![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.01.2003
![]() |
Cala prawda o nosnikach CDR
Przegladajac wiele postow na tym forum nt. nosnikow CDR dostepnych na naszym polskim rynku postanowilem zabrac glos w tej sprawie. Wiem ze temat jest nieswiezy, wymaglowany na wszystkie strony, ale jednak...
Jak zauwazylem wiele osob sugeruje sie testami przeprowadzanymi na nosniku za pomoca narzedzi typu Nero CD Speed. Jako osoba wypalajaca plyty non-stop przez prawie dwa lata posiadam praktyczna wiedze nt. jakosci roznych nosnikow (Bron Boze nie mam sie czym chwalic, stwierdzam tylko fakt...), i chcialbym zauwazyc ze realna wartosc plyty CDR niekiedy mija sie z wynikami testow Soft... chcialbym tutaj wymienic kilka marek wraz z rzeczywistym 'testem' jakosci, ktory potwierdzam zarowno ja jak i moi znajomi. Zaczna moze od czarnej listy... Esperanza - Wiem, ze grono milosnikow tej marki jest dosyc szerokie, byc moze jakosc plyt teraz sie poprawila, ale czasu przegrywania danych z tych nosnikow na dysk za pomoca clone-CD nikt mi juz nie zwroci. Plyty z zielonym paskiem wykonane sa z - delikatnie ujmujac - niskiej jakosci tworzywa, ktore czyni je niezwykle wreazliwymi na wszelkie bodzce zewnetrzne a jakiekolwiek uszkodzenie gornej badz dolnej warstwy czyni plyty niezdatnymi do dalszej eksploatacji. Rozkrecenie plyty w napedzie TEACa powoduje wydzielanie sie nieprzyjemnego zapachu (lakier?) w pomieszczeniu. Spear - Ta marke powinienem pozostawic bez komentarza, bylem szczesliwym posiadaczem 5 plyt z tej serii, z czego 2 nawet daly sie odczytac w miesiac po wypaleniu (w celu stworzenia ich kopii). Niska jakosc w pelni usprawiedliwiona cena. Wszyscy to moga potwierdzic, stwierdaja ktotko ze plyta jest nedzna. TraxData - Mialem wiele tych plyt, poniewaz byly w promocji (Media Markt) - Duze pudelko, 650mb, kosztowaly tylko 1.19 zl. Do dzisiaj posiadam ich ze 100, i nie mam problemu z ich odczytem. Powodem dla ktorego wpisalem je na czarna liste jest TRAGICZNA jakosc gornej warstwy, dzieki ktorej najmniejszy bodziec zewnetrzny - przeciagniecie palcem po powierzchni, podpisanie kompaktu czy tez polozenie go 'do gory dnem' (no... bez przesady) powoduje nieodwracalne bledy w danych na nim zawartych. Po nagraniu kompaktow radze przechowywac je w odizolowanych opakowaniach, i raczej nie pozyczac. Plyty do ktorych mam zastrzezenia: Emtec (basf) 650mb - Warstwa plyty wrazliwa na napisy, po za tym wszystko raczej w porzadku... Akoss, Lg - Plyty tanie, uzywane z powodzeniem przez wiele osob. Jezeli chodzi o Lg to mam nieciekawe doswiadczenia - pojawiaja sie niewielkie bledy (np. na skladance mp3 w srodku jednego, dwoch utworow), to samo dotyczy Akossa, z tym ze tam zjawisko to jest o wiele rzadsze. Nie stalo to jednak na przeszkodzie powtornemu wypalaniu 3 filmow z powodu wykrytych bledow. Verbatim - Nadal kupuje, rewelacyjna warstwa ochronna, b. dobra jakosc wykonania. Maja tylko jeden mankament - nie nadaja sie do nagrywania Audio CD - tak nagrana plyta bedzie 'przeskakiwala' w niektorych (starszych) odtwarzaczach, wiezach, itp. Niektore czytniki (szczegolnie dvd lg) maja problemy z czytaniem tych kompaktow... Plyty ktore polecam: Samsung - Wszyscy na mnie jada za to ze polecam samsunga, ale zdania nie zmienie. Moze jego jakosc teraz sie pogorszyla, ale 1,5 roku temu, kiedy w Media Markt byly to najtansze kompakty (2 zl) kupowalem je hurtowo. Do dzisiaj posiadam ich ze 150, i nie mam problemow z ich wlasciwym odtwarzaniem (a przeszly naprawde duzo, m.in. wizyte w moim discmanie). Ostatnio nie moglem tych kompaktow nigdzie znalezc... Mmore - Rewelacja, tanie (650mb - Slim 1.10, Box 1.40, 700mb - Slim 1.30, Box 1.70), trwale (szczegolnie 700mb), ladne (to juz kwestia gustu...). Nigdy nie mialem problemow z ich nagrywaniem, odtwarzaniem, itp. co zreszta znajduje potwierdzenie w testach tych kompaktow programami typy Nero CD Speed, itp. Ufam tej firmie tak bezgranicznie, ze dane z nich przegrywam bezposrednio z CD na CD bez zastanawiania sie (A nagrywarke mam naprawde wiekowa, i jeden Spin-down, Spin-up oznacza, ze plyta wyladuje w koszu). Polecam! Tdk - Te kompakty sa bezkonkurencyjne, ale tez dosyc drogie... Polecam szczegolnie Tdk w bialym opakowaniu, tym kompaktem to mozna chyba nawet szorowac asfalt, a naped i tak z tego cos odczyta... Memorex Black - Mowiac szczerze nie mam zbyt duzego doswiadczenia w nagrywaniu tych kompaktow (gora 50), ale ich jakosc jest naprawde wysoka - Sam wyglad nosnika zdecydowanie rozni sie od CD 'z kija' za 0.69. (Podobnie jak jakosc etykiety). Bardzo dobre kompakty, przypominajace Dysan'a, ktorego zreszta tez polecam, chociaz nie przepadam za nim ze wzgledu na cene (podobno ostatnio to sie zmienilo...) Ok, to by bylo na tyle... Wiem ze jestem tutaj 'nowym' uzytkownikiem, ale chcialem sie podzielic doswiadczeniami... Wszystkie moje plyty byly wypalane przez 2 lata nagrywarka HP 8200e z predkoscia 4x, wiec nie ma mowy o zfajczeniu plyty z powodu zbyt duzej predkosci. Plyty przechowuje w warunkach ekskluzywnych (Duze, nieuszkodzone boxy) co kazdemu radze, jezeli chcecie aby plyta posluzyla dluzej niz rok. Pa! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No TDK są OK 8)
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
do blacklisty dodalbym jeszcze:
HIT - to jakies odrzuty z innych producentow sprzedawane pod inna marka - nawet palone x4 potrafily wykazac bledy (unreadable) w nero cd speed ja osobiscie nie mam zastrzezen do: platinum CDRW - poprostu klasa a przy tym 1/2 ceny verbatimek datex - w miare tanie i w miare dobre CD mialem problemy z TDK i plytami audio ale to chyba wina mojego palnika |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
ja pale tylko na verbach i nic mi nie skacze, a mam decka cd pioneer, ktory taki nowy juz nie jest (pare lat ma). powiem wiecej - lyka wszystko co mu wrzuce na talerz
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
To samo mój wiekowy Technics - łyka wszystkie płyty, ja dla siebie muzę wypalam na Verbatimkach (dawniej Metal Azo, dziś na pastelach) i na płytkach z czarnym nośnikiem
|
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Osobiście też polecam TDK lub Verbatim, a z tańszych PLATINUM, ale tylko partia od Riteka, bo inni producenci tego zjawiska są do bani. Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
#7 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
coz - pozwole sobie skomentowac - moja wiedza praktyczna (pelna - bo nigdy nie bylem 'dystrybutorem' i wszystko co nagralem jest w domu) mowi tak - jedyne plyty ktore mi sie walily to samsungi (7 na 10 padlo), espery z paskiem - zyja do tej pory - wiec to chyba kwestia szczescia
z danych czasowych - prawda jest ze verbatimy wytrzymuja dobrze probe czasu, tak samo tdk i philips - co fajniejsze mam 10 sztuk nonameow - 3 letnich juz - ktore niejedno przeszly - a trzymaja sie bosko to chyab szczescie bo do samsunga jako takiego szczescia nie mialem nigdy
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
o tak... tylko nie szajsung... moj znajomy mowil samsung to je to! ...a platinium be, tyle tylko, ze kiedy palilem dla niego na szajsungu to (moze nie wszystkie), ale sypaly sie, a kiedy dla siebie palilem na platinium - wszystkie prztrwaly.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
a co z Princo? chyba ich nie "testowales" co? zdaje mi sie, ze kilka tysiecy piratow w Polsce (mysle o piractwie na duza skale) nie moze sie mylic... a Platinum? o nich tez zapomniales? sux! sic! Przeczytalem tego posta w calosci ale szczerze mowiac od do mnie nie dociera bo mam inne zdanie na temat przedstawionych w nim plyt... zgadzam sie tylko co do Esperanzy. ps. Witamy na forum.
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
czytam i oczom nie wierze
![]() osobiscie juz nigdy wiecej nie kupie tych plyt, ostatnio boje sie zagladac do pudelem, zeby nie stwierdzic ze kolejny platiniumek wyzionol ducha, multispeedy, bo glownie na tych nagrywalm w przeciagu ostatnich okolo 3 lat sypia sie jak sieczkarnia, co chwila ktoras zolknie i nadaje sie na smietnik, nawet na tym forum ludzie nazekali na ten szajs spory kawalek czasu temu, a ja wtedy sie dziwilem jak moga, dopoki i mnie to nie spotkalo, dopoki moje nie zaczely dawac ciala SzerszeN |
![]() |
![]() |
#11 | |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Cytat:
to PLATINUM czy PLATINIUM? bo to zasadnicza roznica!
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
No tak... Co do odtwarzania plyt vebratim na sprzecie Audio - Nie skacze, ale na 'wiekowych' sprzetach PIONEERa i TECHNICSa - Nazwy mowia same za siebie
![]() Co do Samsungow... No wlasnie, ich jakosc sie pogorszyla, rzeczywiscie, teraz ich nie sprawdzalem (bo nie moge ich po prostu znalezc). Stare Samsungi dzialaja mi bez problemu - fakt, ale ciekawe, ze CDRW Samsunga z nagranym filmem czeka na deep format (nic nie da sie odczytac). Wyciagam z tego wszystkiego wniosek, ze co do Samsungow, to JA mialem szczescie... Ja tez nie przegrywam kompaktow na zewnatrz, wszystko stoi u mnie na polkach/stojakach. Oczywiscie jak ktos chce to tez mu przegrywam, ale z pewnoscia nie w celach zarobkowych... HIT-y... rzeczywisie, ludzie strasznie na nie bluzgaja... Nie dziwie sie, widzialem je pare dni temu po 1.19 w slimach - odpychaly samym wygladem (Chociaz moze wygladajaca jak niechlujnie wycieta z A4 kartonowa etykieta stanowi o ich profesjnalnym zastosowaniu? LOL). Boje sie nawet probowac... |
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
![]() |
Hmm... Platinium/Platinum - szczerze, w zyciu ich nie ruszalem, bo maja nieciekawa opinie. Nie jestem typem osoby, ktora lubi eksperymentowac (Oczywiscie do czasu kiedy posiadam TANIA marke, na ktorej moge spokojnie, bez strachu wypalac). O Princo (?) nie slyszalem. Moze w trojmiescie ich nie ma? (??) Nie wiem na czym wypalaja piraci, bo z ich uslug nie korzystam... Raz kiedys chcialem zlamac prawo *LOL* i zapytalem na rynku o Final Fantasy IX, ale 80zl to stanowczo za duzo jak na moje i tak marne dochody... (Trzeba miec znajomosci??)
|
![]() |
![]() |
#14 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
heh - nie spotkalem jeszcze kogos komu by verby (te niebieskie - o crystalach nie mowie) skakaly - lub wogoel robily jakies problemy
szajsungow dzisiejszych nie oceniam - trzymam sie od nich z dala jade na verbach pastel i czarnych esperanzach (backup moje muzy) i najtanszych gniotach do reszty - juz 2 miesiace - co prawda wypaalm cora zmniej - choc ostanio poszlo 40 plyt na Polska Dystyrbucje Linuksa (koledzy zamowili sobie 10 zestawow) - i wszystkie najtansze prostore sie nagraly filmow nie mam, gry to raczej oryginaly, mp3 do discmana trzymam na rw i jak trzeba to sobie robie nowe, a soft od lat kopie na verbach i basf - kiedy ta firma jeszcze dbala o marke...
![]() |
#15 |
Bywalec
![]() |
Niach, Pastele i cala reszta rzeczywiscie sa w porzadku... Wlasnie chodzi o Crystale. Oczywiscie nie mowie na te plyty zlego slowa, mi to wlasciwie obojetne
![]() |
![]() |
![]() |
|
|