Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.03.2003, 13:08   #16
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a ja zadam glupie pytanie - PO KIEGO CZORTA program do nagrywania pakietowego? he?
jest jakis sensowny powod do ich uzywania? bo ja mimo wielkich wysilkow nie zracjonalizowalem ich istnienia w czasach obecnych...
Jeśli znajdziesz sposób żeby usunąć np. jeden lub kilka plików z normalnej płyty RW to się z tobą zgodzę że nagrywanie pakietowe jest niepotrzebne.

priv
echoo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.03.2003, 13:13   #17
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Majordomus napisa***322;(a)

Zdecydowanie lepszy, dla mnie jest D-CD. Pewnie kwestja przyzwyczajenia.
Z tego co wiem to Direct CD nie obsługuje weryfikacji zapisu, a InCD tak i dlatego na tego ostatniego padł mój wybór.

priv
echoo jest offline  
Stary 09.03.2003, 14:40   #18
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
echoo napisa***322;(a)
Jeśli znajdziesz sposób żeby usunąć np. jeden lub kilka plików z normalnej płyty RW to się z tobą zgodzę że nagrywanie pakietowe jest niepotrzebne.
nie postklaem sie nigdy z sytuacja gdzie musze cos usunac z plyty - inna sprawa ze mam w domu 0.5 mbit i drobne rzeczy przesylam prze ftp - poza tym plyt rw mam kilka i jakos zawsze dluzej by mi wyszlo takie usuwanie i dziubdzianie niz nagranie tego w multisesji na rw...
ale to moje przyzwyczajenia - pakietowke probowalem oswoic, poznac - dla mnie okazala sie reliktem zamierzchlej epoki
Stary 09.03.2003, 16:22   #19
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sid - zgadza sie ze pakietowka to troche przestarzale ale mi nieraz uratowala tylek - przypuscmy ze wszystko trzymasz na hdd (w tym wazne dokumenty czy projekty) i nagle ten twardy pada - filmy i muze da sie w jakims rozsadnym czasie wyssac z netu ale wlasnych prac jusz nie - dlatego trzymam je na CDRW dla wygody sformatowanej w D-CD/INCD - po kilku padach partycji/dysku docenisz takie rozwiazanie
CrazyLucas jest offline  
Stary 09.03.2003, 16:38   #20
-Sid-The-Rat=>

hehe - pewnei cie zaskocze

ale w tej chwili mam 2*80gb seagate + 40gb seagate usb2 i do tego 20 plyt cdrw (TYLKO do backupu) i szukuje sie dvdr

kopie mam co najmniej w 2 miejscach - i jakos nie korzystam z pakietowki - bo to troche bez sensu keidy masz do backupowaia 3gb tygodniowo...

ps. dysk twardy nigdy mi nie padl - na oczy nie widzialem bad sectora... i obym nie zobaczyl - a dyski traktuje czasem bardzo brutalnie (jedna z tych 80 wisi sobie na keblach juz 3 miesiace)...
Stary 10.03.2003, 00:08   #21
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
przy takiej skali jaka opisujesz - pakietowka rzeczywiscie traci caly sens, u mnie to sa narazie pojedyncze pliki po kilka kb wiec nawet jeszcze swojej cd z dokumentami nie zapchalem
CrazyLucas jest offline  
Stary 11.03.2003, 09:07   #22
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Ankieta INCD CZY DIRECTCD

Cytat:
memorando napisa***322;(a)
Ktory program lepszy? In cd czy direct cd
DCD ma możliwość formatowania pod UDF płyt CDR - czasami może się przydać gdy jesteś oszczędny i dogrywasz co kilka dni po kilka mega na CDR - np. archiwizujesz dane, które nie będziesz potem kasował - płyta CDR 650M sformatowana pod UDF ma około 620M do "zagospodarowania" - a więc więcej niż CDRW.
Ale ostatnio DCD stał się "upierdliwy" - od wersji powyżej 5.1 zawsze gdy ma masz nagrywarkę z Mount Rainier to ci sformatuje CDRW właśnie w tym UDFie hardwerowym - w InCD można wybrać, czy ma to być UDF hardwarowy czy sofwarowy, co ma znaczenie gdy używasz kilka nagrywarek i część z nich nie obsługuje tego nowego standardu... Po za tym płyta sformatowana pod UDFem sofwerowym ma po prostu większą pojemność, co też jest nie do pogardzenia ...8)

Electron
Electron jest offline  
Stary 11.03.2003, 09:13   #23
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
CrazyLucas napisa***322;(a)
moze lekko offtopic ale mam pytanie - czy plytki sformatowane w jednym z tych progsow sa w 100% kompatybilne z drugim?
Nie wiem czy na 100%, ale ja używam kilku kompów - część ma zainstowane InCD, a część DCD i wszystko mi pięknie współpracuje. Oczywiście staram się mieć zaistalowane najnowsze wersje tych programów. 8)

Electron
Electron jest offline  
Stary 11.03.2003, 09:15   #24
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
buka napisa***322;(a)
Witam

Czy Directcd obsługuje Mount Rainier ??

poz
Tak. Zdaje się od wersji 5.2 lub 5.3 ...

Electron
Electron jest offline  
Stary 11.03.2003, 09:26   #25
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
a ja zadam glupie pytanie - PO KIEGO CZORTA program do nagrywania pakietowego? he?
jest jakis sensowny powod do ich uzywania? bo ja mimo wielkich wysilkow nie zracjonalizowalem ich istnienia w czasach obecnych...
Jak ty nie masz powodu ich używać to nie znaczy, że nie są przydatne - ja na ten przykład mam potrzebę przenieść co jakiś czas z pracy do domciu i z powrotem po kilka - kilkanaście mega. Podaj mi jakiś lepszy sposób aby to zrobić? Od razu zaznaczę że dostęp przez sieć odpada. A zapuszczanie za każdym razem nero czy inny program aby dograć np. 3-5 MB jest bez sensu - traci się tylko czas i kilkadziesiąt MB na następną sesję. Użycie do tego zwykłych dyskietek też nie jest wygodne...
A tak mam dużą "dyskietkę" o pojemności 500-570MB i jestem z tego powodu raczej zadowolony

Electron
Electron jest offline  
Stary 11.03.2003, 18:04   #26
-Sid-The-Rat=>

nie traci sie kilkunastu mb - tylko najwyzej kilkaset kilo... i to ejst piekne

ja do takiej drobnicy - ponizej 100mb uzywam netu a wiecej na rw... albo nawet na cdr - i tak spora ich czesc to backup i po jakims czasei ejst bezuzyteczna
Stary 12.03.2003, 09:17   #27
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
1. nie traci sie kilkunastu mb - tylko najwyzej kilkaset kilo... i to ejst piekne
2. ja do takiej drobnicy - ponizej 100mb uzywam netu a wiecej na rw... albo nawet na cdr - i tak spora ich czesc to backup i po jakims czasei ejst bezuzyteczna
Ad.1. Nie bardzo cię rozumiem - przecież na płycie wielosesyjnej na pierwszą dodatkową sesję idzie jakieś powyżej 20 MB, a każdą następną powyżej 10 MB (cytuję z pamięci, a pamięć mam raczej kiepską, ale jestem pewien że to te okolice "objętościowe"); nawet jak chcesz do płyty dograć dograć 1 bajt.

Ad.2. Każdy orze jak może... Ja nie mam takich możliwości, zresztą w moim przypadku nie było by to ekonomiczne - ani finansowo ani czasowo - spróbuj coś takiego przepchnąć przez modem...
Dlatego też twierdzę, że coś co dla jednego jest idealne, dla kogoś innego może być nie do przyjęcia i vice versa (że się w tym miejscu pochwalę moją znajomością łaciny ).

Electron
Electron jest offline  
Stary 12.03.2003, 16:34   #28
-Sid-The-Rat=>

zrobilem tescik - nowa kompilacja nero, zacznij multisesje

kiedy wwalilem tam 8mb (katalog z winampem) to overhead file byl ~800kb

keidy wpakowalem 2.5k zbiorow (jakas drobnica) na w sumie 600mb - overhead byl 900kb

hmm... i faktycznie po nagraniu rozmiar wolny na plycie podawany przez nero sie zgadzal...
czyli jednak nie zre to tyle miejsca
Stary 13.03.2003, 10:08   #29
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
czyli jednak nie zre to tyle miejsca
Czegoś tu dalej nie rozumiem - nagrywasz na CDR czy CDRW? Bo na CDR to przecież za każdym razem na końcu sesji nagrywany jest za każdym razem od nowa spis wszystkiego co tam jest zawate, a to zajmuje kupę miejsca. Na CDRW można oczywiście po prostu poprawić ten spis, a nie nagrywać go od nowa... - jeśli program jest taki mądry.

Fakt, że dawno już nie nagrywałem multisesji - zwykle albo pakuję od razu płytę CDR po sam dach, albo używam CDRW-UDF. Taki ze mnie centuś - nie lubię marnować miejsca, chyba, że nie ma innego wyjścia...
Może faktycznie ostatnio coś się z multisesją zmnieniło, będę musiał to sprawdzić.

Nie zmienia to faktu, że dla mnie UDF jest po prostu wygodniejszy - traktuje się tu nagrywarkę jak każde inne urządzenie i nie muszę specjalnie odpalać zewnętrznych programów aby coś dograć, albo SKASOWAĆ (da się na przykład coś takiego zrobić w multisesji, bez kasowania całej płyty ).

No dobra, ale to jest akademickie gadanie o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy... Nikt tu raczej nikogo nie przekona ... O gustach się nie dyskutuje - je się po prosu ma (lub nie)

Electron
Electron jest offline  
Stary 13.03.2003, 10:20   #30
Rambler
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.04.2002
Rambler w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oba są OK!8)
Na kompie domowym:
1 system: Win98 oraz DCD , Alcohol120 , CloneCD 4.xx
2 system: 2kPro oraz InCD , Alcohol120 ,CloneCD 3.xx

Zero konfliktów i problemów. Prosta wymiana plików ( na CDRW) pomiędzy kompem