Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.05.2002, 11:39   #1
tede
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.05.2002
tede w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
CO MOŻE ZEPSUĆ BIOS?

BAWIŁEM SIE STATNIO BIOSEM BO KUMPEL PRZYNIÓSŁ DYSK WŁĄCZAM NAGRYWARE A TU NAGLE?NAGRAWARA JAKOŚ SZWANKUJE WSZYSTKO NIBY DZIAŁA ALE JAK JUSZ SIE CHCE NAGRAĆ PŁYTKE TO WYRZUCA =KTO ZNA TEN PROBLEM
tede jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.05.2002, 11:48   #2
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a konkretnie - to co zmieniales w biosie.Jesli nie pamietasz to zaladuj domyslne ustawienie biosa, zaladuj auto przy przy okreslaniu dyskow i urzadzen podlaczonych, daj auto przy DMA i zapisz te ustawienia.
bgn jest offline  
Stary 07.05.2002, 12:16   #3
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak jest... i wiesz co - znajdź sobie inną zabawkę. ;D
Stary 07.05.2002, 12:23   #4
tede
Nowy na forum

chodzi o to że zminiałem co ma być jako pierwsze dyskk,nagrywara ,i takie tam.ale dzięki dam jak mówiłęś
tede jest offline  
Stary 07.05.2002, 12:47   #5
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
no to teraz skup sie i zobacz jak podpinasz tasmy i jak masz ustawiona zworke w nagrywarce ( master- slave)
bgn jest offline  
Stary 07.05.2002, 13:10   #6
tede
Nowy na forum

może lepiej powiem tak=nie jestem zapalonym komputerowcem pytam tylko czy jeżeli nagrywara chodzi działa=tylko s ą problemy z nagraniem(płyta wyskakuje )jest to możliwe żeby to przez biosa?bo nie chce pół kompa rozłożyć a okaże sie że to jakiś błąchy problem

dzięki z góry tym którzy mi pomogą!!!!
tede jest offline  
Stary 07.05.2002, 13:20   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Po prostu zastanow sie co zmieniales w podlaczeniach w kompie ladujac ten dysk od kumpla i teraz postaraj sie wrocic do poprzedniego ukladu. Jak mowi bgn, wyglada to na bledne podlaczenie tasm i ustawienie zworek master-slave. A na przyszlosc nie rob takich rzeczy bezmyslnie i pamietaj co robisz albo zapisuj bo pozostanie ci tylko zawolac fachowca. ;D
Stary 07.05.2002, 13:24   #8
&y
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.06.2001
&y zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jesli wyskakuje ci plyta cd to albo jest na niej za malo miejsca zeby nagrac, albo plyta jest nagrana ;D
a jesli wyskakuje ci plyta glowna, to moze trza ja na spacer wyprowadzic
Powaznie: Jakis komunikacik w trakcie kiedy plytka wyskakuje? czy tak po prostu cichociemno - hop i zadnych innych objawow?
Stary 07.05.2002, 13:33   #9
DiVersions
Bywalec

Data rejestracji: 04.01.2002
DiVersions w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
może lepiej powiem tak=nie jestem zapalonym komputerowcem pytam tylko czy jeżeli nagrywara chodzi działa=tylko s ą problemy z nagraniem(płyta wyskakuje )jest to możliwe żeby to przez biosa?bo nie chce pół kompa rozłożyć a okaże sie że to jakiś błąchy problem
Skoro jak napisales nie jestes zapalonym komputerowcem to dobrze Ci radze zwroc sie o pomoc do kogos kto nim jest i moze Ci pomoc bezposrednio. I nie 'rozkladaj kompa' sam bo narobisz sobie jeszcze wiekszych problemow.
Nie sadze zeby problem lezal po stronie biosu (plyty, nagrywarki) skoro wszystko wczesniej chodzilo normalnie (wnioskuje ze zaczelo sie kaszanic po odwiedzinach kolegi z dyskiem). NIE BAW SIE BIOSEM, ani plyty ani nagrywarki jesli nie wiesz albo nie jestes pewny co robisz. Bios to nie nowy Winamp albo Gadu-Gadu!
Trudno mi na odleglosc ocenic co skaszaniles.
Co to znaczy 'plyta wyskakuje' ? Rozumiem ze naped wysuwa tacke, a czy soft do nagrywania identyfikuje Ci te plyty? Czy na tych plytach nagrywasz caly czas czy teraz zakupiles jakies inne? Napisz cos wiecej o konfig. kompa, plyta, podpiete urzadzenia, kontrolery itp. Moze cos tu poprzepinales nie tak ?
R.I.P. Teac CD-W524E 1.0E
DiVersions jest offline  
Stary 07.05.2002, 14:02   #10
tede
Nowy na forum

no włąśnie nie widzi nawet czystych płyt!to mnie nie pokoi?nie widzi tesz nagranych płyt=ale nagrywara chodzi.mam 3 taśmy jedna idzie do twardego=druga do cd-rom=a nagrywara osobno=na 3 taśmie tylko dyskietka=jeżeli wiesz jak mają być poprawnie zworki ustawione prosze powiedz=choć uprzedzam żadnych zworków nie zminiałem !!!podaj gg lub jakiś kontakt pogadamy on=line
tede jest offline  
Stary 07.05.2002, 14:32   #11
DiVersions
Bywalec

Data rejestracji: 04.01.2002
DiVersions w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
no włąśnie nie widzi nawet czystych płyt!to mnie nie pokoi?nie widzi tesz nagranych płyt=ale nagrywara chodzi.
no to skoro nie widzi zadnych plyt no to dla mnie nie chodzi :-)
Czy system (i sama plyta) ja wykrywa poprawnie?

Cytat:
mam 3 taśmy jedna idzie do twardego=druga do cd-rom=a nagrywara osobno=na 3 taśmie tylko dyskietka=jeżeli wiesz jak mają być poprawnie zworki ustawione prosze powiedz=choć uprzedzam żadnych zworków nie zminiałem !!!podaj gg lub jakiś kontakt pogadamy on=line
Z tasma od flopa daj sobie spokoj, niech sobie wisi ;-). Reszta wyglada ok. Dysk z CDROMem na IDE-1 a CDRW na IDE-2. Tasma do napedu musi byc wpieta czerwonym w kierunku zasilania. Zreszta masz wyciecia na wtyku i nie sadze zebys inaczej ja wlozyl, no chyba ze na sile :-) Sprawdz czy tasmy dobrze siedza w gniazdach na plycie. Sprawdz kabel zasilania nagrywarki czy jest dobrze wlozony. W biosie ustaw kontrolery dyskow na 'Auto', wykrywanie podobnie no i tyle. Probuj. Mozesz sprobowac tez wyciac CDRW w systemie i restart zeby ja jeszcze raz zainstalowal. Kombinuj tylko z glowa !!!

ICQ 36360311 - preferuje
GG 18562 - nie lubie
R.I.P. Teac CD-W524E 1.0E
DiVersions jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: