Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.01.2002, 10:29   #16
Sandal2
Gość

[quote]radonix (09-01-2002 20:16):
Widze, ze spotkalem tu samych audio-filow...
[...] (ale co clone, to clone...).
Czy ktos zetknal sie z czyms takim ?! Przeciez stosujac DAORAW kopie powinny byc idealne! (i sa porownujac sektory kopii i orginalu)

Nie wiem czy znajdziesz posta na tym forum z zeszlego roku na temat Audio-CD, byl bardzooo ciekawy. Ale po krotce.
Co Clone to Clone... ale nie do Audio.
Jesli chodzi o wypalanie to praktycznie nie ma wiekszego znaczenia czym wypalisz, ma znaczenie na czym i z jaka predkoscia. Trudno tutaj ocenic jaka predkosc jest odpowiednia, duzo zalezy od spawary, ale wiecej moim zdaniem od ucha, bo skoro nie slyszysz roznicy miedzy wypalona plytka x8 a x2 to pal x8 (szkoda czasu).
Jesli zalezy Ci na CD-Text , to najlepiej uzyc programow ktore pobiora sobie tytuly z np. CDDB i same zapisza plik konfiguracyjny do wypalenia (reczne wpisywane jest mozliwe w wiekszosci programow m.in. Nero) ale po co skoro mozna to miec automatem.
Natomiast najwiekszym problemem z jakim ja sie rowniez borykam jest zgrywanie :-(.
Dlatego jesli zalezy mi na wiernej kopii i nie trzeszczacej zgrywam programem EAC i ustawionym Secure Mode (dopasowanym do mojego napedu) i najczesciej zgrywam x2-x4, wyjatkowo x1 i dodatkowo odslu***e wavy lub wrzucam do jego edytora (widac tam od razu wieksze trzaski).
Z tym ze nie potrafi on sterowac predkoscia zrzutu Audio we wszystkich modelach napedow CD.
A potem Create Cue-Shet i wypalanie z CD-Text, albo w nim albo w CDRWin.
A co do jakosci i idealnosci kopii odsylam do tematu z zeszlego roku... zreszta bardzo obszernego.
Sandal

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.01.2002, 16:00   #17
radonix
Bywalec

Data rejestracji: 29.11.2001
radonix zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sandal ==> dzieki za odpowiedz! Zeczywiscie wszystko wskazuje w moim przypadku na bledy w zgrywaniu CD audio. Jak sam piszesz : nie potrafi on sterowac predkoscia zrzutu Audio we wszystkich modelach napedow CD - z tym chyba mam naprawde najwiekszy problem ! A co myslisz o nowym Feurio ? (sciagnalem go z sieci ale brak serial'a )...
Moze rzeczywiscie sprobuje tym EAC - potem obrobka Sound Forge'm itd. (nie uzywam CD-Text'u).
Pozdrawiam!
radonix jest offline  
Stary 12.01.2002, 00:10   #18
beavisol
Gość

Ja tam nagrywam sobie i znajomym na najzwylkejszych płytkach za 1 zł (arita czy prisma,platinum) i nagrywam z max predkoscia (16x) i na razie nikt nie narzeka. Niektore plyty maja 2 lata i na okraglo chodza albo w zmieniarce albo discmanie czy wieży i nie mam zadnych problemow....Ostanio nawet wypalam plyty 99mniutowe i też extra chodzą. czasami zmieniarka i wieża sie zawiesza przy tych 100 min ale jest raz na 10 razy). Nie wiem czemu tak sie meczycie i nad czym tu debatowac.......

Stary 12.01.2002, 11:38   #19
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
radonix (11-01-2002 15:00):
Sandal ==> dzieki za odpowiedz! Zeczywiscie wszystko wskazuje w moim przypadku na bledy w zgrywaniu CD audio. Jak sam piszesz : nie potrafi on sterowac predkoscia zrzutu Audio we wszystkich modelach napedow CD - z tym chyba mam naprawde najwiekszy problem ! A co myslisz o nowym Feurio ? (sciagnalem go z sieci ale brak serial'a )...
Pozdrawiam!
Do Feurio nie jest Ci potrzebny serial (choc istnieje, podawal go Nikita Bennett). Wersja testowa dziala sprawnie przy kopiowaniu plyt. Takze przy konstruowaniu wlasnych skladanek.
I pytanie : czy EAC sprawdza sie w kopiowaniu calych plyt ? A nie tylko wavow.
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 13.01.2002, 03:27   #20
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Chyba już wszystko napisaliście, ale się wtrącę.
Nagrywałem audio jeszcze jak niebieskie Verbatimy były
po 15 zet na Philipsie max x2. I tylko przez zrzut.
Teraz nagrywam jak leci na srebrnych, złotych, zielonych, czerwonych no i czarnych Dysanach - fajne są - i nie miałem
przypadku, żeby płyta nie chodziła, chyba że jest 90 minut
to na starych CD-kach świruje na końcu.
Kolesiom którzy udają nietoperze i mówią, że kopie mają gorszą jakość (w co nie wierzę) dedykuję zapis x4. Bezpieczny.
Ale stosuję kopię 1:1 lub RAW. Progsy to Easy CD i WinOn
Cze.
Pedros jest offline  
Stary 13.01.2002, 13:56   #21
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[quote]Pedros (13-01-2002 02:27):
Chyba już wszystko napisaliście, ale się wtrącę.
Nagrywałem audio jeszcze jak niebieskie Verbatimy były
po 15 zet na Philipsie max x2.
mode nostalgia on
to były pionierskie czasy
mode nostalgia off
pozdro
cana jest offline  
Stary 14.01.2002, 12:33   #22
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
tez mialem takiego philipsa i jak pomysle, jaka to byla kosztowna nauka, szczegolnie nagrywania audio, co walnieta plyta do 15 zetow w smieci.
I dlatego teraz czasami sie wkurzam , jak wpadnie taki "palacz" 2 dniowy i meczy infaltylnymi pytaniami, zamiast wziac platinium za niecale dwa zlote i sprobowac
bgn jest offline  
Stary 14.01.2002, 23:33   #23
michu84
Gość

Zaintrygowało mnie przywiązanie wielu osób do nagrywania z niskimi prędkościami np. 2x lub 4x. Z tego co wiem podczas zapisu z niskimi prędkościami strumień lasera oddziaływuje dłużej na powierzchnię płyty i wypala większą ilość barwnika niż przy większych szybkościach. Z powodu zbyt dużej intensywności lasera zapis ciągu bitów staje się nieostry. Jedynie przy 8x prędkości wpływ intensywności strumienia ma niewielki wpływ na jakość zapisu.

Stary 14.01.2002, 23:39   #24
MAGexe
Bywalec

Data rejestracji: 15.01.2002
MAGexe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[quote]ToMu (08-01-2002 19:06):
Witam

Vebratim metal azo - najlepsze płytki na rynku do wszystkiego !!!!!!11
MAGexe jest offline  
Stary 14.01.2002, 23:50   #25
berserk
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.01.2001
berserk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
oooo, a skad ta wiedza?
ja zauwazylem ze audiofile pala max, hmmm, moze od sluchania muzy sluch im padl .
z drugiej strony byl na cdrinfo jakis news o tym ze plex ma wypuscic nagrywarke 8x co to ma palic plytki dokladniej (nie wiem co z nia, na stronie plexa nic o tym nie ma), moze stad ta opinia, ze 8x jest nalepiej.
osobiscie nie slysze roznicy w muzie palonej 4x a 12 x, a sprzet audio mam z gornej polki, co do nosnikow to fakt, nie nalezy nagrywac na badziewiach.
berserk jest offline  
Stary 15.01.2002, 00:34   #26
michu84
Gość

Wiedza ta pochodzi z testów jakie przeprowadził CHIP Lab. Na dobrym sprzęcie rzeczywiście nie ma różnicy ale gorsze układy optyczne w starszych czytnikach lepiej sobie poradzą z 8x.
Co do płyt: Verbatim Metal AZO są dobre ale Verbatim Crystal są lepsze do Audio.

Stary 15.01.2002, 07:41   #27
Pedros
Second variety

Cytat:
michu84 (14-01-2002 23:34):
Wiedza ta pochodzi z testów jakie przeprowadził CHIP Lab. Na dobrym sprzęcie rzeczywiście nie ma różnicy ale gorsze układy optyczne w starszych czytnikach lepiej sobie poradzą z 8x.
Co do płyt: Verbatim Metal AZO są dobre ale Verbatim Crystal są lepsze do Audio.
A przy prędkości 8x moc lasera jest większa i choć oddziaływuje on na
płytę krócej to jednak wypala więcej bo moc jest z nim.

Skąd x4?
Bo może się zdarzyć, że uszkodzenia płyty z której się kopiuje spowodują takie nieprzyjemne "sss" na kopii. Kto kopiował muzykę z oryginałów i "stadionów" to wie o czym piszę.

A audiofile (i nietoperze które słyszą częstotliwość próbkowania) kopiują TYLKO na kopiarkach AUDIO. Bo na cdromkach im jakość siada. Uprzedzam. To nie jest moje zdanie.
Metal AZO ok.
Reflex Ultra ok. (lubię zielony kolor)
Dysan Black ok. (debeściak)
I się wkoźla proszę Panów x4, x8, x12. Full Serwis.
Pedros jest offline  
Stary 15.01.2002, 07:47   #28
Pedros
Second variety

Cytat:
bgn (14-01-2002 11:33):
tez mialem takiego philipsa i jak pomysle, jaka to byla kosztowna nauka, szczegolnie nagrywania audio, co walnieta plyta do 15 zetow w smieci.
I dlatego teraz czasami sie wkurzam , jak wpadnie taki "palacz" 2 dniowy i meczy infaltylnymi pytaniami, zamiast wziac platinium za niecale dwa zlote i sprobowac
No tak. Były wypadki.
Pamiętny numer 1 który wyszedł z nagrywarki zawierał blisko godzinę szumów. I kopia w trybie TAO zamiast DAO. I przerwy gotowe.
Teraz jest ful komfort.
Kupuje sie RW, wypala i ogląda wyniki.
Pozdrawiam
Pedros jest offline  
Stary 15.01.2002, 16:25   #29
michu84
Gość

Zgadzam się ,że moc lasera jest zwiększona przy 8x prędkości, ale przy niższych prędkościach niedoskonałość w wykonaniu lasera nie pozwala na tak dobrą synchronizację mocy z sapisem, gdyż promień lasera działa w zakresie zieleni dopiero od 8x.

Stary 15.01.2002, 19:50   #30
berserk
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.01.2001
berserk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co do Chip Lab to nie sa oni dla mnie zadnym autorytetem.

co do kopiowania muzy ze stadionow to nie jestem w temacie - nie kupuje takich plyt. jak szumi to trzeba zmienic narywarke na lepsza (do audio ludzie polecaja Plexa, Yammie - maly stosunek bledow) i uzywac dobrych nosnikow. aaa i kopiowac z oryginalow.

audiofile nie kopiuja tylko na nagrywarkach audio. druga sprawa to, ze kupuja oryginalne plyty. zreszta co do nagrywarek audio to kazda z nich nagrywa "inaczej" (tony, rozmieszczenie przestrzenne dzwiekow, itp), aczkolwiek roznice te uslyszy czlowiek z dobrym sluchem i na bardzo dobrym sprzecie. polecam przed zakupem zrobic testy lub poczytac fachowa literature, zalezy jakie kto ma preferencje taka powinien sobie nabyc.
jakis rok temu Plex 12x SCASI wygral z kilkoma nagrywarkami stacjonarnymi (oczywiscie kopiowanie z obrazu - w locie to grzech), niestety nie moge podac namiarow, gdzie o tym czytalem, jezeli w prasie to pozbylem sie ostatnio makulatury .

pozdrawiam
berserk jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: