![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bananowy song
Data rejestracji: 05.03.2003
![]() |
Problem z LG GCE8400B
Moja nagrywarka to lg gce 8400B. Problem z nią taki że 600-700mb na płyte nagrywa w 10-12 min a nie w 3-4min jak jest w tescie na cdrinfo. Jak przeprowadziłem test w nero cd speed z jaką prędkością nagrywa to sie przeraziłem bo zamiast z 40x nagrywa z prędkością od 7x-10x. Nie mam wogóle w menedżerze urządzeń DMA
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jesli nie masz DMA w menagerze urzadzen to poszukaj go w sterach do plyty glownej, nie wiem jaka masz ale jesli na intelu to powinienes miec zainstalowany intel ata storage driver, jesli via to cos odpowiedniego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
1) ta nagrywarka jest w ogóle bardzo wrażliwa na stosowane płytki - tylko na niektórych nagrywa z prędkościami rzeczywiście dochodzącymi do 40x - przeważnie jest to 32x, 24x, a na kiepskich płytach tylko 16x.
2) nagrywarka 8400 nie obsługuje ULTRA DMA 33, a tylko PIO 4, i ewentualnie Multi-Word DMA, jeśli sterowniki do płyty głównej to obsługują. Jaką masz płytę główną, z jakim chipsetem, i czy masz zainstalowane sterowniki do jej chipsetu? Opcja włączenia DMA powinna być dostępna we właściwościach napędu w Menadżerze urządzeń, chyba, że masz sterowniki Intel Application Accelerator - wtedy musisz uruchomić ten program i sprawdzić ustawienia. Intel App. Acc. sam wykrywa i włącza (lub nie) tryb DMA 3) Ultra DMA 33 nagrywarka obsługuje po wgraniu BIOS-u IBM v. 1.12 - BIOS ten dodaje też obsługę Mt Rainier, więc warto. 4) Podłącz napędy odwrotnie: nagrywarkę jako Master, a CD-ROM jako Slave. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Co do biosu IBM to potwierdze slowa PUCH'a, to dobry pomysl, mi zmiana na ten bios pomogla i to znacznie,
Poszukaj na forum, bylo dokladnie wszystko opisane, lacznie z linkami do niego |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bananowy song
Data rejestracji: 05.03.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Nagrywarka tak jak napisał Puch OSŁUGUJE tryb UDMA 33 po wgraniu biosu 1.12 IBM. W dodatku od razu jest uaktywaniany tryb zapisu w standardzie MRW.
A co do właczenia UDMA na Twojej płycie to zainstaluj Intel Aplication Accelerator i wtedy sprawdź w jakim trybie pracują Twoje urzadzenia IDE. Ostatnio zmieniany przez Thoom : 09.05.2003 o godz. 21:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |