Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.07.2002, 15:13   #1
maareczek
Bywalec

Data rejestracji: 17.07.2002
maareczek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt

patrzylem na rankingi plyt CDR ale te rankingi to sobie mozna .. jedynie poczytac. czy ktos zajmuje sie profesjonalnym audiofilskim wypalaniem plytek audio? jakie zastosowac plytki a zeby kopia byla mozliwie jak najwierniejsza - chodzi mi o konkretne modele i firmy. nie zalezy mi na predkosci wypalania /moge wypalac nawet 2x lub 4x/ tylko na jakosci dzwieku z tych plytek. nagrywac bede na plextorze 2410 lub teacu 524 lub 540. z gory DZIEKI !!!
maareczek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.07.2002, 17:45   #2
PiOTERS
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.10.2001
PiOTERS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja słyszałem ze nalepiej jest nagrywac na płytach o jasnym podłożu. Ja nagrywam na PLATINUM i nie mam z nimi problemu, ostatnio stosuje Verbatimy.
PiOTERS jest offline  
Stary 18.07.2002, 20:07   #3
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Są takie specjalne płyty oznaczone jako "For Audio ONLY" (Tylko dla audio), ale są kilka razy droższe od zwykłych, a praktycznie nie ma żadnej różnicy. Polecam niebieskie płyty Verbatim oraz czarne Esperanza, równiez płytki SilverCircle przypadły mi do gustu. Akoss, Melody, BTC, LG i E5 się zupełnie nie nadają, płyty Akoss zachowują się jakby były już zabezpieczone - nie da się ich odczytać.
Stary 18.07.2002, 21:04   #4
Yahol
Gość

Esperanza Black, a z drogich- HiSpace CARBON CD 16x(high tech UV protecton) Info na str:
http://www.hi-space.com po ok.5 do 7 zl/szt

Stary 18.07.2002, 22:03   #5
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Polecam sklep www.mediamarket.pl - tam mają duży wybór płytek, realizują zamówienia za min. 100 zł.

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 18.07.2002 o godz. 22:09
ZiP jest offline  
Stary 19.07.2002, 10:35   #6
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Są takie specjalne płyty oznaczone jako "For Audio ONLY" (Tylko dla audio), ale są kilka razy droższe od zwykłych, a praktycznie nie ma żadnej różnicy.
hm wtroce swoje 3 grosze bo nie masz racji tak do konca ...
otoz plyty o ktorych wspominasz sa przeznaczona do stacjonarnych wypalarek - takich w sprzecie HiFI. Oczywiscie mozna je nagrywac na typowych nagrywarkach komputerowych jednak nie ma to wiekszego sensu. Lepiej za te pioeniadze kupic dobra plyte CD-R.
Jezeli natomiast nagrywasz na stacjonarnej wypalarce ze sprzetu HiFO to wtedy nagrywaj na na pplytach For Audio Only
BD jest offline  
Stary 19.07.2002, 10:48   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
drugi dodatek do wypowiedzi ZiP'a to fakt ze plyty for Audio Only sa tak drogie poniewaz czesc kasy z ich sprzedazy idzie do firm fonograficznych...

to taki maly rodzaj zadoscuczynienia
Stary 19.07.2002, 11:01   #8
maareczek
Bywalec

"Płytki Audio w odróżnieniu od innych płytek (do danych), mają dodatkową kontrolę jakości, aby klient mógł cieszyć się doskonałą jakością dźwięku" - to cytat z opisu produktu plytek audio ESPERANZA, na czym ta kontrola polega, wie ktos czy chodzi o kontrole podczas nagrywanie czy poprostu jest to dopdatkowa kontrola w fazie produkcji plytek?
maareczek jest offline  
Stary 19.07.2002, 18:59   #9
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najpewniej to po prostu dodatkowy slogan majacy zachecic do kupna tych plytek.
Stary 20.07.2002, 01:59   #10
JaMMiQ
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.07.2002
JaMMiQ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt

Cytat:
maareczek napisa***322;(a)
jakie zastosowac plytki a zeby kopia byla mozliwie jak najwierniejsza - chodzi mi o konkretne modele i firmy. nie zalezy mi na predkosci wypalania /moge wypalac nawet 2x lub 4x/ tylko na jakosci dzwieku z tych plytek.
Ja osobiscie wypalam audio na Verbatimach DataLife Plus albo na TDK Reflex Ultra z predkoscia maxymalnie 4x. Z tak nagranymi plytkami nie mam najmniejszych problemow. Wszystko je czyta. Nawet najgorsze miniwieze czy discmany. Jakosc? Ja nie zauwazylem (uslyszalem?) roznic pomiedzy oryginalem a kopia. A tak w ogole to zeby miec dobra jakosc to najpierw nalezy odpowiednio material zgrac czyli nie zadne tam mp3 itp itd...
Stary 20.07.2002, 05:37   #11
maareczek
Bywalec

Re: Re: wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt

Cytat:
JaMMiQ napisa***322;(a)

Ja osobiscie wypalam audio na Verbatimach DataLife Plus albo na TDK Reflex Ultra z predkoscia maxymalnie 4x. Z tak nagranymi plytkami nie mam najmniejszych problemow. Wszystko je czyta. Nawet najgorsze miniwieze czy discmany. Jakosc? Ja nie zauwazylem (uslyszalem?) roznic pomiedzy oryginalem a kopia. A tak w ogole to zeby miec dobra jakosc to najpierw nalezy odpowiednio material zgrac czyli nie zadne tam mp3 itp itd...
A propo czytania, nie chodzi mi o czy jakies tam mini wieze czy jamniki z CD beda czytaly te plyty, uzywam dobrego sprzetu do sluchania ktory czyta wszystkie plytki /marantz cd6000 + MF E1/ wiec szczerze mowiac nie obchodzi mnie czy komus bedzie czytac jakas mini wieza bo plytki bede robil dla siebie i pod dobry sprzet Zgrywac material to ja mam zamiar z oryginalnych plyt a nie nagrywac MP3 z internetu wiec roznice w jakosci sa do wychwycenia przeze mnie i na tym sprzecie.

pozdrawiam
maareczek jest offline  
Stary 20.07.2002, 09:32   #12
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Re: Re: Re: wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt

Cytat:
maareczek napisa***322;(a)

A propo czytania, nie chodzi mi o czy jakies tam mini wieze czy jamniki z CD beda czytaly te plyty, uzywam dobrego sprzetu do sluchania ktory czyta wszystkie plytki /marantz cd6000 + MF E1/ wiec szczerze mowiac nie obchodzi mnie czy komus bedzie czytac jakas mini wieza bo plytki bede robil dla siebie i pod dobry sprzet Zgrywac material to ja mam zamiar z oryginalnych plyt a nie nagrywac MP3 z internetu wiec roznice w jakosci sa do wychwycenia przeze mnie i na tym sprzecie.

pozdrawiam
Tak a propos sprzetu - to, ze dysponujesz dobrym i drogim sprzetem wcale nie znaczy ze bedzie czytal wszystkie plytki. Jakis czas temu byly tu posty, ze wlasnie sprzet marantz'a mial klopoty z odczytem cdr, byc moze dotyczylo to innego modelu niz twoj, jak ci sie chce to poszukaj w archiwum. Co do plytek, to jak ci radza wyzej uzywaj do muzy verbatima lub ewent TDK. Ja nagrywam na verbach i na kazdym sprzecie jest OK, nic sie nie dzieje po czasie, kiedys probowalem tez na tych "audio" i tez bylo OK wiec stwierdzilem ze szkoda kasy. Ostatnio dalem 1,9zl za verbatim data live plus w slimie. Jesli masz sluch audiofilski (hehe ) to radzilbym ci samemu troche potestowac na roznych plytkach i na swoim sprzecie, ale powiem z gory ze tych plyt w cenie ok 1zl nie bierz w ogole pod uwage. Moje nagrania na esperanzach czy akossach poki sa swieze to jest oki, ale np po 2 tygodniach juz pojawiaja sie dziwne rzeczy, np trzaski ktorych wczesniej nie bylo. Moze nie jestem audiofilem, ale tego typu rzeczy sa dla mnie nie do przyjecia, dlatego uwazam ze na cenie plytek do muzyki nie warto oszczedzac.
Stary 20.07.2002, 09:41   #13
maareczek
Bywalec

Re: Re: Re: Re: wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt

Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)

Tak a propos sprzetu - to, ze dysponujesz dobrym i drogim sprzetem wcale nie znaczy ze bedzie czytal wszystkie plytki. Jakis czas temu byly tu posty, ze wlasnie sprzet marantz'a mial klopoty z odczytem cdr, byc moze dotyczylo to innego modelu niz twoj, jak ci sie chce to poszukaj w archiwum. Co do plytek, to jak ci radza wyzej uzywaj do muzy verbatima lub ewent TDK. Ja nagrywam na verbach i na kazdym sprzecie jest OK, nic sie nie dzieje po czasie, kiedys probowalem tez na tych "audio" i tez bylo OK wiec stwierdzilem ze szkoda kasy. Ostatnio dalem 1,9zl za verbatim data live plus w slimie. Jesli masz sluch audiofilski (hehe ) to radzilbym ci samemu troche potestowac na roznych plytkach i na swoim sprzecie, ale powiem z gory ze tych plyt w cenie ok 1zl nie bierz w ogole pod uwage. Moje nagrania na esperanzach czy akossach poki sa swieze to jest oki, ale np po 2 tygodniach juz pojawiaja sie dziwne rzeczy, np trzaski ktorych wczesniej nie bylo. Moze nie jestem audiofilem, ale tego typu rzeczy sa dla mnie nie do przyjecia, dlatego uwazam ze na cenie plytek do muzyki nie warto oszczedzac.
zgadzam sie ze niektore modele nie czytaja wszstkich plytek ale akurat w cd6000 ma mozliwosc czytania plytek CDR i CDRW co jest rekomendowane przez producenta. po prsotu niedosc ze ma dobry mechanizm to jeszcze przystosowany do takich plytek. a propo jakosci plytek na jakich esperanzach nagrywales ze mowisz ze zaczynaja sie trzaski po jakims czasie? a moze to wina nagrywarki bo moze zle akurat nagrywa na tych plytkach. Na plytkach do nagrywania audio ta ja nie mam zamiaru oszczedzac czym jest 5zl wydane na dobrej jakosci plytke w porownaniu z oryginalem za 50-60zl. pozdrawiam
maareczek jest offline  
Stary 20.07.2002, 09:55   #14
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nagrywarki mam OK (teac24x i ricoh 9060 pomijajac slynne juz MSE ricoha). Espery to te z zielonym paskiem 700MB 4-24x, gdzies sprzed pol roku, teraz nie wiem bo juz wiecej ich nie kupilem i pale muze wylacznie na verbatimach. Do filmow i tanich gier nadaja sie jak najbardziej. Co do ceny plyt, to jednak ma znaczenie gdyz zakladamy tutaj ze juz kupiles ten oryginal za 60zl i robisz sobie wlasnie kopie zapasowa (tylko jedna ) wszystko inne to piractwo hehehe:-D . Dlatego troche niefortunne jest porownanie 5zl do 60. Udanych wypalan i milego sluchania .
Stary 20.07.2002, 10:01   #15
maareczek
Bywalec

Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)
Nagrywarki mam OK (teac24x i ricoh 9060 pomijajac slynne juz MSE ricoha). Espery to te z zielonym paskiem 700MB 4-24x, gdzies sprzed pol roku, teraz nie wiem bo juz wiecej ich nie kupilem i pale muze wylacznie na verbatimach. Do filmow i tanich gier nadaja sie jak najbardziej. Co do ceny plyt, to jednak ma znaczenie gdyz zakladamy tutaj ze juz kupiles ten oryginal za 60zl i robisz sobie wlasnie kopie zapasowa (tylko jedna ) wszystko inne to piractwo hehehe:-D . Dlatego troche niefortunne jest porownanie 5zl do 60. Udanych wypalan i milego sluchania .

No wlanie akurat chodzi mi o to ze plyty oryginalne sa drogie i dla mniej zamoznych "audiofili" lepiej kupic jest dobra plytke CDR i nagrac na niej oryginal jezeli ma sie dostep do plytek oryginalnych bez kupowania,jedynie jest mozliwowsc pozyczenia
maareczek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: