Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.05.2003, 14:31   #1
McDrive
Bananowy song

Data rejestracji: 05.03.2003
McDrive w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z LG GCE8400B

Moja nagrywarka to lg gce 8400B. Problem z nią taki że 600-700mb na płyte nagrywa w 10-12 min a nie w 3-4min jak jest w tescie na cdrinfo. Jak przeprowadziłem test w nero cd speed z jaką prędkością nagrywa to sie przeraziłem bo zamiast z 40x nagrywa z prędkością od 7x-10x. Nie mam wogóle w menedżerze urządzeń DMA . Nagrywarka tak wogóle jest podpięta do jednego kanału razem z CD-Romem i ustawiona jest jako Slave a Cd-Rom jako MASTER. Windowsa mam od lipca 2002 wtedy też miałem wymieniany dysk z fujitsu 10gb na Maxtor 40gb a nagrywarka została podłączona w listopadzie 2002 przez jednego z serwisantów, niestety nie było mnie przy tym bo akurat byłem w budzie. A więc poradźcie co mam zrobić żeby nagrywarka wypalała w czasie 3-4min a nie 10-12min. Od razu dziękuje wszystkim tym którzy pomoga mi w rozwiązaniu tego problemu. Mam winde 98se.
McDrive jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.05.2003, 14:39   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jesli nie masz DMA w menagerze urzadzen to poszukaj go w sterach do plyty glownej, nie wiem jaka masz ale jesli na intelu to powinienes miec zainstalowany intel ata storage driver, jesli via to cos odpowiedniego.
Stary 09.05.2003, 14:43   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1) ta nagrywarka jest w ogóle bardzo wrażliwa na stosowane płytki - tylko na niektórych nagrywa z prędkościami rzeczywiście dochodzącymi do 40x - przeważnie jest to 32x, 24x, a na kiepskich płytach tylko 16x.

2) nagrywarka 8400 nie obsługuje ULTRA DMA 33, a tylko PIO 4, i ewentualnie Multi-Word DMA, jeśli sterowniki do płyty głównej to obsługują. Jaką masz płytę główną, z jakim chipsetem, i czy masz zainstalowane sterowniki do jej chipsetu? Opcja włączenia DMA powinna być dostępna we właściwościach napędu w Menadżerze urządzeń, chyba, że masz sterowniki Intel Application Accelerator - wtedy musisz uruchomić ten program i sprawdzić ustawienia. Intel App. Acc. sam wykrywa i włącza (lub nie) tryb DMA

3) Ultra DMA 33 nagrywarka obsługuje po wgraniu BIOS-u IBM v. 1.12 - BIOS ten dodaje też obsługę Mt Rainier, więc warto.

4) Podłącz napędy odwrotnie: nagrywarkę jako Master, a CD-ROM jako Slave.
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2003, 15:33   #4
Japa
Bywalec

Data rejestracji: 28.06.2002
Japa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do biosu IBM to potwierdze slowa PUCH'a, to dobry pomysl, mi zmiana na ten bios pomogla i to znacznie,
Poszukaj na forum, bylo dokladnie wszystko opisane, lacznie z linkami do niego
Japa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2003, 16:00   #5
McDrive
Bananowy song

Data rejestracji: 05.03.2003
McDrive w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)
Jesli nie masz DMA w menagerze urzadzen to poszukaj go w sterach do plyty glownej, nie wiem jaka masz ale jesli na intelu to powinienes miec zainstalowany intel ata storage driver, jesli via to cos odpowiedniego.
Mam intel ATA storage driver. I jak byś mógł to wytłumacz mi jak włączyć to dma w tym sterze.Prosze
McDrive jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2003, 21:22   #6
Thoom
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.10.2002
Thoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nagrywarka tak jak napisał Puch OSŁUGUJE tryb UDMA 33 po wgraniu biosu 1.12 IBM. W dodatku od razu jest uaktywaniany tryb zapisu w standardzie MRW.
A co do właczenia UDMA na Twojej płycie to zainstaluj Intel Aplication Accelerator i wtedy sprawdź w jakim trybie pracują Twoje urzadzenia IDE.

http://thoom.w.interia.pl

Ostatnio zmieniany przez Thoom : 09.05.2003 o godz. 21:25
Thoom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2003, 23:27   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
McDrive napisa***322;(a)
Mam intel ATA storage driver. I jak byś mógł to wytłumacz mi jak włączyć to dma w tym sterze.Prosze
Uruchom go z menu start> programy>intel a.s.d.>w nim wybierz swoj naped i w transwer mode mozesz sobie ustawic DMA (zdaje sie ze to bedzie DMA MW2) albo no limit. Powinien pokazac w jakim domyslnym trybie transweru dziala ci urzadzenie.

Twoje uprawnienia: