia, IIRC wszystkie używają filtra DShow autorstwa NICa. Chyba nie ma innego. ![]() P.P.S. Czasami używa się też kontenera MP4, ale jeszcze nie spotkałem, więc sądzę, że naprawdę rzadko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Kodeki:
- divx 3.20 (po to by byl dzwiek przy starych divxach) - divx 5.03 - xvid - ogg vorbis - AC3 (najlepiej od InterIndeo) - WMA 8.0 lub nowsze. - FFdshow
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
A ja proponuje
dobry odtwarzacz dvd i blockbustervideo - dobe audio i video bez problemu dozucil bym jeszcze skrzynke piwa i kazdy ma fun.
![]()
![]() |
|
|