Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Bardzo powazny problem z Plextorem (https://forum.cdrinfo.pl/f2/bardzo-powazny-problem-plextorem-17941/)

pali 04.03.2003 20:20

Cytat:

ob@r napisa***322;(a)
przepraszam ale po co kabel 80 łyżwowy?
Omawiany Plextor pracuje w standardzie "ATA/ATAPI-4" czyli opisuje go dokument ANSI o numerze NCITS-317-1998. Standard ten umożliwia pracę napędu według protokołu transmisji danych UltraDMA/33, do czego to właśnie NemoKOF próbuje zmusić swojego Plextora i słusznie gdyż transfer na UD2 jest dwukrotnie szybszy od PIO-4 - odpowiednio 33,3 MB/s i 16,6 MB/s.

Natomiast kabel 80 żyłowy jest zalecany przez NCITS-317-1998. Nie wymagany, ale zalecany, no i po raz pierwszy umożliwiono jego obsługę.

Nie zbadamy dokładnie co ten Plextor wyprawia - być może 80-żyłowy kabel rozwiąże problem. Praca napędu UD2 na 40 ż.k. jest pracą na krawędzi, jeśli to jest w dodatku kabel o miernej jakości lub uszkodzony (co ciężko stwierdzić oglądając go), kłopoty murowane.

ob@r 04.03.2003 18:54

Cytat:

pali napisa***322;(a)
1. Kabel 80-żyłowy masz? Jeśli tak, niebieskim do kontrolera?
2. Czasami pewne urządzenie IDE nie będą ze sobą pracować, bo tak im się podoba. Odłączałeś DVD?
3. Próbowałeś tak?: Ustaw DVD na master i na koniec kabla IDE go daj. Plextora daj na slave i pośrodku kabla go (szare złącze).

Powodów moze być mnośtwo, ale sprawdź na początku czy z ramem jest wszystko ok. Ustaw go w biosie na wolniejsze parametry. To wszystko wygląda na problemy sprzętowe.

przepraszam ale po co kabel 80 łyżwowy?

pali 04.03.2003 16:29

1. Kabel 80-żyłowy masz? Jeśli tak, niebieskim do kontrolera?
2. Czasami pewne urządzenie IDE nie będą ze sobą pracować, bo tak im się podoba. Odłączałeś DVD?
3. Próbowałeś tak?: Ustaw DVD na master i na koniec kabla IDE go daj. Plextora daj na slave i pośrodku kabla go (szare złącze).

Powodów moze być mnośtwo, ale sprawdź na początku czy z ramem jest wszystko ok. Ustaw go w biosie na wolniejsze parametry. To wszystko wygląda na problemy sprzętowe.

NemoKOF 04.03.2003 15:42

Bardzo powazny problem z Plextorem

Witam wszystkich,

jestem posiadaczem na nagrywarki Plextora o symbolu PX-W4824A. Nagrywarka wedlug specyfikacji pracujem w trybie ATA-33 (UDMA2). Najpierw nagralem nia plyte muzyczna - zadnych problemow. Wiec zadowolony przystapilem do buckupu moich materialow Video i Danych. Jak sie szybko okazalo nagrywarka ZLE WYPALA takowe materialy. Pliki video odtwarzane sa z bledami a plyty z danymi po prostu sa uszkodzone. Sytuacja niewesola moznaby powiedziec. Po kilkunastu reisntalacja systemu (cala paleta windows - od 98 do XP SP1) okazalo sie ze instalowaniu innego systemu, sterownikow do chipsetu etc. nic nie daje. Przyszedl do mnie kolego kilka dni po incydencie (wierny czytelnik cdrinfo) i probowal roznych rzeczy. W koncu wylaczyl tryb DMA dla nagrywarki (z ATA33 tryb pracy zmienil sie na PIO4). I wtedy nagrwarka zaczela poprawnie wypalac CDki wszelkiej masci. Ale niestety jestem stratny na tej operacji poniejwaz nagrwarka nagrywa w tej chwili z maksymalna predkoscia 18x-20x i przy nagrywaniu obciaza procesor w 80%. Pisze na tym formu bo moze ktos spotkal sie z podobnym problemem? Nagrywarka nie nalezy do tanich dlatego jestem abslotnie zaskoczony :( Jeslr ktos cos wiec to prosze o pomoc!!

Moja specyfikacja:
Plyta Asus P4S8X SiS-648;
Nagrwarka Plextor PX-W4824A bios 1.03;
Toshiba DVD 16x (pracuje rowniez w trybie ATA-33) podpieta pod ten sam kabel co plextor;
2x Barracuda IV 80 gb;
Ati Radeon 9700;

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07.