Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.04.2003, 18:04   #1
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kilka pytań dziwnych jak na wyjadacza:)

1. W locie nagrywać znaczy z cdrom na cd? czy wyciąganie z pliku mp 3 na cda?
2. jak mam nagrać muzykę z cda ,ktore sam nagralem na drugie cd? tzn wkladam cda do cdromu potem chcę skopiować aby w wieży sluchać bez zrzucania na dysk. Bo dotychczas robilem tak plyta audio do spawary, później obraz wykonywalem clonem i na cd wypalalem. Czy moge zrobić to tak abym nie musial robic obrazu tylko od razu przewalil z cd ktore sam wypalilem na inne cd?
To wszystko.
Można by troszkę prościej ale wybaczcie jak zagmatwalem. I tak już staram się używać, znaki interpunkcyjne.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.04.2003, 18:09   #2
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. Nagrywanie w locie to odczyt z CDROMu i nagrywanie na plytke (jest taka opcja kopiowania cd w nero np).
2. Mozesz jak wyzej, tylko z niska predkoscia nagrywania, proponuje nie przekraczac 12x
Krzycho83 jest offline  
Stary 14.04.2003, 18:11   #3
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
1. Nagrywanie w locie to odczyt z CDROMu i nagrywanie na plytke (jest taka opcja kopiowania cd w nero np).
2. Mozesz jak wyzej, tylko z niska predkoscia nagrywania, proponuje nie przekraczac 12x
Czyli jak wezmę w nero kopiuj plytkę to cd audio też moge tak? czy tylko dane?
Stary 14.04.2003, 18:13   #4
Krzycho83
Racer

Audio takze jak najbardziej
Krzycho83 jest offline  
Stary 14.04.2003, 20:11   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Re: kilka pytań dziwnych jak na wyjadacza:)

Cytat:
memorando napisa***322;(a)

Można by troszkę prościej ale wybaczcie jak zagmatwalem. I tak już staram się używać, znaki interpunkcyjne.
i wierz mi, jest duzo lepiej i czytelniej

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline  
Stary 14.04.2003, 20:13   #6
memorando
Młody żonkoś

Re: Re: kilka pytań dziwnych jak na wyjadacza:)

Cytat:
andrzejj9 napisa***322;(a)
i wierz mi, jest duzo lepiej i czytelniej
wiem
Stary 14.04.2003, 20:42   #7
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Trzymaj tak dalej!
Sorry, ale rano spieszyłem się do pracy, i gdy zobaczyłem cztery czy pięć linijek, w których żadną miarą nie mogłem się rozeznać, nie wytrzymałem!

A do rzeczy:

1) Nagrywanie w locie:
Zwłaszcza za dawnych czasów, gdy nagrywarki nie miały układów zapobiegających opróżnieniu bufora, nagrywanie w locie z płyty CD (czy audio, czy danych) było ryzykowne, bo jeśli czytnik napotkał jakiś problem (choćby trochę kurzu czy rysę na płycie) i zwalniał, to nagrywarka nie dostawała danych, i... wiadomo. To samo dotyczy włączenia korekcji jitter przy odczycie, która ten odczyt spowalnia. Spece, którzy mają złote ucho (i sprzęt za bardzo wiele złotych) twierdzą podobno, że w czasie odtwarzania nagranej płyty słychać miejsca, w których nagrywarka wyłączyła laser w chwili zadziałania układu ochrony przed opróżnieniem bufora, dlatego nie należy dopuszczać takiej możliwości przy nagrywaniu audio nawet mając nowoczesną nagrywarkę. Dlatego lepiej jest nagrywać poprzez obraz, a nie w locie. Nero mówi, że dla bezpieczeństwa do nagrywania w locie prędkość odczytu przez czytnik powinna być co najmniej dwukrotnie większa niż prędkość nagrywania.

2) w Nero można kopiować zarówno poprzez obraz, jak i w locie, oczywiście to drugie pod warunkiem, że masz dwa napędy. Trzeba właściwą opcję wybrać na drugiej zakładce funkcji kopiowania płyty; wtedy pojawi się komunikat z ostrzeżeniem, że to ryzykowne.

W praktyce to, który sposób jest lepszy zależy od wielu czynników: np. jeśli nagrywarka lepiej się sprawuje przy odczycie płyt audio niż czytnik CD/DVD, to lepiej oczywiście nagrywać obraz zrzucony z płyty, odczytanej wcześniej przez tę samą nagrywarkę. Podobno to samo dotyczy kopiowania płyt zabezpieczonych przed kopiowaniem - nagrywać należy na tym samym napędzie, który dokonał odczytu.

Ostatnio zmieniany przez puch : 14.04.2003 o godz. 20:48
puch jest offline  
Stary 14.04.2003, 20:52   #8
Krzycho83
Racer

Cytat:
puch napisa***322;(a)
2) w Nero można kopiować zarówno poprzez obraz, jak i w locie, oczywiście to drugie pod warunkiem, że masz dwa napędy.
Hmm, a ja kopiowalem kiedys plytke na kompie tylko z nagrywarka. Polegalo to na tym, ze po kazdym tracku trzeba bylo zamianiac plytki z nagrywanej na odczytywana
Krzycho83 jest offline  
Stary 14.04.2003, 21:00   #9
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zapewne, skoro tak mówisz. Nigdy tego tak nie robiłem, ale faktycznie wydaje mi się, że kiedyś tak można było. Ale teraz, w nowych wersjach Nero, jeśli jako napęd wyjściowy i docelowy wybierze się ten sam, opcja "w locie" jest nieaktywna, i trzeba podać nazwę pliku obrazu płyty - po prostu nie można inaczej, niż przez obraz.
puch jest offline  
Stary 14.04.2003, 21:18   #10
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Hmm, a ja kopiowalem kiedys plytke na kompie tylko z nagrywarka. Polegalo to na tym, ze po kazdym tracku trzeba bylo zamianiac plytki z nagrywanej na odczytywana
A mi sie przypomina jak kiedys w easy CD creator robilem skladanki na HP (zpis 8x bez zadnych bajerow typu burn proof). Napierw wkladalem plytki audio do czytnika i ustawialem tracki w kolejce a gdy zaczelo sie nagrywanie, po nagraniu trackow z kazdej plyty trzeba bylo zmienic plyte na kolejna i tak np. przeszlo 20 plyt przez czytnik zeby zrobic 1 skladanke. Dziwilo mnie tylko jak ten laser "zatrzymywal" sie i czekal az ja zmienie plyte na nastepna (bo sciezki nie byly ponagrywane na dysk, tylko na dysku byla ustawiona taka prowizoryczna kolejka). W kazdym razie marnowalo sie z tego powodu sporo plyt ale sie za bardzo nad tym nie zastanawialem bo to byly plyty BTC przeznaczone do experymentowania 8)
pawelblu jest offline  
Stary 14.04.2003, 23:18   #11
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli zależy Wam na jakości dźwięku, nie nagrywajcie w locie.
Marius_The_Mad jest offline  
Stary 15.04.2003, 01:57   #12
Tomek777
Alojzy

Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja kopiowalem kilka razy audio w locie w Nero i nigdy nie wyszlo tak jak powinno. Objaw za kazdym razem byl podobny, czyli nie przegralo sie wszystko. Czasem na plytce brakowalo jednego kawalka, czasem ktorys z ostatnich urywal sie w polowie. Z wlasnego wiec doswiadczenia nie polecam, ale jak kto woli .
Tomek777 jest offline  
Stary 15.04.2003, 08:54   #13
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A u mnie w ww. sytuacji final byl taki ze nagralo sie powiedzmy 5 utworow i w polowie 6. byl taki "zlepek" wszystkich nastepnych utworow - normalne katowanie ucha. Jak ten 6. utwor sie konczyl to byl koniec plyty. I mimo to ze creator nie pokazal zadnych bledow to po odczycie plyty (wieza, CDROM), wyswietlalo sie 6 tracks ktore mialy ok 25 min.
pawelblu jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: