Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.12.2003, 08:46   #1
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Angry Bufor odczytu

Witam wszystkich.
Zwracam się do Was o udzielenie mi odpowiedzi na mój problem. Otóż zakupiłem nową nagrywarkę Liteon 52327S. Wszystko pięknie chodzi, ale mam problem z audio, tzn. przy nagrywaniu płyty audio (np. 16x) z mp3 NERO wykorzystuje cały procesor i spada bufor odczytu (tu nie chodzi o bufor nagrywarki!).
Dziwi mnie to, że przed tem wszystko było dobrze, nawet przy prędkości 40x bufor był stabilny, a teraz NIE!
Przy zapisie danych NERO wykorzystuje do 10% procesora, a przy audio - cały. Przeszukałem forum, spędziłem w nim 2h ale nic konkretnego nie znalazłem.
Taki objaw występuje przy NERO 5 jak i przy 6.
Podłączałem nagrywarkę na różne sposoby, instalowałem ASPI Adaptec + fixaspi oraz ForceASPI, DMA włączone (nawet usuwałem kanały), zwiększyłem bufor w NERO, 2x format - i NIC.
Proszę nie pisać taki odpowiedzi: "weź przekonwertuj na WAV i potem nagraj", ponieważ przed tem mogłem nagrać 40x,a teraz mam problemy nawet z 16x.
SEBAW jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.12.2003, 10:35   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Napiszcie mi gdzie mają być umieszczone poszczególne pliki w systemie:
1. WNASPI32.DLL
2. WINASPI.DLL
3. ASPI32.SYS
4. WOWPOST.EXE
!Chyba! wiem gdzie jest błąd. Mimo zainstalowaniu ASPI w systemie brakuje 2 plików.

AKTUALIZACJE
Już znalazłem
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php

Tylko teraz może ktoś podrzuci mi te pliczki, np. spakowane w jedną całość?

Ostatnio zmieniany przez SEBAw : 23.12.2003 o godz. 10:39
SEBAW jest offline  
Stary 23.12.2003, 10:47   #3
Legam
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.07.2003
Legam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie chcę się wymondrzać ale ForceASPI załatwi sprawę. Taki wyjadacz jak ty powinien to wiedzieć.

Zapewne pamiętasz mój post, w którym miałem podobny objaw. Przyczyną okazał się Norton Antyvirus. Po kilku zmianach antywirusów odkryłem, że sprawcą całego zamieszania jest analiza heurystyczna (chyba nie walnąłem byka?).
Stary 23.12.2003, 10:48   #4
Legam
Wyjadacz ;)

hi hi hi WYMĄDRZAĆ oczywiście.
Stary 23.12.2003, 11:00   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Cytuje: "Podłączałem nagrywarkę na różne sposoby, instalowałem ASPI Adaptec + fixaspi oraz ForceASPI, DMA włączone (nawet usuwałem kanały), zwiększyłem bufor w NERO, 2x format - i NIC."
Ja po formacie nic nie mam na dysku oprócz WIN XP i NERONA.
SEBAW jest offline  
Stary 23.12.2003, 11:14   #6
Legam
Wyjadacz ;)

Sorki.

Może to wina sprzętu?
Niech sprawdzą przy Tobie w serwisie.

A tak swoją drogą gdybyś instalował ForceASPI to nie brakowało by dwóch plików.
Stary 23.12.2003, 11:28   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Brakuje mi pliku: 2 i 4
Możesz mi je umieścić na forum (spakowane) i podaj mi ścieżki gdzie masz je zainstalowane na kompie.
SEBAW jest offline  
Stary 23.12.2003, 11:54   #8
Legam
Wyjadacz ;)

Siedze teraz w pracy i niestety nie mogę Ci dokładnie napisać jak to u mnie wygląda. Gdy standardowo instalowałem ASPI też tak miałem i wszystko działało. CheckASPI wykazywał brak tych plików, ale nie sygnalizował żadnego poważnego błędu. Po prostu tak chyba jest w XP.
Po instalacji ForceASPI 1.8 pojawiły się dwa brakujące pliki.

W Force 1.7 jest instrukcja jak tego wszystkiego używać i co do czego służy.

Dzisiaj nic więcej nie mogę Ci powiedzieć. Może inny użytkownik tego forum będzie mógł podać bliższe namiary na te pliki w systemie.

A tak przy okazji, to WESOŁYCH ŚWIĄT.
Stary 23.12.2003, 13:16   #9
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jaki masz procesor? Przeciez nagrywarnie z mp3 to jest dokompresja w locie do wav, wiec obciazenie procesora to normalka, a jak nie masz szybkiego procka to komp nie wyrabia z dekompresja, i stad oproznianie bufora. A to ze idzie na 40x dla danych to normalne, bo tam nic sie nie dekompresuje.

W sumie czegobys chcial.. dane to tylko dane i 10% obciazenia jest jak najbardziej wporzadku, tak samo ok jest obciazenie z audio wynaszoace 100%, bo przeciez z mp3 to palisz a nie z wav. Wszystko jest OK.

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 23.12.2003 o godz. 13:19
Martin_TP jest offline  
Stary 23.12.2003, 13:19   #10
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
SEBA - obawiam sie ze to nie aspi - tych plikow moze nie byc i nie sa widocznie potrzebne bo wsio i tak dziala
Martin ma racje - jesli masz nadal ten proc co w opisie podales (pen2) to dekompresja moze go "troche"bolec i na 16x moze nie wydalac
nimal jest offline  
Stary 23.12.2003, 14:07   #11
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez nimal
SEBA - 1obawiam sie ze to nie aspi - tych plikow moze nie byc i nie sa widocznie potrzebne bo wsio i tak dziala
2Martin ma racje - jesli masz nadal ten proc co w opisie podales (pen2) to dekompresja moze go "troche"bolec i na 16x moze nie wydalac
1 Masz rację co do tych dwóch plików. Nawet w artykule (powyższy link) jest napisane: Jednak drugi program diagnostyczny zgłasza błąd instalacji ASPI - brakuje pozostałych dwóch plików. Jeżeli przyjmiemy tok rozumowania zgodny z tym, że nowsza wersja wie lepiej jak ma być by było dobrze to potrzebne są tylko dwa pliki.
2Wiem że mam słaby procek, ale przed tem robiłem symulacje z prędkością 40x i nic się nie działo, a teraz max dla audio to 16x.
SEBAW jest offline  
Stary 23.12.2003, 18:40   #12
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Symulacja.. symulacja, a czy nagrywales wczesniej z taka predkoscia? Przekonwertuj sobie byle czym te mp3 na wav i zobacz ile obciaza prcoesor i ile czasu to zajmuje, Nero musi zrobic to samo wiec stad to obciazenie. A ze nie nadaza przy predkosci 16x to wina procesora, bo nie daje on rady zamienic tak szybko mp3 na wav, i to musi byc to a nic innego. U znajomych na procesorach od 366 do 600 MHz jest dokladnie to samo co u Ciebie przy nagrywaniu z mp3, to normalne i nie ma sie czemu dziwic.
Martin_TP jest offline  
Stary 24.12.2003, 07:37   #13
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
zeby sie upewnic przepal w nero kompilacje audio z mp3 do pliku obrazu - w ten sposob pominiesz nagryware i jedyne co bedzie Cie ograniczac to szybkosc dysku,proca i wydajnosc kodeka
jak otrzymasz predkosc na poziomie kolo 20tu lub mniej to definitywnie bedzie oznaczac,że niestety sprzet nie pozwala nagrywac tak szybko - bedziesz musial zwolnic, mozenawet do 8x lub palic w wavow

btw: WESOLYCH SWIAT, prezent w postaci spawary juz masz, oby Ci dlugoi dobrze sluzyl
nimal jest offline  
Stary 24.12.2003, 20:35   #14
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Wgrałem ForceASPI 1.7 i zauważyłem że procesor nie jest aż tak dużo wykorzystywany. Przy prędkości 12x (audio) - ok 65%, natomiast przy ForceASPI 1.8 dochodziło do 80%.
Nawet tutaj http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=bufor rozwiązano problem poprzez wgranie 1.7 można sie o tym przekonać.
SEBAW jest offline  
Stary 25.12.2003, 18:18   #15
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Co nie zmienia faktu ze to tez procesor nie wyrabia.. a Force ASPI 1.7 tylko lagodzi jego niewydolnosc przy konwersji.
Martin_TP jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: