Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.02.2003, 17:06   #16
cemi83
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.09.2002
cemi83 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
....................------======------.......................

Pozdrawiam Cię Sprezyn i życzę wielu udanych kopii audio.

Może nie będę nic obiecywał, ale jak już wcześniej wspomniałem postaram
się przeprowadzić bardziej szczegółowe testy.
Będzie to polegać na sprawdzaniu CAŁEGO obszaru nośnika,
wypróbowania większej liczby płyt różnych producentów itp.

Na razie nie mam czasu się tym zająć, ale będę o tym pamiętał.

___Pozdrawiam wszystkich "dźwiękolubów" (nie chciałem użyć słowa audiofil, bo na pewno nie tylko "rasowi" audiofile są zainteresowani tematem, zresztą oni niekoniecznie potrzebują testów - wystarczy im ich słuch).
Dodam, że sam nie uważam się za audiofila. Więcej - jestem pewien, że nim nie jestem. I chyba dobrze, bo nie miałbym kasy na sprzęt audiofilski, wszystko bym słyszał i wszystko by mnie wkurzało, że źle gra.
Wystarczy mi, że mnie wkurza do białości brzmienie mp3 przy 128kbps.

cemi83 jest offline  
Stary 11.02.2003, 09:21   #17
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
O, nie tylko Ciebie drażni mp3 na 128 kbps
Ale wracjąc do testów - cały czas zastanawiam się nad wpływem, na jego wynik, przetwarzania c/a w trakcie.
Zastanawiam się, czy nawet przy założeniu, że różnice (błędy) sygnału wyjściowego mają amplitudę wielokrotnie wyższą niż podstawowy "brak błędów" i przy założeniu, że np. sumator ma charakter rezystancyjny - nie następuje gdzieś wygładzenie sygnału testowego (już analogowego) i w ten sposób jakaś część błędów może być niewidoczna?
Stary 11.02.2003, 13:53   #18
cemi83
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.09.2002
cemi83 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Też się nad tym zastanawiałem, czy jakieś błędy nie zostaną zamaskowane.

Jeżeli chodzi o stwierdzenie, że amplituda błędów jest wielokrotnie
wyższa to chyba jest ono prawdziwe. Twierdzę tak dlatego, że w teście, w którym pojawiły się błędy były one bardzo wyraźne, natomiast brak było jakichkolwiek niższych zakłóceń. Biorąc na logikę (statystycznie), wydaje się, że gdyby miały występować jakieś "cichsze" błędy to powinny się ujawnić w teście jako niższe szpilki, potem jeszcze cichsze jako jeszcze niższe szpilki itd. Tymczasem pokazały się tylko duże.

Nie bardzo rozumiem o co masz na myśli mówiąc o "wygładzeniem sygnału testowego". Czy chodzi Ci o efekt jakiegoś filtru dolnoprzepustowego?

W łańcuchu testowym filtr dolnoprzepustowy (o fg=20Khz) występuje 2 razy - w odtwarzaczu na wyjściu i na wejściu urządzenia rejestrującego.

Jednak przy częstotliwości próbkowania 44100 nie powinien on mieć wpływu na wynik testu, zważywszy na to, że na okres przebiegu o f=11025 przypadają cztery próbki, tak więc uszkodzenie którejś z nich na pewno spowoduje powstanie zakłócenia o większości składowych w paśmie akustycznym.

Co innego gdyby to było SACD o f próbkowania 196000Hz (nie mylę się?)
Chyba SACD ma 196000 bo niedokładnie pamiętam
cemi83 jest offline  
Stary 11.02.2003, 16:12   #19
shkieletor
Bywalec ?

Data rejestracji: 01.02.2003
shkieletor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
cemi83 dla Ciebie a to wiadomo dla kogo.....a generalnie i centralnie
shkieletor jest offline  
Stary 11.02.2003, 17:11   #20
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
szkielet - lubie dupy - dziekuje bardzo - choc ja mowie 'kobiety'

wynik testu potwierdza to co mowilem - to nie jest kopia cyfrowa - bo jak sadze nie chcialo ci sie przejsc przez moj wywod w 'audio48' - przy wyzszych predkosciach powstaja cale stada bledow - tak duzo ze nei da sei ich korygowac

cemi - jesli mozesz napisz to tu wielkimi literami bo kolega chyba nie zajazyl ze to NIE jest kopia 'cyfrowa'...
Stary 11.02.2003, 23:43   #21
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ta dupa to chyba do mnie byla... mniejsza z tym (IGNOR). Cemi spelnij prosze prosbe Sida. Wychodzi ze jestes od nas bardziej przekonywujacy... Pozdrawiam i chyle czola przed pomyslowoscia i - co rzadkie - checia wcielania pomyslow w zycie.
Stary 12.02.2003, 09:21   #22
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
cemi83 - a nie chodziło Ci o 96 KHz? Bo przy DVD to nawet chyba do 192 kHz. Na szybko znalazłem coś na www.republika (i poprawiłem błędy )
"
[...]W SACD próbkowanie jest dokonywane z częstotliwością wielokrotnie większą, bo aż 2,8224 MHz, dzięki czemu uzyskuje się wysoką rozdzielczość [...] Częstotliwość próbkowania nie została wybrana przypadkowo. Taka częstotliwość jest doskonałą wartością wyjściową, by uzyskać dzięki prostemu dzieleniu, częstotliwości próbkowania innych formatów wielobitowych.
- wartość próbkowania 44.1 kHz uzyskuje się dzieląc przez 64,
- wartość próbkowania 96 kHz uzyskuje się dzieląc przez 29,4 (mnożąc przez 5 i dzieląc przez 147)
- wartość próbkowania 48 kHz uzyskuje się dzieląc przez 58,8 (x5/294)
"

Właściwie to trudno się z Tobą nie zgodzić. A ponadto, co już inni powiedzieli, metoda jest przejrzysta tylko trzeba było mieć pomysł i ją... wymyślić. I zrobić testy. :cool:
Acha - co mi jeszcze nie dawało mi spokoju - czy skoro sygnał z "sumatora" nagrałeś na CDRW, którą potem zrzuciłeś do vaw-ów tu nie powstały dodatkowe błędy? Choć z drugiej strony, skoro uzyskałeś takie dobre wyniki testów raczej nie miało to wpływu.
Tak czy inaczej - temat bardzo ciekawy.

Twoje uprawnienia: