![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Alcoholowy problem
Zainstalowałem sobie Alcohol 120 (wersja trial) i dupa, nie chcę cholera działać. Inne programy działają bez problemu, sterowniki ASPI i VIA (płyta VIA) są poinstalowane i nigdy nie miałem w systemie podobnego problemu, no coż teraz mam. i nie wiem za cholerę o co chodzi.
Generalnie błąd występuje podczas próby kopiowania z obrazem, jak i próby wypalania z innego obrazu. Niżej podaje log. Nagrywarka jest obsługiwana przez program. W miarę możliwości proszę sugestie. Może ktoś ma/miał podobny problem. ===------------=== Recording Progress Detail Log ===----------------=== 12:02:37 Procesor : AMD Athlon(tm) processor (1333MHz) 12:02:37 Rozmiar bufora pamięci: 128 MB 12:02:38 Ładowanie obrazu płyty : C:\Documents and Settings\Administrator\Moje dokumenty\Alcohol 120%\Audio CD.mds 12:02:38 Informacje o źródle : Sesje : 1, Ścieżki : 1, Rozmiar : 253.9 MB / 028:53:25 12:02:44 (E HP CD-Writer+ 9100 (3:0) : Tryb zapisu/Prędkość12:02:45 Symulacja zapisu - DAO / SAO - 8X (1200 KB/s) 12:03:08 (E HP CD-Writer+ 9100 (3:0) : [Write ERROR] LBA : 00001616, Length : 16S:KEY - 05/24/00 - "Invalid Field In CDB" 12:03:11 (E HP CD-Writer+ 9100 (3:0) : Zapis nie powiódł się!12:03:11 Błąd : [05/24/00] - Invalid Field In CDB 12:03:11 (E HP CD-Writer+ 9100 (3:0) : Symulacja zapisu nie powiodła się!12:03:11 Ładowanie obrazu płyty przerwane! 12:03:16 Błąd w procedurze zapisu! Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 24.01.2003 o godz. 00:23 |
|
|
|
|
#2 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A nie mozesz uzyc wersji retail? Cos pamietam ze w ktorejs z pierwszych wersji (trial) nie moglem zamontowac obrazu w wirtualnym napedzie. Albo wlasnie, sprobuj zgrany obraz wrzucic na wirtuala i wtedy wypalic.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
Zaczynam trochę podejrzewać stery Via do kontrolera IDE. Mam zainstalowany tylko mini port ponieważ nie mogłem usunąć systemowych kanałów IDE i po zainstalowaniu 4in1 miałem konflikt. Dlatego jeszcze spróbuje pójść tą ścieżką, ale w pozytywny skutek mało wierzę, bo coś mi się wydaje że nie w tym problem - inne programy działają bez problemu, sprzęt też. Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 24.01.2003 o godz. 01:16 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
niby alcohol nie gryzie sie z innymi programami ... ale wyinstaluj dokładnie wszystkie inne programy do nagrywania i zobacz jak sam alcohol sie sprawuje.
|
|
#5 |
|
lub po prostu Paput
![]() |
Odpowiadam sobie na stary topic, poniważ znalazłem źródło problemu i ta wiadomość być może będzie przydatna innym użytkownikom.
Problemem okazały się sterowniki IDE VIA, w tym instalowany najnowszy Hyperion. Alcohol bez problemu działa na domyślnych sterownikach dostarczanych z w2k. Prawdęmówiąc nie wiem czemu nagminnie instalowałe w w2k sterowniki VIA, kiedy na tych domyślnych wszystlo wydaje się w jak najlepszym porządku. Np. po zainstalowaniu VIA znikały mi zakładki z opcjami do DMA, a w pasku pojawiała się ikona programiku (VIA IDE) która nic nie dawała. Transfery dysków po instalacji sterowników 4in1, i te z domnyślnych sterowników w2k są takie same (w win98 bez zainstalowanych VIA były przynajmniej o połowe niższe). Cholera - porady typu "zainstaluj sobie 4in1" są nie do końca trafione. |
|
|
|
|
#6 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
dorzuce jeden grosik
![]() jesli chodzi o VIA Service Pack, to ja zostalem przy wersji 4.38 instalujac pozniejsze wersje mialem jakies dziwne wrazenie ze cos nie chodzi jak nalezy ![]() wracajac do v4.38 doznawalem ulgi 8) moim zdaniem tym !!!NAJ!!! SP dla VIA jest wlasnie wersja 4.38 ![]() Pozdrawiam.
|
|
#7 |
|
lub po prostu Paput
![]() |
Niestety pośpieszyłem się z wnioskami - euforię trafił szlak.
Na sterach domyslnych w2k dziala Alcohol, ale nic więcej. Feurio nie wykrywa napędów, Clony XXl nie widzi sterowników ASPI, a NERO jeszcze nie zainstlowałem, ale skutków domyślam się teraz. Co za cholera z tym Alcoholem? |
|
|
|
|
#8 |
|
lub po prostu Paput
![]() |
Kompletnie już zgłupiałem.
Jak pisałem wcześniej Alcohol chcę u mnie pracować tylko na oryginalnych sterownikach w2k (VIA IDE BUS Master). Po zainstalowaniu VIA IDE MINI PORT lub sterowników 4in1 Alcohol wywala błąd, a transfer dysków w przypadku instalacji 4in1 spada więcej niż połowe(HdTach). Powróciłem znowu do sterowników dostarczanych z systemem i ponownie zainstalowałem Alcohol. Dziwnym zbiegiem okoliczności sprawa w przypadku innych programów się ustabilizowała. Nero - pracuje bez problemu. Feurio - pomimo wcześniejszych komunikatów o problemie z ASPI, pracuje prawidłowo. Clone CD pracuje prawidłowo. Clony XXL - pomimo wcześniejszych komunikatów o braku ASPI i powodowania błędu programu też się ustabilizował. Nie wywala już komunikatu o braku ASPI, wykrywa prawidłowo napędy i nie powoduje błądu wraz z zamknięciem programu. Chcę dodać że sterowniki ASPI Adapteca zainstalowałem wcześniej, lecz nie zabradzo chcą pracować z oryginalnym driverem IDE. Może z Alcoholem dostarczane są jakieś inne sterowniki ASPI które pozwalają na poprawną pracę systemu? |
|
|
![]() |
|
|