![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
bios do lg8083b
zmieniłem bios do nagrywarki lg8083b z 1.5 na 1.9 (bios 1.9 był niby dobry ale odnośnik był przy opisie lg8043b myślałem że taki model nie istnieje i ze to błąd w napisie i stwierdziłem ze to bios do lg8083 )
po zmianie biosu nagrywarka zaczęła dziwnie się zachowywać : przy czytaniu mruga zieloną diodą(a powinna pomarańczową) przy nagrywaniu też zieloną ale bardzo wolno bez względu na prędkość zapisu(wcześniej mrugała szybciej dla 4x a wolniej dla 2x) po zatym nagrywa poprawnie (takie mam wrażenie) przy zmianie bisu nie zasejwowałem starego biosu bo program miał tylko opce zapisu. gdy znalazłem bios o num. 1.5 (podobno do abgrejdu z 1.4 do 1.5) zapisałem go nic nie pomogło nagrywarka nadal mruga jak pisałem wyżej jeśli ktoś ma nagrywarkę lg8083b(oem) i ma program do zczytania biosu to prosił bym o zczytanie biosu z tej nagrywarki przysłanie mi go lub prosiłbym o przysłanie lub wskazanie programu który zczytuje bisy z nagrywarek i zapisuje ewentualnie o przysłanie właściwego biosu do lg 8083b lub inną pomocną poradę z góry dziękuję mój adress: radekow@poczta.onet.pl |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.09.2000
![]() |
Mam identycznie. Myślałem że zostanie dodana jakaś dodatkowa funkcja np. tryb RAW-DAO niestety zmiany z 1.04 na 1.05 i z 1.08 na 1.09 są kosmetyczne i dotyczą tylko zawieszania przy instalacji i uruchamianiu encyklopedii Encarta Microsoft'u. CED-8083B pracuje bez problemów w trybie RAW-SAO+SUB więc jakoś znoszę brak żółtej diody - gorzej jakbym chciał ją komuś opchnąć - będzie się pytał.
Tryb RAW SAO+SUB pozwala kopiować w CloneCD prawie wszystko z wyjątkiem PSX'ów (zdążyłem sprawdzić Laserlock'a). Dokładniejsze informacje na temat biosów LG są na stronie HP (!? zdziwienie) które je robi - nic dziwnego, że nie chcą wprowadzić pełnego trybu RAW, bo wtedy nikt by nie kupił nagrywarek HP które z kolei nie obsługują overburning'u. adres: search.hp.com, wpisać LG i czekać. aha - Mam kolegę który nie zmieniał biosu, ale nie mam z kolei programu do ściągania FLASH'a. Również nie chciałbym mu zepsuć nagrywary jakimś niesprawdzonym "progiem". Jestem jednak otwarty na propozycje |
|
|
|
|
#3 |
|
Gość
|
samo zczytanie biosu nie stanowi żadnego problemu - jeśli zczyta poprawnie bios to i powinien go zapisać
jak zdobędę taki program to dam ci znać lub go wyślę z opisem jak zrzucić bios znagrywarki (bo istotne jest żeby to był orginalny bios z nagrywary) radekow@poczta.onet.pl |
|
|
#4 | |
|
Gość
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
>samo zczytanie biosu nie stanowi żadnego problemu - jeśli zczyta >poprawnie bios to i powinien go zapisać
Ręczę, że toster jest oryginalny. Nawet wczoraj gadałem z gościem i nie miał nic przeciwko "ściąganiu". a propos stron LG - bardzo małomówne te witryny czy to koreańskie czy polskie. Myślę, że nikt inny nie wspiera tych modeli oprócz hp choć nie mam pojęcia dlaczego właśnie oni (czy to jakiś OEM). mój adres: kricho@poczta.fm |
|
|
|
|
#6 |
|
Gość
|
U mnie to samo - mruga zieloną - ale działa ok, RAW-DAO oczywiście nie ma. Wysłałem maila do LG-Poland z pytaniem o różnicę między 1.05 a 1.09 - odpisali, że "poprawia warunki pracy nagrywarki" - no to se zainstalowałem. Co do gwarancji, to napisali, że "upgrade robiony wg wskazówek programu nie narusza gwarancji LG". Póki co, póki działa, nic z tym nie robię - acz nieco mnie drażni brak diodki pomarańczowej - taki śliczny kolor :-) . Pozostaje nam czekać na nowsze wersje - i może RAW-DAO...
|
|
|
#7 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
A czy zastosowanie nieodpowiedniej wersji firmware'u nie jest przypadkiem niezalecane przez producenta
Już wyjaśniam.Na stronie GALa pojawił się bios 1.09 do CED-8083B i tylko notka że ściągasz i używasz na własne ryzyko!! Przy uruchomieniu pliku exe jest informacja o numerze wersji 1.09 i nic więcej. (nie ma mowy nic o wcześniejszych wersjach) Jednak na stronie HP są dokładne informacje dotyczące update'u firmware'u (mądry Polak po szkodzie). Okazuje się, że firmware 1.05 jest dla nagrywarek z biosem 1.04 (jest napisane przy rozpakowywaniu) a v1.09 przeznaczona jest dla biosów 1.08 (nie napisane przy rozpakowywaniu !!!). Oba update'y poprawiają jedynie pracę nagrywarki przy odczycie encyklopedii Encarta Microsoftu, a więc nie są to rewelacje w stylu RAW-DAO. W takiej sytuacji mając wersję 1.05 nie należało wcale zmieniać biosu bo nic by to praktycznie nie dało. Na stronie HP nikt nic nie mówi o zmianie biosu z 1.05 na 1.09. Myślę że jest to naruszenie zasad gwarancji dlatego chciałbym przywrócić z powrotem wersję 1.05 z migającą diodą odczytu, ale chyba już za późno. |
|
|
|
|
#8 |
|
Gość
|
W liście do LG-Poland pytałem konkretnie o update z wersji 1.05 do wersji 1.09, podałem konkretne namiary nagrywarki etc. Odpisali to co już Wam napisałem, że przeprowadzenie updatu nie narusza warunków gwarancji i update z wersji 1.05 do wersji 1.09 poprawia warunki pracy nagrywarki - na marginesie mówiąc tylko dlatego zmieniłem biosa. Jak diodka przestała mrugać poszukałem coś na Forum i znalazłem, potem na stronach HP - też znalazłem, ale - cytując Kricho - mądry Polak po szkodzie. A tak w ogóle to najchętniej bym teraz skopał d..ę temu mądrali z LG Poland...
|
![]() |
|
|