![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
CDR, szybkosc nagrywania a bledy?
Planuje zrobic backup wiekszosci programow, stare plyty sa juz zniszczone. Czy prawda jest to, iz wolniejsze nagrywanie powoduje mniej bledow? Mam plytki TDK Metallic 48x, czy w takim wypadku najlepszym wyjsciem byloby zapisanie danych z predkoscia x4? Prosze o poruszenie tego tematu.
Czytajac forum doszedlem do wniosku ze wedlug niektorych opytmalna predkoscia do nagrywania danych jest x16 a muzyki x8. Na marginesie jakie wedlug Was sa najlepsze plytki do przechowywania danych i programow, mam na mysli te markowe. Pozdrawiam |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
x4 to prędkość zbyt wolna dla nowych płyt gdzie stosuje się ftalocyjanine jako barwnik, jest on bardzo czuły i dlatego przy wolnym nagrywaniu mogą powstawać błedy na nośniku.
Nagrywaj w zakresie x16 - x32 ,muzyka x8 - x12 Płyty?!...hmmm było wiele tematów poruszający ...."jakie są najlepsze".
#3 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie jest prawdą, że im wolniej, tym lepiej.
Optymalna szybkość nagrywania zależy od sprzętu i od nośnika. Musisz sam przetestować jaka szybkość przy Twoim sprzęci i przy danym nośniku daje najmniej błędów C1 (błędy C2 oczywiście dyskwalifikują). Co do nośników - ja za najlepsze do długotrwałego przechowywania danych uważam Verbatimy i TDK.
#4 |
Gość
|
Panie Wawelski, nagrywarka, ktora posiadam to Asus CRW-5232AS. Plytki na jakich nagrywam to TDK Metallic x48 i Verbatimy x48. Jezeli chodzi o oprogramowanie to jestem w posiadaniu najnowszego NERO. Mam jednak pytanie co do programu sprawdzajacego ilosc bledow. Gdzie takowa aplikacje mozna znalezc?
Wedlug mnie powinno byc nastepujaco: - dane i oprogramowanie x16 - audio x8 Jak ustosunkowuje sie pan do takich parametrow? Pozdrawiam |
![]() |
#5 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
ja sie ustosunkije tak: dane: (24)32-40x muzyka: 8-12x(16) w zaleznosci od jakosci srzetu i nosnikow a co do programu sprawdzajacego to NeroCDSpeed >> Dodatki >> SkanDisk
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.05.2004
![]() |
Cytat:
Oprócz Nero Cd Speed może być DVDinfo też do nagrywarek |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
Cytat:
Weź sobie wypal pare płytek z muzyką prędkościami od 8x do 24x i sam zobaczysz, że więcej błedów jest na 8x niż 12x czy 16x. |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Nagraj sobie płyte Hawk multispeed x12 a x24 to zobaczysz że: x12 błedy C1->8411 C2->0 x24 błedy C1->737444 C2->88 ,,,i jak? lepiej? A jeśli chodzi o nagrywanie audio... No i tak sobie wziąłem płyte esperanze wypaliłem x16 i dupa ...odtwarzacz w samochodzie mi nie czyta wszystkich płyt nagranych x16,x24 ...to jeszcze zależy od nośnika...on jest bardzo czuły i czyta bez problemu wszystkie które nagram z prędkością x8 -x12 . Czyli ...tak jak napisał już Wawelski..."Optymalna szybkość nagrywania zależy od sprzętu i od nośnika." ...Wszystko.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 19.05.2004 o godz. 15:23 |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
Wczoraj nagrywalem plytke w formacie audio (VERBRATIM PASTEL) i okazalo sie ze przy predkosci x8 bledow jest znacznie mniej niz przy x12---wiec chyba lepiej wolniej---
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
Może podaj więcej informacji na temat płyty. Z jakiej wytworni wyszła, oznaczenie i prędkość widniejaca na płycie.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.10.2003
![]() |
A ja tam łupię muzykę sobie Czwóreczką swoje TDK Metalic i X-Speed i elegancko się nagrywają. No ale po przeczytaniu tylu opinii spróbuję przerzucić się na Ósemeczkę :-)
--------------- Godny posiadacz Modelu z Chin TEAC CD-W552E
#12 |
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Cyjanine palić x8 a ftalocyjanine 16x-32x, taka jest moja propozycja. Te VerbPastel to chyba cyjanina.
|
![]() |
![]() |
#13 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To i ja swoje trzy grosze
Niestety sam musisz sprawdzić przy jakich prędkościach jest najmniej błędów w kProbe (jeżeli to przyjmiemy za wymiernik), spróbuj wypalić x8 x16 x24 x32 i sam zobaczysz kiedy najmniej błędów jest Ja mogę powiedzieć, że testując np. Vakossy x52 z powyższymi prędkościami - najlepsze rezultaty otrzymałem przy - wbrew pozorom - x32 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|