Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.01.2003, 14:51   #1
no_to_co
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.01.2003
no_to_co w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Audio z MP3

Czy jest jakiś rozsądny sposób sprawdzenia, czy nagrana płyta audio została zgrana z plików mp3

Dziękuję za reakcję na moje zapytanie :-)

Kolega -Sid-The-Rat=> trochę mnie zmartwił swoją odpowiedzią ... badanie widma ... hmmmm, to straszne :-(

Ostatnio zmieniany przez no_to_co : 22.01.2003 o godz. 08:35
no_to_co jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.01.2003, 15:05   #2
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Plyt nie nagrywa sie z plikow mp3 tylko z wav !!! kazdy program i tak zawsze konwertuje pliki *.mp3 do *.wav i dopiero wypala na plyte jako audio (format *.cda - o ile sie nie myle)
Stary 21.01.2003, 15:59   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
koledze ktory pyta chodzilo o co innego

mianowicie jak sprawdzic majac w redku plyte niewiadomego pochodzenia to czy ten kto ja nagral zrobil to z oryginala czy z mp3 sciagnietego z sieci

odpowiedzi sa dwie

A) na sluch - jesli nei slyszysz roznic to nie powinno cie to interesowac

B) patrzysz na widmo - kazde GWALTOWEN obciecie jest jednoznaczne - choc nalezy zauwazyc ze format tez stratny jak np. mpc nie wprowadza takich zmian w widmie a i tak slychac roznice

jednoznaczej metody nie ma
Stary 22.01.2003, 08:32   #4
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Najłatwiej to sprawdzić oglądająć widmo akustyczne, powyżej 16 kHz jest najczęściej mocno obcięte. Możesz użyć SoundForge - spectrum analysis pokazuje widmo akustyczne.
Jak mp3 są porządnie zrobione - bitrate conajmniej 128 kb/s to jest trudno je odróżnić od CD-Audio oczywiście zależy to od rodzaju muzyki, sprzętu odsłuchowego no i osoby odsłuchującej. Więc jak nie jesteś audiofilem i nie masz dobrego sprzętu to raczej nie usłyszysz różnicy.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez para : 22.01.2003 o godz. 08:46
para jest offline  
Stary 22.01.2003, 13:40   #5
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
bez przesady. normalne mp3 128 zeby nie wiem jak bylo dobrze zrobione bardzo latwo jest odroznic od cdaudio. trzeba byc troche gluchym zeby tej roznicy nie uslyszec i akurat na tym etapie nie trzeba byc jeszcze audiofilem.

Ostatnio zmieniany przez pepperman : 22.01.2003 o godz. 13:45
pepperman jest offline  
Stary 22.01.2003, 13:54   #6
para
Guru

Cytat:
pepperman napisa***322;(a)
bez przesady. normalne mp3 128 zeby nie wiem jak bylo dobrze zrobione bardzo latwo jest odroznic od cdaudio. trzeba byc troche gluchym zeby tej roznicy nie uslyszec.
Tak samo myślałem, bo lubię muzykę wysokiej jakości i nie wierzyłem w mp3 czy inne stratne formaty. Więc zrobiłem test dla siebie.
Wybrałem kilka utworów wysokiej jakości z różnych gatunków muzyki:
Tracy Chapman DDD,
Madonna DDD
Pat Metheny Group DDD (24 bitowe nagrywanie)
Michael Jackson DDD
Tangerine Dream DDD (24 bitowe nagrywanie)
i nagrałem na płytę oryginalne wersje oraz po przerobieniu na mp3
przy 3 bitretach (128,192 oraz 320), czyli każdy utwór był w 4 wersjach w losowej kolejności żeby się nie sugerować. Użyłem programu mpeg suite. Następnie posłuchałem i nie słyszałem żadnej różnicy oprócz Tracy Chapman i spóbowałem wskazać co było mp3 a co CD-Audio no i niestety klapa. Pożyczałem płytę 5 znajomym osobą było to samo. Więc zrób najpierw taki test samemu jeśli nie robiłeś.
Mój sprzęt to
CD- Pioneer PD-604
Wzmacniacz Pioneer A-676
Kolumny Fisher 180 W nominał 250 muzyczna.
Mogę Ci podesłać swoją płytę a po tygodniu opis co jest co, załorzę się że nie usłyszysz różnicy.

Pozdrawiam
para jest offline  
Stary 22.01.2003, 14:26   #7
pepperman
Guru

zapewniam Cie, ze gdybym mial dwie plyty (oryginal i z mpek - bez wgladu w spektrum) pokazalbym Ci, ktora jest "lewa". ja wyroslem juz z robienia testow i naprawde nie bawi mnie to. polegam na sluchu. ale cos ci powiem. zrob ripa jakiegos bandu, ktory gra "z kopem", ktory potrafi zrobic prawdziwa sciane dzwieku, z bitratem 128. to pozbawi Cie zludzen. pozdrawiam

PS. przesiadz sie na mpc
pepperman jest offline  
Stary 22.01.2003, 14:40   #8
para
Guru

Ja też wyrosłem z testów, ale jak napisałem zrobiłem go dla siebie.
Podobne testy robiłem magnetofon - odtwarzacz CD
mam Pioneera CT-S 830 S, i oczywiście twierdziłem że jest różnica bo jest nie da się zaprzeczyć. Ale jak się odwróciłem tyłem do sprzętu i znajomy przełączał to co leci z CD a co z magnetofonu (odsłuch z 3 głowicy kaseta Sony UX-S, Dolby S) to były duże problemy (sprawdzałem też swoich znajomych, bo wiadomo jak wyda się trochę kasy na sprzęt to ocena może być zafałszowana). Tak samo jest z mp3, jest różnica, ale jak mi przyszło powiedzieć co jest co to trafień było mniej więcej tyle ile wynika z rachunku prawdopodobieństwa.
Jeżeli chodzi o mp3, ogg, czy mpc to w ogóle nie kompresuję muzyki i staram się kopiować z oryginałów, ale często mam dostęp do muzyki tylko w takiej wersji więc porobiłem testy odsłuchowe żeby coś więcej wiedzieć.

Pozdrawiam
para jest offline  
Stary 22.01.2003, 15:27   #9
pepperman
Guru

nadal twierdze, ze nie masz racji. nie wiem byc moze dla ciebie rzeczywiscie nie ma roznicy, ale dla mnie sluchanie mp3 128 to koszmar - wciaz slysze ten "piasek"

PS. troche placzesz sie w zeznaniach bo nie potrafisz odroznic plyty z mp3 przy 128, a z drugiej strony twierdzisz, ze porownujac album odtwarzany z cd i kaseciaka slyszysz roznice... hmmmm, troche to dziwne. wlasnie majac w miare przyzwoitego kaseciaka, dobra tasme odtwarzana pierwszy raz, a nie po 30 odsluchach, mozna miec trudnosci z ocena, a z pewnoscia znacznie wieksze niz przy mp3 128...

Ostatnio zmieniany przez pepperman : 22.01.2003 o godz. 18:08
pepperman jest offline  
Stary 22.01.2003, 19:10   #10
-Sid-The-Rat=>

para - to niestety musze przyznac ze jestes gluchy...

sprzecik masz moze nie rewelacyjny ale pewnei i tak lepszy od mojego - nie mam problemow z odroznieniem 128 od cdaudio... to da sei zrobic na plastikowcyh 'glosniczkach' - 160 (lub 192 robina xing'iem) da sie odroznic wieczorkiem - kiedy sluch odpocznie juz - 100 na 100...

cos nei tak z tym twoim sluchem...

a plyte nagrana 4x od tej 32x odrozniasz?
Stary 23.01.2003, 07:32   #11
para
Guru

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
para - to niestety musze przyznac ze jestes gluchy...

sprzecik masz moze nie rewelacyjny ale pewnei i tak lepszy od mojego - nie mam problemow z odroznieniem 128 od cdaudio... to da sei zrobic na plastikowcyh 'glosniczkach' - 160 (lub 192 robina xing'iem) da sie odroznic wieczorkiem - kiedy sluch odpocznie juz - 100 na 100...

cos nei tak z tym twoim sluchem...

a plyte nagrana 4x od tej 32x odrozniasz?
Może i coś nie tak z moim słuchem, ale dużo bym dał żeby zobaczyć Ciebie odwróconego tyłem do sprzętu i kiedy mówisz to jest 128 a to 192 a to 320 kb/s. Jeżeli chodzi o 4 i 32 to moja nagrywarka maksymalnie nagrywa 16, co prawda nagrywam muzykę najczęściej na 4x, ale zrobłem test i nie słyszałem różnicy między 4,8, i 16.

Pozdrawiam

P.S. według mojego testu i twoich odpowiedzi wszysczy moi znajomi również są głusi

Ostatnio zmieniany przez para : 23.01.2003 o godz. 07:38
para jest offline  
Stary 23.01.2003, 07:35   #12
para
Guru

Cytat:
nadal twierdze, ze nie masz racji. nie wiem byc moze dla ciebie rzeczywiscie nie ma roznicy, ale dla mnie sluchanie mp3 128 to koszmar - wciaz slysze ten "piasek"

PS. troche placzesz sie w zeznaniach bo nie potrafisz odroznic plyty z mp3 przy 128, a z drugiej strony twierdzisz, ze porownujac album odtwarzany z cd i kaseciaka slyszysz roznice... hmmmm, troche to dziwne. wlasnie majac w miare przyzwoitego kaseciaka, dobra tasme odtwarzana pierwszy raz, a nie po 30 odsluchach, mozna miec trudnosci z ocena, a z pewnoscia znacznie wieksze niz przy mp3 128...
Nie plączę się zeznaniach (trochę policyjny dla mnie język),
kaseciak jest bardzo przyzwoity jeden z najlepszych wypustów Pioniera,
nadal twierdzę, że z mojego kaseciaka gorzej brzmi niż ze 128.
para jest offline  
Stary 23.01.2003, 08:17   #13
Thoom
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.10.2002
Thoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
zapewniam Cie, ze gdybym mial dwie plyty (oryginal i z mpek - bez wgladu w spektrum) pokazalbym Ci, ktora jest "lewa". ja wyroslem juz z robienia testow i naprawde nie bawi mnie to. polegam na sluchu. ale cos ci powiem. zrob ripa jakiegos bandu, ktory gra "z kopem", ktory potrafi zrobic prawdziwa sciane dzwieku, z bitratem 128. to pozbawi Cie zludzen. pozdrawiam

PS. przesiadz sie na mpc
No i ja potwierdzam, jak słucham np. Metallica zrobiną w mp3 128 to mi ciarki po plecach chodzą, dla mnie to jest jedno wielkie syczenie i tak naprawde uważam, ze jesli chodzi o mp3 to nie ma takiej jakosci zeby nie mozna było usłyszeć różnicy pomiędzy orginałem a mp3. Oczywiście w przypadku bandów typu Metallica, O.N.A. czy Tiamat

http://thoom.w.interia.pl
Thoom jest offline  
Stary 23.01.2003, 13:45   #14
-Sid-The-Rat=>

para - to o czym mowisz to blind test - i owszem robilem takei rzezcy i to nie tylko w domu - gdie znam sprzet tylko na audio-show w warszawie - na kolumienkach denona, zasialncyh z akumulatora na miedzinao-zlotych kablach i referencyjych klockach marantza - 100% skutecznsci - padam dopiero na mpc...

od 7 roku zycia grm na skrzypcach siedze w muzie po USZY - powaznie i z milosci

co do znajomych - niewykluczone - sluch abslotny i pasmo do 21kHz (ja takie mam) ma ponizej 0.5%... z czego 90% o tym nie wie...

przesiadz sie na mpc...
Stary 23.01.2003, 14:14   #15
para
Guru

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
para - to o czym mowisz to blind test - i owszem robilem takei rzezcy i to nie tylko w domu - gdie znam sprzet tylko na audio-show w warszawie - na kolumienkach denona, zasialncyh z akumulatora na miedzinao-zlotych kablach i referencyjych klockach marantza - 100% skutecznsci - padam dopiero na mpc...

od 7 roku zycia grm na skrzypcach siedze w muzie po USZY - powaznie i z milosci

co do znajomych - niewykluczone - sluch abslotny i pasmo do 21kHz (ja takie mam) ma ponizej 0.5%... z czego 90% o tym nie wie...

przesiadz sie na mpc...
Również miałem okazję słuchania muzyki na dobrym sprzęcie co prawda krótko w Abbey Road Studios w Londynie, ze sprzetu zapamiętałem jedynie B&W Matrix 801, ale wrazenie pozostało. Nie miałem niestety okazji zrobić testu na sprzęcie tej klasy, więc swoje testy opieram na teście wykonanym w domu. Może na takim jak opisałeś powyżej usłyszałbym różnicę, ale ponieważ nie zrobiłem na nim testu więc nie wiem jakby było.
Przy okazji gratuluję dobrego słuchu.
I jedno pytanie bo nie wynika to jasno z twojej odpowiedzi czy na sprzecie domowym również słyszysz różnicę mp3 - cd-audio
Pozdrawiam
para jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: