Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.03.2003, 22:15   #1
Kvachu
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2003
Kvachu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
CD-Audio na CD-RW

Nagrałem sobie piętnaście piosenek na płytke CD-RW (Esperanza). Chciałem je sobie posłuchać na wieży ale nie wykrywało ich.
Postanowiłem sprawdzić czy piosenki bedzie sie dalo sluchac na wiezy jak nagram je na CD-R. I działają...

A wiec jak to jest z plytkami cd-rw Moje wieze i discman ich nie wykrywają? Bo na kompie wszystko bylo wporzadku, dalo sie sluchac i cd-r i cd-rw.
Kvachu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.03.2003, 22:18   #2
sayan
Guru

Data rejestracji: 15.03.2002
sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: CD-Audio na CD-RW

Cytat:
Kvachu napisa***322;(a)
Nagrałem sobie piętnaście piosenek na płytke CD-RW (Esperanza). Chciałem je sobie posłuchać na wieży ale nie wykrywało ich.
Postanowiłem sprawdzić czy piosenki bedzie sie dalo sluchac na wiezy jak nagram je na CD-R. I działają...

A wiec jak to jest z plytkami cd-rw Moje wieze i discman ich nie wykrywają? Bo na kompie wszystko bylo wporzadku, dalo sie sluchac i cd-r i cd-rw.
ojjj było tyle razy:
wieksząść czytników Audio nie czyta płyt CD-RW ciesz sie ze czyta CD-R bo nie które nawet tego nie czytają

WCHODŹ na czat, a link znajdź gdzie indziej !!!!!!!
sayan jest offline  
Stary 09.03.2003, 00:44   #3
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
no wlasnie

starszy sprzet audio nie rozpoznaje plytek CD-RW.
Wniosek pora zmienic sprzet na nowy !
Stary 09.03.2003, 01:16   #4
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Trochę inaczej - większość stacjonarnych odtwarzaczy "CompactDisc" płytek CD-RW nie będzie widziało, i jest to związane z wydajnością (mocą) lasera w nich stosowanym i w z pewną sublimacją z tym związaną.
Natomiast prawie wszystkie ogólnie dostępne stacjonarne odwarzacze DVD obsługują CD-RW.
paput2000 jest offline  
Stary 09.03.2003, 09:17   #5
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: CD-Audio na CD-RW

Cytat:
Kvachu napisa***322;(a)

Odpowiedziałeś sam sobie w zadanym pytaniu...
Stary 09.03.2003, 12:42   #6
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ludzie czytajcie starsze topic-i, to było już tyle razy wałkowane

priv
echoo jest offline  
Stary 09.03.2003, 13:09   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
echoo napisa***322;(a)
Ludzie czytajcie starsze topic-i, to było już tyle razy wałkowane
Jak ktoś jest nowy, to myślisz, że chce mu się przeszukiwać forum.
SEBAW jest offline  
Stary 09.03.2003, 14:05   #8
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: no wlasnie

Cytat:
zorg napisa***322;(a)
starszy sprzet audio nie rozpoznaje plytek CD-RW.
Wniosek pora zmienic sprzet na nowy !

No nie wiem!:cool:
Ja też kiedyś się wkurzyłem, że nie czyta moja wieża RW. Ale i nie tylko. Roczny Boom Box Philipsa (moja wieża także Philips) też nie czyta RW nagranej w formacie Audio.
U kumpla wieża Sony też nic.

To nie zależy od starego/nowego sprzętu! Niektóre czytniki nie są po prostu przystosowane do RW. Trzeba wziąść instrukcję od swojego srzętu i przecvzytać po prostu czy czyta także RW.
Posiadam Discmana Sony i nie miałem żadnych obaw czy przeczyta mi Rw nagraną w formacie Audio bo na pudełku i pokrywie jest wyraźnie: CD-R/CD-RW/mp3.

Dany sprzęt nie jest po prostu przystosowany do RW, może być starszy sprzęt,a lepszy niż jakiś nowy kit z Chin!

Zorg nie każdy może sobie od tak wymieniać nowy sprzęt! Moja wieża nie czyta RW i się tak nie załamałem, aby ją wymieniać bo mimo tego jest ona SUPER (polecam zestawy Hi-Fi Philipsa )

Fakt faktem nie każdy sprzęt czyta RW, a taki był właśnie post.

Pozdrówka
CIAPEK jest offline  
Stary 10.03.2003, 17:59   #9
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Widziałem dzisiaj cd-rw 650mb 1x-4x firmy Emtec na których było napisane: "only for digital audio" czy jakoś podobnie (Warszawa, Carrefour Praga).

Może to tylko chwyt reklamowy, a może niektórym wieżom to pomoże. Ja tam nie wiem. Pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
pali jest offline  
Stary 12.03.2003, 10:14   #10
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)
Widziałem dzisiaj cd-rw 650mb 1x-4x firmy Emtec na których było napisane: "only for digital audio" czy jakoś podobnie (Warszawa, Carrefour Praga).

Może to tylko chwyt reklamowy, a może niektórym wieżom to pomoże. Ja tam nie wiem. Pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Szczerze wątpię - to jest kwestia czułości optyki - tłoczone CD daje odbicie w granicach 90%, CDR - ok. 70%, a CD-RW ok. 30% - i tu leży przyczyna. Jak czytnik jest wyregulowany do prawidłowego odczytu przy odbiciu 90%, to czasami będzie łapał i przy 70% - bo ma pewną tolerację. Ale prawdopodobnie nie "załapie" przy odbiciu 30% - bo już nie jest aż tak "tolerancyjny".
Po prostu musi to być czytnik specjalnie wyregulowany do odczytu w granicach np. (20 - 100)%. I wtedy producent chwali się na opakowaniu (dużymi literami), że właśnie wyprodukował takie cudo.
Ludzie czytajcie opis tego co kupujecie - jak jakaś zaleta nie jest wymieniona w instrukcji obsługi to na 90% jej po prostu nie ma. Bo każdy lubi się chwalić, szczególnie producenci...

Napis "only for digital audio" znaczy tylko, że płacisz dodatkową opłatę tzw. twórcom - która w Polsce nie jest obowiązkowa i choroba ich wie na co ona idzie ...
I że fakt ten jest odnotowany w ATIP tej płyty, i że niektóre "wredne" nagrywarki stacjonarne to sprawdzają i "za chiny i pół Alaski" nie chcą nagrywać gdy tego wpisu nie ma ...

Electron
Electron jest offline  
Stary 12.03.2003, 11:22   #11
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Electron napisa***322;(a)

Napis "only for digital audio" znaczy tylko, że płacisz dodatkową opłatę tzw. twórcom - która w Polsce nie jest obowiązkowa i choroba ich wie na co ona idzie ...
I że fakt ten jest odnotowany w ATIP tej płyty, i że niektóre "wredne" nagrywarki stacjonarne to sprawdzają i "za chiny i pół Alaski" nie chcą nagrywać gdy tego wpisu nie ma ...
Masz rację. Dla niektórych to pewnie żadne odkrycie, ale jak się pytałem to nikt nie powiedział. Zauważyłem, że gdy płyty CDR Audio (TDK CD-R XG Audio konkretnie) kopiuję w Nero, to mówi on, że płyta ta jest zabezpieczona przed kopiowaniem, bo prawa autorskie posiada.

Przyznaję się - jestem nowicjuszem, szczególnie w temacie audio, mógłby w końcu ktoś o większej wiedzy powiedzieć jak to z tymi audio jest (tzn. te opłaty - co, jak, gdzie i jak), bo temat powraca jak bumerang (właśnie powrócił )
pali jest offline  
Stary 13.03.2003, 10:50   #12
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)
Przyznaję się - jestem nowicjuszem, szczególnie w temacie audio, mógłby w końcu ktoś o większej wiedzy powiedzieć jak to z tymi audio jest (tzn. te opłaty - co, jak, gdzie i jak), bo temat powraca jak bumerang (właśnie powrócił )
Ten "standard" wymyślono właśnie po to abyś "dobrowolnie" mógł wspomóc tzw. twórców, ale zdaje się nie w Polsce ... Jak nagrywasz swoje utwory (lub na przykład swojego dzieciaka deklamującego wierszyk na urodziny) na taką płytę to teoretycznie wspomagasz samego siebie - nie mogę tylko dojść w jaki sposób
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi zwykle o pieniądze, które można dodatkowo wyłudzić...

Electron
Electron jest offline  
Stary 18.03.2003, 12:00   #13
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: CD-Audio na CD-RW

Cytat:
sayan napisa***322;(a)
ojjj było tyle razy:
wieksząść czytników Audio nie czyta płyt CD-RW ciesz sie ze czyta CD-R bo nie które nawet tego nie czytają
Ten temat był wałkowany kilkakrotnie. Najlepiej weź instrukcję wieży i sprawdź czy czyta CD-RW.

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: