Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.01.2003, 12:17   #1
stadim
Bywalec

Data rejestracji: 03.09.2002
stadim w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Trzaski na audio

Nagrałem sobie płytkę audio i po pewnym czasie na tle muzyki słychać takie jakby próbkowanie. Odtwarzane na wieży i jest to dopiero po kilku utworach i na kilku płytach.
Qrde czym to może być spowodowane?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.01.2003, 12:28   #2
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Może być kilka powodów: Zrzucanie na zbyt dużej prędkości,
porysowana lub brudna płyta, kiepski CD-ROM którym była zrzucana muzyka. Problemy przy nagrywaniu można wykluczyć.

Pozdrawiam
para jest offline  
Stary 06.01.2003, 13:45   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
para napisa***322;(a)
Może być kilka powodów: Zrzucanie na zbyt dużej prędkości,
porysowana lub brudna płyta, kiepski CD-ROM którym była zrzucana muzyka. Problemy przy nagrywaniu można wykluczyć.

Pozdrawiam
Sprawy zrzutu i jakosci muzyki mozna bardzo latwo sprawdzic odsluchujac utwory przed wypaleniem ich na plyte. Mysle ze to kwestia jakosci plytek na ktorych sie nagrywa i szybkosci nagrywania. Wiem to po swoich zmaganiach z nagrywaniem muzy np na akossach czy esperach, po jakims czasie muzyka tracila na jakosci, pojawialy sie trzaski ktorych wczesniej nie bylo mimo ze bezposrednio po wypaleniu wszystko bylo bez zarzutu. Cos takiego mialem na plytach schowanych w pudelkach w szafie, nie bylo na nich zadnych rysek ani innej skazy, jednym slowem stan idealny na oko. Teraz do muzy uzywam wylacznie verbow metalazo, mam ich jeszcze troche wylacznie do muzy, wypalam 8x i nic zlego po czasie sie nie dzieje. Nie wiem czy jeszcze da sie kupic te plyty bo wyszly juz z produkcji, ale ponoc rownie dobre sa TDK czy dysany. Przy wypalaniu muzyki nie warto oszczedzac na plytkach, bo roznice sa groszowe, ani na czasie.
Stary 06.01.2003, 13:50   #4
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Co do rys i brudu to miałem oczywiście na myśli płytę z której zrzucało się muzykę. Muzykę nagrywam na dobrych nośnikach: Verbatim super aza kiedyś na BASFach i do tej pory jeszcze nigdy mi się zdarzyło aby po nagraniu nie było trzasków a po pewnym czasie się pojawiły. Mam na myśli płytę bez rys i kurzu. Nagrywam też na małych prędkościach 4x, sporadycznie 8x. Więc może dlatego nie doświadczyłem tego problemu.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez para : 06.01.2003 o godz. 14:21
para jest offline  
Stary 06.01.2003, 14:59   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Re: Trzaski na audio

Cytat:
stadim napisa***322;(a)
(...)i jest to dopiero po kilku utworach i na kilku płytach.
Samo mówi za siebie. Zbyt szybko został nagrany krążek. Na "początku" płyty prędkość nagrywania jest mały, więc wieża nie ma żadnego problemu z odczytem; następnie prędkość wzrasta im bliżej końca i powstają błędy, które utrudniaja odczyt ścieżek audio.
SEBAW jest offline  
Stary 06.01.2003, 15:34   #6
stadim
Bywalec

Dzięki za pomoc
Stary 06.01.2003, 15:36   #7
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A z jakiej płyty przegrywałeś... Tłoczonej czy wypalanej...
Może te trzaski już się znajdowały na płytce którą kopiowałeś...

....
Stary 06.01.2003, 16:42   #8
stadim
Bywalec

Z mp3, ale one były OK
Stary 06.01.2003, 17:27   #9
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)
Sprawy zrzutu i jakosci muzyki mozna bardzo latwo sprawdzic odsluchujac utwory przed wypaleniem ich na plyte. Mysle ze to kwestia jakosci plytek na ktorych sie nagrywa i szybkosci nagrywania. Wiem to po swoich zmaganiach z nagrywaniem muzy np na akossach czy esperach, po jakims czasie muzyka tracila na jakosci, pojawialy sie trzaski ktorych wczesniej nie bylo mimo ze bezposrednio po wypaleniu wszystko bylo bez zarzutu. Cos takiego mialem na plytach schowanych w pudelkach w szafie, nie bylo na nich zadnych rysek ani innej skazy, jednym slowem stan idealny na oko. Teraz do muzy uzywam wylacznie verbow metalazo, mam ich jeszcze troche wylacznie do muzy, wypalam 8x i nic zlego po czasie sie nie dzieje. Nie wiem czy jeszcze da sie kupic te plyty bo wyszly juz z produkcji, ale ponoc rownie dobre sa TDK czy dysany. Przy wypalaniu muzyki nie warto oszczedzac na plytkach, bo roznice sa groszowe, ani na czasie.
Przez wielu (miedzy innymi mnie) za najlepsze do muzy uwazane sa czarne espery. Piekne brzmienie, zero klopotow opisanych powyzej no i sa to plytki dosc wytrzymale na zarysowanie.
Stary 06.01.2003, 18:23   #10
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
Przez wielu (miedzy innymi mnie) za najlepsze do muzy uwazane sa czarne espery. Piekne brzmienie, zero klopotow opisanych powyzej no i sa to plytki dosc wytrzymale na zarysowanie.
Ja używam Verbatim, Platinum i nie mam żadnych problemów.
SEBAW jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: