![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 14.03.2003
![]() |
2 systemy INACZEJ ?
Cześć Pomocne Poczciwe Ludki
Mam dwa dyski 80GB zamontowany na stałe i 40GB w kieszeni. Oba podpięte są indywidualnie , każdy pod jeden z kontrolerów RAID. Chcę zainstalować dwa systemy WinXP Pro i 98SE ale trochę inaczej. Dysk 80GB dzielę na dwie partycje Na pierwszą chcę zainstalować WinXP , druga czysta powiedzmy na dokumenty. Natomiast na drugim dysku ( tym 40GB ) ma być zaistalowany Win98SE. Uproszczę bo namotałem : Dysk 80GB ( podzielony ) widziany jako C i D Dysk 40GB jako E Na E ma być Win 98SE NA C WinXP ( D wolny na dokumenty ) Jak instalować systemy by tak to wyglądało ? WinXP na NTFS 98 FAT32 Pozdrawiam PS. Może zainstalować najpierw WinXP i póżniej przy pomocy Partition Magic drugi system ( gdzieś tam chyba jest takie narzędzie... ) ? Może jakiś opis podeślecie ? |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Win 98 musi byc na pierwszym dysku. Tzn. zrob tak
Primiary master: Win 98 na 40 potem drugi 80 GB dysk Czemu tak? Ano temu ze jesli bootmenagera bedziesz miec na partycji z NTFS nie uruchomisz zandego systemu ktory chodzi z partycji FAT16/32. Pozatym instaluj najpierw Win98, potem WinXP. Dodaktowo warto tez miec bootmanagera z XP na obu dyskach (40 i 80).. normalnie wybor by byl z 40, ale jak wyjmiesz 40, to i z samej 80 winXp by ruszyl. Mozna dodatkowo zrobic tez tak ze mimo tego ze Win98 bedzie na C: to po odpaleniu WinXP on sam bedzie na "C" (przydzielanie liter tutaj innaczej dziala), dokumenty beda D, a wtedy to Win98 bedzie na "E". A odwrotnie jak odpalisz Win 98 to: C: Win98 (40 GB), D: WinXP, E: Dokumenty.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
niekoniecznie:
mozesz tez zrobic to tak: podepnij tylko do instalacji jako primary 40 , 80 bym na razie nie podpinal Zainstaluj win98 na tej 40.( ewentualnie by nic nie rozlaczac najlepiej odlacz w bios-ie 1 dysk i ustaw boot-owanie na ten drugi) Jak skonczysz przepniij z powrotem na 2 kontroler i do 1-ego 80-ke. Mozesz spokojnie rozpoczac instalacje XP-ka na 1 dysku. Boot menadrzer powinien dzialac na oba dyski, w razie czego zawsze mozesz sterowac w biosie - czym ma sie podnosic. No i pamietaj ze jezeli zainstalujesz NTFS-a na 80-ce to w win98 bedzie sie putal czasami czy chcesz formatowac ten dysk na fat32. Uwazaj z odpowiedzia. prometeusz
|
|
|
#4 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Dziękuję za pomoc
Zrobiłem jak w podpowiedzi : Wypiąłem 80GB z gniazda RAID ( IDE 3 ) , odłączyłem zasilanie dysku. W to miejsce wpiąłem 40GB ze zworką na SL ( zapomniałem zdiąć - ale to chyba przy rajdzie nie ma znaczenia ) . Zainstalowałem Win98SE. Wyłączyłem kompa , przepiąłem ten 40GB w gniazgo RAID ( IDE 4 ) i wyjąłem zworkę bo mi się przypomniało . W miejsce pierwszego rajda wpiąłem 80GB . Zainstalowałem XP Prof . Do tej pory było wszystko ładnie , ale co z tego - kiedy uruchamia się za każdym razem tylko XP.Oczywiście 98'ka jest zainstalowana na tym drugim dysku , ale nie ma opcji wyboru przy uruchamianiu.Dobra poradziłem sobie. Zainstalowałem sobie Partition Magic 8.0 i Partition Boot Magic 8.0 . Teraz oczywiście sprawa jest załatwiona . Bootuje się jak chcę . Dalej jednak nie daje mi spokoju fakt że XP Prof sam z siebie powinien ustawić bootowanie. Dlaczego tego nie zrobił ? Czyżby jakieś ustawienia w biosie mu przeszkadzały ? Chciałbym być mądrzejszy . Pomożecie ? |
|
|
|
|
#5 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Mowilem.. jak XP jest pierwszy z NTFS to nie zabotuje sie z niego Win98, wiec temu go nie ustawil. Nawet jak sobie recznie wpiszesz do boot.ini to i tak nie ruszy 98 w ten sposob. Musisz wlasnie tym Partiotion Boot Magic sie poslugiwac.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
|
#6 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
[QUOTE=Martin_TP]Mowilem.. jak XP jest pierwszy z NTFS to nie zabotuje sie z niego Win98....
Martin_TP no widzisz jaki to człek jest niedoskonały. Niedokładnie przeczytałem Twoją wypowiedź , stąd ten problem , niewiedza. Wybacz proszę. Obiecuję , że się poprawię - słowo zucha ( do harcerstwa nie doczekałem ). Pozdrowionka ...na szczęscie jest wspaniały PM. |
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie dozywalem sie bo bylem chory.
Dzis rano jak odczytalem wypowiedzi to nie moglem uwiezyc ze nie pojdzie - ja uzywam 2000 i tam wszystko gra jak trzeba. Poszedlem zaraz to sprawdzic na jakims PC z XP i rzeczywiscie jest jak napisales - nie idzie. To swiadczyc tylko moze o tym ze XP jest naprawde nie dopracowany prometeusz
|
|
|
#8 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Dobrze że jest lekarstwo na to niedopracowanie - Partition Boot Magic Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|