![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
Zobacz rezultaty głosowania: Czy chcesz mieć wpływ na przebieg testów ? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
30 | 78.95% |
Nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
8 | 21.05% |
Wszystkich głosów: 38. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
cdrinfo.pl testy nośników, wasze rady
Moi Drodzy, wkrótce będę chciał rozpocząć testy płyt CD-R, ale w chwili obecnej nie mam jeszcze ukończonej procedury testowej, jeżeli chcecie w jakiś sposób wpłynąć na przebieg testu daję Wam taką możliwość. Moja uwaga nr 1: nie wpływam na żadne rozmowy na forum i nie kasuję czyichś postów, ale jeżeli zdecydujecie się napisać tu coś, co uznam za nieistotne, skasuje Waszą wypowiedź, i nie będzie to złośliwość a tylko chęć zachowania swojego rodzaju czystości myśli, na końcu tego postu opisałem, co może kwalifikować się do usunięcia.
-------------------------------------------------------------- Plan testu: Przy użyciu napędów: Yamaha CRW-F1E TraxData 48X LG 48x MSI 48x LiteOn 48x Nagram testowe nośniki, z prędkościami: a) dedykowaną dla nośnika b) prędkość maksymalna z jaka uda się dany nośnik nagrać Następnie sprawdzę jakość nagrania przy użyciu dostępnego dla każdego użytkownika oprogramowania Nero CDSpeed, sprawdzając nagrane nośniki pod kątem ilości błędów C2. Potem przy użyciu napędu firmy LiteOn i programu wewnętrznego LiteOn - WSES, sprawdzę ilość błędów C1 na nagranych płytach. Potem, naświetlę płyty przy użyciu promieniowania UV odpowiadającego długotrwałością pozostawieniu płyty na pełnym słońcu przez 24 godziny, tak by przyspieszyć jej degradację i ponownie przeprowadzę testy odczytu. Dokładnie jeszcze nie wiem ile czasu muszę ją prażyć by uzyskać jakiś wynik.. Przydałyby się jakieś wskazówki od kogoś, kto taki test już przeprowadził. Następnie postaram się uszkodzić nagraną płytę, poprzez przesunięcie jej po wodnym papierze ściernym, na długości 3 mm i docisku 2 dag, po czym odczytam płyty ponownie. Mam nadzieję, że taka procedura pozwoli porównać dostępne nośniki w dwóch kategoriach - najlepszy (jakość) i najbardziej ekonomiczny (cena/jakość). --------------------------tyle do testu------------------------------ Teraz komentarze: 1) nie podoba się mi się to dag (deko) przy docisku do papieru ściernego... Jest niefachowe, powinno to być w N, ma ktoś jakiś wzór na siłę tarcia Nie byłem dobry z fizyki... Dodatkowo papier ścierny ulega zużyciu... Więc po 2 testach w tym samym miejscu wyniki przestałyby być miarodajne, z racji uszkodzenia papieru. Gregg wpadł na pomysł by zamiast papieru używać piasku, ale jak go rozprowadzić równomiernie po płycie? Jak nim obsypać płytę? Ja pomyślałem o blasze stalowej zarysowanej papierem ściernym... Byłaby trwalsza od papieru, ale tez mogłaby ulec zniszczeniu. Jeżeli macie pomysły, nawet urządzeń, które można by skonstruować - piszcie. Właśnie Gregg dodał jeszcze cos, co mi się spodobało: Ja (1:30) tylko jak równomiernie obsypać taką płytę ? Gregg (1:32) A po co równomiernie? Sypiemy na środek z wysokości, np. pół metra przez lejek (powtarzalność) i płyta jest dociskana. Potem można ją obrócić na drugą stronę. Będzie widać, czy obciążona piaskiem uległa wielkim uszkodzeniom - wgłębienia, rysy Gregg (1:33) A powierzchnia jest w miarę szorstka. Zamiast na piasku można ją położyć na papierze ściernym. 2) Następna kwestia to wytrzymałość płyty na przeciążenia przy odczycie w urządzeniach 52X. Tutaj na pewno musze skonstruować nowy sprzęt, mogę skorzystać z np. starego silnika z napędu 52x i podkręcić go trochę... Ale jak wtedy zmierzyć obroty? Może jakieś inne pomysły do tego testu? Nie będę chyba kręcił płyty na palcu ![]() 3) wszelkie inne uwagi, dodatki, cokolwiek, im więcej i bardziej z sensem tym lepiej - pamiętajcie tylko o tym ze testy musza być powtarzalne inaczej stracą kompletnie jakikolwiek sens, powtarzalność w granicach minimum 500 razy jest już do przyjęcia. Głupie komentarze na bok, komentarze w stylu 'ja tez tak myślę' NIE PISAC!! Komentarze w stylu 'masz racje' albo 'tez mi się zdarzyło' albo jednozdaniowe NIE PISAC. Pozdrawiam i czekam na waszą inwencję twórczo-destrukcyjną ![]() Aha, ostatnia sprawa, jak do tej pory nie zauważyłem większego zainteresowania z waszej strony możliwością pewnej ingerencji w stronę, np. gdy pytałem o kolejność napędów w testach. Dlatego dodałem jeszcze sondę, czy chcecie mieć jakiś wpływ na to, co robię z napędami i płytami, czy też nie..
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Proponuję przeczytać artykuł w CHIP-ie 10/2000, strony 124-134. Tam znajduje się megatest płyt CD-R, łącznie z opisaną procedurą testową. Podczas testów sprawdzajcie, czy każda płyta może być zapisana z RÓŻNYMI prędkościami, a następnie odczytana. Do wyszukiwania błędów w ścieżkach Audio polecam profesjonalne oprogramowania Compact Disk Prufsystem CDQC2.
Co do "ścieralności" płyt - chyba papier ścierny jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Wbrew pozorom nie powinien się aż tak bardzo ścierać (przecież płyta jest zbyt miękka) - można jednak do każdej płyty stosować nowy arkusz papieru ściernego. Przy dociskaniu pamiętajcie, aby płyta była przyciśnieta równomiernie (na całej powierzchni). Przypomnienie z fizyki: 1 kg = 10 N. Masa kilku N i przesunięcie o 5 mm powinno wystarczyć do zrobienia średnich zarysowań. Chociaż moim zdaniem lepiej będzie do tego celu użyć urządzenia służącego do naklejania etykiet na płyty CD (to, które dociska naklejki do płyt). Proponuję robić dodatkowo testy na pojemność płyt (overburning). Do tego wszystkiego przydałyby się jeszcze testy na ergonomię - czy np. można opisywać płyty za pomocą pisaka, czy napis jest trwały, czy nie pozostają kropelki tuszu? itp. itd. ...
![]() |
#3 |
Były user
![]() |
Brawo!
Właśnie takich ludzi jak Ty ZiP nam potrzeba
![]() ![]() ![]() ![]() Czekam na następne dobre pomysły.
![]() |
#4 |
Były user
![]() |
HA HA!
dwie dobre wiadomości: 1) mam dostęp do mikroskopu elektronowego, więc jeżeli wszystko dobrze pójdzie (trzymać kciuki!!) to będziemy mile dobre zdjęcia ![]() 2) rozwiązałem już problem pomiaru szybkości obrotowej płyt. Wykorzystam odpowiednio przystosowaną wirówkę laboratoryjną - osiąga do 30000 obr/min, więc na pewno więcej niż najlepsza płyta może wytrzymać. Dodam do niej tylko układ optyczny odpowiedzialny za pomiar prędkości obrotowej - fotodioda + mała czarna plamka na powierzchni płyty - nie wydaje mi się żeby plamka mogła wpłynąć negatywnie na wynik testu... i zmienie trochę konstrukcję rotora. moi drodzy spodziewałem się czegoś więcej po Was, forumowiczach - 44 odsłony topicu, a tylko jedna osoba zabrała głos i 6 zagłosowało.... Może jakieś inne pomysły ? Co będzie lepsze mikroskop skaningowy czy zwyklly elektronowy ? A może do zrobienia zdjęć pitom i landom wystarczy dobry mikroskop optyczny ? Może ktoś zabrać głos w tej sprawie ?
![]() |
#5 |
Wyjadacz
![]() |
Cieszę się, że mogę pomóc.
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Były user
![]() |
to rozumiem, wspaniała postawa ZiP. Z tego co przedstawiłeś przdały mi się szczególnie 2 informacje - komora klimatyczna oraz współczynnik odbicia światła. To drugie zagadnienie, wraz z różnicami pomiędzy mikroskopami jest w tej chwili priorytetowym pytaniem. Ktoś wiec coś ciekawego na te tematy ?
![]() |
#7 |
Wyjadacz
![]() |
Współczynnik odbicia światła zależy od barwy płyty:
Płyty występują w 3 kolorach, dzięki stosowaniu 3 barwników: cyjaniny (błękitny), ftalocyjaniny (bezbarwny) oraz azocyjaniny (ciemnoniebieski). Natomiast warstwa metaliczna odbijająca może mieć kolor srebrny albo złoty. Po nałożeniu na cyjaniny na złotą powierzchnię odbijającą, kolor płyty będzie ciemnozielony. Kombinajca cyjaniny ze srebrną warstwą metaliczną da barwę jasnoniebieską z lekkim odcieniem zieleni. Jeżeli warstwa odbijająca zostanie pokryta bezbarwną ftalocyjaniną, płyta uzyska barwę srebrną lub złotą (zależnie od warstwy metalicznej odbijającej). Pomimo, że srebro jest tańsze i lepiej odbija światło od złota, to jednak szybko koroduje, przez co płyty nie można ani zapisać, ani odczytać - z tego powodu bardzo długo używano złota do produkcji płyt CD-R. Skorodowane srebro staje się czarne i traci swój wysoki współczynnik odbicia światła. Większość płyt ma srebrną warstwę odbijającą (ze względu na niższą cenę). Płyty CD są jednak wykonane w różny sposób - im bliżej krawędzi sięga ochronna powłoka lakieru, tym lepiej warstwa odbijająca światło zabezpieczona jest przed korozją, a w efekcie trwałość nośnika zwiększa się. Cięzko coś o tym znaleźć w internecie, ale wyszperałem jeden adres: http://www.enter.pl/ent99.05/raport5.htm (nie czytałem). Co do komór klimatycznych, to wystarczy wpisać w Onecie "komory klimatyczne" i pokaże kilka wyników wyszukiwania.
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 31.08.2002 o godz. 14:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Co do mikroskopów to chyba nawet dobry optyczny nie da tak dobrego wyniku jak elektronowy / skoro może będziesz miał do niego dostęp to czmu byś miał go nie użyć / Proponował bym dodać do testów jeszcze nagrywarkę RICOHA ponieważ niektórzy uznali je jako najbardziej wybredne stworzenia wypalające płyty! A jeśli chodzi o testy na wytrzymałosc to mam nadzieję ze ta wirówka ma regulację obrotów! aha wpadł mi do głowy pomysł ze do tych ze testów mozna by uzyć zwykłej szlifierki kątowej obroty na poziomie 11.000 płyte łatwo zamontowac bez obawy o jej zniszczenie tylko trzeba by zdiąć osłonę a sam testujący musiałby dla swojego bezpieczestwa dobrze sie zabezpieczyć. Proponuję dodać test na łatwosc odklejania i naklejania nalepek i test mający na celu podatność na uszkodzenia powierzchni samego nośnika. Warto bytesh było sprawdzić wyważenie płyty... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||||
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
********************************** Mam nadzieję, że cała procedura testowa będzie szczegółowo opisana, zrobicie porządny test wraz z opisem testowanych produktów (łącznie z ceną) i zdjęciami poszczególnych etapów testu (chyba macie cyfrowy aparat fotograficzny?).
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 31.08.2002 o godz. 16:29 |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Dzieki za komentash Zip:-D wiedziałem ze zaesze mogę na Ciebie liczyć :-D ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Proponuje dodac rowniez test na zabrudzenie i zalanie np. kawa lub Coca-Cola(R). Przeciez kazdemu moze sie zdarzyc maly wypadek przy pracy....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
1. Wartoby sprawdzić, jak poszczególne płyty po wypaleniu konkretną nagrywarką jako audio, przy prędkości 8x, są czytane przez domowe zestawy stereo.
![]() 2. Jak płyty zachowują się po wypaleniu przy prędkości x16. To, że po nagraniu z prędkością nominalną czy maksymalną dostępną przy danej płycie taki krążek będzie miał masę błędów, nie znaczy, że po nagraniu z 16x lub niższą prędkością będzie do wyrzucenia. Tego to nawet Taiyo Yuden nie wytrzyma, a chyba nie trzeba przekonywać nikogo, że to świetne płyty. Po prostu czasami trafiają się płyty niby 40x, podczas gdy wytrzymują np. 24 bez błędów, a po szybszym nagraniu mają masę błędów. Niektórzy producenci tak czasem robią, oznaczają je jako szybsze, żeby więcej sprzedać, ale to nie znaczy, że te płyty są do wyrzucenia. Wiem, że było o testach przy każdej prędkości, ale IMHO test x8 przy audio i test x16 z danymi + 2 "szybkie" testy z danymi w zupełności wystarczą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Gość
|
Cytat:
A sposob w jaki sie lamia ?? TO tez jest bardzo wazne, czy ktos widzial jak sie pieknie rozpryskuje Akoss, kumpel zalatwil mnie na 2h z dywanem... |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Były user
![]() |
Hmmmm, zatkało mnie... poważnie..
![]() Jak miałbym później oceniać pękalność ? licząc wszystkie kawałki płyt ? Nieee, to nie przejdzie, tetsy mają dowieść jakości płyt, tego jak się zachowują w konkretnych warunkach - domowych/firmowych.
![]() |
#15 |
![]() |
SoBal, czy Ty czasem czytasz prywatne wiadomości, czy moja może nie doszła ??
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|