![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.02.2005
![]() |
Martwa LG gcr-8523B
Stałem sie posiadaczem 1.5 rocznej małoużywanej nagrywarki LG. Problem jest w tym że jest zupełnie martwa. Po podłączeniu do kompa nie jest wykrywana przez bios, nie wysuwa tacki, tylko delikatnie mrzy dioda. Próbowałem wgrac nowego biosa. Jednak mtkflash pod windowsem pisze:
"ERR:fail to identify the flash type!" a pod dosem: "Port:170, master/slave:b0" i stoi w nicości. Jak myslicie da się ją jakoś ozywić ![]() A może to nie bios!? nie wiem co zrobił z nią poprzedni właściciel. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
poszukaj biosa w formacie .bin lub .hex i spróbuj wczytać go za pomocą MTKWinFlash z opcji IDE MODE. sprawdż dokładnie jakie ma oznaczenie owa nagrywarka bo cd-romy mają oznaczenie GCR , a nagrywarki CD-R: GCE,GCC tak więc nie wiadomo czy masz nagrywarkę czy cd-rom.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 08.02.2005 o godz. 11:48 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nie gcr tylko gce 8523b. na 1000%. Jak już pisałem MtkWinFlash pisze powyższego errora. (pod platformą winXP) lub dodaje do errora "please wait... write complete. restart your computer" lub coś w tym stylu (pod win98SE) ale nagrywarka dalej nie żyje.
jest ktoś w stanie mi pomóc?! |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.01.2005
![]() |
Cytat:
Pozdro
|
|
|
|
#5 | ||
|
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
jak już pisał kolega, niewykluczone że może być walnięta elektronika napędu ale jasnowidzami nie jesteśmy. A poprzedni właściciel nic nie mówił, co dokładnie z nią się stało/popsuło?.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 08.02.2005 o godz. 11:53 |
||
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
@Maciej
Co do nagrywarki to od poprzedniego włąściciela wiem tylko że poprostu pewnego dnia przestała działać i tyle... koleś mało wie na ten temat Co do tytułu dyskucji. Ludzką rzeczą jest sie pomylić... Nie miałem w tym momencie nagrywarki pod ręką. pisałem o MtkWinFlash: "Jednak mtkflash pod windowsem pisze: "ERR:fail to identify the flash type!" a pod dosem: "Port:170, master/slave:b0" i stoi w nicości." tylko użyłem nazwy "mtkflash pod windows" @Dombel Po podłączeniu zasilania ze starego zasilacza AT nadal martwa. (bez taśm) |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
na allegro jest coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41799279 "ma problemy z nagrywaniem i czytaniem płyt" Dombel czy o takie coś ci chodziło ??
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
. Bo jak będziesz miał 2 wypalary ze spierdzieloną elektroniką to dupa.
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
jeszcze zauważyłem że strasznie grzeje się silniczek od przesuwania wózka z laserem jest gorący. Mówiąc dokładniej WRZATEK! napewno ma popalone uzwojenia. ciekawe czy to wina samego silniczka czy sterownika? ale obstawiam napewno elektronikę. Jak myslisz opłaca się składać z dwóch?? czy lepiej dać sobie spokój i wywalić ją na śmietnik??
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Ale jak chesz to od Ciebie zależy. nic nie tracisz jak coś s******ysz, a jak ci się uda będziesz miał dobry sprzęt i doświadczenie na przyszłośc. Osobiście kiedyś jeździłem (jak się to jeszcze opłacało) do pewnego "tajemnego" sklepiku z elektroniką gdzie sprzedawali uszkodzone twardziele "na wagę". Średnio z 10 - 15 dysków (5 zł za sztukę) wychodziło 5-7 sprawnych. Kumpel mi je pchał na allegro po 100 - 150 zł za sztukę dając na nie pół roku własnej gwarancji . Teraz już ludziska zmądrzeli i podbili cenę więc nie opłaca mi się tam jeździć. Ale z twrdzielami sprawa jest prostsza i cała operacja za zwyczaj wymaga użycia 2 imbusów inie trzeba nic lutować. W przypadku wypalarki to radziłbym zaopatrzyć się jescze w jakiegoś zdechłego CD-Roma ze sprawną mechaniką (może być nawet 8x czy nawet wolniejszy) żeby miec pod ręką zapas rolek i innych "blaszek" .
|
|
![]() |
|
|